Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
410
View
24
Reply

kesan penceraian kepada anak-anak

[Copy link]

Author: korporat       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-8-2019 03:03 PM | Show all posts |Read mode
Salam.. saya mohon pandangan semua berkenaan penceraian ibu bapa. Apa kesan-kesannya kepada anak-anak. Adakah anak mangsa penceraian akan membesar dengan suasana yang teruk berbandingan dengan anak-anak yang ada keluarga yang lengkap. Saya tahu akan ada kesan dari segi emosi kepada anak-anak tapi sejauh manakah kesan tersebut kepada anak-anak. Jika ibu dan bapa masih boleh berkomunikasi dengan baik dari segi giliran hak penjagaan, tidak memburukkan bekas pasangan etc macamana?

Saya perlukan pendapat dari semua terutama yang berada dalam situasi ini. Btw, anak saya semua lelaki. 6tahun, 3 tahun dan 1 tahun.

Terima Kasih
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 03:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak bercerai macam nak kawin. Parents kena ada cukup duit utk support diri sendiri. Kalau harta takda, job takda boleh terkorbankan anak2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2019 04:43 PM | Show all posts
KIM.K replied at 14-8-2019 03:20 PM
Nak bercerai macam nak kawin. Parents kena ada cukup duit utk support diri sendiri. Kalau harta takd ...

insyaALLAH bab duit xada masalah. cuma risaukan emosi anak2 walaupun kebanyakkan urusan anak2 ibu yg buat. ayah cuma main saja dengan anak2

Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
korporat replied at 14-8-2019 04:43 PM
insyaALLAH bab duit xada masalah. cuma risaukan emosi anak2 walaupun kebanyakkan urusan anak2 ibu  ...

Ok dah tu. Make sure takde financial strain
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 05:00 PM | Show all posts
cerai sebab pe? ( maaf nak membawang sebab sis vokuru suruh tanya)
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 05:18 PM | Show all posts
emosi anak2 mesti terjejas sikit2 iols rasa.. tp kalau boleh u jgn putuskan hubungan anak2 u dgn ayah dorang.. atleast dorang tak rasa sgt tiada ayah tu walaupun tak tinggal sekali..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2019 11:21 AM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 14-8-2019 05:00 PM
cerai sebab pe? ( maaf nak membawang sebab sis vokuru suruh tanya)

panjang la pulak nk cerita boleh tgk thread i sebelum nie kot. tp dah lupa tajuk dia

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2019 11:21 AM | Show all posts
awanysss replied at 14-8-2019 05:18 PM
emosi anak2 mesti terjejas sikit2 iols rasa.. tp kalau boleh u jgn putuskan hubungan anak2 u dgn aya ...

insyaALLAH x kot sebab kami pun kerja dekat2

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 11:34 AM | Show all posts
tt kalau boleh jgn cerai ye, sebab uols masih fikir anak2 masih waras. masih tahu kasih sayang. hargai lah bonding yang ada. ramai je xcerai duduk bilik asing tp bila depan anak ok cool je. keep distance untuk seketika lama2 bertaut kembali ye?

sbb syg uols masih fikir anak2. moga uols x cerai bahagia selalu
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
i percaya penentu emosi kebahagian ank2 bkn sbb mak ayah bercerai atau tak. tapi cara mak ayah tu jaga emosi anak itu...tumbesaran dia.
i alhamdulillah..ex ayah yg sgt baik. walaupon i mmg tak ngam ngn dia..
ank i yg sulong stay hostel. dia selalu cerita kwn2 dia jeles kat dia..sbb ayah ibu selalu amik berat. sdgkan ada yg mak pak bersama pon kdg x amik peduli ttg ank. maybe ada alasan tersendiri masing2 parents diorg. sibuk agaknya.
ada tu time cuti x nak blk umah masing2.
pernah ada gak i antar kwn anak blk umah..kesian sbb xde sape amik dia..tunggu sorg2 kat busstop.
i tanye si kakak..dia ok ke ayah ibu camni. dia tak kisah pon. sbb kami selalu ada. dan dia tak malu pon. tp jauh disudut hati..i tau maybe ada skit terkilan dlm hati dia.
hati sorg ibu kan..

tapi i setuju..selagi leh elak cerai ni..
elak lah. selagi boleh bertahan..tahan lah.
cuma nk cool kan dpn anak
tu..aduhai..ntah lah.
kalau bersama tu lg memudaratkan..better lah pisah.
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 02:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Bergantung bagaimana ibu bapa pandai memainkan peranan.Tapi sikit sbnyk emosi mmg akan terjejas sbb ibu bapa dah tak sebumbung. Anak2 dah xnmpk kemesraan ibu bapa. Walau apa pun jadi, hubungan ayah-anaj atau ibu-anak jgn diputuskan. Yg bercerai psngan suami isteri je
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 02:29 PM From the mobile phone | Show all posts
korporat replied at 15-8-2019 11:21 AM
panjang la pulak nk cerita boleh tgk thread i sebelum nie kot. tp dah lupa tajuk dia

Tt, i ada tgk post u sblm ni. Post thn 2017. Exactly 2 tahun dah. Selama itu u bertahan? Sorry tt, hsbnd u masih dgn fantasi gila tu lg ke? Allahu...kalau mcm tu, dari u terus2an mkn hati, better la u angkat kaki. Smntara masih muda, u still have time to heal your heart. Bab anak2, try to explain slowly.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2019 02:56 PM | Show all posts
LemakPetai replied at 15-8-2019 02:29 PM
Tt, i ada tgk post u sblm ni. Post thn 2017. Exactly 2 tahun dah. Selama itu u bertahan? Sorry tt, ...

yer.. i bertahan sebab anak2 tapi hati i pun dh remuk. dia asyik cakap dia nk pegi threesome, wild party, nak kawin dua la. i said pergi la tapi jgn bawa penyakit balik rumah. i xnak anak2 i jadi yatim sbb mak dia kena penyakit kelamin. then dia marah i kata i selfish. selfish ke i kalau i nk pertahankan maruah i. parents i kawinkan i dengan dia bukan untuk jadikan i pelacur. adeh..teringat lagu ernie zikrie tu. mcm sama je. sometimes i keep blaming myself sebab rasa i ke yang xnormal sebenarnya. i sampai nak pergi jumpa sexologist lagi kalau2 puncanya adalah i.hahaha

but now things are getting worst. thats why i fikir this is the right time for us to divorce. the only thing yang buat i serba salah sekarang is anak2. dia cakap xnak cerai sbb anak. so dia ingat i kuli dia ke uruskan anak2 while dia sibuk mencelup sana sini.

hahaa..xnak cerita panjang tapi dah tercerita pulak.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2019 02:59 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 15-8-2019 11:34 AM
tt kalau boleh jgn cerai ye, sebab uols masih fikir anak2 masih waras. masih tahu kasih sayang. harg ...

susah jugak u sebab i stay dengan mertua

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2019 03:00 PM | Show all posts
LemakPetai replied at 15-8-2019 02:19 PM
Bergantung bagaimana ibu bapa pandai memainkan peranan.Tapi sikit sbnyk emosi mmg akan terjejas sbb  ...

tu la..kesian anak2 tapi kesian jugak dkt i

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2019 03:02 PM | Show all posts
yuki812 replied at 15-8-2019 01:50 PM
i percaya penentu emosi kebahagian ank2 bkn sbb mak ayah bercerai atau tak. tapi cara mak ayah tu ja ...

i pun rasa mcmtu jugak..ada jer yang parents x bercerai tapi anak2 terseksa dari segi yang lain pulakkan.

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
korporat replied at 15-8-2019 03:00 PM
tu la..kesian anak2 tapi kesian jugak dkt i

Yes tt, kesian kan diri u dulu. Ibu yg terjejas mental dan emosi xdpt membsrkan anak2 dgn  baik. Biarla hsbnd u dgn kegilaan dia. U keluar dr dunia tu. Seram betul la
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 04:10 PM From the mobile phone | Show all posts
korporat replied at 15-8-2019 02:56 PM
yer.. i bertahan sebab anak2 tapi hati i pun dh remuk. dia asyik cakap dia nk pegi threesome, wild ...

i pisah masa tu ank i yg bongsu umur setahun gitu. now my boy pon dah start skol. dia selalu ckp..ayah duduk ngn nenek sbb nak jaga nenek. nnti dia besar..dia ckp..dia nak jaga i pulak. dia tak reti apa pon kita cerai..

ank ni kalau kita ckp yg baik..tunjuk yg baik..insyaallah..baik lah dia. tp dlm kes u ni..kesian..lagi ank u lelaki. apa yg dia dgr skrg dia absorb je..takut terikut perangai pak dia lak.
kesian u..apapon keputusan u, i doakan semoga baik2 je.
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 04:15 PM | Show all posts
korporat replied at 15-8-2019 02:59 PM
susah jugak u sebab i stay dengan mertua

suruh mertua u pindah rumah, sewa rumah kaka, deposit 2 + 1, bil air no deposit bil elektrik no deposit, rumah ada piring astro tp dh kena curi monyet ah chong. lain2 5 star.

nape duduk rumah mertua? uols cerai sebab tangan2 ghaib campur urusan rumah tangga ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2019 04:32 PM | Show all posts
yuki812 replied at 15-8-2019 04:10 PM
i pisah masa tu ank i yg bongsu umur setahun gitu. now my boy pon dah start skol. dia selalu ckp.. ...

so ok la kan.. xada la memberontak ke apa sebab keluarga x sempurna. i sangat2 takut dipersalahkan by anak3 kalau diaorg dah besar nanti. xkan la i nak cerita yang ayah diaorg buat apa dekat i kan. kalau anak3 kena marah, i akan cakap abah marah sbb abah sayang.


honestly dah xada rasa sayang dekat husband. mcm malam tadi dia kena semput. i padankan je muka dia dalam hati. i cakap balasan dari ALLAH. huhu..tapi xder la sampai i doakan dia mati. tapi rasa risau ke kesian ke tgk dia mcmtu xada. i bangun sapu minyak angin sbb bunyi dia bernafas kuat sgt. takut baby terjaga. sebab tu i rasa mungkin inilah masa yang sesuai untuk bercerai. tapi fikir emosi anak3 pulak terutama yang sulung tu.


Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.090969s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list