Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
2055
View
70
Reply

APA SALAH AKU?

[Copy link]

Author: Kurex       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-8-2019 05:40 PM | Show all posts |Read mode
Semalam aku msg member aku, aku ajak pergi shopping barang bodyshop sebab ada sale kan?
Selalunya dia nak pergi.. Bila dia tolak ajakan aku, aku tanya duit dia habis dekat benda tak faedah ke sebab awal bulan lagi dia beli itu ini. Tujuan aku tanya sebab aku nak belanja dia kalau dia ada masalah kewangan..
tetiba dia meroyan..

Dia bagi karangan panjang lebar, dia masuk cakap..

"yelah.. duit dah banyak keluar dah, beli lauk raya, kitaorang kongsi duit dgn adik beradik tak guna duit mak bapak, sebab taknakla guna duit mak bapak, duit tu ada.. kitaorang takla macam org lain.. beli barang dapur guna duit mak bapak.. "

dari situ aku syak ada org perli dia guna duit mak ayah dia..

aku cakap jangan beli barang yg bukan2, lepas tuaku tanya dia ada orang perli dia guna duit mak bapak ke?' sebab rasa pelik tetiba bagi ayat macam tu..

tetiba dia meroyan lagi..

'kitaorang adik beradik dah berpakat, tiap kali raya kongsi duit sebab raya perlukan duit, tiap bulan kitaorang bagi mak ayah duit beli barang dapur, kitaoang TAK MAIN beli ayam 2-3 ekor ni, kitaorang beli banyak sekali 6/7 ekor bila raya. lagipun duit banyak pakai, nak guna pun kena tunggu gaji lain"

aku tanya dia kenapa meroyan, tetiba dia salahkan aku sebab aku perli dia..

aku memang tak boleh org tuduh aku, lagipun dia banyak kali tuduh aku bukan2, baru semalam aku lepaskan apa yg aku pendam tanpa ungkit satu pun. bila aku tanya bahagian mana dia cakap aku perli dia sendiri tak boleh jawab. aku paksa dia jawab, kot2 aku terlepas pandang, tetap dia tak boleh jawab..

kenapalah kawan2 aku buat aku macam ni sedangkan aku tak pernah kacau orang.. bila kawan aku mintak tolong aku, walaupun aku tengah sesak, masa tu aku tengah sibuk, tetap aku tolong.. sikit aku tak merungut.. bila keluar dengan member, aku yg belanja member aku..

dekat mana2 memang orang benci, kita duduk mana pun orang benci. kita buat baik pun org tak suka, buat jahat pun org tak suka.. macam dekat sini la, tetiba org benci aku padahal aku tak kacau melainkan porumer kacau aku berkali2.. porumer bahan aku dekat thread aku sendiri tetap aku ok.. kena block dekat thread pun ada..

apapun, aku harap member aku jadi macam tu sebab dia tak nak bayar duit.. aku cuba berhusnuzon selagi boleh..

AKU MINTAK MAAF DEKAT SEMUA FORUMER KALAU AKU ADA KASAR BAHASA.. Malas dah aku nak gaduh2 ni.. makin runsing fikiran aku..



Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Say bye-bye kepada kawan macam ini. Aman hidup awak.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 05:59 PM | Show all posts
i paling tak suka orang tanya duit ada buat apa beli apa etc..
pada i gaji i duit i how i nak belanja tu terpulang pada i..
i rasa cara u bertanya tak kena and buat orang banyak terasa kot..
if u nak ajak orang keluar ke shopping ke apa ke, drop pasal duit tu..
tak perlu tanya ada duit ke takde, awal bulan dah pokai, beli benda tak berfaedah ke apa..
rimas tau dengar orang tanya membebel duit duit duit
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 05:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Haha wat xtau sambil g shopping g spa je la tt..
Iols nye org sekeliling pon ade yg buat perangai cenggini sampai mesej hari raya secoet pon x balas. Padahal medang update status. Sebelum ni elok je update iols walau sekuman cerita. Iols diamkan je la sambil2 pujuk hati g spa hihi
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 06:14 PM | Show all posts
Bila dia tolak ajakan aku, aku tanya duit dia habis dekat benda tak faedah ke sebab awal bulan lagi dia beli itu ini - Sape tak terasa kalau tt cakap gini
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Huhu kalo tanye camtu iols rasa mungkin tt rapat ngn kawan tt so benda2 cenggitu x jadi hal. Kalau kawan x kisah xpela. Kes kt atas ni cam kesah je. So berlapik2 la berkata2 tu. Xpon direct je bagitau tujuan tanya tu coz nak belanja. Sekian. Jgn expect suma sama walau rambut sama hitam. Dah macam2 perangai iols jumpa
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Duit dia lantak dia la tt nk abih cepat or lmbt. Pehtu bab dia tiba mroyan psl duit tu mgkin la ms chuols tgh tnya tu mood heshe xbrpa elok. So royanan dilepaskn pd chuols automatically.

So xyah sdih n ptikaikn nape sokmo ore xpuas ati or lyn bruk wlpn kita sokmo buat baik kt deme. Sbb mmg ade org gitu. So thats why kite duk sorg2 xyh bkawan pn lg aman.

Meols lak lps byk kali dpgunakn kwn utk benefits deme smata which is guna my money my soul my energy my time my evrything, skrg meols bljr utk selfish. Mls dh nk ambik tahu psl sesiapa. Gi memana pn meols slesa sorg2 jdnya xde sesape akan trasa ati ngn kita, and kita pn xkn skitkn ati org. Chuols kne bljr jd selfish jgk.

Pnt tau buat baik pd org,sbb mnusia skrg ni deme akn cari kita when they in needs. Baik chuols pkirkn dri sndri,buat ape yg boleh bhgiakn diri chuols smntara tgh sihat ni.

Bab porom plk, xyh la ambik pot sgt. Normal la tu bkuntau sesama porumer but ni cuma porom. Time tgh boring boleh la msuk btenggek. And ape yg jd kt porom xusah lah mbawak sedih smpai real life.

Sekian royanan meols utk chuols.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 06:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Uols salah susun ayat tu..lain kali cakap lah "uols takde duit takpela iols belanja la mana yg termampu" janganla pi persoalkan pulak duit tu habis pi beli barang tak berfaedah... Dan heshe takleh jawab pertanyaan uols sbb heshe rasa bersalah tapi still sentap, sembur uols awal2 tadi padahal salah guna ayat penyata je pun. Biasalah dekat2 raya ni perabih duit beli brg dapur bg belanja family. Boleh sengkek jugak la jadinya walaupun sikit2 beli tau2 habis ratus jugak.

So nasihat iols buang yg keruh amik yg jernih sudehh. Just say sorry, tak rugi pun. Kekadang ada masa manusia ni kan dtg mood tak elok menyentap jugak kan..biasalah tu.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 06:43 PM | Show all posts
Yup.. maybe statement TT tu buat dia terasa.. klu nak ajak tak yah mentioned pasal duit tu tapi klu orang tak nak tak payah paksa sebab klu duit dah takde nak window shopping pun tak de mood...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 06:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Jauhkan ler dari orang macam ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
leks arr ko kna bash dgn porumer ke dol aritu ad terpndg gak
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts
x perlah dik kurex. org tak mo dibelanja..biarlah. x perlu lah runsing sampai gitu. ko blanja akak ni hah..ko tanye byk2 pon..sure akak tak meroyan nk jwb.

hidup relek2 dah ler..
jgn fikir sgt ckp org..
ko majukan diri ko ye..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Maybe member tengah ada prob, kau pulak tanya pasal duit mendapat la kan. Walaupun niat dihati nak belanja dia kan. Takpe, jangan sedih2. Kau pegi jah shopping sorang2 pastu belanja diri sendiri.

Begitulah kehidupan ya. Tak semua orang ada hati cam kita. Niat dah baik, tapi orang anggap perli. Dah diri sendiri sakit hati.

Benda yang sedih, menyakitkan hati jangan dikenang2. Tambah2 yang dalam forum nih. It's not worth it. Kenal pun tidak, kosser nak sesakkan otak. Be happy yach!
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Dik kurex..life is short...xperlu pikir masalah gini..sedih kejap after that life must go on..cari kawan lain..kalau xde kawan guna me time tu utk diri sendiri ..utk hobby sendiri..utk bawak mak ayah travel...join hiking..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
ada la tu ayat ko yg buat dia terasa.. kdg2 kita yg ckp ni x perasan yg ayat tu sensitif utk org lain.. aku ada kena gak camni.. aku rasa ayat aku ckp biasa2 jer.. tp org leh terasa..so next time tu aku belajar hati2 utk ckp apa pun dgn org lain..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada patut time kita takde duit diajak keluar. Kompom lah jawab banyak guna itu ini. Tt tak payah nak sibuk tanya duit habis beli tu ini. Kira mcm insulting wooo. Kalau nak blaja ajak trus cakap aku blanja. Tak payahlah sibuk tanya duit org lain. Menunjuk pula aku rasa. Sorry to say.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
awak lelaki ke pompuan kurex... klu lelaki usually dia akan bolayan je...

tapi bahasa tt pun mybe annoying kot.. to ur fren.. hmmmm mintak hutang u je la pastu cari kawan baru

cari je la kawan lain TT. Kawan gini pening
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Kyrex.. Aku ada makcik yg suka sibuk tentang duit aku..asyik aku suka habiskan duit tanpa fikir aku guna duit utk mak dia sendiri masa tu.. Arwah tok aku.

Jadi mungkin cara soalan ang tanya kat kwn abg tu salah.. Tu yg buat kwn ang sentap.

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 10:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex, kawan awak tu lelaki ke perempuan?
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 11:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Awal perenggan tu je i dah buat conclusion
Dek..... Life u tak sama dengan life orang lain walaupun maybe gaji korang sama
Kenapa u nak tau dia buat apa dgn gaji dia.. Maybe dia banyak commitment, u tak... Kalau i pun i sound u
Kalau u jenis berduit, kawan u tak... U pergi shopping sorang je lah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085055s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list