Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2048
View
70
Reply

APA SALAH AKU?

[Copy link]

Author: Kurex       Show all posts   Read mode

Post time 13-8-2019 11:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Awal perenggan tu je i dah buat conclusion
Dek..... Life u tak sama dengan life orang lain walaupun maybe gaji korang sama
Kenapa u nak tau dia buat apa dgn gaji dia.. Maybe dia banyak commitment, u tak... Kalau i pun i sound u
Kalau u jenis berduit, kawan u tak... U pergi shopping sorang je lah
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex, kali ni iols tak salahkan kawan ko. Iols salahkan kurex sbb tanya duit dia habis dekat benda tak faedah ke sebab awal bulan lagi dia beli itu ini. Itu bkn hak kurex utk tanya benda peribadi camni, kalo bff sekalipun. Dah le bunyi judgmental, menuduh dia habiskan duit kat benda tak berfaedah, tak memberikan jln penyelesaian, malah menyakitkan hati.

Kalo nak banje, lps dia tolak tu, kurex ckp je laa nak banje utk dia temankan kurex. Jgn byk tanya apa dia buat dgn duit dia. Patut la dia meroyan. Kurex plak bknnya nak mintak maap ke apa. Agak2 la bila dia ckp kena pakai duit byk utk famili, ko jgn byk tanya la.

Nawaitu kurex bagus sbb nak banje tapi, mode of communication kurang.
Kalau kawan ada berhutang dan kurex nak tuntut hutang, tuntut je hutang dan set masa utk dia langsaikan hutang. Tak lebih drp tu. Kalau diaa mengelak, terpulang pada empunya bdn nak    halalkan ataupun tak. Iols bg org pinjam duit, mmg iols tak expect pulangan. Itu sebabnya iols bg pinjam sikit2 je dan tolak kalau diorg minta pinjam byk2. La ni dah tak kuasa nak bg pinjam pape. Tak berbaloi.

Niat kalau nak bantu org, tak boleh disertai dgn perasaan nak menghakimi. Kalau nak buat tanpa hati yg tulus ikhlas, baik tak payah buat. Serves no purpose.

Iols harap kurex dpt cari kawan yg sekapla. Dan harap kawan kurex dpt selesaikan masalah kewangan dia.

Minta maap la kalau terkasar bahasa dan terguris hati.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 11:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex ni macam blur2 dengan social cues... Aku pun selalu macam tu. Ada benda patut tanya dan ada benda baik diam je. Seeloknya kurex patut jadi lone ranger. Kehidupan pun tenang. Sunyi siket je la.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 01:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Patut kurex terus offer nak belanja dia.. takyah tanya2 dia belanja apa sampai duit habis.. Confirm kawan tu tak marah..
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 01:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Meh berkawan gan meols la kurex..
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 09:44 AM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 13-8-2019 05:59 PM
i paling tak suka orang tanya duit ada buat apa beli apa etc..
pada i gaji i duit i how i nak belan ...

kalau i i akan tny kat kawan2 i yg boros.
dulu masa study, nak naik sem, tetiba kawan i call, nak pinjam 600 utk naik sem.
lepastu dia sendiri cerita, parents dia dah bg duit dah, tp dia keluar dating ngan bf dia pastu dia beli purse smpai habis duit mak dia bg (konon bf dia kaya, tp tanak guna duit jantan tu la, itu shopping mahal2 tp guna duit sendiri ) ..

masa mula2 i mmg igt nak tlg, tp lepas dia cerita pasal purse tu, i tak tlg.. i bukan kaya sgt tp dia mmg sengaja nak menyusahkan diri.. sejak tu i selalu tny pasal duit dia.. igtkan dia jgn boros ke ape..
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 10:17 AM | Show all posts
kurek nak pelok ke?
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 10:17 AM | Show all posts
awanysss replied at 14-8-2019 09:44 AM
kalau i i akan tny kat kawan2 i yg boros.
dulu masa study, nak naik sem, tetiba kawan i call, nak ...

kalau guna duit mak bapak tu, selayaknya la dimaki kalau boros..yang i maksudkan duit gaji kerja sendiri..
how i nak belanjakan, terpulang la pada diri sendiri..
rimas kalau orang sibuk gaji i buat apa beli apa kenapa habis..
lagi pun i bukan jenis boros or suka membeli..
kadang i kumpul lama nak beli something yang i rasa berbaloi..
so bila sekali beli tu tetiba orang nak persoal duit i..
tau la macam mana nak manage duit i sendiri..
janji i tak minta or pinjam duit dengan sesiapa untuk survive..
orang nak pinjam nak pow i lagi ada..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2019 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 13-8-2019 05:59 PM
i paling tak suka orang tanya duit ada buat apa beli apa etc..
pada i gaji i duit i how i nak belan ...

Mungkin cara saya salah sebab tanya tu yg buat dia sentap.. Sebab saya tanya "duit kau habis utk benda tak faedah ke?"..

Tapi kalau saya nak bandingkan soalan dia dgn saya kalau saya taknak keluar.. "eh, bukan duit kau ada ke hari tu? Cepatnya habis... Eh, hari tu boleh je, kenapa sekarang tak boleh?"..

Mungkin saya jenis pendam, tak nak kawan tau saya terasa.. Ada manusia yg boleh terima, ada yg tak..

Tapi bab menuduh tu, saya tak boleh terima.. Banyak kali dia tuduh saya mainkan dia sebab tinggalkan dia walhal janji pukul 9, pukul 10 baru siap, janji pukul 5, pukul 6:30 baru nak keluar.. Dia tuduh saya sombong..

Tapi hari tu bukan saya sorang yg dia sentap, ada kawan lain.. Dia cakap kitaorng anggap dia tak berduit. Mana ada kitaorang anggap macam tu, sebab sebelum2 ni dia yg suka up diri sendiri konon ada kereta 3 bijik, duit banyak, kerja hebat..

Kali ni saya kena terima, pertanyaan saya tu salah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2019 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
missinpiece replied at 13-8-2019 05:59 PM
Haha wat xtau sambil g shopping g spa je la tt..
Iols nye org sekeliling pon ade yg buat perangai c ...

Banyak kali kena dgn kawan sama.. Dia yg ajak keluar, dia yg tak respon tapi whatsapp online, lepas tu dia lepas tu dia odfline, lepas tuonline balik.. Call tak angkat.
Katakan dia ajak keluar pukul 8, bila dah pukul 8, dia diam, kita pulak dah dalam kereta tunggu dia.. Tengok whatsapp dia online, bila call banyk tapi tak angkat. Sejam tunggu kita tak jadi pergi, lepas tu dia yg marah kita tuduh kita main2 kan dia. Sebab dia kata dia dah lama siap..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2019 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
bob92 replied at 13-8-2019 06:14 PM
Bila dia tolak ajakan aku, aku tanya duit dia habis dekat benda tak faedah ke sebab awal bulan lagi  ...

Mungkin salah saya.. Aku kena buang ego. Sebab saya tanya duit habis dekat benda tak faedah ke.. Tapi sebelum2 ni pun kalau dia ajak keluar, dia paksa2 lepas tu tanya saya "eh, bukan kau ada duit ke hari tu, takkan habis dah..hari tu boleh je, kenapa tak boleh.."

Tak semua org boleh terima.. Mungkin hati dia jenis lembut.. Hati saya jenis suka pendam.. Sambil tersenyum..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2019 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
missinpiece replied at 13-8-2019 06:22 PM
Huhu kalo tanye camtu iols rasa mungkin tt rapat ngn kawan tt so benda2 cenggitu x jadi hal. Kalau k ...

Ye.. Salah saya.. Sebab saya tanya macam tu.. Dulu saya belanja tengok wayang pun, dah bagitau awal pun dia tetap dia cancel last minute sebab dia ada janji dgn kawan lain walhal dia janji dgn saya dulu, baru esok tu dia janji dgn kawan dia nak keluar masa tu jugak dgn kawan dia. Tapi tetap salahkan saya kenapa beli awal kenapa tak tanya dia dulu..

Ok takpe, saya terima ni salah saya..
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 10:54 AM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 13-8-2019 09:59 PM
i paling tak suka orang tanya duit ada buat apa beli apa etc..
pada i gaji i duit i how i nak belan ...

yeah setuju, hak dia duit dia.. bila kita tanya memang la dia trasa, privacy dia juga kot , kita nk tanya2 beli apa..
kalau iols pun dpt kawan mcm ni "who r yu?'' haha. tak kena tempat time bertanya, kena pula kawan tengah moody
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 11:01 AM | Show all posts
Kurex replied at 14-8-2019 10:42 AM
Mungkin cara saya salah sebab tanya tu yg buat dia sentap.. Sebab saya tanya "duit kau habis utk b ...

dalam hidup ni kita kena memilih jugak orang nak dibuat kawan..kalau u rasa kawan dengan dia menyakitkan hati, then buat la pilihan bijak..
orang tua-tua pun kata..
rambut sama hitam tapi hati lain-lain..
lagi pun dari pemerhatian i, sek sek dik kurex ni memang cepat sentap (sorry ek )..
so memang akan selalu conflict bila masing-masing asyik terasa je..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2019 11:04 AM From the mobile phone | Show all posts
duradanis replied at 14-8-2019 10:54 AM
yeah setuju, hak dia duit dia.. bila kita tanya memang la dia trasa, privacy dia juga kot , kita n ...

Betul, duit dia hak dia..

Tapi sebelum ni dia paksa saya pergi karok kongsi duit walaupun saya tapi dia paksa banyak kali.. tetiba dia merajuk.. Macam mana pulak? Kongsi duit karok nak, tapi kongsi duit minyak taknak pulak.. Jadi macam mana?

Tapi betul la, kali ni salah saya sebab tanya dia macam tu..
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 11:09 AM | Show all posts
Kurex replied at 14-8-2019 03:04 PM
Betul, duit dia hak dia..

Tapi sebelum ni dia paksa saya pergi karok kongsi duit walaupun saya  ...

mungkin masa tu dia mmg tengah ada masalah, then cara awk tanya tu bukan time sesuai.. maafkan je dia..
dia stress juga kot kena keluar kan duit untuk beli brg raya.. mana kita tahu kan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2019 11:18 AM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 14-8-2019 11:01 AM
dalam hidup ni kita kena memilih jugak orang nak dibuat kawan..kalau u rasa kawan dengan dia menya ...

Tak cepat sentap, sumpah tak. Sebab saya jenis suka pendam.. Tapi betul org kata, jangan takpe2 dekat kawan, nanti kawan pijak kita..Cuma guna cari utk luahkan geram..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2019 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
duradanis replied at 14-8-2019 11:09 AM
mungkin masa tu dia mmg tengah ada masalah, then cara awk tanya tu bukan time sesuai.. maafkan je  ...

Semedang takde mood dia tu.. Asyik nak kena layan je mood dia, tapi mood kita, perasaan kita dia sendiri tak jaga, terpaksa kita pujuk diri sendiri.. Bukan sekali dia buat macam ni, banyak kali.. Dia tuduh kita macam2 boleh pulak, buat kita tertunggu sejam lebih (setiap kali nak keluar melainkan dia terdesak baru dia cepat tu pun tunggu 15 minit) takpe pulak.. Hempas pintu kereta kita sebab kita marah dia lambat walhal dia lambat takpe pulak..

Tapi dari runsing kan kepala, baik kita lupakan je kan.. Uhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 11:43 AM | Show all posts
Kurex replied at 14-8-2019 03:25 PM
Semedang takde mood dia tu.. Asyik nak kena layan je mood dia, tapi mood kita, perasaan kita dia s ...

hehe aduii parah betul awk dengan kwn awk ni.. so dia jenis moody selalu la ya.. sabar je la.. kalau iols mmg tak kan la tegur dah.. buat hal sendiri dah, kalau jenis kwan yg mudah terasa kalau cakap sikit pon.. lepas tu nak tunjuk kepala hempas barang ke apa..
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 12:16 PM | Show all posts
aku rasa kwn ko tgh moody pms tu..biasanya kalau kawn rapat, tak kisahnya soalan pasal beli benda tak faedah tu..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.106028s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list