Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1782
View
23
Reply

Company hantar surat mintak bayar notis 24jam

[Copy link]

Author: Noormuhdsaad    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-8-2019 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Sy ada persoalan, sy kerja di sebuah syarikat yg agak besar, 2 bln sy kerja, sy dh x tahan dgn environment dan juga stress level kat situ sy last sy letak surat berenti 24jam spatutnya 2 minggu. Skrg ni compy atr surat mintak bayar ganti rugi kalau Tak nama sy akan Black list kat human resource ministry dan tindakan undang2 akan di ambil cost semua sy kena tanggung,
Soalan nya di sini, sthu sy company x kan saman sb x berbaloi dgn cost yg kena byr utk peguam.. Tp dlm surat tu ckp sy kena byr cost klu dia org bawak ke Court, nk bayar dlm 14 hari memang x mampu la so nk buat apa ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya ada baca kat ig hexo.com, sorang lawyer yang ajar ilmu HR

Dia kata kalau berhenti lebih awal dari notis, pekerja kena bayar pampasan gaji mengikut hari tidak bekerja kepada syarikat. Sebab syarikat menanggung kerugian akibat kekurangan staf

Boleh rujuk beliau untuk pendapat yang lebih tepat
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Rujuk balik tnc
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 05:33 PM | Show all posts
kerja je sis, tp datang ofis u buat kopi, u goreng pisang cheese, lepas tu buka net flix. buat cmtu dulu. busuk2 u buka cariforum ratib nama sis vokuru. confirm hati u tenang
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ikut employment contract u, resign 24h notice kena bayar compensation kat company in lieu of 14d notice, u memang kena bayar lah sebab tak serve 14d notice tu. Ini memang standard mana-mana company. Jalan terbaik u nego dengan HR lama tu, mintak bayar 3x ke, 6x ke.

Memanglah selalunya company tak pursue legal action sebab kos besar tapi yang penting u sendiri, memang niat nak lari gitu je ke? Bayarlah sebab tu kira hutang. Tak aman hidup nanti
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
2 minggu je sis, knp x tunggu bukannya lama sgt. Lps htr notis tu dtgla lambat, bancuh kopi tgk netflix, goreng cucoq mcm sorg forumer ckp tu... Ada position lain yg terpaksa tggu 3 bln nk quit, lg seksa.
Kalau nk ignore je notis tu blh tp nama dh busuk la.
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 06:31 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 23-8-2019 05:33 PM
kerja je sis, tp datang ofis u buat kopi, u goreng pisang cheese, lepas tu buka net flix. buat cmtu  ...

I pernah buat mcm tu yer sis. Notice utk exec kuli mcm i patut 2 bln. Sebab bos i sakit mata memandang dia suruh i immediate berambus. I fight i cakap x nak. Kena ikut la tnc unless bayar gaji i 2 bln tu mcm biasa n diorang agree. So i pun blah x payah keje tapi gaji jalan 2 bln
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 06:35 PM | Show all posts
Company besar mmg akan gertak u bawak ke court. Tp kalau naik court tu diorang akan inccured cost yg lg tinggi
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
https://www.instagram.com/p/B05gQEgj4Dw/?igshid=158q1cvpn3k9e

Mungkin artikel auzanhexo ni dapat membantu
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Baca akta buruh

Buat bodoh je jgn risau
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 11:12 PM | Show all posts
kesian u. tapi 2 minggu xdelah lama sangat u. datang je lah ofis. setel apa yang patut..pastu blah dengan cara baik..pandangan iolls lah
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 11:26 PM From the mobile phone | Show all posts
First of all, refer balik offer letter.. Mana2 offer letter memang akan stated tnc nak resign..Sebab tu stress mcm mana pn, org x resign 24hrs bro.. Kira ok la kau blh serve notis 2 minggu.. Tmpt keje lain ada yg 2 bln, 3 bln

Kecuali kau berduit blh la buat perangai BBNU tender 24hrs
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2019 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Kena baca surat masuk kerja tu semula. Probation camna
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2019 12:43 PM | Show all posts
Aku ada sorang member.. berenti kerja tanpa complete notice period bos aku memang menyirap la.. siap ambik lawyer segala tapi bsetahun gak la tu pun macam2 cara dia nak bagi surat tu klu kau lari2 kes akan tertangguh lama2 senyap.. member aku tu dah diperintah bayar bulan2 dia pun sangkut bayau sekarang rasanya senyap dah company pun tak tuntut sebab amount sikit sangat... ni lebih kepada bos aku yang menyirap...
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 07:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Bukan ke 24 hours resign kena byr pampasan ikut gaji? Aiols tak sure sgt tp forumer dlm ni bg pendapat yg bagus.

Semoga urusan chuols dimudahkan
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 09:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Hmm i pernah resign kene bagi tempoh 3 bulan. Tp i bagi 1 month notice je sbb my next job tu nak i start dlm masa 1 bulan. So nak tak nak terpaksa keje xnpa  gaji for 1 month. Terima jela. Sbb dah kita nk brenti x ikut perjanjian. So utk TT u cancel je la notis 24hrs tu. Buat notice lain n hold on for a couple of weeks. U can do ths TT!
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 12:58 PM From the mobile phone | Show all posts
kerja ni..salah satu punca rezeki...
keberkatan...Jaga lah baik2.
kalau stress..nk berenti skalipon..
buat cara elok..ikut yg ditetapkan.
mana tau..dpt rezeki yg lg lbh baik esok..

Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Bayar sajalah sebab dah dalam terms and condition kan. 24jam notice memang kena bayar
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 11:36 PM | Show all posts
bawa masuk industrial court mmg kalah ni. Bayar ajelah.

Ada company tak kisah walaupun tak berbaloi nak minta ganti rugi, tapi sajer nak bagi pengajaran dekat budak2 sekarang. Keluar, masuk kerja ikut suka hati mak bapak dorang.
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 01:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Naatasha at 26-8-2019 01:33 AM
kuroblack replied at 25-8-2019 07:47 AM
Bukan ke 24 hours resign kena byr pampasan ikut gaji? Aiols tak sure sgt tp forumer dlm ni bg pendap ...


Betul la tu. Sbb husb i dapat better offer so dia bg 24 hours notice, kemudian company baru bayar kan sebulan gaji kepada company lama dia tu. Sbb kalo ikut kan kena bagi 1 month notice. Then, Case closed.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083248s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list