Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123
Return to list New
2598
View
59
Reply

Bagaimana nak bertoleransi dengan pasangan

[Copy link]

Author: terataiku       Show all posts   Read mode

Post time 24-9-2019 12:20 PM | Show all posts
CatMiow replied at 1-9-2019 10:17 PM
Awak ok ke suami suka tidur.

Bukan tak nak faham suami letih bekerja. Tapi sesekali tu nak jug ...

Ok ja..Kalau rasa nak marah, saya bebel ja. Kerja rumah memang dia tolong. Dia pulak jenis tak mengharapkan apa2 dari saya. Rumah tak perlu sentiasa kemas, dapur tak perlu hari2 berasap. Sebab dia tau saya pun letih bekerja.

Utk tt, jangan bandingkan kehidupan org dengan kehidupan kita. Org tak tunjuk masalah kehidupan pada org lain. Simpan sendiri ja.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 08:58 PM From the mobile phone | Show all posts
maya_mahsuri replied at 24-9-2019 12:20 PM
Ok ja..Kalau rasa nak marah, saya bebel ja. Kerja rumah memang dia tolong. Dia pulak jenis tak men ...

Apa yang dia tak harapkan apa apa dari hang???the fact yang hang adalah his money generating machine kuar bekerja, bukan secara halusnya indication yg hang jadi barua dia??? Lain ler kalau hang tak bekerja, dok kat rumah bak ta tai macam ummi gendasukasuka...then baru kita semua boleh pandang up kat hang kalau suami ringan tangan bantu hang kerja rumah.....kan???

Boleh manak sambung lagik???


Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
rainbowrainz replied at 24-9-2019 03:34 AM
Manak joinkann...huhuhuhu

Harlowwwwww..you see me got no up izit???

Setakat baring tengah jalan untuk me war warkan kempen yang menjurus pada bunga bunga keretakan social fabrics madayaralat berbilang kaum dinegara kita nee apa jadahnya???

Lainler kalau macam yang di bawah nee......nak tiarap, baring duduk serta jamming tengah jalan takda masalah....



Kan???
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2019 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Eceli i penah lalui fasa mcm tt ni. Kte nk suami nmpak bagus dlm semua aspek di mata org. Sbb tu cuba bentuk suami ikut acuan kte.
Mcm i, suami suka tdo kalo blk kg i.. 1 sbb mmg dia suka tido. 2 sbb dia xsuka sikap kakak dan abg ipar(diorg duk sebelah rumah ayah. So diorg ada datang sembang). Suami i suka tdo drp terserempak/besembang ngn kakak n abg ipar tu. Tu je sebabnya.

Pastu kalo blk kg dia, dia tak penah nk tetapkan skema/pantang larang kt i. I bebas nk bangun lambat ke, tak tolong mak dia masak ke.  Dia tak kesah.

Mula2 i pun bengang jgk ngn sikap dia tu. Ada jgk la citer ketidakpuasan hati kt dia. Tp nan hado. Sama je pangai dia kalo blk kg i. Mcm tuuu jgk.

Cuma raya taun ni, i ada slow talk cakap smpai bila nk pangai mcm tu. I tau pangai kak ngn abg ipar i xbrapa elok. Tp kurang2nya hormati la dia. Kte pun bukan blk kg lama pun. Dlm 2-3 hari je pun. Tak salah bermanis muka ngn ahli keluarga. Adik dia pun ada jgk pangai kurang elok. Tp i x amik ati pun. So kne la timbang rasa jgk ngn kakak i. Umo pn da makin tua. Nampak dia ada skit perubahan la raya taun ni.

So rasanya elok tt berlapang dada. Bertolak ansur. Masing2 ada pangai buruk masing2 kn. Terima la pasangan seadanya. Jangan terlalu mementingkan pandangan org pd suami kita, yg penting kte kenal suami kte mcm mana.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2019 07:09 AM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 24-9-2019 01:24 PM
Harlowwwwww..you see me got no up izit???

Setakat baring tengah jalan untuk me war warkan kempe ...

Ellleehh manakkk tuewww malu plak nakkk ngaku..hahahakss
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2019 09:52 PM From the mobile phone | Show all posts
rainbowrainz replied at 25-9-2019 07:09 AM
Ellleehh manakkk tuewww malu plak nakkk ngaku..hahahakss

Tidak ada species yang tinggi level kerendahan dan keperadaban diri disini selain manak......

Tak caya???caya ler cakap manak.....
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2019 12:14 AM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 25-9-2019 01:52 PM
Tidak ada species yang tinggi level kerendahan dan keperadaban diri disini selain manak......

T ...

Hahahahaha baiklah iols cayaaaaa sesangat ckp manakkk...uuwwaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2019 11:11 AM | Show all posts
terataiku replied at 17-8-2019 07:47 PM
Alhamdulillah hari ni kami dah berbaik.memang rasa bersalah sebab layan suami macam tu.tp sebab terl ...

Asalamualaikum Puan

Bagus puan dapat bersabar, perkhawinan ni selalunya  dalam tempoh 5 tahun mmg akan diuji. terutamanya tentang penerimaan kita dgn pasangan. mcm mana lama pun bercinta, lepas khawin lah baru kita akan kenal dia. kalau xdiuji di awal perkhawinan , mingkin pd pertengahan atau pengakhiran perkhawinan.

Puan perlukan perhatian dan kasih sayang suami sama juga mcm suami. mungkin boleh berbincang utk salah seorang tukar/berhenti kerja.
yalah awal perkhawinan dah diduga dgn jarak perhubungan.

kena cari masa yg sesuai jugak utk comunication. sebab rugi la nanti jarang2 jumpa, bila jumpa rasa xpuas hati...bergaduh
bab sedara mara tu pulak, TT sendiri kena main peranan jugak. bila diorang tanya jawba la suami kerja kuat di kl jadi bila balik sini dia selesa dan nak berehat. kalau diorang lebih2 diamkan aja. sebab apa yg akan terjadi pada rumah tangga nanti buakn diorang yang akan tangung, tapi TT dgn suami.

banyakkan juga berdoa moga segalanya dipermudahkan segalanya dlm perhubungan. nanti masa nak jamu air pada suami, baca YA LATIF 3x dan hembuskan pada air, berdoalah agar hati suami puan lembut utk berbincang. Suami ni ego dia tinggi. berdoalah utk dilebutkan hatinya inshaAllah....


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2019 11:53 AM From the mobile phone | Show all posts
rainbowrainz replied at 26-9-2019 12:14 AM
Hahahahaha baiklah iols cayaaaaa sesangat ckp manakkk...uuwwaaaa

Hang memang dasar pembodek juragan kaya.....



Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2019 11:58 AM From the mobile phone | Show all posts
hollahop replied at 26-9-2019 11:11 AM
Asalamualaikum Puan

Bagus puan dapat bersabar, perkhawinan ni selalunya  dalam tempoh 5 tahun m ...

Corrections......sebelumkawen ler dah terlalu kenal pasangan...sebab itu dah kawen bukak thread mengadu domba dgn soalan..." marriage takda spark"........hang cuba tanya si @dira tuh......kan???

Anyway manak nak tanya hang.....macam mana hang klasifikasikan ujian dari TUHAN.....???adakah ujian itu senantiasa bersifat negative yang buruk buruk sahaja???atau camna???

Manak bagi satu contoh...the first 5 years of  marriage all rosy...so manak musykil...adakah ke rosy an( bukan kaka ros ok)bukan satu bentuk ujian dari TUHAN???

Jawab yang ini dulu.....
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2019 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
hollahop replied at 26-9-2019 11:11 AM
Asalamualaikum Puan

Bagus puan dapat bersabar, perkhawinan ni selalunya  dalam tempoh 5 tahun m ...

Komunikasi tuh tak perlu diletakkan dalam kurungan formal ler.....tak payah nak cari masa yang tertentu.....dalam santai boleh mesra...dalam tazkirah boleh berkasih....apa sampai nak kena buat appointment segala sampai nak kena cari time khusus???

Nonsense ler hang neee bellyhoop....

Agak agaknya spesis spesis macam adila, robin, myamakarena dulu waktu berlaki...musti tak hembuskan kalimah YA Latiff setiap kali kasi laki minum kot???tuh yang sampai berkecai ru mahtangga harinee???atau camna???
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2019 12:16 PM | Show all posts
menakkautau replied at 26-9-2019 12:03 PM
Komunikasi tuh tak perlu diletakkan dalam kurungan formal ler.....tak payah nak cari masa yang ter ...

tedia marah betui hg noh...

usaha ja xsalah.... nak zikir apa pun terserah... latif = lembut

bukan semua org sama kan.... xda la sampai buat appoiment.  cari masa yg sesuai xsemestinya berappoiment.
lepas laki hg mkn kenyang senang hati. sembang la time tu....

manak tanda tanya banyak ??????? nak p mana?



Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2019 12:25 PM | Show all posts
menakkautau replied at 26-9-2019 11:58 AM
Corrections......sebelumkawen ler dah terlalu kenal pasangan...sebab itu dah kawen bukak thread me ...

manak sendiri pun tau kan ujian tu mcm2...

ujian kewangan,
ujian perhubungan jarak jauh,
ujian dgn keluarga mentua,
ujian banyak manak, xtau la nak habaq ujian positif mcm mana. tapi kalau kita ni cuba ambil ujian tu dari sudut positif, selesaikan dgn cara positif
inshaAllah yg positif hasilnya..

manak nak ayaq dak, meh nak bagi. nak hemus ya latif ni.
nak bagi manak lembut sikit hati ngan cheq.

kalau manak xpercaya kaedah gitu. manak guna la kaedah apa2 yg manak rasa berkesan.
bukan cheq kata masalah TT ni pasai dia xbuat lagu tu. usaha sebelum menyerah ye dak.. bukan suruh g bomoh manak oiii...

dah la kata cheq pen merah. then secara total menidakkan pendapat cheq.

PEN MERAH PEN BIRU,
MANAK MARAH HOLLAHOP LEB YOU.


Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2019 12:29 PM From the mobile phone | Show all posts
hollahop replied at 26-9-2019 12:16 PM
tedia marah betui hg noh...

usaha ja xsalah.... nak zikir apa pun terserah... latif = lembut

Bukan soal marah tapi nasihat...manak memang pantang kalau siapa siap buat posting jenis tergantung sepi haqeem rusly gitu.....

Biar singkat tapi padat dan tidak memberi ruang utk disalah fahami....

.??????? My signature.....
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2019 12:35 PM | Show all posts
menakkautau replied at 26-9-2019 12:29 PM
Bukan soal marah tapi nasihat...manak memang pantang kalau siapa siap buat posting jenis tergantun ...

baik lah menak.

simple yet padat gittew ye.

bukan apa menak cheq nak sekali jalan ckp ja. hahahaha
mahap la ye menak....
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2019 03:10 PM | Show all posts
*sebelum nak menegur pasangan kita, tengok dulu diri kita

*kalau rasa tak suka terhadap perangai dia, lihat dulu sikap kita

*bila rasa marah dan nak luahkan kemarahan tu, pikir sejenak apa puncanya

*jangan mengungkit keburukan, sebelum mengenang kebaikan dia

*saling meluahkan mungkin bagus..cuma mungkin ada juga yg patut disimpan

It takes two to tango..peace yo!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2019 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 26-9-2019 03:53 AM
Hang memang dasar pembodek juragan kaya.....

Hang pun sama manak iols je x hokeyy..huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2019 06:44 PM From the mobile phone | Show all posts
rainbowrainz replied at 27-9-2019 10:20 AM
Hang pun sama manak iols je x hokeyy..huhuhuhu



Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2019 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
dahlamadah.. replied at 26-9-2019 03:10 PM
*sebelum nak menegur pasangan kita, tengok dulu diri kita

*kalau rasa tak suka terhadap perangai  ...

Part nak menegur tuh, takkan nak tunggu jadi ustaz baru boleh nak menegur sedangkan ustaz tuh pun ada khilafnya....

Bila nak dapat score point dariTUHAN macam nee???
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 01:34 PM | Show all posts
dahlamadah.. replied at 26-9-2019 03:10 PM
*sebelum nak menegur pasangan kita, tengok dulu diri kita

*kalau rasa tak suka terhadap perangai  ...

tq, momod mimie
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.535191s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list