Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
730
View
32
Reply

Apa Perlu Buat Selepas Putus Cinta?

[Copy link]

Author: Kaykaychan       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-8-2019 12:03 PM | Show all posts |Read mode
Kisah 1: Saya pernah dapatkan nombor telefon baru untuk hantar mesej kepadanya. Saja nak lihat jika dia sudi layan atau tidak. Tapi bila dia layan mesra, saya pula yang sakit hati! C Myra, 24 tahun.

Kisah 2: Selepas putus hubungan, bekas teman lelaki ganggu saya selama sebulan dengan menggunakan nombor lain. Saya pasti dia dalangnya, tapi bila ditanya mati-matian dia tak mengaku. Tapi lama kelamaan dia sendiri yang terkantoi. C Intan, 22 tahun.

Kisah 3: Layan lagu jiwang berulang kali sambil menangis. Berpuluh kali ulang lagu sama, bila diingatkan kembali memang kelakar! C Ikin, 27 tahun.

Kisah 4: Perkara paling bodoh? Saya kelar tangan hingga berdarah, kemudian ambil gambar dan send kepadanya. Sampai sekarang ada parutnya. C Felicia, 25 tahun.

Kisah 5: Bila dapat tahu dia dah ada teman wanita baru, saya buka akaun Facebook lain semata-mata nak lihat sendiri siapa gadis itu. Tapi lama kelamaan saya yang frust menonggeng sebab tengok gambar bahagia mereka termasuk ayat manja mereka berdua. Alahai C Wanny, 21 tahun.

Kisah 6: Selepas putus, saya sedih selama 1.5 tahun sampai saya jumpa fling baru dari SweetRing app, tapi just fling. Now, I am back to the dating game! JustDating, Tantan, SweetRing, Tinder, CoffeeMeetsBagel I got it all. C Rachel, 31 tahun.

PENGAJARAN: Walaupun sakit itu amat mendalam dan kamu fikir seolah tidak mungkin untuk kamu move on daripadanya, Kak minta kamu berikan diri sendiri masa untuk pulihkan kembali hati yang terluka itu. Jangan terburu-buru dan jangan sesekali hanyut dibuai perasaan sedih itu. Ini kerana ia boleh take over kesedaran mental kamu dan buatkan kamu cenderung untuk lakukan perkara-perkara tidak sepatutnya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak perlu sakitkan diri sendiri. Usaha cari yang lain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Awal2 mmg layan sedih, kecewa tp bila pikir balik...smpai bila nk merempan mcm ni? X salah bersedih, tp biarlah berpada pada...amik la masa utk sayang diri sendiri dulu sblum sayang org lain bagai nk ninggal

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 03:13 PM From the mobile phone | Show all posts
I baru putus cinta smlm... selepas 8 tahun bercinta... i pura2 okay depan ex dan bgtau takpelah takde jodoh tp bila solat je nangis sedih sbb tak sangka dia boleh berubah hati... sedih nya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
lepas putus je tahun lepas i terus block apa apa berkenaan ex i.. then i bgthu kawan i apa apa pasal ex i jgn cerita dkt i sbb i tak nak ambil tahu.. radio pun mmg i avoid kalau ada lagu sedih.. sedih mmg sedih.. hari hari nangis.. ambil masa 3 bulan juga nk move on.. now alhamdulillah dh okay

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 04:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Buat2 bz..kalau boleh elakkan dok sorang2...sbb dok sorang menyebab kan kita byk fikir...pas solat doa agar kita kuat tuk lupakan dia n jgn lula doa spya cpt dpt pengganti n cepat bertemu jodoh...sedih mmg sedih tuk semiggu dua tu...tp cubalah tuk move on....awas jgn sktkan diri sendiri nanti anda yg menyesal ..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 04:14 PM | Show all posts
The key word is move on. Blok segala social media & no telefon ex. Tak payah amik tahu langsung. Cuba cari benda lain yang boleh occupy kita dari asyik teringat kat ex tu. Contoh cari hobi baru ke takpun kenal dengan orang yang baru ke

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
layan lagu sedih kejap. pastu move on. tu pentingnya ada spare tyre.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Jadi playgirl csm aku.. brp byk hati jntn aku patah patahkan sblm aku kawin dgn somi aku skrg.. yg aku tackle semua hodoh hodoh sbb mmg aku nak buat stok utk peralatkan aje..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 04:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Satu lg syok oo suke aku tengok jntn bodo minat kat aku.. ade satu mat tuu aku kesian gak.. tp apekan daya hatiku tak minat dgn hang.. aku cume nak main main jah.. masa dating aku pastikan tak mkn dgn minum.. aku takut kena rogol.. satu lg dating kat tmpat org ramai takkan dia nak rogol aku kat tmpat org ramai kan.. lps aku dpt sakitkan hati lelaki baru aku puas..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 05:09 PM From the mobile phone | Show all posts
antidote replied at 4-8-2019 03:13 PM
I baru putus cinta smlm... selepas 8 tahun bercinta... i pura2 okay depan ex dan bgtau takpelah takd ...

Biarlah dia pergi..saya doakan awak cepat bertemu jodoh dengan orang yang lebih baik segala2nya dari dia.  Lupakan dia, supaya bayangan dia tidak jadi penghalang untuk awak bertemu orang lain.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 05:10 PM | Show all posts
termenung                                    

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 06:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Kena ingat, jika da tertulis jodoh tu utk kita, is mudah. Kalau x ade je yg menghalang. Kalau orh ds x suke, terjun bgnan pon si dia buat x tau. Ikhlas dan lepaskan. Masa je bole srmbuhkan hati terluka. Jumpe dan berckp dgn org lain
.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Stop contact
Jangan ambik tahu hal ex lagi
Cari bf baru
Happy kan diri dengan kawan2 adik beradik
Luahkn segala masalah kepada sesiapa yg boleh percaya.
Jangan siksa diri okay!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 07:20 PM | Show all posts
ler banyakkan godiva, baskin and robbins, haagen dasz semua tu , haih ada yg dah boleh makan yg halal why wait , makanlah ....hehehehe

tapi itu mengisi physical perut

cinta itu elemen emosi qalb  so isikan ubat dengan elemen qalb jugak...apa dia , memasing tahu rasanya

tapi,  tak salah kan makan ?

heeeeeeeee


apa nak buat  next quran move on ...
dan ....ikut suke la kot ...

tapi...Allah yg menguasai hati memegang hati ... dan He works mysteriously  so  why worry
kita enjoyyyy focus things ahead

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
time ni lah amik kesempatan kuruskan bdn. sbb mmg tak lalu nk mkn..dok pulun nangis je..
cari sparetyre cecepat. layan je mana2 jantan. isi masa lapang..tp jgn lebih2 lah sampai mood ok. apapon..jgn lupa allah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 09:21 AM | Show all posts
termenung....
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 09:45 AM From the mobile phone | Show all posts
antidote replied at 4-8-2019 03:13 PM
I baru putus cinta smlm... selepas 8 tahun bercinta... i pura2 okay depan ex dan bgtau takpelah takd ...

Sabarlah sis..8thn tu quite lama jgk..maybe ada y lagi baik utk yuu sis..stay classy n move on..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 09:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Setakat ni baru 1kali je putus n aiolzs y mtk break sbb that guy ada menipu aiolzs..and tipikal lelaki y nak sentuh2 aiolzs..aiolzs tak suka giler cmtu..

So tak smpai pn 1year aiolzs mtk break,lagi satu sbb pjj,and takde effort lgsg nak contact aiolzs..alasannya,bz..dehell sgt bz mcm ler xde ws etc..

Ape aiolzs buat after da break up,aiolzs teruskn hidup aiolzs,main game cam biasa,mkn cm biasa..maybe sbb hati dah mati kt ex,so xde kesan sgt ler..heheheeh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Girls, be strong. Anggap aje la putus cinta tu sebab God nak temukan kita dengan someone better. Part and parcel of life. Cry if u must. But don't ever hurt yourself. Block him. In whatever reason stop contacting him until you yourself good. Go for a vacation. Buy something you always wanted and keep yourself positive. I always wish in a time like this i have friends to help me giving motivation. It really helps.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
2.821164s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list