Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1814
View
31
Reply

Nenek & Adik Beradik jadi Judge

[Copy link]

Author: BerbiriOren    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-8-2019 12:21 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam
Hi semua
Nak mintak pendapat.
Kalau aku balik kg je .. mesti mak or adik beradik aku jadi judge tentang cara aku beaarkan anak aku.
Contoh.
Bila  waktu tidur aku mst tidur dgn anak aku tp kalau da tengah malam aku tak perasan la mana anak aku tergolek (tilam kat lantai ni kt kg) tp for sure kalau anak aku menangis mst aku terjaga. So pagi2 mak aku akan cakap aku tak peduli anak aku tidur kat mana..n aku sorg je syok tdo atas tilam. Aku sbg mak selagi aku sedar xkanlah aku nak biar anak aku tergolek ke lantai. Mst la maksudnya aku tak sedar.
Situasi lain mcm aku main phone tp mak aku  ckp aku abaikan anak aku. Padahal aku nak bagi peluang adik beradek aku main dgn anak aku. Tiba kakak aku bawak anak aku skli tidur aku ckp la sorry la xboleh sbb aku x biasa xde anak aku time tidur. Pastu mak aku ckp aku asik main phone je. Serius la walau aku main phone..makan minum mandi pakai baju anak aku semua aku buat. Anak aku abit clingy dgn aku. So aku jadi geram bila mak aku judge aku ckp xpaham dgn mak2 zaman sekarang. Aku ckpla kan mak da jd mak xkn xpaham perasaan emak xbole pisah tdo dgn anak. Aku trus ckp sbb tu la anak2 xbole dibesarkan oleh org lain selain parent sbb byk sgt masuk cmpur urusan nnt anak2 jd confuse. Currently mak aku jage sorg cucu..anak kakak aku. Rase nak marah sgt org judge cara aku besarkan anak aku. Pastu ckp aku malaz nk bt susu anak la..padahal aku sje je nk bg anak aku manja2 dgn adik beradik aku jgk since dorg xde anak n xrpt dgn anak sbb mak alu jage.Kalau berterusan begini mmg malas aku nak suruh dorg rapat dgn anak aku. Tp part aku bengang mak aku la. Serius dia judge je. Aku jd kecewa sbb dia xthu when i was at home alone with my baby tu everything aku buat smpi penat nak mati. Suddenly bile kt kg just becos aku x buat 1 benda aku trus d chop mak yang malas y asik main handphone. Seriusly?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 01:07 AM From the mobile phone | Show all posts
like,  are u serious?
selalunya mentua  or ipar je gitu..
i rasa, ada 2 sebab. samada mak u overprotective sngt atau antara adik beradik nampak mcm diri u x terurus semasa membesar.

bg i, best penyelesaian, ialah u slow talk je dgn mak u, cuba bagi dia faham akan situasi. it will take a bit of time,  tapi lama2 dorg akan faham.
lgpn dgn adik beradik, jgn amek hati sgt la.. anggap je dorg xde pengalaman, maka xtau cane susah nk mengurus anak.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 01:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa maksud nak bg anak bermanja dgn adik beradik TT?

Biar orang lain buatkan susu anak ke?
Mcm biras I, dia tunggu orang masakkan makanan untuk anak dia....

Tak tau pulak maksudnya sebab dia nak biar anak dia bermanja dgn org lain..

Hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 02:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Mak ko cm mak aku spesis psycho punya orang..dia kalu mrahkan org lain kang tetiba xmemasal aku yg kne marah..aku da slow talk ngan dia pun dia xpduli ape ckap aku knon dia sorang je yg btul..tgok la aku ingt thun dpan nk pndah uma, bia la adik2 aku yg jaga dia..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2019 07:22 AM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 12-8-2019 01:33 AM
Apa maksud nak bg anak bermanja dgn adik beradik TT?

Biar orang lain buatkan susu anak ke?

Oo aku boleh je nak buat susu untuk anak aku tp dah kakak2 aku asik tny je anak aku nak susu ke..nak susu ke. So aku bg la peluang. Masak and lain2 mcm suap anak aku makan still aku buat wlpun aku sorg je ada anak kecik sbb aku fikir kesian mak aku da tak larat and anak aku nak aku atau ayah dia je suap dia makan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2019 07:26 AM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 12-8-2019 02:22 AM
Mak ko cm mak aku spesis psycho punya orang..dia kalu mrahkan org lain kang tetiba xmemasal aku yg k ...

Ya aku terfikir kalau aku tinggal dengan dia terus aku tak tahu apa benda lagi dia nak judge aku. Sbb aku pernah terfikir nak duduk dekat dengan mak aku.. tp bila dekat selalu jadi gini. Bila aku cakap aik mak pulak mcm lagi kenal anak org. Nanti dia balas la eh masa aku dok uma ko seminggu tu ko pergi kerja aku yang jaga anak ko. So just because dia jaga anak aku seminggu a long time ago dia dah kenal anak aku?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2019 07:28 AM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 12-8-2019 01:33 AM
Apa maksud nak bg anak bermanja dgn adik beradik TT?

Biar orang lain buatkan susu anak ke?

Ko ade anak tak atau ko ade tak asik tanya2 anak biras ko bila dorang xde dkt kg. Macam kakak aku yes. Sbb sorg xde anak. Sorg lagi emak aku jage. So dorang ni asik tny anak aku mana. Meh mak cik mandikan la..buat susu la.. pakai baju la.. etc. So aku bagi chance la walau aku bole buat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2019 07:33 AM From the mobile phone | Show all posts
mintu replied at 12-8-2019 01:07 AM
like,  are u serious?
selalunya mentua  or ipar je gitu..
i rasa, ada 2 sebab. samada mak u over ...

Masalahnya emak aku ni jenis nak menang je. Jenis dia je betul. Kira apa yang dia nampak dpn mata dia .. dia assume kt uma aku sane aku same. Geram betul..aku everyday pagi2 aku y mandikan anak aku sebelum anta pengasuh.. blk ambil anak aku. Masak.. bg makan.main dgn dia bg susu..sampaikan everyday pukul 10 lbh baru aku dapat baring dr blk kje tu. Mak aku x thu tp dia chop aku mak yang malas suke main hp ank tdo merata. Sedih!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2019 07:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebenarnya banyak lagi aku nak luah. Tp i cant really put into writing sbb too many situasi aku nak tulis yang aku verbal lagi effective. N aku benci jgk diri aku sbb aku senang lupa apa org buat dkt aku.. and aku senang memaafkan.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts
mgkin sbb mak nmpk adk bradik yg lain byk in charge ank ko. ko pnah ckap terang2x x kt mak ko psal ko nk bg pluang adk bradik ko yg lain luang masa ngn ank ko? mk ko jwb pe? yg psal hp aku xtahu nk ckp pela.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Biarkan je la mak ko tu tt..mmg ssh la nk blawan ngn org tua..dorg mst nk menang je..jd kte lapang dada je la..ko pekakkn je telinga time dorg tgh judge2 tu..kte mak2, mst tau what's best for our children..ur a good mom..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Pelik jugak mak tt mcm tu kalau sesekali balik. Mcm kes adik aku, dia ddk ngan mak sbb laki bini PJJ. Adaaaa je bnda tak betul kat mata mak aku. Adik aku plak blh tahan baran..ye la ngan handle anak2 sorang2...tmpt keje blh tahan jauh. Pastu mak pulak jenis tak nyabar. Apa dia ckp, nak adik aku buat masa tu juga tak nyempat2. So agak tegang la keadaan dua beranak tu. Aku ler tmpt luahan hati mak dan adik aku. Tak tau nak berpihak yg mana. Dua2 ada salah. Jadi, aku blh fhm la perasaan tt ni kalo dah org tua msk campur. Kang tertggi suara org tua cpt sentap
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
BerbiriOren replied at 12-8-2019 07:33 AM
Masalahnya emak aku ni jenis nak menang je. Jenis dia je betul. Kira apa yang dia nampak dpn mata  ...

dah tau mak u selalu nak menang kan? bagi je la dia menang.

i takde masalah ni bila dah tua ni,maybe sebab iol jenis bolayan. mak or ayah cakap pape ke, iol gelak je.

macam mil, waktu mula2 kawen pon selalu kena perli. tapi buat2 tak faham jah. pastu kalau terasa nak keluar ke dapur sembang, keluar la.

balas balik. kalau stress citer la dekat suami. luahkan. habis2 pon kalau x suka takyah balik je. kalau sampai gaduh nanti orang ingat dah cam janggal.

tapi ni style iol, bolayan, layan dengan baik, kalau dah geram, time dia cakap tu gelak2 blah. macam x terkesan pon. biar la dia membebel sorang2 kat situ
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 11:23 AM From the mobile phone | Show all posts
rayriff replied at 12-8-2019 11:11 AM
dah tau mak u selalu nak menang kan? bagi je la dia menang.

i takde masalah ni bila dah tua ni ...

Pandai sistur elak situation yg x best tu. gelak2 pastu blah senang cerita hihi
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Aiols rasa mak chuols cakap based on apa yang dia nampak je.

Yelah, kalau chuols dgn bb je kt umah mana dia nak nampak chuols buat semua benda.

Aiols rasa better chuols cakap heart to heart dengan dia kalau chuols tanak situasi macam ni jadi lagi.

Sebab dia nampak chuola asyik dengan hp kan tapi sebenarnya chuols nak adik beradik chuols bermanja dgn anak chuols.

Chuols patut terangkan keadaan apa yg sebenarnya chuols nak. Then she can understand.

Orang tua ni, kadang dia nampak kita macam terleka kadi niat diorang nak kita sedar tp mungkin caranya tak berapa betul. Sebab dia cakap based on apa yg chuols tunjukkan di rumah dr segi perlakuan chuols.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 12:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Walaupun aku tak ada anak aku faham situasi TT.

Kalau tak bagi adik beradik jaga, nanti kena cakap control freak pula ek...  Sebab benda ni aku dah nampak kat sedara aku..  Mungkin dia tak nak campur tngan org lain Jaga anak dia,  jadi bila dia tak bagi pegang orang kata2 kat belakang pula.

Kalau jadi kat aku,  aku cakap kat emak aku apa yg Tt rasa la.  Mcm, biar la sekali sekala bergaul ngan mak sedara.  Lepas tu bg tau la Tt bukan main hp anak tt tak de yg monitor..  Bab tidur tergolek tu tt mengaku je la salah tt,  (walaupun bukan salah tt).

Apapun orng tua ni ada masanya memang nak menang je..  Dan masa tu terpaksa la mengalah.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
My friend penah cakap kalau Adik dia balik kg suka sgt lepaskan anak2 dia biar my friend and mak dia babysit. Mungkin jugak bagi Adik dia, Kasi can anak dia manja2 ngan opah and makcik dia..kalau Ada two sides of the coins, akan ada two perspectives jugakla..so mungkin Lepas ni balik u jgn la Kasi akak u buatkan Susu ke APA benda baik..jgn biar orang lain buat apa2 pun utk anak u..kalau diaorg bising, adala benda u nak smash balik.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 02:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols rasa mak you rasa takut anak orang bebankan dia sebab dia kena jaga. Teguran dia tu her standard of work ethiques, kalau tak seperti piawaian dia rasa tak cukup bertanggung jawab

Mak2 kalau tegur semua tak kena tu dia risau orang menyusahkan dia. Yang saya faham macamtulah. Tiap2 orang ada cara besarkan anak berbeza, tapi orang tua expect cara kita sama dengan dia

Saya sarankan sis cakap direct je dengan mak pro dan contra teguran ibu buat tu. Kadang emak kita dah tak boleh fikir dalam2, kena bantu dia berfikir
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 03:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Ayoh aku pon camtu.. kalu blk kg je, dia mesti bising kata aku ni main telefon je keje.. rengsa aku..

Aku ni surihouse kot.. pepandai aku cari masa nak main tepon.. keje kat umah sdri 24jam.. xde la 24jam ngadap tepon.. byk lg keje rumah nk buat..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 07:19 PM | Show all posts
Part kasi anak kat adik beradik emm

Me bawa my daughter balik Malaysia selang setahun pun, paling besar kasi siblings buat, kasi my daughter makan, sebab budak tu makan banyak bila bukan mak yang suap..

Lain tidaklah, my kid my responsibility gitu..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.088042s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list