Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
1305
View
50
Reply

"Malu Je Tandas Kita Kotor, Busuk" - Tun M

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-8-2019 01:57 PM | Show all posts |Read mode
"Saya malu kerana saya sering kali pergi 'inspection' tandas di Malaysia untuk tengok bersih atau tidak dan biasanya tidak dan busuk. Itu mencerminkan sifat yang ada pada kita, sepatutnya kita berasa malu dengan keadaan itu."


Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad meluahkan rasa kecewa dan malu dengan keadaan tandas awam di Malaysia yang kotor dan busuk, sekali gus mencerminkan kesedaran sivik yang rendah dalam kalangan masyarakat.




Foto: IG



"Sekarang kita mempunyai masalah sampah di sekeliling yang dibuang merata tempat selain kes kecurian air, paip, elektrik dan juga lampu jalan. Ini berlaku kerana kita tiada nilai sivik yang tinggi," katanya dipetik dari Utusan.


Tegasnya, usaha mendidik dalam bidang sivik bukan tanggungjawab ibu bapa semata-mata kerana tidak semua ibu bapa ada pegangan yang baik kepada nilai-nilai yang mulia.

"Oleh itu, kita perlu susun nilai hidup terbaik yang perlu diterap kepada anak-anak. Ini menjadikan satu daripada tugas pendidikan dalam membentuk masyarakat bertanggungjawab," ujarnya.


Harapan beliau, pendidikan sivik yang diperkenalkan di sekolah sejak Jun lalu dapat membentuk masyarakat bertanggungjawab, prihatin dan bertimbang rasa.

"Saya percaya, Malaysia akan menjadi negara maju, bersih dan dipandang tinggi oleh masyarakat dunia sekiranya rakyat mempunyai nilai sivik yang tinggi," katanya ketika berucap bagi merasmikan Pendidikan Sivik Peringkat Kebangsaan 2019 anjuran Kementerian Pendidikan di Dewan De Seri Endon Puspanitapuri. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 02:14 PM From the mobile phone | Show all posts
memang le hancing. pemimpin ph kaki kencing.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 02:25 PM | Show all posts
pendidikan sivik bukan dah lama ada ke? tapi sama je. sebab parents tak praktik kan dari rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols plg tak paham org tak flush lepas membuang......... elok mampuss jah org mcmni

Selain tu iols suka toilet kt klcc tak guna kepala paip dlm tandas, cebok pun air direct dalam mangkuk tandas tu ala2 kt jepun.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 03:00 PM | Show all posts
Orix replied at 13-8-2019 02:28 PM
Iols plg tak paham org tak flush lepas membuang......... elok mampuss jah org mcmni

Selain tu iol ...

paling nyirap g mall toilet ada 10 tapi 1-2 ye yg ada paip..yahudi buat tandas camnila..nak cebok kena Q dahtu air kencing titik2 & tapak kasut lekit2 atas tu..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Tandas kt mall memang teruk
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
"Ta' tau...ta'tau...ta'tau.."-bangla,nepal,myanmar,indon,vietnam,pilak,negro dll.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 03:14 PM From the mobile phone | Show all posts
22 tahun ko jd pm ko buat apa. Baru sedar ka
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 03:21 PM | Show all posts
hahahahha.. baru tau ke ?
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 03:25 PM | Show all posts
Aku ada pernah pergi streven corvey 7 habit punya ceramah, penceramah tu cakap zaman paklah adalah zaman semua tandas malaysia dinaik taraf dengan jayanya. Sebelum tu, tandas di malaysia semua tersangat la teruk.

Maknanya, skrg pun dah way better dari zaman PM ke-4.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 04:04 PM | Show all posts
seller6183 replied at 13-8-2019 02:25 PM
pendidikan sivik bukan dah lama ada ke? tapi sama je. sebab parents tak praktik kan dari rumah.

Pastu bila cikgu nak ajor kat sekolah.. contoh cuci tandas.. Mak bapak pulak cakap "Anak kami bukan cleaner"
Abis tu.. jadi ler tandas berkerak...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 04:25 PM | Show all posts
harizs replied at 13-8-2019 03:14 PM
22 tahun ko jd pm ko buat apa. Baru sedar ka

mungkin baru semalam dia gi jamban tapi orang lupa nak cucikan untuk dia kot..hehehehhe

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 05:02 PM | Show all posts
x lama lagi dia pun sama berak berterabur
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 05:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedar diri sikit lahh...hari2 rakyat kena kencing dgn Atok n the gang...bukan tandas awam jer busuk n kotor.... satu negara pun sama....
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 05:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Toilet kt malaysia memang kotor pun.. Org yg pakai kebanyakkannya x reti jg kebersihan
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Manusia paling x berguna bila buang air xreti nak flush.
Kar RnR ke, mall ke sama je. Punya la tabah acik2  cleaner kt malaysia ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Prrfff...sibuk nak kereta terbang+proton 3.0+jaga tol highway....mana ada pandang masalah toilet...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringat ade lagu tandas dulu {:run
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
seller6183: pendidikan sivik bukan dah lama ada ke? tapi sama je. sebab parents tak praktik kan dari rumah.


Parents pon sama naik jijik klau guna tandas
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 08:07 PM | Show all posts
Lagu asal Sudirman-Punch Card. Tapi ni versi Ropie Cecupak & Osman Kering


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.103265s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list