Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1128
View
17
Reply

Prosedur Perceraian. Mohon Tunjuk Ajar

[Copy link]

Author: polak86    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-8-2019 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
salam. bagaimana proses terkini untuk bercerai?

ada siapa2 disini yg baru bercerai? boleh tolong share step by step untuk bercerai? saya first time.

kalau menikah di negeri lain, bolehkah kita bercerai di negeri lain? saya sekarang menetap di selangor. bolehkah failkan perceraian di mana2 pejabat JAIS ? bagaimana prosedurnya? amik nombor duduk dan tunggu? isteri dan anak (1 tahun) perlu dibawa sekali ke ?

mohon tunjuk ajar terima kasih. kalau perlu maklumat tambahan lagi boleh tanya sini.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 01:00 PM | Show all posts
1. ambil no.giliran
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 01:22 PM | Show all posts
tak pergi kaunselor dlu ke? ke dah abes bincang dah ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-8-2019 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
ruffboyz replied at 19-8-2019 01:22 PM
tak pergi kaunselor dlu ke? ke dah abes bincang dah ni

kalau gi kaunselor rasanya kaunselor tu yang dimaki isteri saya. soal perangai ni takde kaunselor yang boleh ubah. memang sebelum kahwin lagi isteri ada perangai yang tak boleh diubah. dari sebelum kahwin lagi isteri selalu cari pasal dengan saya dan keluarga saya.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 01:43 PM | Show all posts
polak86 replied at 19-8-2019 01:27 PM
kalau gi kaunselor rasanya kaunselor tu yang dimaki isteri saya. soal perangai ni takde kaunselor  ...

semoga urusan tuan dipermudahkan, bg sy encik just bawak je semua dokumen yg ada berkenaan perkahwinan dan pergi ke mahkamah syariah yg berdekatan/tmpt tuan tinggal
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
polak86 replied at 19-8-2019 01:27 PM
kalau gi kaunselor rasanya kaunselor tu yang dimaki isteri saya. soal perangai ni takde kaunselor  ...

soal punctuality ke yg jadi issue..yg kaunselor pon ssh nak ubah?? hehhehe..
apapon..semoga yg terbaik tuk anda.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Ambik cuti half day and pegi mahkamah shariah Tanya prosedur. Kalau nak filing dia akan ikut alamat ic u. Kalau luar kawasan tanyala APA nak kena buat. Boleh ambik borang siap. Kalau Ada document lengkap boleh mintak date terus. Good luck!
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 05:24 PM | Show all posts
Klu ikut maklumat, rasanya boleh failkan kes di Selangor dgn syarat telah lebih 3 bulan bermastautin di Selangor. Ada setengah2 kes perlu penngesahan taraf pemastautin.

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 05:32 PM From the mobile phone | Show all posts
polak86 replied at 19-8-2019 01:27 PM
kalau gi kaunselor rasanya kaunselor tu yang dimaki isteri saya. soal perangai ni takde kaunselor  ...

Istri kau ke yg terjerit2 tgh mlm maki maki kat area rmh aku ni.
Suara lakinya aku x dgr lngsg
Yg aku dgr suara Istri mcm org gila siap sebut ceraikan aku smbil maki2 laki dan family laki
Suara Istri tu satu taman neh bolih dgr.
Panas hati aku dgr sb dah pukul 12 tgh mlm pun blh jerit2 kuat2
Bkn skali dah brpuluh kali
Aku rasa nk pggil polis je
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 12:58 PM | Show all posts
pergi mahkamah syariah yg berdekatan
ambil borang dan isi
adakah nak buat permohonan cerai secara mutual
atau nk buat single application
utk anak klu mutual sila discuss dgn isteri dulu
buat satu mutual agreement between both parties ttg hak jagaan anak, nafkah anak, visitation etc
harap dipermudahkan yea


Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2019 10:39 AM | Show all posts
A_4 replied at 19-8-2019 05:32 PM
Istri kau ke yg terjerit2 tgh mlm maki maki kat area rmh aku ni.
Suara lakinya aku x dgr lngsg
...

Call talian nur. Perempuan abusive ni biasanya laki dia tak tau nak buat macam plus malu nak mintak tolong.
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2019 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
supermum replied at 22-8-2019 10:39 AM
Call talian nur. Perempuan abusive ni biasanya laki dia tak tau nak buat macam plus malu nak minta ...

Laki dia bodoh dayus.
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2019 11:14 AM | Show all posts
A_4 replied at 22-8-2019 11:11 AM
Laki dia bodoh dayus.

Orang kena abuse memang gitu. Takut menikus walaupun dia ada kuasa and daya nak lari. Emosi dah cedera.
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2019 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalo dh die yg nk selangor ade fast track..senang..nyahkan toksik dr hidup ko
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 12:28 AM | Show all posts
supermum replied at 22-8-2019 11:14 AM
Orang kena abuse memang gitu. Takut menikus walaupun dia ada kuasa and daya nak lari. Emosi dah ce ...

kesiannya...
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah jumpa tiram baru ke dek non Terburu-buru sangat. Alasan cerai pon tak kukuh, cliche.
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Cerai je skrg

Pastu buat pengesahan

Bayar DENDA 1000
.then u now dah jadi duda.
Boleh plan utk masa depan lebih baik
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 03:57 PM | Show all posts
kalau bole kene pergi balik dekat pejabat agama tempat yg kite daftar dulu.. borang skarang bole download kt website je. bawak skali salinan IC kite, pasangan n mykid & surat beranak anak. borang tu kene cop pulak dgn Pesuruhjaya Sumpah dulu ye.

dekat selangor ni ada fastrack punya process penceraian dimana penceraian  adalah persetujuan dari dua2 belah pihak. tp dua2 kena hadir bersama document td n mahkamah akan terus process je penceraian tersebut n xperlu dtg lg jika tiada sebarangan tuntutan (nafkah or hak penjagaan). tp fastrack ni ada tarikh2 dia so kene call pejabat agama bila tarikh adanya fastrack tersebut. so ni cuti sehari je dah selesai...

tp jika sebelah pihak je yg bersetuju untuk bercerai, process akan jadi lama lg. silap2 kene g kaunseling dulu(walaupun awk ckp isteri awk tu xbole dikaunseling lg) tp disebabkan procedure so kene ikut jugakla...lg satu jika ada tuntutan hak penjagaan lg, lain plak process nya..so mcm ni mmg byk hari jugakla nk sacrifice cuti..

harap membantu...

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.094481s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list