Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
3393
View
49
Reply

Sedih .. Husband positif methamphetamine

[Copy link]

Author: losyen88       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-8-2019 04:46 PM | Show all posts |Read mode
Salam..
Just nak tanya opinion. Meols baru je nikah. Husband meols kenal masa tu tak sampai setahun and kita dua2 decide nak nikah. parents ikutkan aje. husband kerja polis and dia duda anak sorang.

Kejadian ni baru je berlaku minggu lepas. masa husband nak masuk bertugas ada random urine test. suddenly heols didapati positif methamphetamine ataupun syabu. so dia ditahan reman 2 hari. after that dilepaskan dengan ikat jamin. heols mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan.

Iolls rasa macam2 perasaan. dan untuk proses upah lawyer tu makan blanja RM5000. selewatnya bulan depan kena sediakan. kalau gagal dia akan didapati bersalah dan dipenjarakan.

macam mana iolls nak buat. nak sediakan duit makan masa.

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 04:54 PM | Show all posts
waalaikumusalam, uols kerja ke?
uols syg dekat husband uols lagi ke.. kalau dia bebas uols boleh ubah dia untuk tidak mengambil benda tu ke? iols harap uols boleh fikir panjang tentang hal ni sebab ini kehidupan dan masa depan uols.. moga dipermudahkan untuk uols
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 05:17 PM | Show all posts
tak perlu kot. biar jela dia meringkuk dlm penjara. masa ambik bnda tu tak ingat anak bini. dh kena 1 kje plak anak bini nk cari duit
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 05:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Untuk kali pertama bagilah peluang kat suami, ambil lawyer. Boleh kehilangan kerja
Seterusnya kalau berlaku lagi ambil fasakh
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by MenteriWanita at 19-8-2019 06:03 PM

Kalau penjara boleh buat dia berubah dan ajar dia jadi orang yang lebih menghargai kebebasan disebalik tirai besi, biarlah penjara yang mengajar dia,

Kalau awak bekerja dalam bahagian narkotik atau activist yang tahu how to help him toward this, carilah wang Rm5k untuk bantu dia dengan pengalaman anda,

Pilihan ditangan awak, apa yang awak tanam hari ini, itu lah yang bakal awak tuai di esok hari,

Masa depan memang tak nampak sekarang tapi segala tindakan dan keputusan yang kita buat hari ini akan menentukan masa hadapan kita sama ada makin cerah atau makin malap,

Semoga tindakan yang bijak dan yang baik2 sahaja dari TT untuk diri sendiri dan keluarga tercinta,

Good Luck TT.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-8-2019 05:41 PM | Show all posts
@duradanis

thanks sis. i bekerja dlm sektor swasta. buat masa ni masih sayang lagi lah.
since dia pun tak pernah layan i buruk. ini mcm nightmare.
hopefully hanya satu kesilapan teknikal.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Husband u mengaku kat u dia amik syabu?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-8-2019 05:44 PM | Show all posts
@KIM.K

i pun fikir macam tu. i pun takut juga.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-8-2019 05:51 PM | Show all posts
@MenteriWanita

boleh ka kalau dah terlibat dgn syabu akan sembuh. dr observation dkt my husband ni, dia takde pun kriteria yg temper, moood swing ka. simpan candies atau serbuk yg pelik2. cuma dia kerap letih terutama kalau dia kerja malam. lps kerja malam , besok tu off day di akan tdo seharian.

masa HIV test sebelum kawen pun result dia lepas. dia takde mamai atau memaksa. perangai dia biasa. dengan anak pun dia sayang sgt. dlm bilik dia pun ada toys anak dia. dia dengan anak tak duduk sekali. ex wife yg jaga
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
losyen88 replied at 19-8-2019 05:51 PM
@MenteriWanita

boleh ka kalau dah terlibat dgn syabu akan sembuh. dr observation dkt my husband  ...

Saya nak cakap banyak pun susah, sebab saya memang tak ada pengalaman dalam hal syabu ni, how to handle this case is out from my experience at all, memang zero,

Saya harap awak boleh dapatkan nasihat dari isteri2 atau kawan2 lain yang ada masalah begini, malu awak dah boleh buang jauh2, yang penting awak kena fikir untuk selesaikan kes ni sampai ke akar umbi,

Jangan buat kerja setengah2 nanti hasilnya pun setengah2, ramai saya tengok orang2 yang hubby diorang back to old habit and the wife tak tahu nak buat apa dah, dah tak boleh nak selesai masalah sampai kesudah,

Doa saya semoga TT dapat cari jalan penyelesaian yang terbaik, suami TT dalam masalah jadi hanya TT harapan untuk dia bergantung dalam situasi, semoga TT lulus dalam ujian ini, Aamiin.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 06:04 PM From the mobile phone | Show all posts
sy doakan tt tabah ye.
berat tul dugaan ni..
semoga yg baik2 dtg kat tt..
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 06:50 PM | Show all posts
i ni concern bila hubby tak kenal sangat ni then menikah dan syabu.
macam nilah Puan, puan rasa macam mana - nak bagi peluang ?

dia ada pros and cons

i ni bila dadah ni , i takut ketaghan dia tu macam mana?
cer tanya?
cer taya motivation dia untuk berubah  ; dia nak berubah ke tak ke?
if not - .................

kalau u nak bagi leuang kali pertama  up  to you , solat istikhorah
kalau kali kedua then kalau i woudl say that 's it.

to be honest kan , i memang concern bila hubby ni dah mula teguk involved dengan dadah dan keje dia un terdedah pada itu so....

pepandailah  u manage, cuma bila komunikasi - tanya bebetul nak berubah ke tak, dan nyatakan u pun akan bantu but i dunno...dadah ni complex

u  just have to make him promise to stop taking drug
dan if penjara boleh didik dia- why not

sometimes u kena tahu sejauh manadarjah  keterukan syabu dia tu, kenapa di asorok maslah ketagihan dia?

is he honest?

ni u yg boleh jawab.

adeh lain kali biaq kena bertahun pun tak pe, kenal bebetul,
siasat...

i wish you well

i hope u juga buat screening hiv and hep B. untuk kesihatan jejaga.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 07:31 PM | Show all posts
urm yang ni kaka xboleh komen sebab kaka takut polis. kalau dia pegawai kadet polis, atau pegawai perhilitan kaka berani komen.

long short story dadah syabu ni kalau overdose boleh jadi gila nampak malaikat maut mahupun sis vokuru. kalau di filipina dadah syabu guna untuk kerja, mereka kerja driver bawa lori jauh, atau kerja berat kerja buruh. kiranya dadah ni bagi energy untuk cari rezeki.

cadangan kaka bicara hati ke hati, tanya elok2 sejarah dia ambil bila? kenapa ambil?  laki ni ada ego, kalau rasa xok tanya jangan tanya.

berkenaan duit tu minta jasa baik family dia bantu selesaikan sebab dia isap di luar pengetahuan awak. RM 5000 tu banyak boleh buat bayar muka perodua exora.

moga awk tabah dan dikurniakan kekuatan kemudahan ye puan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 09:56 AM | Show all posts
kenapa dia yang buat salah awak yang kena sediakan duit lawyer?
bukan patutnya dia nak bela diri, dia la kena bagi duit untuk bayar lawyer..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 12:00 PM | Show all posts
ok macam ni, he said dia tak mengaku bersalah dan mintak bicara.
so dalam undang2 u are not guilty unless proven otherwise.

dalam masa u berkawin dengan dia, did he do something out of the norm etc itu hanya u saja yang tau.
dari segi undang2 , if you are eligible , u may ask legal aid bureu to help.

BUT, untuk undang jenayah, if layak la, hanya akan digunapakai if he pleads guilty to the charge and wishes to make a plea in mitigation in respect thereof.

maksudnya dia mengaku bersalah atas tuduhan dan mintak dikurangkan hukuman.


untuk tolong dia atau tak hanya awak je yang tau kelayakkan dia.

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
TT, cer tanya org AADK. Apa kesan jangka panjang amik syabu nih. Lagi satu, minta dia bgtau, org amik syabu nih, boleh sembuh tak. Dan sepengetahuan org AADK, berapa ramai boleh sembuh. Bila dah dapat maklumat, buat istikharah, nak stay atau tidak dlm marriage ni.

TT mungkin terlalu sayang, inai pun ntah2 masih merah. Tu yg buntu nak buat keputusan.

Kalau malu nak jumpa terang2 dgn org AADK, gugel je kat tenet, telefon dan jgn bgtau nama sebenar.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 19-8-2019 07:31 PM
urm yang ni kaka xboleh komen sebab kaka takut polis. kalau dia pegawai kadet polis, atau pegawai pe ...

Kelakar la kaka ni. Setakat ni hal ni belum ada family mmber weolls yg tau. Dah tanya heolls dan heolls ada explain.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 08:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Thanks semua for the explaination n ideas. Buat masa ni iolls tgh buntu lagi. I mmg tak nak dia dipenjarakan. Banyak info pasal ketagihan syabu i baca. Tak tau nak ckp apa. Maybe nnt bila result dah confirm dan semuanya in place, i akan dtg share balik. Kalau ada yg sudi share lagi info atau advise sila lah.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 09:20 PM | Show all posts
losyen88 replied at 21-8-2019 08:48 PM
Kelakar la kaka ni. Setakat ni hal ni belum ada family mmber weolls yg tau. Dah tanya heolls dan h ...

tanya dia betul jujur dia isap syabu tak? kalau isap syabu nasihat kaka separuh kaki dah boleh fail kes kt mahkamah. penagih dadah boleh berubah jd baik tapi agak sukar kalau orang sekeliling dia kaki isap.. ada pepatah arab morroco berbunyi nak bau wangi nikah gadis penjual minyak wangi, nak putih nikah qu puteh qu puteh baru lah puteh.

syabu ni merbahaya sis, kalau kena ayat manis memang power, kalau overdose hari2 nampak malaikat hari2 nampak hantu vokuru. mereka ada peluang nak berubah tp jd mangsa keadaan sis sendiri sanggup ke tunggu suami berubah? sanggup ke keluar masuk balai bantu suami? ask yourself.

kalau u sanggup kemudian hari teruskan. kalau xsanggup baik angkat kaki dan mulakan hidup baru.





Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Nape keje polis tp hisap syabu?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.095440s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list