Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3392
View
172
Reply

[Tempatan] Zakir hanya satu di dunia pakar ilmu banding agama.

[Copy link]

Author: FOTHER-MUCKER       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 26-8-2019 04:25 PM | Show all posts
cmf_shalom replied at 25-8-2019 11:32 PM
Semua agama kat dunia ini ada persoalan. Sebab itu katanya kena ada alim ulama cerdik pandai agama ...

Mereka takan boleh jadi matang, itu sudah pasti.
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_shalom replied at 26-8-2019 07:32 AM
Semua agama kat dunia ini ada persoalan. Sebab itu katanya kena ada alim ulama cerdik pandai agama ...

Yahudi dan xtian mmg berbeza. Tak pernah pulak org samakan. Cuma, kalau i refer kpd wujudnya kitab injil, adalah dari isa, daripada kaum bani israel. Itu saje. Islam pun ada byk mazhab, shafie, maliki, hanafi... xtian pun ada katolik, protestan.. masing2 ada kepercayaan/ikutan masing2. Anyway, u refer mamat tu ZN ke? Bila seseorang itu percaya kpd sesuatu, pasti nya die akan lihat dari sudut yg die percaya. Sama lah mcm u.
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 06:19 PM | Show all posts
Minami2013 replied at 25-8-2019 11:57 PM
Well said, bro/sis. Masa i baca ape yg die argue psal ZN tu i pun konfius bila die claim ayat seke ...

Tu lah dia

Kalo nak halalkan cara , paling kurang kena konsisten

Tak boleh ambil apa yg nak & buang yg tak nak


Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 06:25 PM | Show all posts
cmf_shalom replied at 26-8-2019 01:50 AM
Ujan.. Huhuhu x jadi nk memburu

LOL ... apa lah ko ni

Tak perlu bagi tau sapa2 kat sini ttg apa ko nak buat

Tu hal peribadi ko lah

Lagi satu , pasal apa ko dok ulang isu ni macam rekod pecah aje :
Selepas ak bgitau dia ayat pharaman babi tu dari taurat utk yahudi.  ..dia buat lawak ..mana ayat dlm Bible ckp babi halal?

Lepas tu dia cuba belit ak ngan masalah yg dia reka..psl isu jesus utk bani israel saja ka?

Aku yakin..budak ni if buat perangai sama depan ustaz.. Dia akan dpt jawapan pnampar
Naib baik la bawa perangai x senonoh tu dengan org xtian...paling teruk..ak bagi ceramah moral..

Kan aku dah jawab pada post#130 & 131

Address the issue aje lah

Jgn pulak jadik macam si lobai eukaryote M5

Dah dimalukan dgn pahaman 'kuda bersayap' dia tapi dia masih teruskan macam tak reti bahasa

Something wrong lah with you guys

@M5

Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 07:45 PM | Show all posts
Edited by cmf_shalom at 27-8-2019 09:45 AM
Minami2013 replied at 26-8-2019 04:36 PM
Yahudi dan xtian mmg berbeza. Tak pernah pulak org samakan. Cuma, kalau i refer kpd wujudnya kitab ...

Siapa mamat tu? Biar rahsia...

Tapi kompom bukan zakir yg dh cukup tua utk digelar BBNU..

Bercakap pasal hubungan xtian-Yahudi, anda tidak boleh terikat dengan konsep ya atau tidak, sama atau tidak sama. Anda kena melihat dari persektif duit siling. Kalau anda menekan kepada konsep ya atau tidak, maka terjadi seperti mamat tuuuuuuuuuuuuuuu.

Contohnya, umat Yahudi yang masih lagi beragama Judaism, mereka tidak beriman kepada NT. Tapi untuk memahami sejarah nenek moyang mereka, pada abad pertama di Israel, NT boleh membantu mereka, terutamanya keempat-empat buah Injil. Mereka tidak percaya dengan ajaran Jesus, tapi membaca Injil tersebut akan membawa mereka kepada kehidupan, budaya, sosial, sistem nenek moyang mereka pada zaman Yesus.

Sama juga umat Xtian. Kami beriman kepada nabi-nabi Israel, termasuk la kitab-kitab mereka. Kerana itu Kitab-Kitab mereka seperti Taurat dimasukkan dalam Kanon Bible, yang dikenali sebagai Perjanjian Lama. Tapi kami umat xtian tidak terikat dengan disiplin/ritual yang dikhususkan kepada umat Israel. Disiplin/ritual tersebut dikenali sebagai bayangan lampau yang membawa kepada pengharapan baru, iaitu syariat dalam Kristus. Sebab itu pengharaman babi tidak terpakai untuk umat xtian. Untuk umat Yahudi yang beragama xtian-disiplin/ritual tersebut adalah memori, terpulang, nak makan babi ke tidak. Namun, bagi umat Yahudi beragama xtian tidak makan babi, mereka tidak boleh menghukum umat xtian yang makan babi..sebab selaku umat xtian, syariat Kritus adalah supreme.

Macam tu la penjelasan.

Sudah pasti la ak xleh bagi penjelasan shingga ko percaya..sama juga bila anda bg pjelasan

Jangan macam mamat tu.,mamat tu lagi......

Ni dah masuk tahun 2019 ...kalau sesama kitab kiblat x sampai berbunuh sesama sendiri..dah hamdalah

Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 07:46 PM | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 26-8-2019 04:23 PM
Lama tak dengar perkataan BBNU, semejak zakir naik jadi popular ni ramai BBNU..nak halau warg ...

suka la ko...keji..
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 07:49 PM | Show all posts
ngantok...nak gi tembak babi..ujan lagi..

xde rejeki la
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by M5 at 27-8-2019 12:39 AM
sam1528 replied at 26-8-2019 06:25 PM
LOL ... apa lah ko ni

Tak perlu bagi tau sapa2 kat sini ttg apa ko nak buat


Tak habis menunjukkan kebodohan ka lobai sam? dok pertikaikan kununnya nak bagitau riwayat isle bukan sebut pasal kuda.

apa kebodohan ko ni sampai payah nak paham isunya tak kira la binatang bersayap tu menyerupai kuda ka keledai ka, hakikatnya bagi orang yg kununnya paham apa itu sains patut boleh sedar yg kisah binatang terbang naik ke langit itu hanyalah mitos seropa cerita kartun mighty mouse atau doraemon semata2.

Point is, lobai mcm kamu kalu nak percaya mitos2 sebegini tidak la menjadi masalah, kerna SEMUA agama sememangnya menjadi lumrah ada cerita2 karut penyedap sebegini.

Tapi tak payah la perasan bagus sesambil kunun jaguh comparative religion hanya agama aku yg benar semua yg lain buatan manusia dan tidak masuk akal.

Itu baru satu kisah kuda terbang ke langit, belum campur mitos2 yg diciplak dari agama2 terdahulu masuk kitab al quran, orang dok dlm perut ikan, etc etc.

Kalu sampai sekarang masih dok koner baring in denial, elok lobai pi minum terus air kencing zakr naik. Kot boleh kasi berubat kelembapan berpikir tu sikit
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 08:39 AM From the mobile phone | Show all posts
M5 replied at 27-8-2019 12:38 AM
Tak habis menunjukkan kebodohan ka lobai sam? dok pertikaikan kununnya nak bagitau riwayat isle  ...

Hehhe.. Dia perasan dia bijak... Tp x bijak sbenarnya...

Org macam tu... Nk layan dia senang je.. Dia ajak ko bdangdut... Ko k pok ngan dia...
Dia nk belit ko.. Ko ajak dia pusing meja... Pandai la dia letih nnti..

Org mcm tu x leh bincsag elok2...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-8-2019 09:01 AM | Show all posts
cmf_shalom replied at 26-8-2019 04:39 PM
Hehhe.. Dia perasan dia bijak... Tp x bijak sbenarnya...

Org macam tu... Nk layan dia senang je ...

Siapa tak kenal samdol di CI ni
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 27-8-2019 09:01 AM
Siapa tak kenal samdol di CI ni

Ak pun reti nak membodohkan org..cuba bila bab agama..adab tu kena la jaga..x guna ckp agama..tp mcm org xde agama..
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 09:21 AM | Show all posts
Edited by sam1528 at 27-8-2019 09:24 AM
M5 replied at 27-8-2019 12:38 AM
Tak habis menunjukkan kebodohan ka lobai sam? dok pertikaikan kununnya nak bagitau riwayat isle  ...

Ha ha ha ha ... lobai eukaryote M5 masih dgn tak reti bahasa dia

Senang aje , bagi rujukkan yg kononnya Nabi Muhammad(saw) naik kuda bersayap

Ko mati & hidup 2x pon ko tak akan mampu

Ooopppsss ... tak jawab lah ko lepas ni

Ko notice something tak? Post ko langsung tak ada bukti / rujukkan

Hanya retorik bangang aje ... ye lah , nak membawang

Ko dah termalu pasal ko mati2 klaim ttg 'kuda bersayap'

Nak cover malu , you persist with such ... ko menipu diri sendiri  aje

Nak cakap pasal science ye? Cukup lah ko malukan diri ko sendiri

LOL ... ni sama macam aku tanya ko , bagi lah bukti ttg 'common descent' , paling tidak bukti single cell --> multicellular

Apa bukti ko? Eukaryote

Aiyoyo ... kalo tak tau & tak ada fakta ... tak usah lah malukan diri sendiri

Macam aku kata , Dr Zakir Naik lepasan Medical School

Ko dulu cukup ke markah nak jejak kat Medical School?

Pencapaian akademik ko tak setaraf dia lah tambi ... tak payah lah ko nak mengutuk dia kata dia bodoh

Cermin sikit diri ko ...

Berapi api geng ko sokong ko

This is soooo laughable ... sokong org macam ko yg tak tau hujung pangkal atau apa2

Ye lah ... semua tu pasal dah kena butt kick

Guys ... menganjing ni don't solve the issue ... facts & figures do



@cmf_shalom

@FOTHER-MUCKER


Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 09:31 AM | Show all posts
cmf_shalom replied at 27-8-2019 08:39 AM
Hehhe.. Dia perasan dia bijak... Tp x bijak sbenarnya...

Org macam tu... Nk layan dia senang je ...

Laaa ... marah pulak mamat sorang ni

Kalo ko ada bukti / rujukkan , kita boleh teruskan

Tapi ko gigih nak cakap pasal makan babi lah , tembak babi lah , minum beer lah , pergi oversea lah

Ertikata lain , ko tak mampu lah bagi apa2 bukti / rujukkan sokong argumen ko

Too bad lah

Last2 tuduh org hina ugama dia

Matang sikit pemikiran tu boleh tak?


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.070571s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list