Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3989
View
143
Reply

Divakah aku?

[Copy link]

Author: ixora87       Show all posts   Read mode

Post time 2-8-2019 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts
ixora87 replied at 2-8-2019 03:36 PM
Ya sis.. sy memerlukan ruang sendiri. Sbb bila kongsi bilik ni pada zahirnya mmg asingkn llaki & p ...

Kalau dah mcm tu,mmg u ptt amek bilik sendiri..family in law yu ni sejenis y kurg didikan agama ke ape?dorg tau tak batas dan aurat between in laws?

Bab y hanimun tbe2 jd family trip tu,aiolzs rasa mcm family in laws tu sejenis parasit lah..boleh tak both of u bertegas dgn in laws yuu tu?hanimun meant to be for hasben n wife,not angkut semua manusia dalam family tu...
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2019 09:35 PM | Show all posts
kalau side akk mmg msg2 ada bilik msg2 sbb arwah bapa akk
tau anak2 memasing lbh selesa dgn laki memasing..1 bilik berkumpul
anak beranak ok lah..side suami akk pun mcm tu tak kisahlah mcm mana
pun suami akk ttp nak 1bilik sbb suami akk fikir aurat bini anak perempuan
bukan diva tp lebih baik mcm tu lah..tp tak penah lg akk dgr bila g cuti kene
tidur asing2 lelaki perempuan..sbb kalau side laki akk mst laki bini tidur sma
tak tau lah org lain2 kan.tp suami akk mmg tak boleh.sembang2 2-3pagi dgn
mentua perempuan dgn ipar2 ok jer.pastu memasing msk bilik tidur.pepagi
bgn sambung aktiviti mcm biasa
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2019 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 2-8-2019 03:57 PM
oh nape cmtu tak nak anak? cm kawan kaka dh tua baru buat anak sebab dia buat phd kt oversea. lg d ...

Kelakar la kaka punya cerita pasal sis vokuru ni
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 04:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by vanillarexy at 3-8-2019 04:21 AM

Family I ramai adik beradik (7 org..4 org dah kawen)..Memang family holiday sethn sekali setakat ni duduk asing gender tu. So far ok sebab belum ada ipar perempuan hehe. Nanti adik laki I dah kawen takleh buat gitu kot sbb I paham je perasaan as ipar prmpn, mesti tak selesa mcm u tt.

Belah inlaws pulak 4 bradik je, and baru skali je kot pernah holiday sesama. And duduk asing ikut kelamin.

So far I n husband saling memahami cara family masing2 la... Communication tu penting. Gituu

So kesimpulan, I tak rasa u diva haha
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 05:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau iol pun wat mcm uol gak.tapi i rasa better uol ckp dgn husband sebelum pergi..xnk bilik berasingan dengan dia..

So masa dia wat plan dgn family dia boleh ar dia include demand uol..xde lah bazir duit or menyebabkan sesiapa rasa bersalah ke terasa ke kan..

Mcm wife iol mcm uol gak..so mmg iol highlight jer masa planning apa apa..so now family iol pun dah biasa..
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
X diva pon. Aku pun jenis x suka tido bsepah2 ramai2. Dah mmg kita dibesarkan cara gitu. Nape plak kena ikut cara org
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 01:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau Aku cuti dgn family .bujang2 tidur sama2 bujang..anak Dara pun Sama..DH kawen bilik sendiri2...sebab kdg DH kawen nk beromen plak time2 holiday mood happy dtg Kan.. ..kdg nk bgn lewat sikit ..pada Aku ok je ..takde diva..
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
ixora87 replied at 2-8-2019 03:36 PM
Ya sis.. sy memerlukan ruang sendiri. Sbb bila kongsi bilik ni pada zahirnya mmg asingkn llaki & p ...

bagi iols sis tak diva.alaa kalau diva pon what do you care? u ada hak untuk ada bilik sendiri tak kesah la setahun sekali atau sebulan sekali.

i pernah first time terkena macam ni. bilik kena kongsi. waktu tu baru kawen. ada kakak abang yg lain dah siap2 cop gitu.

lepas pada tu memang dah letak syarat, nak bercuti i nak bilik sendiri. suami i dengan keluarga i dapat privacy sendiri, i pon nak privacy.

halah, kat luar tu boleh sembang bergaul semua makan sama2. takkan sampai tido pon nak sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak diva pun awak. Dah sah sah la nak sebilik dengan suamI isteri dan anak anak. Dah tu kalau family yang ramai anak anak tu, sumbat mana pulakla anak anak mereka? Nak tidur dengan ibu ke dengan ayah ke? Beg baju pulak asing suami beg lain, isteri beg lain, anak lelaki beg lain, anak perempuan beg lain?

Ipar duai yang lain tu jenis tak kisah aurat jugak ke?

Kalau sy pun, nak bilik sendiri. Bukan kita tak bayar. Cuma nak la bercuti tu selesa. Nak masuk bilik salin baju, tak la tetiba ada yg terjah nak amik baju la, nak amik tuala la.

Cuma sebelum bercuti tu, kena la explain betul2. Biar semua ipar mertua faham. Lg elok ambil bilik masing2. Nak berkumpul, boleh duduk ruang tamu borak sampai pagi. Sambil kupas bawang ke petai ke.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 08:49 PM From the mobile phone | Show all posts
ixora87 replied at 2-8-2019 02:20 PM
Bercuti dgn fmly in law setahun sekali tu dh mmg wajib. Belum cmpur yg honeymoon tiba jd fmly trip ...

I pun mcm u.. i tak selesa.. bagi i satu bilik dgn somi.. no no no.. rasa mcm tak best kalo dia takde
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
i pernah tidur kg family in law i, tidur lambak sebab bilik ada 3 je, pukul 5.30pagi i dah terbangun sbb org lain solat subuh, i pun bangun mandi tukar baju dlm toilet. I feel u tt. I pulak jenis adik beradik x ramai so i pun rimas ramai2 sgt ni. Takkan i nak baring tergolek terkangkang depan org walaupun ipar pompuan, i pun reti segan. Just do what u wanna do.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan hanya pompuan je diva macam u.
Lelaki pun ada diva jugak.
Kalau family sendiri nak campur satu bilik.
Kalau family mertua nak asing bilik.
Hahahhahaaaa macam2
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 09:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa yang divanya dah tentu dah kahwin kan, buat apa nak tidur lambak asing lelaki perempuan? Masa cuti la nak hilang stress, nak letak baju sepah2 tak kemas. Nak buat macam tu, kenalah tidur anak beranak 1 bilik. Lagipun nak balik senang nak kemas, takde teramik barang orang atau tertinggal barang kita sebab hanya barang family sendiri je dalam bilik. Tapi tak tau la culture family lain camana. Culture family aku memang asing bilik kelamin. Tapi tak strict la macam anak sedara nak tidur dgn mak sedara bujang ke okaylah. Tapi suami isteri memang 1 bilik. Lagi senang nak manja2 tak stress fikir pasal kain baju nak lipatlah apa.
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 02:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Kelakar la....
Cuti sama2 tapi bilik asing2 lelaki perempuan...
Kan leceh nak bahagi dua beg suami isteri..
Dah kalau cuti sama2 tu, asingkan ikut keluarga dgn anak masing2...
Yang bujang tu baru asingkan lelaki n perempuan..
Kalau nak jimat sangat, tak payah la bercuti...
Duduk berkumpul serumah aje tak payah sewa bilik.

Bagi I takde la u diva TT.
I bukan pergi bercuti je, balik rumah mertua pun i book bilik hotel sebab tak suka share bilik air ramai2....
Peduli la nak kata diva ke apa, duit I sendiri...

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 08:46 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 2-8-2019 03:57 PM
oh nape cmtu tak nak anak? cm kawan kaka dh tua baru buat anak sebab dia buat phd kt oversea. lg d ...

Tadi nk tolak tt masuk kolam. Ni sis vokuro plk masuk reban. Hang mmg klaka. Berdekah dekah aku.

Lenkali tt kalo dgr je ada planing fmly day, tt trus amik bahagian cari hotel/homestay. I pun slalu jgk ada fmly day ni, mmg masing2 paham dan nakkan privasi. Bilik mmg asing2. Book bilik secukupnya.

Tp kalo dh smpai sana dan jadi tak spt yg dijangka, i akan dduk je situ. Bersabar. X lama pun fmly day tu. Kte bertolak ansur ngn org lain,insyaallah ada ganjarannya.

Kalo bab honeymoon berdua(walau dh 8taun kawen) suami i xkn ckp kt mak dia awal2. Dah dekat nk pegi br dia bgtau. Sbb mak nya suka ngikut kami bejalan. Bukan kami tak nk bawak, tp tu trip bulan madu kan. Utk elak dia kcik ati, suami i akan bwk mil dan i jalan kt destinasi lain plk pastu. Gitu la..
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 11:14 PM | Show all posts
Pada I, if family holiday tu setahun sekali, memang tak salah nak share pmpn sebelik, laki sebilik. Nak2 kalau family tu mmg ramai, so dorang ni sejenis tak reti erti 'boundary or privacy' ya. So dalam setahun tu, u pejam mata, buang perasaan kejap utk hadapkan social interactions yg gini gaya


Kalau u sil i, and u amik bilik..i tak kecik hati sebab i hatta balik kampung sekali pun...nenek/mak cik dok kampung suka sgt suruh org tidur ramai2 ni... i mmg tak boleh. I boleh bercampur, dok hadap muka u seharian..but bila malam i need my alone time gitu


My bestfriend ni macam u la, dia dari a small family and dibesarkan di luar negara..mmg kampung di KL...balik msia, kawin laki melayu yg family dia besar...ada kampung kt negeri lain... the terms 'u kahwin with the whole family' tu mmg susah dia nak hadam n terima... tapi husband dia everytime ada fam holiday or balik kg, mmg tidur homestay/hotel..alasan 'x nak susah kan, tak apa...kg dh penuh dah tu...esok pagi2 dia dtg'
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 11:16 PM | Show all posts
ixora87 replied at 2-8-2019 03:48 PM
Itu lah pasal.. sbb tu bila plan nk p mana2 sy bagitau last minit. Baru xada yg nk ikut. Xpun p di ...

sis, i nak tanya ni... abih tu selama kawin bertahun ni mmg makan hati je la bila deols dok planning fam gathering ni?

susah juga eh if dah sayang kt laki, tapi x leh nak go with the family in law... tapi sis oklah, mereka tak pulaukan sis...
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 11:20 PM | Show all posts
ixora87 replied at 2-8-2019 03:59 PM
Baru2 ni bercuti sy ada buat mcm tu. Sy survey resort yg ada byk bilik. Harga xlah mahal. 1bilik b ...

ramai sebenarnya alami mcm kisah sis ni....

kalau holiday or ada family gathering, wajib tidur kt hall...berempit2...aktivity semua buat sama2...

kalau kita x nak pegi,dia ckp time ni la nak bermesra...

sis tak diva ya... tu je i nak ckp


Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 11:25 PM | Show all posts
MenteriWanita replied at 2-8-2019 07:16 PM
Aku ada ipar yang macam kau tapi levelnya lebih tinggi, kerjanya mendiva 24 jam 7 hari seminggu, 365 ...
agak2 aku and family dah fedup jadi humble kitorang join dia, maka mendivalah kami berjemaah ke serata alam menebar persona seperti tiada hari esok, bila dah insaf kami balik ke pangkal jalan,
ya allah tergelak i baca ayat ni

Yang i tahu dan tengok, kalau family tu mmg adik beradik ramai, even mak pak pun ramai adik beradik...istilah privacy tu mmg xde..mereka mmg rasa ada hak nak tnya itu ini... tnya soal bila nak ada anak pun mereka tnya tnpa rasa malu...

dulu masa kecik2 , i prnh tanam niat nak kawin dgn anak yatim je..sbb senang..xde mak cik bawang, xde konflik ipar duai bertekak mulut mcm harom..
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 11:28 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 4-8-2019 02:51 PM
Kelakar la....
Cuti sama2 tapi bilik asing2 lelaki perempuan...
Kan leceh nak bahagi dua beg suami ...

dulu pernah la buat family day belah my dad, mmg ramai siblings... i pulak x ngam dgn cousin2... so awal2 i dh volunteer as komitee atur sapa tidur dgn sapa
ofc yg tidur sebilik dgn i hnya la sepupu yg sekepala... yg x sekepala tu letak jauh2... kadang2 ni bagus sbb nak elak konflik n soseh2...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
6.734152s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list