Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
214
View
1
Reply

Tips Merawat Kulit Sensitif

[Copy link]

Author: AisyahHazwany       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-8-2019 04:26 PM | Show all posts |Read mode
Jangan risau kulit sensitif boleh dirawat ! Caranya sangat mudah dan selamat untuk kulit kembali pulih dan sihat.
.
1. Gunakan pelembap wajah
C Untuk yang mempunyai masalah kulit kering dan sensitif gunakan kaedah ini untuk kembali lembapkan kulit. Sebahagian besar kulit mempunyai kira-kira 80 peratus air, tetapi permukaan kulit hanya menampung hingga 30 peratus air sahaja. Untuk menyembuhkan dan melindungi kulit wajah sensitif dari keradangan dan jangkitan, maka kelembapan di lapisan permukaan perlu untuk dipertahankan. Pelembab mengembalikan kelembapan kulit wajah. Elakkan pelembap yang mengandungi minyak yang berlebihan.
.
2. Gunakan Sun Protector Factor (SPF)
C Sun Protector/Sunscreen atau Sun Block sebenarnya amat penting untuk kulit. Sun Protector berfungsi untuk melindungi kulit kita dari terdedah dengan pancaran matahari. Untuk menjaga kolagen dan melanin dalam kulit wajah kita, Gunakan Sun Protector yang mengandungi SPF 30 dan ke atas. Elakkan Sun Protector yang yang mengandungi wangian, bahan berasid dan minyak.
.
3. Elakkan pemakaian scrub muka dengan kerap
C Walaupun kita mencuci wajah dua kali sehari, cara yang terbaik adalah tidak menggunakan scrub wajah lebih daripada sekali atau dua kali seminggu. Untuk seseorang dengan kulit sensitif, cucilah dengan lembut, dan kurangkan penggunaan scrub yang boleh merangsang kulit kita.
.
4. Produk kosmetik yang selamat
C Pilih produk kosmetik yang sesuai. Pilih produk yang tidak hanya mempunyai antioksidan yang kuat, tetapi juga bahan-bahan anti keradangan. Cuba menggunakan serum. Ia bukan hanya mengandungi vitamin C yang baik untuk pertahanan kulit, tetapi juga mengandungi antioksidan.
.
5. Pengambilan makanan yang sihat dan seimbang
C Perkayakan makanan kita dengan pengambilan rempah-rempah anti keradangan, misalnya kunyit, halia, kayu manis dan lada hitam. Manfaatkan rempah-rempah untuk mengurangkan keradangan pada kulit, dan mencegah garis-garis halus dan kedutan. Elakkan mengambil makanan yang tidak sesuai dengan kita jika kita mengalami masalah alergik. Elakkan makanan bergoreng atau berminyak, lebih baik ambil makanan yang natural dan tanpa proses.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2019 01:08 AM | Show all posts
Edited by ahmadkacak at 10-8-2019 05:20 PM

ataupun boleh cuba lihat sini kulit muka  dan  naikkan seri wajah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.080525s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list