Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
791
View
4
Reply

STRES AND ANXIETY CIOT

[Copy link]

Author: Hajirah    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-8-2019 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Aku ni dak sekolah menengah, baru tingkatan 1. Boleh dikatakan aku ni ramai ade high expectations kat aku ni la. Mula jd pengawas percubaan. Tp aku xtau nape aku jd nervous gile. Yg peliknye aku dh pernah jd pengawas masa sekolah rendah, tu pun jd lama gak, dlm 4/5 tahun. N then ade cikgu ni offer aku utk dpt band 6 dlm subjek yg dia ajar tu, tp dngn syarat kena buat presentation. Alahai baru first year kut kat sekolah menengah  aku penat au. Aku citer kat mak aku dia bkn nye faham. Anyone boleh bg advice? N maybe share kat aku kalau korang pernah lalui bende yg sama? PLEEEAASEEEE I NEED HELP I'M TIRED
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2019 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Hmmm dik, aiols ada beberapa nasihat utk chuols.

1. Aiols tak rasa adik ada anxiety. Kita tak blh simply cakap kita ada anxiety. Atau adik dah check kat hsptal dan memang diagnose dgn anxiety? Kalau belum, mungkin yg adik hadapi ialah stress. Kalau adik ada anxiety, ibu adik sepatutnya orang pertama yg kena tahu.

2. Adik, kalau sekolah rendah dah pernah jadi pengawas, adik mula jd pengawas masa tahun 2 ke? Kalau sejak dari tahun 2 dan begitu lama jd pengawas, aiols rasa adik nervous tu mungkin sebab dalam fasa perubahan drpd sekolan rendah ke menengah. Persekitaran pun lain macam pulak tu. InsyaAllah, you will doing fine. Sekarang ni Form 1 pun dah di pilih jd pengawas eh? Lain ya zaman skrg.

3. Adik, kalau adik tak boleh nak cope dengan nak buat presentation, bagitahu cikgu. Cakap terus terang dengan cikgu yang adik tak boleh buat sebab apa. Bagi alasan yang kukuh. Adik ckp adik penat, nervous semua tu kan. Rasanya cikgu boleh faham. Lagi untung kut kut cikgu tu nak guide adik. Jangan cakap dengan cikgu mcm adik ckp kt forum ni. Terkezut lak kang cikgu tu.

4. Adik, perjalanan jauh lagi. Baru Form 1, banyak nak kena lalui. Selagi adik rasa blh buat, adik cuba buat. Kalau tak boleh, slow talk dengan ibu. Bagitahu kenapa tak boleh, adik rasa tertekan, adik rasa nervous. Ceritakan elok elok dengan ibu. Kadang-kadang ibu nk yg terbaik utk kita tapi kita pula rasa tertekan.

Ehh panjang lak aiols bebel. Aiols harap stress adik semakin kurang dan jalani kehidupan dengan indah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-9-2019 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Hajirah at 22-9-2019 10:22 PM

Well....thank you for the advice...tah la banyak sngt pressure ,ibu ayah ...I want them to understand me...tapi tah la mak kekadang ckp mengada-ngada, kite selalu citer kat nenek, tapi xkn nk selalu citer kan kat nenek? Nenek dh tua, xnk la susahkan dia dngr 'cerita merapu' kite ni

Btw sorry for the very very very late reply  srs tngh tunggu akhir tahun ni
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Tetiba terbayang anak aku yg f1 tu. Ada x diabluah kan perasaan mcmni kat mana2 ek? Naive plk aku rasa.
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2019 09:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Be strong dik. Jangan overthink. Kalau rasa terpaksa utk buat sesuatu yang xnak buat just buat yang terbaik utk diri je. Tak dapat buat terbaik dimata org lain at least dapat buat terbaik untuk diri sendiri at the very least kita dah pernah buat benda tu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
1.401635s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list