Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1790
View
168
Reply

[MEMORY]: Magic Di Lantai Hutan Mengusik Emosi

[Copy link]

Author: ipes2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-8-2019 09:34 PM | Show all posts |Read mode
Sekolah Menengah! Penuh dengan aktiviti-aktiviti yang saya tidak suka tetapi terpaksa ambil bahagian kerana kredits nya. Maka, terpaksalah mengenakan pakaian hijau askar dan beramai-ramai mengikuti abang2 pasukan polis hutan berkhemah jauh didalam hutan. Ianya sangat yucky. Dan betul-betul, saya hampir menangis kerana benci pada keadaan around saya. Walaupun berasal dari kampung, namun saya tidak gemar memanjat, bermain selut, turun ke sawah, jalan yang berlopak, mandi dalam sungai, berjogging, bersukan, ber-apa apa aktiviti luaran pun. Dan keadaan around saya sangat teruk.. berpeluh, panas, jauh ketengah hutan yang tebal, unggas, insects, nyamuk, tanah hutan yang lembab, langit yang tidak nampak (kerana tebalnya daun-daun pokok) dan makanan yang teruk yang dimasak kawan-kawan. Dan senja mula menjelang.

Bila senja dan awal malam datang, ceramah2 abang2 polis hutan sangat memboringkan saya. Saya tiada semangat membuak2, saya tidak suka aktiviti berkumpulan. Kawan-kawan bernyanyi ditepi unggun api, abang2 polis hutan berbual bercerita. Saya mula nampak cacing-cacing tanah keluar, juga banyak creepy crawlies lain, dan nyamuk. Lebih malang, ketul2 air mula menitik ketanah dan kepala saya. Of all things, hujan pula!! (Bukan hujan, tetapi embun sebenarnya, luruh dari kelembapan yg dah jadi titisan air di daun2). Saya sangat tidak selesa. Tengah malam. Masa untuk tidur. Berpeluh dalam sleeping bag, dan sangat takut kerana cacing2 mula merayap. Kerana penat marching saya tertidur juga.

Kelembapan seekor cacing merentap tidur saya. Terus terlompat terbangun dan kebaskan sleeping bag. Tengok sekeliling. Malam sangat kelam kerana pelita, torchlights dan unggun api sudah lama padam. Melihat sekeliling dalam gelap, tiba2 saya ternampak magical things di atas lantai hutan. Lights! On the forest floor! They were everywhere! Seperti kaca2 yang pecah tetapi mengeluarkan warna hijau fluorescent. Berselerak. Juga menjalar tinggi2 dan seolah saya didalam a world of green lights wall to wall, floor to ceiling. Saya nampak outline hitam tangan saya bila letak against the green background. Only me yang nampak ini semua. Orang lain, dalam happy mereka, tidur dengan nyaman. Such magic! I was the chosen one that night. My emosi terusik hingga kini bila teringat.
----------------------------
Ini adalah colours dari fungi, kulat2, bacteria, some worms, some insects, algae dan pelbagai lagi hidupan yang mengeluarkan cahaya. Mereka ditanah, didaun-daun yang gugur, diakar2, dibatang2 pokok, di akar2 kayu yang memanjat dan didahan-dahan tinggi. It needs total darkness to see this beauty, but I saw it. How can you see when it is dark? Once and the only time in my life. I have never came across it ever again.


Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Bioluminescence.

Seumur hidup saya, organisma yang saya tengok keluarkan cahaya adalah one lonely kelip2 yang terbang berdekatan satu pokok nangka di tengah bandar yang hiruk-pikuk. Hopefully tempat tersebut masih ada lagi kelip2.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 10:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Air batu ke yg turun?
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 10:02 PM From the mobile phone | Show all posts
& did u feed the ants?
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 10:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Kelip kelip tuu
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 10:12 PM | Show all posts
@hibernation
@aleX-S
@KILL_NANCY
@MeghanK
@aleX-S
@fixit
@dani-rox
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 10:29 PM | Show all posts
Dah tag thread LE ni ke bod EPIS  
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam terbayang cerita Life of Pi pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Eh betul ke tajuk movie tu? I x ingat. Tapi nama hero tu Pi rasanya
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
naz.wani replied at 12-8-2019 11:44 PM
Eh betul ke tajuk movie tu? I x ingat. Tapi nama hero tu Pi rasanya

Betul la tu. Yawn sgt cerita tu
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 12:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Wow..its so contradict for me because i really love nature doc...
The experiences were priceless
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 12:04 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 12-8-2019 11:59 PM
Betul la tu. Yawn sgt cerita tu

Hahah...ye ke..i suka cerita tu kakak. Lain drpd cerita lain..hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 12:10 AM From the mobile phone | Show all posts
naz.wani replied at 13-8-2019 12:04 AM
Hahah...ye ke..i suka cerita tu kakak. Lain drpd cerita lain..hehe..

Akk sebenarnye xsuke tgk movie. Mesti tidur.hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 12:13 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 13-8-2019 12:10 AM
Akk sebenarnye xsuke tgk movie. Mesti tidur.hehehehe

Ooo padanlaa..kalau mcm tu mmg padan la u rasa cerita tu bosan..hehe ok2 faham2. Adik i pun marah kenapa i suka tengok cerita tu ulang2. Bagi i, i suka macam elemen magical (kononnya bagi i la) mcm tu..mmg terbuntang mata tengok movie tu
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 12:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Bestnya kalau i dapat experience tengok mcm TT tengok tu.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 12:17 AM | Show all posts
@kg_alyn




.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 01:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Oh wow..Ive been smoking all night during my sentri jaga kubu, takde pon nampak bioluminiscence stuffs
You are really the chosen One. You could be sleeping at higher altitude or your eyes sensitive to different rays of light
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 02:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Macam ni ke

151203-232942.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 02:40 AM | Show all posts

Laaa...

seribulan replied at 12-8-2019 10:12 PM
@hibernation
@aleX-S
@KILL_NANCY

[AceHand SPECTaceLAR]

Sini pong...?


Jizzz... Klong! Klong!

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 02:42 AM | Show all posts

Ish!

seribulan replied at 12-8-2019 10:29 PM
Dah tag thread LE ni ke bod EPIS

[AceHand SPECTaceLAR]

Tak payah lar sesusah... Kalau tuang thread ni nak dia boleh panggel sendiri jer... Air kopi pong dia pandai buat sendiri tau...


Jizzz... Klong! Klong!

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.083303s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list