Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4723
View
73
Reply

jatuh talak dah ke?

[Copy link]

Author: jijilaaa       Show all posts   Read mode

Post time 14-8-2019 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
jijilaaa replied at 14-8-2019 11:27 AM
dah mula rasa takut utk g pej agama, lepas baca komen kat sini...kalu sungguh talak 3

Ehhh..kena pergi utk confirmation. Kalau setakat talak 1 takpe lg..ni di sebut 3 terus. Jgn ambil mudah bab ni. Benda dah berlaku...nak tak nak terpaksa hadapi. Kalau ustaz di pejabat agama kata tak jatuh talak, lega la tp kalau sebaliknya redha la. Semoga yg baik2 je utk pengadu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2019 12:18 PM | Show all posts
ok atas nasihat korang, dah g pej agama kat area si W outstation, jenuh mencari guna waze.

Ikut kata pegawai nikah/rujuk kat pej agama tu, bab cerai taaliq, kami tak boleh bantu, kena g mahkamah syariah terus, isi borang then tunggu turn utk dibicara depan hakim, that time hakim akan tentukan sah atau tidak

ok now dah jadi takut utk proceed to the nxt step. perlu discuss dgn H dulu or g je isi borang kat mahkamah tu?

bukan apa, kalau bertindak sendirian tanpa pengetahuan H, nnti mesti dia tekejut beruk punya..tiber je dapat surat panggil ke mahkamah...then mesti jadi gaduh. Tapi kalau inform pada H, mesti dia x setuju kan...

Dan...of cos both fam jadi kecoh
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 01:04 PM | Show all posts
rasa macam tak jatuh talak pun..
sebab awak tak keluar dari rumah lepas dia lafaz tu.. awak pegi nangis2 atas katil kan
awak keluar rumah dengan dia lepas tu.. bukan sorang2

entah la tak pasti .. kena tanya pada yang pakar
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 01:07 PM | Show all posts

lebih kurang kes ni..
tp ntah apa kesudahannya

https://iiumc.com/jika-takdirnya-begitu/

Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 01:16 PM | Show all posts
jijilaaa replied at 14-8-2019 12:18 PM
ok atas nasihat korang, dah g pej agama kat area si W outstation, jenuh mencari guna waze.

Ikut  ...

kena la bgitau hasben ..jgn tungu surat mahkamah kuar...
at least dia dh tau sblum gi mahkamah..
Menda ni realiti dik..bkan alam fantasi
Dah terlafaz pun...masing2 kena hadap..
Biar la mahkamah yg membuat keputusan
Moga ko tabah dik...Allah menguji mu sekarang ini.

Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 02:35 PM | Show all posts
Ikut lah prosedur yang betul.
Jangan takut. Ini melibatkan hukum.

Kalau tak selesaikan, nanti asyik menghantui, tak tenang hidup.

Moga dipermudahkan.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 03:21 PM | Show all posts
jijilaaa replied at 14-8-2019 12:18 PM
ok atas nasihat korang, dah g pej agama kat area si W outstation, jenuh mencari guna waze.

Ikut  ...

kena pergi jugak. kalau ikutkan apa kata mulut orang, sampai mati W dan H tanggung dosa. kalau ada anak, kesian anak tu tanggung akibat pulak nanti. banyak kemungkinan dan kebarangkalian boleh terjadi. selesaikan secepatnya. H taknak pergi mungkin sebab dia takut nak terima kenyataan. tapi lepas mahkamah sahkan talak tu jatuh atau tidak, semoga jadi pengajaran dan iktibar bagi kedua pihak.

H taknak pergi, W boleh mainkan peranan. rumahtangga kena ada action dari kedua pihak, bukan tertakluk kepada satu pihak sahaja. kalau rasa tak berani buat keputusan seorang, boleh cerita dekat ahli keluarga terdekat. seelok nya wali. adik lelaki atau abang yang mana mudah untuk bawa berbincang.

semoga baik baik je.
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 09:22 AM | Show all posts

itula dugaan rumah tangga. sabar bole tak sabar?? bila dah jadi macam ni masing2 dah tak keruan. takut nak terima kenyataan.

istighfar banyak2. setan tu memang sentiasa nak lemahkan manusia. banyak2 kan bertolak ansur & SABAR. jangan ikut hati amarah.

ikut hati mati, ikut rasa binasa.
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 09:40 AM | Show all posts
jijilaaa replied at 14-8-2019 12:18 PM
ok atas nasihat korang, dah g pej agama kat area si W outstation, jenuh mencari guna waze.

Ikut  ...

sebab tu talak tak blh dbuat main2...

esp kalau masa tgh baran... mcm2 blh kluar dari mulut.. nie talak 3 terus...

semoga dipermudahkan urusan...supaya si laki ambik pengajaran utk mengawal kata2 bila sedang marah
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 11:19 AM | Show all posts
AllahuAkhbar....semoga dipermudahkan urusan..aamin
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 01:49 PM | Show all posts
Edited by ablishan at 15-8-2019 01:54 PM

TT, I dah lalui lafaz ta'liq begini, di pagi raya aidil fitri, menghampiri dua dekad dahulu. Tapi I diberi talaq satu sahaja. Ex hantar balik ke rumah mak I dan pujuk I dgn mengatakan talaq tak jatuh. Dan tak sampai sebulan selepas itu I bersalin. Tp ex husband tidak mahu bawa ke mahkamah. I perlu selesaikan perkara ini kerana iddah telah habis, tak nak melakukan zina ye sekiranya talaq jatuh.

Ini bukan kali pertama ye di ta'liq sebegitu. Sebelum2 itu, disebabkan masih sayang, I tanya, sampai bila tak blh kluar rumah. Maka  takla keluar rumah sepanjang tempoh yg dinyatakan oleh ex husband.

I pergi pejabat agama, pejabat agama suruh pegi mahkamah failkan pengesahan lafaz cerai.

Nasihat saya sila pergi ke mahkamah utk dapatkan pengesahan. Hukum agama tidak blh dibuat main. Harap maklum. Moga Allah mudahkan urusan TT dan diberikan kekuatan. Aamiiin
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 02:23 PM | Show all posts
mohon TT cecepat pergi mahkamah.  Tapi pernah dengar kalo pertama kali cerai sebut talak tiga terus, masih dianggap talak 1 .
Tapi just nak tanya jugak , lets say dah memang kali ketiga lafaz talak ( cerai dah dua kali, rujuk ) still boleh ke rujuk dalam iddah ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2019 03:32 PM | Show all posts
Jumaat ni balik rumah, soon will discuss with H. Doa y baik2 ye. Anything insya'allah will update here
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 04:03 PM | Show all posts
jijilaaa replied at 14-8-2019 12:18 PM
ok atas nasihat korang, dah g pej agama kat area si W outstation, jenuh mencari guna waze.

Ikut  ...

Kena pegi mahkamah syariah utk confirm kan ye dik... hukum agama xleh buat main2 nnt smpi ke anak cucu cicit bermslh nnt... harap urusan adik W & H dipermudahkan la...
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 04:10 PM | Show all posts
jijilaaa replied at 14-8-2019 12:18 PM
ok atas nasihat korang, dah g pej agama kat area si W outstation, jenuh mencari guna waze.

Ikut  ...

Better la pergi discuss dgn husband cepat-cepat daripada dapat dosa bersekedudukan.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2019 12:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Rasanya jatuh talak 3
Sb baru pergi kursus kawen
Talak x boleh main tarik balik.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2019 04:50 PM | Show all posts
jijilaaa replied at 14-8-2019 12:18 PM
ok atas nasihat korang, dah g pej agama kat area si W outstation, jenuh mencari guna waze.

Ikut  ...

bab talak tak boleh buat main.
husband awak bukan yang fasih dari segi agama apatah lagi dari segi undang2, begitu jugak awak sendiri (tak yah dolak dalik h, w tu sapa).

tolong berbincang baik2 dengan suami untuk ke mahkamah bagi pengesahan. ini adalah untuk keselamatan dan kehormatan diri awk jugak.
if benar jatuh talak, kamu tak sepatutnya serumah. in any case, if you have a baby, then i dont have to explain more right.

so tolong perbetulkan ikatan kamu.  
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2019 10:43 PM | Show all posts
Maaf sekadar pndangan cucuq..rasa jatuh kerana die ckp kalau awk keluar rumah Sahaja lain la kalau die ckp Kalo awk keluar rumah mlm ni muka jatuh talak  so Kalo keluar rumah ESok x jatuh talak tu tpi die ckp kalau keluar rumah so once awk keluar rumah bermakna awk dh laggar ta'liq tu..ape pon dptkan page sahkan dri mahkamah sma ada talak 1 atau talak 3..
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2019 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Lelaki diluar sna jgnlah sng2 nak sebut talak2 ni.. dh jd ginikn susah
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2019 11:56 PM | Show all posts
manage baran suami isteri tu..

kena dapatkan pengesahan mahkamah..kalau tak H dan W keliru dengan status suami isteri..ekoran daripada tu banyak dosa yang xdisedari berlaku..cntoh aurat..

jangan dengar cakap orang..kena dengar cakap hakim..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080533s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list