Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
2182
View
74
Reply

[Tempatan] Akui kredibiliti pihak berkuasa United Kingdom. Nur Fitri wajar diberi peluang kedua - pakar

[Copy link]

Author: R2D2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-8-2019 08:18 AM | Show all posts |Read mode
Nur Fitri wajar diberi peluang kedua
NOZINA YAHAYA | | 25 Ogos 2019


SHAH ALAM - Genius Matematik, Nur Fitri Azmeer Nordin yang didapati bersalah memiliki lebih 30,000 imej dan video lucah kanak-kanak di London berhak diberi peluang kedua untuk memperbaiki diri.

Pakar kriminologi bebas, Datuk Shahul Hamid Abd Rahim bagaimanapun berkata, Nur Fitri Azmeer perlu mempunyai inisiatif sendiri untuk membuktikan dia layak diberi peluang kedua berdasarkan kepada perubahan dan kesedaran diri terhadap masa lalu.

Andai dia sudah insaf dan berubah, tidak salah untuk memberikan peluang kedua kepadanya untuk kembali bersama hidup dengan masyarakat. Namun dia perlu berubah dan insaf dengan hukuman yang dijalani sebelum ini, katanya kepada Sinar Harian semalam.

Menurut beliau, masyarakat perlu percaya dengan kredibiliti pihak berkuasa United Kingdom dalam menangani perkara ini.

Di United Kingdom isu pedofilia ini sangat serius, jadi hukuman dikenakan ke atasnya setimpal dengan kesalahan yang dilakukannya.

Sudah tentu mereka mempunyai rekod apa rawatan, pemulihan serta ujian yang dijalankan ke atas Nur Fitri Azmeer ini sepanjang menjalani hukuman penjara di sana, katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai keputusan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) memilih Nur Fitri Azmeer untuk melanjutkan pengajian di universiti itu kerana keupayaan luar biasa dan kecemerlangannya dalam pengajian.

Menurut Pusat Komunikasi Korporat UKM, pihaknya percaya pendidikan boleh membantu transformasi individu dengan memberi peluang kepada mereka untuk memperbaiki diri bagi mencapai kejayaan tertinggi dalam kehidupan.


Bagaimanapun, ia menimbulkan rasa kurang senang ramai pihak bahkan ada menasihatkan penduduk di Bangi berhati-hati kerana pesalah pedofilia kini berada di kawasan mereka.

Sebelum ini, penuntut pintar Matematik yang melanjutkan pelajaran di Imperial College di London menggemparkan negara apabila dijatuhi hukuman penjara sembilan bulan kerana memiliki lebih 30,000 imej dan video lucah kanak-kanak di London, United Kingdom pada 2015.

Mahkamah Southwark Crown menjatuhkan hukuman penjara itu terhadap Nur Fitri selepas dia mengaku bersalah terhadap 17 pertuduhan memiliki bahan pedofilia dengan niat untuk mengedarkannya.

Ketika ditahan, polis mendapati penuntut yang memegang biasiswa Matematik itu memiliki 601 video dan imej lucah kategori A iaitu kategori penyalahgunaan melibatkan aktiviti seksual kanak-kanak serta beratus bahan lucah kategori B dan C.
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Cuba jelaskan maksud bahan lucah kategori A,B Dan C tu... kakalong kurang paham dik..
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Kakalongmu replied at 25-8-2019 08:42 AM
Cuba jelaskan maksud bahan lucah kategori A,B Dan C tu... kakalong kurang paham dik..

Kelas A tak salah sy yg paling bermutu tinggi. Bahan pornografi kanak2 tak boleh dpt secara mudah kat internet mcm kita semua boleh access. Pornografi kanak2 hanya boleh access dari Deep Web. Situ bukan takat video/gambar lucah melibatkan kanak2 saja ada. Tapi pelbagai kegiatan gelap contoh cafe cannibal.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 09:33 AM | Show all posts
YeahI fully agree with this Pusat Komunikasi Korporat UKM . a compassionate and humane approach!
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
"Ketika ditahan, polis mendapati penuntut yang memegang biasiswa Matematik itu memiliki 601 video dan imej lucah kategori A iaitu kategori penyalahgunaan melibatkan aktiviti seksual kanak-kanak serta beratus bahan lucah kategori B dan C".

Apa yg i fham dgn mksud ktegori A ni, adakah beliau trlibat dgn pmbikinan video seks mlibatkn kanak2 Kategri B n C baru mnyimpan gmbr n video. Maaf klau slh.
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 10:33 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 25-8-2019 10:39 AM
susukambingbest replied at 25-8-2019 10:21 AM
"Ketika ditahan, polis mendapati penuntut yang memegang biasiswa Matematik itu memiliki 601 video da ...

kat southwark court - difahami dia hanya memilik media atau bhn bhn lucah, dia tak lakukan perbuatan itu etc.
i think berlakunya polemik ni pun membuka mata kita yang may be jabatan penjara malaysia  atau pihak radio ke, stesen memanee ke, untuk memanggil pihak  jabatan penjara malaysia untuk menerangkan rawatan pemulihan pesalah jenayah  ni dan peluang peluang kedua yg diberikan kepada mereka dalam usaha jangka pannjang untuk memulihkan mereka untuk mengkases mutu kehidupan yg labih baik. sebab ada je diberi peluang mengakses sumber pendidikan.

may be lah i thik public may be perlukan penerangan lanjut .


Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 10:41 AM | Show all posts
he has his rights for second chances, other have their rights for information , safety etc.. question is will his rights impede on others' rights? his second chance is not as important as the availability of measures for protection of innocent children.. the elephant in the room. he may not be a pedo any longer.. but society deserves more than just assurances in form of talks.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 10:45 AM | Show all posts
may or may not be lah....
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 25-8-2019 10:33 AM
kat southwark court - difahami dia hanya memilik media atau bhn bhn lucah, dia tak lakukan perbuat ...

Betul tu. I skong. Mgkin prgram analisis yg glemer tu blh bincangkn prkara ni. Msti rmai org tgok.

Brdsarkn pndgn mod, i agk ktegori A tu vdeo n pic mlibatkn seks knak2, B n C vdeo n pic lucah n seks dewasa.

Mgkinkah dilpaskn sbb dia not pedo tp smpan n jual brg porno utk duit smata. Mgkin biasswa xcukup n xnak susahkn parent. Jd cara nk dpt duit bnyk dgn bhn porno kanak2. Demand yg sgt tggi sbb susah nk dpt. Jd snang buat duit. Mgkin tu sbb dia dberi dilpaskn kt sana n dberi  pluang kdua kt sni?

Tp wlau apapun, bg i, org yg sggup tgok porno knak2 adalah org yg sgt kejam, mental sakit yg prlukn rawatan n bhaya utk society.
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
NO NO NO!

Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
susukambingbest replied at 25-8-2019 01:04 PM
Betul tu. I skong. Mgkin prgram analisis yg glemer tu blh bincangkn prkara ni. Msti rmai org tgok. ...

Bagusnya husnuzon kau dek... Tak cukup biasiswa takde masalah..jual je gambar bogel kanak-kanak.
WTH? Are you retarded?
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 01:22 PM | Show all posts
tak boleh ke letak dia kt tmpt mcm zmn dlu..pesalah ditmpatkn di pulau jerjak..now dh cntik pulau tu xde pnjenayah dh..huhuhu..

or dia kena repot diri di sekian2 balai utk semua kawasan yg dia pergi/stay..

mmg la dia just ada n simpan bhn2 pedo tu...tp x mustahil dia akan buat..plzzz laa jgn lepaskn cmtu je just because he is genius...

Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
habis tu mangsa mcmne.adekah boleh dihilangkan trauma yg telah menghantui mangsa, is there a second chance
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg gambar /video lucah budak2 tu ada yg dia ambik sendiri la... ada byk news sebut psl ni. Kalau aku, mmg tak setuju dia ni lepas bebas. Ibarat mcm ko kasi lepas singa dewasa yg dari kecik dipelihara manusia, masih tetap ada ganasnya tu
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
susukambingbest replied at 25-8-2019 01:04 PM
Betul tu. I skong. Mgkin prgram analisis yg glemer tu blh bincangkn prkara ni. Msti rmai org tgok. ...

Adik, baik adik review balik apa adik tulis. Kalau tak cukup duit biasiswa, pi cari keje part-time, buat keje yg elok. Bkn dgn menjual gambar2 kanak2.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://consult.justice.gov.uk/sentencing-council/indecent-images-children/supporting_documents/sexual%2520offences_Indecent%2520images%2520of%2520children.pdf&ved=2ahUKEwim1uTTn53kAhUUl48KHWEVBj0QFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw0Elwk7p71QOZxJjUXnBeYt

Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 25-8-2019 01:56 PM
Adik, baik adik review balik apa adik tulis. Kalau tak cukup duit biasiswa, pi cari keje part-time ...

Kalo la porem ni boleh uplod dokumen utk dibaca, takde la cam hazab nak skrinshot bagai.
Screenshot_20190825-135836_Word.jpg
Screenshot_20190825-135831_Word.jpg
Screenshot_20190825-135825_Word.jpg
Screenshot_20190825-135201_Word.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 02:39 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 25-8-2019 09:10 AM
Kelas A tak salah sy yg paling bermutu tinggi. Bahan pornografi kanak2 tak boleh dpt secara mudah  ...

Bukan sis.
Kategori A tu mksdnya penderaan paling tinggi, sadis, abuse terhadap kanak2.
Remember kes nurin jazlin? Itu i agak kategori A. Atau mungkin kategori A lebih teruk.
Sbb itu polis UK kata video yg mereka tgk antara video yg paling teruk pernah ditengok.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
susukambingbest replied at 25-8-2019 10:21 AM
"Ketika ditahan, polis mendapati penuntut yang memegang biasiswa Matematik itu memiliki 601 video da ...

U boleh google je category child images ni.
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Lula2 replied at 25-8-2019 02:39 PM
Bukan sis.
Kategori A tu mksdnya penderaan paling tinggi, sadis, abuse terhadap kanak2.
Remember ...

Ooo.. Tak pernh tgk gambar juzlin.. Takut.. Tapi baca ada byk benda yg x sepatutnya. Kira ni mcm kes 2010 mcm tu..
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
29zero6 replied at 25-8-2019 01:32 PM
Yg gambar /video lucah budak2 tu ada yg dia ambik sendiri la... ada byk news sebut psl ni. Kalau aku ...

Dia ambik sendiri? Ok.. Kita hargai kebijaksanaan dia.. Tapi dia boleh bagi sumbangan kepada dunia ilmu dari sebalik tirai besi.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.103780s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list