Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
820
View
51
Reply

[Falsafah] Lets TALK Merdeka...

[Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-8-2019 06:53 PM | Show all posts |Read mode
Apa erti kemerdekaan buat kita sekarang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila sebut perkataan merdeka je trus rs nk nyanyi lagu arwah sudirman

Tanggal tiga puluh satu, bulan 8, lima puluh tujuh

Erti merdeka for me might sound shallow tp merdeka dari segi kita bebas bergerak ke mana2. Negara aman tak berperang wpn once in awhile msti ade political or racial issues. Negara kita Alhamdulillah masih berdaulat, membangun ikut acuan dan kemampuan kita sendiri. Merdeka jika dilihat dari segi fizikal la. Mentally, pemikiran mungkin ada lg yg dijajah. Budaya yg mengagumkan segala benda berkait dgn org2 putih cthnya, dan memandang rendah pada kebolehan tempatan, still prevalent lg. Ape pn, daku masih positif terhadap Malaysia dan rakyatnya. Semoga Malaysia terus merdeka. MERDEKA!!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Masuk sukati,tinggal sukati..nak buat apa pon boleh....'MERDEKA......'-bangla,nepal,myanmar,indon,vietnam,negaro dll.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 08:21 PM | Show all posts
merdeka ertinya sis vokuru sign out cariforum
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Cukuplah kita hidup seperti dulu. Tiada yang rasis tiada yang biadap dan hormat boarder line memasing

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Zaman sekolah sampai uni iols celebrate merdeka days dengan kawad kebangsaan. Dari zaman Puteri Islam sampai kadet rotu iols mesti libatkan diri kat sambutan di stadium, padang bola, padang merdeka etc

Sekarang pakai pena dan politik. Patriotik zaman ni iols rasa bermula dengan risalah Alter Ego Terahsia Bangsa Melayu. Tahniah buat penulisnya yang anon, now I'm too invincible to die

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah tak se eksited dulu2 nk sambut merdeka..
Dgn issue org2 sim pa ta..aduhai..bg betis nak peha..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 11:43 PM | Show all posts
iols cuma eksaited menanti merdeka sale jahh.nak menyoping menyogo barang2 yang tengah promosi murah2 nih

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 01:24 AM | Show all posts
merdeka apabila habis belajar, habis beban dipikul, habis tanggungjawab kepada negara, bangsa dan agama sbb guna scholarship.. xde rasa bersalah nk berjalan atau bersiar2, rasa sangat bebas dan x de 'hutang' mengahbiskan study yeayyyy

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 06:55 AM | Show all posts
Dah a few years dok obersea, so takde merasa cuti hari 31 Ogos tu. Nasib baik tahun ni 31 Ogos hari sabtu, boleh lah berkumpul dengan kengkawan Malaysia yg ada kat sini buat makan-makan sikit. Bila dok jauh dari tanahair, rasa rindu sangat suasana sambutan kemerdekaan. Terkenang zaman kekanak, bangun pagi bukak TV sebab nak tengok perarakan. Pastu sambutan kat sekolah confirm kena perah otak nak hias kelas paling kreatif dengan bendera Malaysia.

Anyways, erti MERDEKA yang paling senang, bebas. Bebas dari apa-apa yang membelenggu atau apa-apa yang membataskan kita. Cuma sekarang ni sedih bila tengok orang2 Malaysia cepat triggered, semua isu nak babitkan kaum, semua isu nak libatkan politik. Kan best macam dulu, boleh hidup harmoni dengan semua kaum, tolong-menolong apa semua.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 10:31 AM | Show all posts
makin dewasa ni, erti kemerdekaan bagi aku cukup la aku bebas nak jalan kat mana mana pun dalam malaysia. aku bebas nak menentukan hala tuju hidup. bebas membeli.

tapi aku harap sangat takkan ada isu perkauman berbangkit lagi, tak ada isu politik yang boleh musnahkan perpaduan bangsa.

cukup tu. bangun tidur tanpa risau dengar bunyi tembak menembak, bedilan bom, dan tekanan melampau dari sudut ekonomi, selagi kau boleh beli aiskrim mcd tanpa rasa risau dah cukup memadai bagi aku.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 12:00 PM | Show all posts
1.        Erti kemerdekaan ibarat Pepatah Bersatu Teguh, Bercerai Roboh masih relevan buat masa sekarang. Sepatutnya semua kaum di Malaysia ni bersatu hati memikirkan cara untuk menaikan ekonomi negara untuk cucu cicit kita yang akan datang. Bukannya berbalah sesama sendiri untuk berebut kuasa dan menunjukkan siapa yang paling hebat dan berkuasa.

2.        Yang dah naik jadi ahli politik janganlah pentingkan diri untuk kekayaan sendiri, kalau ada integriti tak wujud pun tamak haloba. Mak iols selalu ckp undi la siapa2 pun, kalau dah duduk kerusi empuk tu tak da nya nak jenguk org kampung mcm kita ni. Baik la buat undi rosak saja.

3.        Last rasa betul2 merdeka masa PH menang, sebab iols tertipu dengan Manefesto (BUKA KITAB SUCI) yg PH janjikan dan buat masa sekarang ni, 31 Ogos yang akan menjelang dah tak rasa apa2. Walaupun tak lama lagi tahun 2020. Tak tahu mcm mana akan datang cucu cicit kita rasa.

4.        Apa-apa pun iols berdoa semoga Malaysia Aman, Ekonomi terbela.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 02:07 PM | Show all posts
Sekarang bila dah agak berusia ni baru paham apalah maknanya merdeka kalau tiada seperfahaman/perpaduan kaum di bumi bertuah ini.  Satu tugasan berat untuk kerajaan menyatu padukan kembali rakyat Malaysia yang berbilang kaum, agama dan bangsa untuk bangkit bersatu dan mendokong Perlembagaan dan  rukunegara.  

Diharap juga agar ahli-ahli politik tak kisahlahlah kerajaan atau pembangkang utamakanlah rakyat dan berhentilah berpolitik untuk mengisi perut sendiri sahaja.  Fikirlah rakyat yang akan menjadi mangsa atas segala keputusan ahli-ahli politik semua.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Atok i belah ayah dan mak, dua2 berjuang untuk kemerdekaan. Diorang menentang komunis, tu yang i dengar. Sayangnya diorang meninggal awal jadi i tak dapat dengar cerita dari mulut diorang sendiri. Apapun, i bangga dengan diorang sebab berani melawan musuh dan mempertahankan negara. Dekat rumah atok belah ayah, ada cawan yang tertulis "kemerdekaan 1957" kalau tak silap. Saya tak pasti tu cenderamata daripada siapa. Semoga Tuhan merahmati roh mereka berdua

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
sekarang yang penting bagaimana pengisian selepas kemerdekaan, dari segi perpaduan, kejayaan bangsa Malaysia. Kuatkah perpaduan kita bila angin rasisme sekali sekala ditiup golongan opportunis politik, kuatkah ekonomi kita kalau gaji 3000 dikira miskin bandar, bagaimana jati diri kita, adakah kita kuat dilanda arus teknologi, atau terbuai dengan media sosial sepanjang masa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Merdeka bermakna bebas dari penjajah. Terminologi merdeka ni dah diterapkan dalam kepala kita masa belajar sejarah dulu. Tapi kalau nak ikutkan dengan peredaran masa, kita semua ni sebenarnya bukanlah orang yang merdeka 100%.

Kenapa?

Tak merdeka dari gangguan whatsapp hal kerja. Tak merdeka dari gian nak belek telefon setiap minit. Tak merdeka dari gatal tangan bukak lazada/shopee/cari

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagi i merdeka nie feeling bebas..bebas berjln ke sana ke mari dlm negara..rasa 'selamat' tu masih ada..xdela berjln tetbe ada bom etc..mtk jauh nauzubillah..

Selain dari tu merdeka pada diri sendiri juga..enjoy life..stop being too rigid/strict pada diri sendiri..let loose and enjoy as long as tidak melampaui batas..

Happy merdeka to all malaysians here at forum cari..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Walopon negara telah berpuluh tahun merdeka, iols tak rase iols merdeka sbb masih terikat dgn kontrak utk bekerja. Merdeka bg iols mungkin lepas pencen dan bebas drp segala mak nenek utang piutang. Hidup senang tanpa diganggu masa itu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 08:12 AM | Show all posts
Skrg feel kemerdekaan tu x berapa dirasai especially dgn isu2 yg pelbagai yg boleh ganggu keharmonian kaum. Seronok kalau dulu2, org akan pasang bendera kat kereta, kedai2, bangunan tapi skrg ni amat sikit yg buat camtu.

Skrg for me konsep merdeka is, kna merdekakan fahaman masing bagi menjaga keharmonian antara kaum agar x tercetus perkara2 yg boleh buatkan ada rusuhan atau pergaduhan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 09:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Masa kecik2 dulu bulan merdeka mmg meriah..boleh kata semua kenderaan pasang bendera yg kecik ats bumbung kete tu..siap ada yg hias kete dgn bndera penuh dpn blkg..now kurg 2w lg nk 31aug tp still sendu je..rakyat mcm da x excited nk celebrate mcm dlu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.092201s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list