Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
714
View
65
Reply

[Idea] Taska atau pengasuh?

[Copy link]

Author: CikDaNdeLi0n    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-8-2019 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam and hi smua.

Ai nk tny ni.. antara taska ngan pengasuh.. mana pilihan utk anak2?

Ai pnh jumpa ada pengasuh bwk anak asuhan keluar jln2.. so ai jd risau nk lps ke pengasuh.. plus ms survey dulu ada jumpa umah pengasuh yg hazab bebeno tp gigih jugak nk mengasuh anak org. Hazab dari segi kebersihan.

Mulanya ai pilih ada taska tu mmg gah ler rupanya. Minggu ptama hantar depa ckp anak ai tanak mkn minum. Ai pelik ler. Bekal ai bg smua tk luak. Tp jam brape pun ai pi ambik anak ai kan, mesti anak ai duk lena tido dlm buai.. n bila ai ambik anak ai jelas mcm mamai smcm.. walhal anak ai jenis mudah bgn.

Kemuncaknya ai ambik anak ai pd suatu hari tu ada kesan darah kat hidung anak ai. Bila ai tny katanya anak ai jatuh tersembam. Ai tk puas hati sbb kesan tu mcm tercucuk somethg. Esoknya masa ai hantar, anak ai meraung pelik. Anak ai bkn jenis mudah nangis.. kalo sakit sgt bru bunyi tangisannya. Ni mmg meraung kuat. So ai shout ler dlm whatsapp grup family. Mak ai ckp tkpe nnt nk pi ambik.. so hari tu mak ai sanggup tlg jaga.

Nk dijadikan cerita pastu ai pm staf taska tu tny anak ai ok tk since pg tu meraung kan masa ai hantar. They said ok je tkde pape. So ai ckp kat mak ai.. tp rupanya mak ai dh ambik dh anak ai n bwk blk. Ai pun pm ler smua staf tu tny. Mmg jwpnnya mcm anak ai ada lg kat taska tu. So ai kata ai nk gi ambik ler anak ai.. nk blk awal kononnya. Barulah they told me yg anak ai dh blk sbenarnya. Ai tny la blk ngan sape. They said ayahnya mai ambik td. Ai kata somi ai pi outstation. Depa ckp "cuba akak tny family akak takut ada sesape mai ambik". Ai mmg bengang max. Ai tny lg naik keta apa takkan ai nk pi tny stiap sorg family ai kan. Depa ckp tk tgk keta apa. So ai sound ler.. awak main bg cmtu je ler anak sy tk tau sape pun? Depa ckp try tny ler dulu family ai. Mmg ai bengang max. Ptg tu jugak ai pi byr pastu berhenti hantar anak ai ke taska tu.

Rupanya pemilik taska tu keja kat lain n tinggalkan staf je jaga anak2 kat situ everyday. Lps abis keja baru sheols pi taska tu. Staf mostly spm leavers yg stakat ai hantar situ slalu  depa duk main fon je smua.

Skrg ni ai hantar taska jugak.. tp rasanya lesen tk bersambung dh. Taska ni abg ai yg carikan. Kalo tk slh kwn skolah heols. Jagaan depa ok tp tu ler.. ai still rasa tk yakin 100%.

Hurm.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-8-2019 04:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Hopefully benang ni tk slh bod ler ye.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 04:37 PM From the mobile phone | Show all posts
U beri i i i pkn ber i la ye..

I pon baru keluarkan anam dari taska..

Actually bukan senang jaga anak org ni..

Sbb i ada g kursus bukak taska mmg diorg xikut pon syarat jkm tu..ikut yg nampak jelah..mana leh sorok sorok sesoroknya..

Sbb costing based nya rugi la taska kalau nak ikut betkl2 syarat taska..

Segelintir yg bagus tu pon i xtau mcm mana nak cek..

Dulu anak i hantar smpi 11 bulan mcm sevulan 2 bilan terakhir dia nangis hari2 bila masuk taska ingatkan normal..

Sbb sebelum tu ok je..maybe sblm ni dia xpandai nak meragam..to lepas tu anta pengasuh seminggu je nangis pastu ok je..

I cuba minimumkan hantar kat pengasuh dag skrg .. supaya dia banyak dgn i

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Hopefully everything is fine now. Tp bahaya jugak taska jagaan tak berlesen ni. Kalau boleh hantar la ke taska jagaan yg berlesen. I sent my daughter dlu to taska sbb susah nk cari pengasuh yg betul2 boleh dipercayai. Yg bagusnya taska ni, mmg awal2 register dlm form tu ade section yg mintak kita isi nama owner kenderaan, jenis kenderaan, plat no dgn relation dgn anak kita tu. then caretakers kt situ akan make sure anak dihantar sampai ke kenderaan setiap kali waktu pulang, i think utk make sure diorg cam siapa yg ambil anak kita tu. And rsnye mmg standard practice sbb kalau taska mcm taska permata or taska swasta lain yg saudara mara dan kwn2 hantar pn so far mmg mcm tu. Bkn main lepas je mcm yg tt pernah alami.

This is a common dilemma for working moms out there. Semoga anak2 kita sentiasa dilindungiNya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 04:49 PM | Show all posts
klu anak kecik lg better la anta pengasuh. tak semua pengasuh kejam tp selidik la background dlu before nk anta. dh susah sgt semua tak percaya, yakin n takot better la ambik cuti tanpa gaji ke ape smpai btol2 yakin nk anta anak ke pengasuh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 04:57 PM | Show all posts
i hantar kat taska, alhamdulillah setakat ni elok drg jaga. risau juga mula2, ingat nak hantar pengasuh je, tapi risau juga kalau laki/anak lelaki pengasuh buat onar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 05:00 PM | Show all posts
bab ni la paling susah.
tapi utk I yg bekerja, I lagi prefer hantar taska.
sebab taska at least tak cuti suka2 hati.
kalau pengasuh bab cuti ni la kena fikir banyak kali.

cuma bab cari taska ni, 2 3 kali jugak la anak I bertukar taska masa dia kecik.
1st - anak I masa tu baru je 8 bulan kot. dari I hantar, sampai la I amik, teacher kata dia nangis je. masa I amik tu (petang), I intai2 la dari celah pagar. I Nampak anak I tengah nangis kat pintu grill tu. Ya Allah luluh hati tengok. bila teacher kata memang nangis dr pagi, I macam tak puas hati, memang tak ada effort nak pujuk anak I ke apa? then esok I hantar lagi tapi sepanjang hari memang I ulang alik depan taska tu, memang betul la sepanjang hari anak I kat grill tu menangis. huwaaaaaaa sedihnyaaaaaa bila ingat balik

2nd- yang ni ok. anak I happy. teacher memang pandai amik hati anak I. teacher selalu WhatsApp update apa anak I tengah buat. taska tu fun, full with activities. cuma..
since masuk situ anak I kerap selsema. paling kemuncak, anak I berjangkit chicken pox dari budak transit kt taska tu. kenapa benarkan Budak yang terang2 ada lagi biji2 tu datang taska?
kesian anak I kecik lagi masa tu dah kena chicken pox

3rd - yang ni memang I survey sungguh2. and finally I jumpa, lengkap cctv, activities, log book, etc. kat pagar masa hantar, teacher check temperature dulu, check kuku semua. so memenuhi kehendak I dari segi kebersihan. bayar mahal pon kita tutup mata, asalkan jaga anak kita tiptop.

Panjang pulak I cerita.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 05:18 PM | Show all posts
potpetpotpet replied at 6-8-2019 05:00 PM
bab ni la paling susah.
tapi utk I yg bekerja, I lagi prefer hantar taska.
sebab taska at least ta ...

bagusnya dpt taska yg no 3 tu.

kalau mcm tu punya cara, mmg tak ralat walau kena bayar mahal.


Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 05:31 PM | Show all posts
Taska
1. Kurang perhatian sbb ramai kanak2 lain yg perlu diawasi
2. Tetap blh hntr ank walaupun ada slh sorg pkerja MC atau cuti (sbb ada pkerja lain cover)
3. Ada aktiviti + pembelajaran


Pengasuh
1. Perhatian tumpu pada ank asuhan shj
2. Kalau pengasuh tak sihat kita kena fkr mana pula nak hantar anak
3. Tiada pembelajaran

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 05:38 PM | Show all posts
For me,

i ada 3 pengalaman,

first dari umur 3 bulan ke 8 bulan, i anta pada pengasuh,tapi one day i ter tengok fb husband die,gambar ber tiga(pengasuh,husband n anak dekat kk) i cam pelik la, tarikh tu hari bekerja which is,sapa jaga anak i masa tu? hari yg sama gak petang tu,dia msg i suruh amik anak cepat sebab dia kata anak i nangis tak hnti2. Then xlama tu,die preggy  anak ke2,so i fikir nanti lagi mnyusahkan i sebab dia kne pergi check up kk, so from that i keluarkan dia then hanta taska.

taska 1- from 8 bulan to 1 yr ++
taska ni anak i duduk bahagian baby dalam 4 bulan( masa tu semua ok) then masa anak i dah boleh jalan laju semua,diorang decide nak trunkan dekat bahagian toddler ( bebelas budak).
Masa ni la bnyak sangat kejadian lebam2,kene gigit lebih dari 10 kali and kat situ anak i kene hmfd and setahun tu dlm 3 kali warded, i tak tahan i cari taska yg ok sikit ( berdaftar and ade sylibus permata)

taska 2- from 1 yr++ to 2yr  1 mnth
taska ni ok sikit dari yg previous, tapi still sama episod warded still x berakhir, and i tengok cikgu2 dia mcm, x meniti beratkan cm pasal education sgt la, anak i balik rumah boleh tahu lagu2 jiwang
i syak cikgu selalu bukak

now- i hanta anak i dekat BB (playhouse), sebab dekat and i memang nak die have fun n blaja sikit2 dekat sana.

Kesimpulannya,kalau i,prefer Taska yg berdaftar, yg mmg ikut spec JKM, yang ada buat aktiviti2 so anak learn smthing from there

and x semua pengasuh x bagus tau,tepuk dada tanya selera

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Takut untuk dua2
So i quit and jaga
In the beginning struggle sebab u dah biasa keja kan

Tapi later kalau i perlu kerja semula
I'd prefer taska
Yg lengkap cctv, logs etc

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 06:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak i tiga org semua hntr taska. Mmg x yakin dgn pengasuh sbb
1. X btul2 kenal dgn pengasuh, asal usul mana, siapa ada dlm rumah. Takut ade laki die, pak mertua die, anak2 lelaki yg dah besar. Takut jd pape. Dah byk kes jd
2. Klu pengasuh nak keluar/blk kg cuti lama2, kite pun terpaksa cuti jugak sbb kene jaga anak. Klu taska, ramai lg staf lain boleh cover.
3. Environment dlm rumah pengasuh x child friendly. Klu dlm rumah sndr kite boleh pantau anak2 kite. Dlm rumah org kite xtau. Kot anak panjat almari ke, ada perhiasan kaca ke, tangga x psg pagar. Pengasuh selalu ambik anak asuhan lebih dari 1. Ssh nak jaga btul2.
4. Pengasuh selalu demand nak kene sediakan buai la, walker la sbb nak sngkan keje die.
Mmg mcm2 dgr cite x baik psl taska so kite as parents kene cari n survey btul2. Try n error. Klu rasa x ok terus tukar yg lain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-8-2019 09:39 PM From the mobile phone | Show all posts
chenta_dewi replied at 6-8-2019 04:37 PM
U beri i i i pkn ber i la ye..

I pon baru keluarkan anam dari taska..

Haah.. mmg susah nk jg bdk ni. Tp setahu ai taska berlesen tk boleh ada buai kan? Taska first ai hantar tu berlesen katanya tp buai buh dlm 1 blik sbb katanya utk baby jer.

Ai mmg hantar anak otw pi keja then ambik right after ai setel keja. Kalau ai cuti mmg ai tk hantar ler. Kalau anak ai tk sht pun ai rela ambik cuti.

Kalau ikutkan staf tu ai jer yg buat mcm tu. Org lain taska nk tutup baru ambik anak.. cuti pun hantar anak. Ai have no comment.. tentu jer depa ada alasan masing2.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-8-2019 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Illayana replied at 6-8-2019 04:48 PM
Hopefully everything is fine now. Tp bahaya jugak taska jagaan tak berlesen ni. Kalau boleh hantar l ...

Taska yg ai hantar skrg ni mmg ada form kena isi masa daftar dulu.. mmg mtk senarai no plat keta yg mungkin bergilir ambik anak ai.

Tp taska yg first tu pun ada jugak.. cuma bila jd kes ai kena tu depa tk tgk pun keta apa yg mai ambik.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-8-2019 09:44 PM From the mobile phone | Show all posts
mizruncing replied at 6-8-2019 04:49 PM
klu anak kecik lg better la anta pengasuh. tak semua pengasuh kejam tp selidik la background dlu bef ...

Yup mmg pnh nk ambik cuti tanpa gaji.. tp tk lulus sbb post ai tu tadak nk ganti. Ni aim nk setel loan smua.. then nk resign trus.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-8-2019 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
kucingitam replied at 6-8-2019 04:57 PM
i hantar kat taska, alhamdulillah setakat ni elok drg jaga. risau juga mula2, ingat nak hantar penga ...

Alhamdulillah.. syukur. Tu ler.. kita dh usaha cari n tapis yg terbaik.. hrp smua ok ler.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-8-2019 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
potpetpotpet replied at 6-8-2019 05:00 PM
bab ni la paling susah.
tapi utk I yg bekerja, I lagi prefer hantar taska.
sebab taska at least ta ...

Oh syukur finally yu dpt taska yg ok. Sedih giler woi tgk anak nangis mcm tu sepjg hari.

Betul ler kalo taska at least tayah pening mikirkan last minute tadak org nk jaga kan. Cuma sama ler kita.. mudah berjangkit penyakit kan?

Ai pnh hari tu masa musim hfmd tu.. ai pesan kat staf kalau ada parents hantar anak hfmd bgtau ai.. ai rela ambik cuti jaga anak ai kat rumah drpd biar berisiko terjangkit sama. Ai siap tegor staf tu jgn ler terima kalau dh terang2 bdk tu tgh sakit berjangkit.. tp ye ler.. depa mesti la serba slh kan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-8-2019 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
ngeh replied at 6-8-2019 05:31 PM
Taska
1. Kurang perhatian sbb ramai kanak2 lain yg perlu diawasi
2. Tetap blh hntr ank walaupun ad ...

Yup stuju.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-8-2019 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
kaki_jalan88 replied at 6-8-2019 05:38 PM
For me,

i ada 3 pengalaman,

Oh my. Yg first tu depa pi tinggalkan anak yu kat mana?

No ai tk kata smua pengasuh tk bagus.. ai cuma tk confident. Maybe sbb persekitaran sini mcm pyh utk dpt pengasuh yg ok.

Ada jer yg ok, tp bkn laluan ai pi keja.. mmg betul2 tersasar jauh. Yg ai hantar skrg ni bkn ler betul2 dlm laluan, tp ai kena pusing dlm 1km jer kut.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-8-2019 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
gularempah replied at 6-8-2019 05:40 PM
Takut untuk dua2
So i quit and jaga
In the beginning struggle sebab u dah biasa keja kan

Oh ai wish the same thing. Tringin nk resign or at least cuti tanpa gaji supaya anak ada dpn mata stiap masa..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.088769s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list