Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1417
View
36
Reply

Pertanyaan tentang pinjaman perumahan

[Copy link]

Author: ruffboyz       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-8-2019 03:14 PM | Show all posts |Read mode
Salam rakan forumer sekalian, saya ada nk beli rumah area selangor ni.. berkenan sangat harga dalam 330k, buat masa sekarang sy rasa mampu tapi setelah sy check dkt 1 bank ni dia ckp tak layak sbb dlm ccriss ada restructured credit, ini psl dlu credit card punya account sy nk kurangkan interest sy restructured jadikan personal loan.. tapi record cantik semua 0 je dalam tu.. (jumlah yg tggal pun 3k je dari total 8k)
lain punya hutang sy ada credit card maybank.. baki pun dalam 3k je lg nk setelkan tak pernah lewat bayar..hutang kereta dan 2 lg credit card sy dah setel da..


tapi tu lah sy baru check kt 1 bank (cimb) je dan sy rasa down dan tkut lak bank lain pun sama je.. so ada pendapat tak bank mana yg ok skit psl loan rumah ni?

Thanks

Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Gi jelah try semua bank..  kalau x lepas.. ccris apply tu diorang delete..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2019 05:02 PM | Show all posts
umbut replied at 14-8-2019 04:02 PM
Gi jelah try semua bank..  kalau x lepas.. ccris apply tu diorang delete..

sy bleh je ke g bank mana2 sendiri? sbb agent ada bank yg dorang prefer.. so application sy dia yg hantar, klu sy leh hntar sndiri ke bank apa document yg perlu ye...
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 05:17 PM | Show all posts
cuba try bank islam.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2019 05:23 PM | Show all posts

tu la sy dah try ckp kt agent tny dia u tak try hantar kt bank islam ke? dia ckp bank islam bukan panel kami.. blh ke sy nk try hntar sndiri? tkut bukan panel so mcm kena reject.. ni 1st house so tu yg tak tau cane..
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 05:29 PM | Show all posts
ruffboyz replied at 14-8-2019 05:23 PM
tu la sy dah try ckp kt agent tny dia u tak try hantar kt bank islam ke? dia ckp bank islam bukan  ...

u try je walk in atau call bank, ckp nak jumpa housing loan banker, nnti u tanya semua kat banker, documents ape dia nak semua..
agent ni acah panel apenye, dia ngan banker2 pakat pastu dorang dua2 dpt komisen
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Hmm nak beli rumah sebelum submit loan / borang pd agent tu kalau boleh gali la ilmu. Actually lg bagus kita sendiri pergi submit loan dkt semua bank yg ada.

Cuma bila ada record CC mmg agk pyh nk lepas
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2019 05:30 PM | Show all posts
awanysss replied at 14-8-2019 05:29 PM
u try je walk in atau call bank, ckp nak jumpa housing loan banker, nnti u tanya semua kat banker, ...

i see, sbb agent ckp mcm tu yg mls nk try bank selain panel dorang.. nnt i call je lah bank islam tny, thanks for advise.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2019 05:36 PM | Show all posts
anony-mous replied at 14-8-2019 05:30 PM
Hmm nak beli rumah sebelum submit loan / borang pd agent tu kalau boleh gali la ilmu. Actually lg ba ...

yah dlu muda enjoy pkai cc, tp bukan tak bayar cuma missed few month and then restuctured balik.. so far dah 5-6 thun dah recover CC punya hutang.. setel loan kereta and 2 CC, skrg tggal 2 CC yg combine tak sampai 7.5k pun.. rekod criss cantik semua "0" cuma takleh nk digest dia ckp psl ada restructured kt criss rekod utk 1 CC tu dia xleh proceed.. kalaulah sy setel semua hutang tu skrg and takde rekod kt criss sy rasa lg lah bank tak bg loan psl xde rekod dah dlm criss.. hurmm ntah la.. bukan taknak beli rumah tp bank yg tak bagi loan..

gaji sy cek kt web bleh beli rumah yg harga up to 600k punya rumah.. tp skrg ni nk yg 300k pon tak dapat..sedih la plak huhu
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 05:36 PM | Show all posts
ruffboyz replied at 14-8-2019 05:30 PM
i see, sbb agent ckp mcm tu yg mls nk try bank selain panel dorang.. nnt i call je lah bank islam  ...

u boleh try hantar ke semua bank.. nanti bank akan check project pemaju tu ada tak dalam system dorang..
kalau ada, boleh masuk loan..
kalau tak ada, then tak boleh buat apa..

Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Try semua bank yg ade. Tak rugi pn bertanya. Tak kisahla walau bukan panel ejen tu. Bkn panel per se, ni bank yg biasa diorg deal jah. Mungkin dedua ni ade win2 situation. Jd tt boleh p tnye bank lain, takde masalah. All the best, tt. Semoga dipermudahkan segala urusan.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 05:38 PM | Show all posts
bwk 2-3 bulan payslip, walk-in setiap bank & tanye kelayakkan terus
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2019 05:40 PM | Show all posts
terima kasih atas semua pandangan, so far sy try 1 bank je CIMB and dia ckp psl ada restructured kt criss rekod utk 1 CC tu dia xleh proceed... sy ni ada fefeeling bila kena reject at the first time tu trus rasa mcm down.. tp xpe nnt sy try few bank
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 05:42 PM | Show all posts
rumah landed ke rm300k tu TT? area mana?

untuk tak OT, boleh ja pegi tnya pegawai bank bahagian loan rumah. nnti die gtaw details la. biasa mmg agent akan pergi panel (KAWAN) yang die kenal agak mudah la dpt komisen tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2019 05:42 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 14-8-2019 05:36 PM
u boleh try hantar ke semua bank.. nanti bank akan check project pemaju tu ada tak dalam system do ...

pemaju ni kra besar la jugak.. LBS
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2019 05:43 PM | Show all posts
MFR_IN replied at 14-8-2019 05:42 PM
rumah landed ke rm300k tu TT? area mana?  

untuk tak OT, boleh ja pegi tnya pegawai bank bah ...

condo sis.. landed pun dalam 300k++ gak tak sampai 400K area situ
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 05:52 PM | Show all posts
ruffboyz replied at 14-8-2019 05:42 PM
pemaju ni kra besar la jugak.. LBS

i tak ingat dia check pemaju atau project tu..last time i try hong leong, so officer tu buka system dia cari project tu..
kalau ada boleh submit loan..

Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Bank kat malaysia ni tak lama lg lingkop la kalo semua org nak reject, last2 takde org yg layak bt pinjaman
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 06:40 PM | Show all posts
Rumah under construction ke?  Kalau rumah under construction akan kena apply bank yg dah established end financing (EF) line dgn projek atau developer projek tu.

Biasanya kalau loan application dengan semua bank yang dah ada EF line pun sangkut, developer maybe akan cuba utk apply EF line dengan bank yang lain.

Sebab bank pun akan tengok track record developer juga baru bank akan approve EF line dengan developer tu.

Cuma option ni akan makan masa utk establish EF line tu & belum tentu application loan kita boleh lepas.

Melainkan rumah sub-sale atau rumah baru yang dah siap ada CCC/CF.
Then boleh cuba mana-mana bank pun.

Sekian, berdasarkan pengalaman sendiri beli rumah tahun lepas.

Target rumah under construction tapi malangnya semua loan bank tak lepas.
Siap apply EF line dengan bank lain pun tak lepas huhu.

Lastly try apply loan rumah baru yang dah siap ada CCC. Apply loan dengan 1 bank ni je terus lepas.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2019 08:30 PM | Show all posts
AverageJoe replied at 14-8-2019 06:40 PM
Rumah under construction ke?  Kalau rumah under construction akan kena apply bank yg dah established ...

haah rumah under construction, owh yeke mcm tu? sy berkenan sgt rumah ni dijangka siap dlm 2-3 thun lg. klu mcm yg tuan ckp ni makna nsb sy pon lebih kurang la mcm tu..hurmm... dah la sy da byr booking semua msa pre-approved checking tu agent ckp income semua ok blh lps n layak.. xpelah mungkin sy blom try lg 3-4 bank, setakat ni baru 1 je la cimb.. by next week mungkin sy tny bank lain yg dlm panel projek ni dlu..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.083193s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list