Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
2995
View
26
Reply

Kisah Menyeramkan Di Sebalik Pantai Hanakapiai, Hawaii Yang Menawan

[Copy link]

Author: awanearisu       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-8-2019 11:29 AM | Show all posts |Read mode
Bulan April 2018 telah membawa nasib malang kepada pulau Kaua'i, Hawaii. Pulau yang dikaitkan dengan filem animasi Disney, Lilo & Stitch, filem Jurassic Park dan Tropic Thunder ini telah dilanda banjir besar pada waktu itu.


Kredit Foto: Pixabay




Memetik laman sesawang Hawaii Public Radio, kejadian banjir besar tersebut telah mengakibatkan kerosakan yang teruk kepada sebahagian pantai yang terletak di bahagian utara pulau tersebut. Namun ada khabar gembira! Kini ada bahagian yang telah mula dibuka semula kepada orang awam dan pelancong.

Tahukah anda bahawa menurut laman sesawang Wikipedia, di pulau Kaua'i sahaja, terdapat lebih dari 50 pantai? Itu baru satu dari beberapa buah pulau di Hawaii!  


Hawaii sememangnya terkenal di kalangan para pelancong dengan keindahan pantainya, kepelbagaian sumber flora, fauna dan hidupan maritim serta keunikan budaya masyarakatnya. Namun di sebalik keindahan pantainya, ada yang memiliki sejarah gelapnya yang tersendiri.


Pantai Hanakpʻai terletak di Taman Negara N Pali (N Pali Coast State Park), di utara pulau Kaua'i. Meskipun lokasinya agak terpencil, ia menjadi antara pilihan utama pengunjung pulau Kaua'i. Untuk ke pantai Hanakpʻai, pengunjung perlu berjalan kaki melalui laluan trek Kalalau (Kalalau Trail) sejauh 3.2 kilometer.



Kredit Foto: Pixabay




Kredit Foto: Pixabay





Selain pantai ini, terdapat air terjun Hanakpʻai yang berjarak lebih kurang 3.2 kilometer dari pantai tersebut. Hanakpʻai yang berasal dari bahasa Hawaii diterjemahkan sebagai, "Teluk yang memercikkan makanan" (bay sprinkling food).


Di sebalik keindahan pantai ini, terselit fakta yang agak menakutkan: Terdapat sebuah papan tanda yang akan mencatatkan bilangan kematian yang telah berlaku! Seram bukan?



Kredit Foto: Laman Sesawang Reddit





Barangkali papan tanda tersebut dietakkan sebagai amaran kepada para pelancong naif yang tidak mengetahui reputasi pantai tersebut. Tetapi mengapa sampai begitu sekali?


Difahamkan, pantai Hanakpʻai kerap mengalami fenomena arus tempur atau dikenali dalam Bahasa Inggeris sebagai, "Rip Current". Bukan itu sahaja! Menurut Wikipedia, pantai ini turut memiliki ancaman-ancaman lain seperti kejadian ombak besar dan ombak pecah yang merbahaya.



Kredit Foto: Pixabay






Tambah memburukkan keadaan, kawasan pantai di sekitar N Pali tidak memiliki gugusan besar batu karang yang boleh bertindak sebagai pelindung kepada ancaman ombak yang merbahaya.  


Masyarakat tempatan mungkin mengetahui akan bahaya yang menunggu di pantai ini. Namun tidak bagi pengunjung luar.  


Meskipun begitu, sesekali kisah menakutkan mengenai pantai Hanakpʻai ada dikongsikan oleh para pelancong di beberapa laman sesawang seperti Reddit dan TripAdvisor.



Kredit Foto: Laman Sesawang Reddit






Kredit Foto: Forum TripAdvisor





Tetapi di sebalik pelbagai kisah dan peringatan yang disampaikan, ternyata masih ada pengunjung yang tidak mampu menahan dari godaan pantai Hanakpʻai. Buktinya, tanda lorekan di atas papan tanda ini. Semakin lama, ia semakin bertambah!  


Kredit Foto: Laman Sesawang Reddit






Di mana pun destinasi pelancongan anda, selidik dahulu latarbelakang destinasi tersebut, dan jangan lupa satu perkara: Keselamatan adalah perkara utama. - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 12:40 PM | Show all posts
cantiknya tempat dia
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 12:52 PM | Show all posts
Tempat cantik tapi bahaya la pulak...
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 12:53 PM | Show all posts

Kannn. Tak sangka jurassic park pun shooting kat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 02:21 PM | Show all posts
how far i'll go



Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 03:22 PM | Show all posts
pernah g sini dulu tp dlm mimpi jela...
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 03:45 PM | Show all posts
cantik nye pulau / pantai ni
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 04:47 PM | Show all posts
cantik pulau nya.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 05:47 PM | Show all posts
masya Allah..cantiknya pantai.. tp membahayakan.
#sistakretiberenang
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 09:58 PM | Show all posts
alahaiii cantiknya pantainya...
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 09:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Cantiknyaaaaa. Seronoknya kalau dapat pergi.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 10:11 AM | Show all posts
lawaaaanyaaaaaaaaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 10:57 AM | Show all posts
SELALU MCM TU KAN
tmpt yg lawa gila
mesti ada something fishy
nak nak yg remote and sunyi2
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 11:31 AM | Show all posts
wow cantik sgt
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 11:50 AM | Show all posts
cantikkkk....              
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2019 01:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols leh je nak pergi tp berbaloi ke x eh g Hawaii? Baik g NYC haha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-8-2019 03:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Ferr_Remy replied at 7-8-2019 01:12 AM
Iols leh je nak pergi tp berbaloi ke x eh g Hawaii? Baik g NYC haha


Ferr kalau pergi kongsi la gambar tau. Nak tengok Moana asli tengah buat hula
Apa yang menarik di NYC ya?
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2019 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
awanearisu replied at 7-8-2019 03:11 PM
Ferr kalau pergi kongsi la gambar tau. Nak tengok Moana asli tengah buat hula
Apa yang ...

Kalau iols pergi la. Cuma geng xde sbb byk xde visa. NYC da konferm2 la chuols. Living the American dream agitchuu. Hehehehe. Jom!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-8-2019 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Ferr_Remy replied at 7-8-2019 04:40 PM
Kalau iols pergi la. Cuma geng xde sbb byk xde visa. NYC da konferm2 la chuols. Living the America ...

Buat roadtrip ya Ferr? Kita doakan tercapai impian tersebut.
Teringin juga nak ke sana, cuma belum ada kesempatan dan rezeki lagi.
Betul juga kalau alang-alang visa dah lulus, pusing la habis, duduk lama sikit kan.

Kalau kita nak buat begitu kena kumpul dulu ni. Ferr jalan dulu la
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Cantek sangat dalam gambar2 tu.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.112415s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list