Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5334
View
404
Reply

[Tempatan] Kaum cina dan india yang tak fasih berbahasa Melayu boleh dihantar pulang ke negara asal, Setuju atau Tidak?

[Copy link]

Author: Modngengade       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-8-2019 03:26 PM | Show all posts |Read mode
Sebagai seorang rakyat Malaysia yang tulen maka kefasihan dalam berbahasa Malaysia merupakan antara ciri-ciri utama. Namun perkara ini telah dipandang remeh oleh bangsa Cina. Mereka mendabik dada KONONnya mereka rakyat Malaysia dan berhak lebih dari bangsa Melayu ke atas negara kita.  Kita bercakap tentang bangsa Cina yang 90% tidak fasih berbahasa Malaysia.

Bangsa Cina ini telah memastikan anak cucu cicit keturunan mereka fasih berbahasa Cina seolah-olah Malaysia ini negara Cina. Di mana letaknya maruah bahasa Malaysia dan negara kita yang telah diperkotak-katikkan oleh Bangsa Cina.  Bagi syarikat-syarikat yang dimonopoli oleh mereka, salah satu syarat untuk diterima bekerja di syarikat mereka adalah kebolehan berbahasa Cina. Perlukah kita ingatkan mereka bahawa bahasa Cina bukan bahasa Kebangsaan negara dan ini adalah negara Malaysia.

Hari ini salah satu siaran di TV negara kita telah mewawancara seorang yang KONONnya rakyat Malaysia yang berbangsa Cina. Pengacara TV telah bertanyakan soalan-soalan dalam bahasa Malaysia namun cuma 10% bahasa Malaysia boleh beliau fahami. Lebih dari 90% soalan pengacara TV dalam bahasa Malaysia tidak mampu difahami oleh bangsa Cina yang KONONnya rakyat Malaysia.
Ini cuma sedikit contoh yang kita paparkan kerana dipaparkan di TV. Bagaimana pula dengan bangsa Cina yang mengaut keuntungan di Lowyat, Petaling Street dan bandar-bandar besar. Mereka ini Cuma dapat memahami 5% bahasa Malaysia sahaja. Ini semua kesan dari sistem pendidikan sekolah aliran Cina yang begitu ghairah diperjuangkan oleh bangsa Cina yang KONONnya rakyat Malaysia.

Demi memastikan kedaulatan bahasa Malaysia maka sekolah aliran Cina wajib dihapuskan. Pengajaran yang tegas wajar  diberikan kepada bangsa Cina ini. Cuma dengan cara ini sahaja mereka faham bahawa bahasa Cina bukan bahasa kebangsaan negara kita.   Kerajaan sememangnya perlu mengambil langkah drastik dalam menangani isu pengkhianatan bangsa Cina terhadap negara kita.

Single Polls, Total 223 Users voted
97.76% (218)
2.24% (5)
Your User group have no permission to vote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 03:37 PM | Show all posts
Kalo nak jimat guna Air Asia

Kalo nak nostalgia boleh guna tongkang
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
India aku rasa hampir semua fasih berbahasa Malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 03:51 PM | Show all posts
setuju tanpa sebarang halangan.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Jarang tengok kaum india tak pandai berbahasa melayu. Kalau cina tu belambak lambak. Tepi jalan pun boleh jumpa. Even bangla pun boleh berbahasa melayu.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 03:52 PM | Show all posts
deme takmo cakap melayu takut budaya deme terjejas...
apa punya fragile
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 03:53 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 21-8-2019 03:49 PM
India aku rasa hampir semua fasih berbahasa Malaysia.

cina bangsa dap je tak reti ckp melayu
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 03:57 PM | Show all posts
nora bagi spuloh bintang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 03:59 PM | Show all posts
winamp05 replied at 21-8-2019 03:51 PM
Jarang tengok kaum india tak pandai berbahasa melayu. Kalau cina tu belambak lambak. Tepi jalan pun  ...

iya kebanyakan india fasih berbahasa melayu, cuma ada yg bertutur  ala2 samy vellu ...

akak bawak grab mmg selalu jumpa cina malaya yg tak reti ckp melayu...ada sorang tu mengaku yg dia dibesarkan di usa sebab tu tk pandai ckp melayu, namun bahasa inggeris heshe pun ke laut jugak..sedih


Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku Rasa cina tak fasih jgn hntr ke china elok hntr ke India ker Zimbabwe ker
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Modngengade replied at 21-8-2019 03:59 PM
iya kebanyakan india fasih berbahasa melayu, cuma ada yg bertutur  ala2 samy vellu ...

akak baw ...

Tu menipu nak coverup sebab tak reti berbahasa melayu. Ramai je client aku camtu. Tak reri cakap melayu tapi memilih untuk cakap english us. Masalahnya, dia punya english pun hancor. Grammar lintang pukang, vocabulory pulak cam jahanam. Dok ulang ulang perkataan sama berpuluh kali. Paling tak boleh blah, setiap perkataan ujung ujung ada maa loo seyy... itu bukan uk us punya slang atau accent.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 21-8-2019 03:53 PM
cina bangsa dap je tak reti ckp melayu

Cina kat rumah aku ckp melayu dialek kedah piau.. Siap kata aku kedah murtad sbb aku tak sepiau dia dlm dialek kedah.

Yap aku sokong cina dap antara manusia perosak hbgn sesama bangsa.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 04:04 PM | Show all posts
kalau cina kelantan tk tau bahasa melayu .tapi tahu bahasa kelate
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 04:05 PM | Show all posts
BI n BC ngkaw pun like shit. Tak payah nak show off sangat largh dasar cinkies terbuang. Generasi awal ngkaw nek tongkang datang sneh sebab deme tue sampah masyarakat kat PRC jerh/ Yihhhh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 04:08 PM | Show all posts
winamp05 replied at 21-8-2019 04:03 PM
Tu menipu nak coverup sebab tak reti berbahasa melayu. Ramai je client aku camtu. Tak reri cakap m ...

kann....exactly  itulah yg akak observe....
unlike sepupu mereka di Indonesia yg fasih berbahasa Indonesia kerana mereka tidak ada platform utk belajar bahasa mandarin....
minggu lepas akak bawak students Sunway University....budak2 cina indon nak pergi clubbing dekat Zouk....ya ampunnn  dlm kereta mereka mencarut2...kontol...anjing....sehingga akak terpaksa cakap....'anak2 yg berbudi, enggak manis mencarut dlm mobil yg dipandu oleh tanter manis'....barulah diorang diam


Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Problemnya, prc nak ke terima balik diorg ni...
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Setuju sgt..! Mmg selalu jumpa bangsa kononya rakyat malaysia tapi cakap bm pun tak pandai.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 04:44 PM | Show all posts
mggu lepas kak ipar aku minor eksiden dgn sorang chinese girl, aku ada d tempat kejadian masa tu...amoi ni balik2 cakap ...'speak in english please..i cant speak malay..'
aku terus ckp 'mcmna u dapat lesen kalau taktau ckp malay, tester jpj tu semua ckp malay...u org malaysia ke china?' dia terus terkebil kebil...  
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 04:45 PM From the mobile phone | Show all posts
winamp05 replied at 21-8-2019 03:51 PM
Jarang tengok kaum india tak pandai berbahasa melayu. Kalau cina tu belambak lambak. Tepi jalan pun  ...

Setuju. Aku blm pernah jumpa lg India Msia yg tak fasih BM. Cina nak jumpa yg fasih BM boleh kira dgn jari
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 04:48 PM | Show all posts
wa setuju aja..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.093614s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list