Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3381
View
172
Reply

[Tempatan] Zakir hanya satu di dunia pakar ilmu banding agama.

[Copy link]

Author: FOTHER-MUCKER       Show all posts   Read mode

Post time 25-8-2019 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
sam1528 replied at 25-8-2019 12:14 PM
Jgn nak laih isu

Isu skg ko bagi alasan yg larangan makan babi exclusive utk geng Israel

Sedapnya babi Kampung masak kicap...... X zabar dh ni
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 12:21 PM | Show all posts
cmf_shalom replied at 25-8-2019 12:18 PM
Sedapnya babi Kampung masak kicap...... X zabar dh ni

Ertikata lain ko dah tak mampu jawab lah

Jadik kemarahan ko pada Dr Zakir Naik tak bertempat pasal ia dari inconsistency ko aje

Betul tak?


Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
sam1528 replied at 25-8-2019 12:21 PM
Ertikata lain ko dah tak mampu jawab lah

Jadik kemarahan ko pada Dr Zakir Naik tak bertempat pa ...

Babi mmg sedap bro... Tgh makan la ni
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 06:50 PM | Show all posts
cmf_shalom replied at 25-8-2019 12:30 PM
Babi mmg sedap bro... Tgh makan la ni

LOOOOL ... hang nak melantak babi ke , bewak ke , cicak ke ... aku tak ada problem

Be my guest

Tapi kalo ko ambil apa yg ko suka dari bible & tinggalkan apa ko tak suka ... it's a problem

Ko tak konsisten

Salah ko tau , bukan org lain


Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
sam1528 replied at 25-8-2019 06:50 PM
LOOOOL ... hang nak melantak babi ke , bewak ke , cicak ke ... aku tak ada problem

Be my guest
...

Lobai sam dah baca ka peer reviewed artikel pasal kuda bersayap terbang je langit
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 08:56 PM | Show all posts
M5 replied at 25-8-2019 07:04 PM
Lobai sam dah baca ka peer reviewed artikel pasal kuda bersayap terbang je langit

Prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrpffftght
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 10:46 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 25-8-2019 10:55 PM
M5 replied at 25-8-2019 07:04 PM
Lobai sam dah baca ka peer reviewed artikel pasal kuda bersayap terbang je langit

Ha ha ha ha ... lobai eukaryote M5 masih lagi dgn fantasy kuda bersayap

Tau lah ko dimalukan dgn pahaman songang ko tu tapi to persist with the same thing ...

Hmmm ... ko dah gila isim kot

Kuda bersayap macam 'Pegasus' tu ke?

Atau kuda bersayap yg ko macam character kat clip youtube ni dok teriak 'the plane ... the plane'


Kalo aku tag bro @Redskin , pasti dia gelak sampai pecah perut

Abam deeen s*ks kambing pon tumpang sekaki konon2 tukang sorak utk ko

Sentuh aje pasal Dr Zakir Naik , gelupok pulak geng ateis , pro ateis , liberal & super liberal ni

Oopppsss ... Zakir Naik lepasan Med School ... ko dulu cukup ke markah kononnya cita2 nak ke Med School?

@Maideen.


Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cmf_shalom at 25-8-2019 11:16 PM
sam1528 replied at 25-8-2019 06:50 PM
LOOOOL ... hang nak melantak babi ke , bewak ke , cicak ke ... aku tak ada problem

Be my guest
...


Malam ni nak tembak babi utan la.. Hikkk

Sebab ada org yg dh paham msg ak....ye la..salah aku la..mlm ni nk tembak babi puas...
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 11:21 PM | Show all posts
cmf_shalom replied at 25-8-2019 11:14 PM
Malam ni nak tembak babi utan la.. Hikkk

Sebab ada org yg dh paham msg ak....ye la..salah aku ...

He he he he ... ko nak tembak babi ke , tembak kelawar ke

Aku tak ada problem , pandai2 ko lah

Ingat ye ... konsisten sikit dgn pendirian ko

Reminder : jgn pulak ko tembak 'protected species' ... kena pulak nanti
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 11:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cmf_shalom at 25-8-2019 11:35 PM
sam1528 replied at 25-8-2019 11:21 PM
He he he he ... ko nak tembak babi ke , tembak kelawar ke

Aku tak ada problem , pandai2 ko lah ...


Lain kali..if ak tulis psl zakir..korg phm apa ak tulis ..tolong pm tepi...jgn tulis open..kang ada yg x puas ati

Ni ak nk tembak babi msh lg kaco....aku pun nk cari rezeki halal...jual babi utan kt psr esok

Bulan depan nk vi oversea..dpt la skit blanja ngeteh beer nnti...
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 11:40 PM | Show all posts
cmf_shalom replied at 25-8-2019 11:32 PM
Lain kali..if ak tulis psl zakir..korg phm apa ak tulis ..tolong pm tepi...jgn tulis open..kang  ...

LOOOOL ... yg hang gelupok ttg tulis atau tak tulis ttg Zakir Naik pasal apa?

Isu senang aje , kalo tak puas hati - bring it out in the open

Org dapat tengok argumen ko , betul atau salah

Simple & straightforward , apa yg nak takutkan?

Ko nak tembak babi hutan ke , nak ke luar negara ke ...

Aiyoo , your personal itinerary & agenda ... aku pon tak mau tau


Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 11:57 PM From the mobile phone | Show all posts
sam1528 replied at 25-8-2019 04:09 AM
Hmmm ... aku masih tak paham apa yg ko nak sampaikan

Pokok isu dia : ko marah kat Zakir Naik pa ...

Well said, bro/sis. Masa i baca ape yg die argue psal ZN tu i pun konfius bila die claim ayat sekerat2 cuma di sbbkan ZN tak mention 'bani israel'. Tapi since i tak sure dgn bible so i wait and see anyone clarify this issue. So ur argument jelas kan ape yg i ter fikir.  
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 01:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cmf_shalom at 26-8-2019 01:55 PM
Minami2013 replied at 25-8-2019 11:57 PM
Well said, bro/sis. Masa i baca ape yg die argue psal ZN tu i pun konfius bila die claim ayat seke ...

Masalah ini muncul bila korg mengislamkan Bible..

Bila ko menggunakan pendekatan agama ko menafsir kitab org untuk membuktikan agama org itu tidak betul..ini lah yang berlaku


Ini contoh masalah yang sengaja diwujudkan dengan niat x elok. of koz la anda akan jumpa 100 juta mslh....yg timbul akibat kesengalan anda sendiri ...tp anda tuding itu bukti agama org salah..  

Berbaloi ke berbincang dengan org mcm


Kalau xtian yahudi buat cara tu....korg cakap senjata harpp...

Kalau org islam buat cara tu..nama panggil apa?senjata ummah ?


Kalau anda buat perangai mcm tu..x perlu baca Bible..ko baca kamasutra pun akan jumpa masalah...

Mcm yg ak ckp ..agama ni spekulasi...ko ckp bagai nk rak pun psl surga..mcm la pernah bkuntum ke surga...

Sebab itu la mamat tu guna peluang ini..bg dia jawapan yg betul mesti versi islam punya..so if ak bg jwp ..skali x ikut jwp yg dia nak...dia tetap x puas...slagi tu dia cuba mmusingkan ak..ko ingt ak bodoh ka?

Ko ingt ada ak ms nk layan perangai x senonoh dia tu?org mcm tu bukan jenis layak diberi jawapan ..dia cuba memusing ak...ak buat la badut depan dia

Selepas ak bgitau dia ayat pharaman babi tu dari taurat utk yahudi.  ..dia buat lawak ..mana ayat dlm Bible ckp babi halal?

Lepas tu dia cuba belit ak ngan masalah yg dia reka..psl isu jesus utk bani israel saja ka?

Aku yakin..budak ni if buat perangai sama depan ustaz.. Dia akan dpt jawapan pnampar
Naib baik la bawa perangai x senonoh tu dengan org xtian...paling teruk..ak bagi ceramah moral..

Cuba buat perangai sama x senonoh ketika bincang perbezaan mazhab dengan syiah ka...tgk...jawapan bentuk apa pula mamat ni dapat..
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 01:50 AM From the mobile phone | Show all posts
sam1528 replied at 25-8-2019 12:14 PM
Jgn nak laih isu

Isu skg ko bagi alasan yg larangan makan babi exclusive utk geng Israel

Ujan.. Huhuhu x jadi nk memburu
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 02:45 PM | Show all posts
cmf_shalom replied at 25-8-2019 05:49 PM
Masalah ini muncul bila korg mengislamkan Bible..

Bila ko menggunakan pendekatan agama ko men ...

FYI, i tak follow pun ZN ni sbb i tak faham accent english die dan i tak berminat pun nak tau kekurangan agama lain since i percaya dengan agama i, islam, dan i just refer surah alkaafiruun..."Bagi kamu agama kamu, dan bagiku agamaku"...
Jadi, i reply komen forumer tu just based on argument you yang i tak berapa nak faham. Apa yg die tanya you seperti apa yang i terfikir. Based on reply u kpd forumer tersebut i assume u dah biase argue ngan die. Anyway, kalau u maksud kan dalam bible/injil berkenaan babi itu adalah cuma citation from taurat larangan makan babi, then, acceptable jugak lah your argument. Since kami islam percaya kitab taurat dulu, then injil.... walaupun based on my limited knowledge, kitab injil, masih lagi dari kaum bani israel.






Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 02:51 PM | Show all posts
PM India, Modi, mahu ZN dibawa balik ke India untuk hukuman

PM Malaysia, Tun M, mahu ZN kekal di sini supaya tak dianiaya

Penduduk India di Malaysia sokong Modi (hantar ZN ke India)

So, penduduk India Malaysia patuh kepada Modi dan negara India


tidak setia kepada negara, rukunegara kedua
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 03:32 PM | Show all posts
Edited by cmf_shalom at 26-8-2019 04:07 PM
Minami2013 replied at 26-8-2019 02:45 PM
FYI, i tak follow pun ZN ni sbb i tak faham accent english die dan i tak berminat pun nak tau keku ...

Semua agama kat dunia ini ada persoalan. Sebab itu katanya kena ada alim ulama cerdik pandai agama, untuk mencari jawapan ke atas persoalan itu.

Ada jawapan anda akan dapat terus dari Kitab. Ada jawapan anda akan dapat dari nabi-nabi. Ada jawapan anda akan dapat dari pendapat alim ulama terdahlu. Ada jawapan anda akan dapat perbincangan sesama ulama. Ada jawapan anda akan dapat, sama ada dalam bentuk majoriti atau minoriti.


Tapi aku yakin, tiada jawapan yang jatuh dari langit.


Sama juga isu, berhubung persoalan sama ada Jesus untuk bani Israel sahaja ke atau untuk semua manusia?

Alim ulama, cerdik pandai xtian adalah penjelasan dan jawapan ke atas persoalan itu. Sudah pasti la jawapan itu dalam kaca mata umat xtian. Bila jawapan itu dalam kata mata xtian, sudah pastinya ianya berbeda dengan orang Islam.

Masalah utama mamat tu, dia nak paksa penjelasan itu mesti versi Islam punya, untuk buktikan agama xtian salah..

Macam aku selalu cakap, tolong jangan baca kitab orang macam ngaji kitab sendiri, Itu sendiri sudah tidak bermoral. Bila anda paksa orang agama lain untuk memberi jawapan mengikut pendapat agama anda bagi tujuan nak jadi hero, itu namanya keji.

Kalau anda baca keseluruhan kisah Yesus dengan wanita samarita tu, berhubung persoalan adakah Jesus untuk bani Israel sahaja atau macam mana, kat situ anda anda akan jawapan dari Jesus sendiri. Dengan syarat, jangan main petik-petik sekerat macam mamat tu buat.

Macam mana umat xtian mencari jawapan? Kami berpatah balik ke abad pertama, di Jurusalem, macam mana sosio budaya umat yahudi masa tersebut. Kalau kita ada pantun, ada sajak, ada gurindam, pepatah, ada simpulan bahasa-semuanya bagi tujuan pembelajaran budaya. Sama juga dengan umat Yahudi masa tu.

Masalah mamat tu dalam isu ini, macam kes orang ambik rangkap pertama dan kedua pantun, dia tidak kisah rangkap ketiga dan keempat yang merupakan intipati mesej. Jawapannya memang kelaut.

Sudah pasti la jangan mengharap Jesus versi xtian akan memberi jawapan Isa versi Islam. Memang x akan punya, nama pun sengal.

Orang macam mamat tu..belum layak untuk diberi penjelasan...pendidikan moral pun dia x lepas lagi. Perlu belajar menjadi manusia yang ada integriti.

Tapi jangan risau, setiap manusia ada zaman BBNU dia...bila dah matang nanti..dia mampu berubah..kan kan kan...













Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 03:56 PM | Show all posts
Seronnok juga jadi cikgu pendidikan moral..

boleh menyengalkan org untuk sesi P&..
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 03:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Maideen. replied at 25-8-2019 08:56 PM
Prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrpffftght

Dlm isle mmg kuda bersayap boleh terbang ke langit lepas planet marikh, jupiter, saturn pluto semua. Ini fakta

Prrrrtghh

Ada hati mau komen agama lain. Comparative religion la sangat

Curmin mana curmin


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-8-2019 04:23 PM | Show all posts
cmf_shalom replied at 25-8-2019 11:32 PM
Semua agama kat dunia ini ada persoalan. Sebab itu katanya kena ada alim ulama cerdik pandai agama ...

Lama tak dengar perkataan BBNU, semejak zakir naik jadi popular ni ramai BBNU..nak halau warga malaysia balik ke negara nenek moyang mereka kekononya .


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.077977s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list