Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
723
View
22
Reply

'Kenduri Daging Di Aidiladha..' Ketahui Cara Nak Lembutkannya Supaya Senang Dimasak

[Copy link]

Author: bawangkecik       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-8-2019 11:56 AM | Show all posts |Read mode
Hari Raya Aidiladha yang telah diraikan umat islam pada 10 Zuhijjah yang lalu pasti memberi seribu makna dan rasa keinsafan dalam lubuk hati setiap manusia yang menghayatinya.

Pastinya, umat Islam yang meraikan ibadah korban akan menerima sedikit sebanyak daging korban. Orang kata, daging korban ini rasanya berbeza sikit berbanding daging yang didapati pada hari biasa. Mungkin kerana keberkatan hari korban itu sendiri yang memberi makna.


Daging korban yang diagihkan itu disunatkan untuk dimasak manis-manis untuk juadah.  Antara resipi popular yang dihasilkan ialah sup daging, masak lemak daging, daging bakar dan sebagainya. Tapi, kadang-kadang daging pun ada caranya untuk menjadikannya lebih lembut dan tidak perlu gigih sangat untuk mengunyahnya. Jom kita tengok tips-tips untuk melembutkan daging.


1. Sudu besi




Untuk mengurangkan liat daging, cuba masukkan sudu besi dalam periuk ketika merebus atau memasak daging tersebut. Pastikan sudu itu bersih dan tidak berkarat ya! Ini kerana sudu dalam periuk dapat meningkatkan suhu dan menjadikan daging lebih empuk. Kurang liat daging, kurang sikit sakit perut tu.


2. Betik muda atau batang betik





Satu lagi petua untuk melembutkan daging adalah memasukkan sebahagian kecil betik muda dalam masakan daging. Jika tiada, boleh masukkan batang betik. Difahamkan betik muda mempunyai enzim yang boleh melembutkan daging.


3. Cuka


Masukkan sedikit cuka dalam masakan ataupun perap daging bersama cuka selama beberapa jam sebelum masak. Cuka mempunyai sumber asid yang dipercayai dapat melembutkan daging dengan cepat. Tapi pastikan daging sudah dinyahbeku dengan betul sebelum memulakan proses ini.


4. Baking soda




Perap daging dengan baking soda paling kurang pun 15 minit. Kemudian bilas bersih-bersih dan sedia dimasak.


5. Kurma





Buah kurma serta bijinya dipercayai dapat melembutkan daging dengan cepat. Masukkan 3-4 biji kurma ke dalam masakan daging yang sedang dimasak. Selain melembutkan daging, kurma juga dapat menjadi bahan pemanis semulajadi yang enak.


6. Cara potong daging yang betul





Orang kata, potong daging berlawanan dengan urat daging tersebut. Lagi satu, tutup periuk barulah daging cepat masak dan lembut. Hati-hati memotong tu!


7. Pressure Cooker





Dah moden sekarang, pakai je pressure cooker. Tak sampai 2 jam dah lembut daging. Tapi berhati-hati ya, macam -macam kes pula dengar sekarang ni melibatkan pressure cooker.



Anda ada tips untuk melembutkan daging? Kongsikan kepada kami. Selamat mencuba! - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 12:41 PM | Show all posts
ada org kata letak panadol , betol atau tak, tak tau la.. tapi kalau dh letak panadol tu, hntar je la makanan tu ke spital, selain menyembuhkan org sakit, dpt juga bersedekah
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Aha, baru buat hari raya pertama, pakai sudu besi, memang lembut btol. Alhamdulillah rezeki daging korban sendiri lembut dapat makan. Tp yang orang bagi liat pulak. Rebus lama kt dapur kayu baru lembut. Hehe. Alhamdulillah rezeki juga orang bagi.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 01:24 PM | Show all posts
thanks for the tips! balik nt blh tryyyy
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
x jugak.. x yah guna tips ni pn xpe sbb daging segar ni mmg lembut.. i msk sup tulang kelmarin kejap je rebus pn daging dia lembut gila dh
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 03:18 PM | Show all posts
teringat pulak noxxa meletop hari tu .. sup tulang punya pasal
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 03:35 PM | Show all posts
nak try guna sudu la
tu je plg senang
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 03:41 PM | Show all posts
ai pon biasa letak sudu je
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 03:49 PM | Show all posts
akk mmg biasa kalau msk letak sudu besi .kdg sampai 2 sudu
dah biasa dr bujang msk di ajar cara gitu...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
sudu paling ok.. tp skrg guna pressure cooker je.. lg empuk
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 06:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Mak ioals ajar guna daun nangka. Petik 2, 3 helai basuh bersih2 then masukkn je dlm periuk daging tu. Mmg lembut
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Guna pressure cooker jahh
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Guna pressure cooker memang lembut je daging. Sedap betul. Tp guna yg auto la
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 02:16 AM From the mobile phone | Show all posts
-Potong lawan urat
-Perap daging
-Stir fry dolu daging sampai brownish guna api besar after tumis bawang dan segala rempah, baru masuk air, tunggu air kuar bubble2 kat tepi, kicikan api, then reneh la sampai daging ngkau lembut.

Tu cara akak.

Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 09:25 AM | Show all posts
kalau guna soda bikabonat tak ke lain rasa daging tu nti?
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 09:46 AM | Show all posts
alhamdullilah telah berjaya malam tadi masak daging masak kicap
antara tips lain lembutkan daging
lepas masukkan daging perlahankan api sampai masak
insya Allah menjadi
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 12:14 PM | Show all posts
ada petua rebus dengan halia
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 06:47 PM From the mobile phone | Show all posts
ikanmasin replied at 13-8-2019 03:49 PM
akk mmg biasa kalau msk letak sudu besi .kdg sampai 2 sudu
dah biasa dr bujang msk di aja ...

Kalau letak sudu brp jam kna rebus?
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 06:48 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 13-8-2019 09:09 PM
Guna pressure cooker memang lembut je daging. Sedap betul. Tp guna yg auto la

Haah...mmg isi betul2 tanggal dr tulang...
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2019 01:20 AM | Show all posts
krustykrab replied at 14-8-2019 06:47 PM
Kalau letak sudu brp jam kna rebus?

dlm sejam 30mnt jg lah..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.171180s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list