Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4718
View
73
Reply

jatuh talak dah ke?

[Copy link]

Author: jijilaaa    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 17-8-2019 10:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Bincang dgn H dulu elok2, cakap perkara ni kena rujuk ke mahkamah.
Penting utk elak zina dan sebagainya.
Ada satu kes si suami cakap cerai tapi dalam keadaan marah.
Bila naik court, hakim cakap tak jatuh talak sebab masa tu suami dalam keadaan marah.
Apa pun segera rujuk ke mahkamah syariah ye. Insyaallah ada jalan penyelesaianya.
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2019 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Buat Cina Buta la camtu.

Kahwin dengan orang lain lepastu kahwin semula dengan H
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 06:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga dipermudahkan segala urusan. Berdasarkan apa yg tt share kt sini, tak jatuh talak 3 tu. Nanti bila hakim tanya, explain in details. Jgn sembunyi2 or ragu2 nk share ke idok, sbb itu membantu hakim utk decide your situation. Semoga ini memberi pengajaran pada sang suami. Talak2 ni jgn la laju je keluar dari mulut tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-8-2019 09:50 AM | Show all posts
update utk semua. Mula2 H refuse utk refer ke mahkamah. Dia tnya kenapa awk bersungguh sngat..nak sngat ke berpisah dgn sy. Tapi alhamdulillah lepas W explain pasal hukum dan dosa, dia faham dan setuju.

So semalam dah g mahkamah untuk isi borang. Dah dapat tarikh untuk pengesahan talak tu.


H kata malam tu dia ckp gini " kalau awk keluar dr rumah malam ni tanpa izin sy maka jatuh talak 3 "

Tapi seingat W, W dgr macam ni "kalau awk keluar dr rumah ni jatuh talak 3". yela time tu dok nangis2 mana nak ingat dgn clear

apa2 pun doakan semoga dipermudahkan. terima kasih atas nasihat semua. nasihat2 dari korang y bg kekuatan W utk g mahkamah sebenarnya. for this time being dok asing2.

fam n kawan2 belum tau.  Tolong Doa2 yang baik2.
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 11:00 AM | Show all posts
mg kesudahan yg baik2 je awak...redhalah apa pun keputusannya ya
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 03:18 AM From the mobile phone | Show all posts
sy doakn yg baik2 tuk tt..
xde satu kehidupan yg sempurna..
tp kita sentiasa blajar untuk menyempurnakan kehidupan..
apapon..nk yg sempurna tu..kena lalui pelbagai rintangan..hidup x sesenang yg disangka.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 04:06 PM | Show all posts
terbaik sis
semoga jodoh W berpanjangan dengan H
nanti update okay
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 12:38 AM From the mobile phone | Show all posts
pernah juga ada kes....suami ckp...kalau awak keluar dr pintu tu...jatuh t...k
then suami yg telepas ckp tu kesal...tetiba ada kes kecemasan...mereka nak bergegas ke hospital...terpaksa panggil bomba supaya isterinya dpt turun ikut balconi...selang beberapa hari...si suami kena kena ubah kedudukan pintu keluar ke lain sikit utk mengelakkan jatuhnya t...k
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Mrperfect2 replied at 23-8-2019 12:38 AM
pernah juga ada kes....suami ckp...kalau awak keluar dr pintu tu...jatuh t...k
then suami yg telepa ...


Ustaz masa kursus kahwin pun ada kongsi cerita dgn situasi mcm ni. Jatuh talak kalau keluar dari pintu ni... So isteri terpaksa guna pintu belakang. Solution dari kisah ni pun kena ubah pintu yang suami maksudkan n buat pintu lain. Yang I pernah dengar suami isteri BERLAKON pun lafaz talak boleh jatuh. Rasa mcm rigid sangat kan, tapi itu yang kita biasa sangat dengar peringatan hal talak jangan dibuat main, malah jangan disebut-sebut pun. Sebab ni lah.

Apa pun semoga yang baik-baik saja utk TT n suami n dipermudahkan urusan.
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 07:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Talaq taliq ni jangan main2. Harap cepat2 diselesaikan hal ni.. Ramai lelaki gunakan lafaz talak taliq ni disebabkan ego yg besar tapi perkara yg kecil.
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 07:29 AM From the mobile phone | Show all posts
jijilaaa replied at 14-8-2019 11:27 AM
dah mula rasa takut utk g pej agama, lepas baca komen kat sini...kalu sungguh talak 3

Jangan takut. Kalau talak tu jatuh, kita lebih takut kalau berzina saja.. Minta dijauhkan..
Akak nasihatkan, apply emergency leave utk selesaikan perkara ni.. Selagi x selesai, selagi tu hati tu tak tenang nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 07:37 AM From the mobile phone | Show all posts
jijilaaa replied at 14-8-2019 12:18 PM
ok atas nasihat korang, dah g pej agama kat area si W outstation, jenuh mencari guna waze.

Ikut  ...

Biar la kita gaduh suami isteri.. Asalkan jangan mempermainkan hukum agama, sudah. Ini bukan hal kecil. Ini hal besar.
As for the family, settlekan hal korang dulu. X beritahu diaorg at this stage pun x apa. Kalau tahu kang, kecoh pulak kan.. Kita x perlukan kekecohan yg tidak membantu dalam saat ini.

Bincang la elok2 dgn suami. Yakinkan dia utk pergi sekali isi form utk dapatkan kepastian ttg taliq yg dia lafazkan dalam sedar tu.. Kalau dia tak nak...Nasihat akak yg tak seberapa ni, elok W pergi isi borang dulu. Kemudian tu boleh cerita. Kalau suami W marah ke apa, W cakap la dia kena jugak pergi. Ni akak cakap sebab W sendiri dah tahu akan ada pergaduhan..

Moga urusan kalian dipermudahkan dan selesai dengan baik.
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 01:42 PM | Show all posts
semoga yang baik2 je untuk TT ...
nnt updatela kes ni ek
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 02:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Tt, plz update bila dh tau keputusannye nti ye
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 09:42 AM From the mobile phone | Show all posts

I ada terbaca pasal pasangan cerai talak 3 di portal OB. Ada yang kata some tempat, if baru 1st time lafaz talak, sebut 3 pun, baru jatuh 1. Tu dkt negeri mana? Dlm artikel OB ni, pencerita kata undang dkt kedah if sebut 3, jatuh 3. I baru tahu undang ni x selaras n ikut negeri.

Sumber:

https://ohbulan.com/sumpah-tiada-niat-suami-cerai-isteri-talak-3-selepas-diugut-kekasih-mahu-sebar-mesej-lucah/amp/
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 04:03 PM | Show all posts
kalau akak nak cari cina buta..

laki kaka kim bole..  meghelit  
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 05:44 PM | Show all posts
pergi refer ke pej agama perlis..

jgn pergi pej agama negeri lain..

sbb di perlis .. kalau talak 3 ka.. talak 10 ka..  yg kali pertama talak..

depa kira talak 1..
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 05:45 PM | Show all posts
negeri lain memang kena talak 3..  

Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 06:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Mn akkni... Update la
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 10:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Mrperfect2 replied at 23-8-2019 12:38 AM
pernah juga ada kes....suami ckp...kalau awak keluar dr pintu tu...jatuh t...k
then suami yg telepa ...

Cerita ni sama i dengar kat kursus kawin. Harap TT boleh update apa kata mahkamah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083607s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list