Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2159
View
183
Reply

[Pelbagai] Beli rumah ke kereta ?

[Copy link]

Author: Xim    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-8-2019 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Boleh kongsi korang beli rumah ke kereta dulu ?

beli baru ke 2nd hand lagi berbaloi ?

Mane lg penting drpd pndgn korg antara rumah dgn kereta ?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 09:07 PM | Show all posts
beli ler kete baru....beli axia or iriz sudah....bulan2 byr rm380 jer 9 thun...

duit lebih buat ler beli rumah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 09:09 PM | Show all posts
Beli kereta dulu.
Sbb kawasan aku kerja dan rumah aku tiada public transpot yg bagus.
Jarak dr rumah ke tmpt kerja 48km sehala.
So aku prefer beli kereta dulu, kereta baru bukan 2nd. Sebab aku pompuan, tak reti repair keta klu rosak ke apa. Baik beli keta baru terus.

FYI, aku dah beli rumah pun, tahun lepas. Jadi dua2 dah ada. Cuma belum renovate la, busy kumpul duit gi travel

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 09:29 PM | Show all posts
invest... asb loan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-8-2019 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
merrissa replied at 3-8-2019 09:07 PM
beli ler kete baru....beli axia or iriz sudah....bulan2 byr rm380 jer 9 thun...

duit lebih buat l ...

Mahal jugak iriz tu . Kdg2 rase mcm nk bli axia standard je plg murah 259 tp kena ade dpymt 10% la . Hehehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-8-2019 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
mujer_in_espejo replied at 3-8-2019 09:09 PM
Beli kereta dulu.
Sbb kawasan aku kerja dan rumah aku tiada public transpot yg bagus.
Jarak dr r ...

48km berapa lame amek masa tu ? Aku mcm 30km smthg dlm 30minit pn rase adui byk tol mase trbuang . Hahahahah
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 09:56 PM | Show all posts
Xim replied at 3-8-2019 09:46 PM
48km berapa lame amek masa tu ? Aku mcm 30km smthg dlm 30minit pn rase adui byk tol mase trbuang . ...

48km-sejam perjalanan..

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 09:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya beli kereta dulu (Kereta baru, saya perempuan, kalau kereta second, rosak nanti tak reti repair) Saya beli kereta sebab kalau ke tempat kerja dari kampung, kena naik tiga bas baru sampai. Gigih sikit la dengan beg baju segala. Lagipun masa baru kerja, kan belum sah jawatan, susah nak beli rumah..

Tambahan pula, nak beli rumah, kena fikir panjang. Lokasi, keperluan..macam2..beli kereta lagi mudah daripada beli rumah. Melainkan kalau awak dah ada kereta lama atau reti bawa motor, better simpan duit untuk beli rumah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 09:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Soalan last tu, pada pandangan saya, kereta lagi penting. Rumah penting juga, namun saya selesa menyewa. Dah jumpa rumah sesuai, baru saya nak beli rumah
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Beli kereta hari ini, esok sudah susut nilai. 10 tahun kemudian sudah jadi separuh harga beli

Beli rumah hari ini, harga semakin naik. 10 tahun kemudian harga rumah bertambah nilai.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 10:10 PM | Show all posts
Iols beli kereta dulu baru rumah. kereta pertama pakai sage SE. Bayar bulanan pun tak sakit kepala. Bawah rm500 sebulan. Selepas beberapa tahun baru beli rumah. Ditakdirkan dapat duit terpijak dan dengan duit tu buat deposit beli rumah. Peringkat awal, iols renovate sikit2 dalam rumah seperti tukar tandas cangkung ke tandas duduk, buat awning kat halaman belakang dan buat kitchen cabinet. Baru2 ni ada rezeki, iols tambah awning kat porch kereta. Redup sikit dan bila hujan bonet kereta tak basah. Hehe.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Motor. Senang..
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Nk beli rmh x mampu so beli kete je la..
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 10:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Bilissey replied at 3-8-2019 09:59 PM
Soalan last tu, pada pandangan saya, kereta lagi penting. Rumah penting juga, namun saya selesa meny ...

I pun rs mcm tu..bila satu rmh dh x sesuai dgn kita blh sewa tmpt lain plk..(ayat org x mampu)
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 10:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau gaji tu mampu beli rumah, beli la rumah dulu. Kereta tu 2nd pun ade yg baik. Kena pandai cari., beli rumah umur muda2 ni interest tak tinggi. Kena igt jgk tempoh pinjaman dia berpuluh tahun bkn mcm kereta 9tahun je. Kalau rumah buat sewa, hasil sewa boleh jd income kedua. Ape2 pun tepuk dada tny selera.,

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya pun sokong beli kereta dulu. Tapi jgn la memula dpt gaji beli kereta jenama H terus
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Tt ikut la kepentingan tt yang mana. I dulu beli kereta sebab perlu nak pakai hari hari pergi keja. Kereta biasa biasa buatan tempatan bulan 400+/-. Public transport tak banyak. Lepas tu kena g kursus pun bawak keter sendiri je. Rumah sewa dulu dengan kengkawan. Sambil tunggu beli rumah tu, duk kumpul masuk ASB. Sabar sikit dengan jimat mana boleh, ok la baru nak hidup kan. Boleh la hulur kat orang tua

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Ikut priority tt. Keperluan mana yg lebih mendesak. Kalau gaji mampu utk beli rumah, semolek moleknye bli la rumah dlu. Rumah second/lelong pn ok. Kalau keperluan kete lebih mendesak, blh je bli baru jenama P, memana P pn mmg mesra poket rakyat kekdahnye. Axia dlm 3++ sbln dh dpt, myvi 4++. Kalau tt th psl kete, blh je beli kete second. Ikut atas nasib, dpt yg tak meragam Alhamdulillah. But mostly kete second ok je kalo well maintained. Janji jgn la tua sgt umur kete tu or tinggi bebeno dh mileagenye.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg penting bln2 msti ade allocation utk savings. Buh la dlm asb atau labur dlm unit amanah mcm yg di offer oleh public mutual tu. sbb kadar pulangan mmg tinggi dr simpan dlm bank. Biar duit tu beranak pinak dlu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-8-2019 11:41 PM From the mobile phone | Show all posts
mujer_in_espejo replied at 3-8-2019 09:56 PM
48km-sejam perjalanan..

Sejam . Oh nooooo penatnye
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.089963s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list