CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4978|Reply: 25

Pelakon Sofi Jikan dihukum penjara 12 bulan

  [Copy link]
Post time 31-7-2019 04:59 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode

Astro Awani |  Published Julai 31, 2019 14:21 MYT
PETALING JAYA: Aktor Sofi Jikan dijatuhkan hukuman penjara selama 12 bulan oleh  Mahkamah Majistret Petaling Jaya pada Rabu atas pertuduhan menggunakan ganja, tahun lalu.

Majistret Mohamad Ikhwan Mohd Nasir memerintahkan Sofi Jikan atau nama sebenarnya Mohamad Shoffi Jikan menjalani hukuman berkenaan bermula hari ini.

Pelakon filem KL Gangster, Sofi Jikan yang berusia 49 tahun itu dijatuhkan hukuman sedemikian selepas pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan.

“Selepas meneliti dan menilai keterangan dikemukakan pihak pembelaan, iaitu tertuduh sendiri secara bersumpah di dalam kandang saksi.

“Selain itu, mahkamah juga sudah melihat secara keseluruhan dan membaca hujahan pendakwaan dan pembelaan.

“Kamu, Mohamad Shoffi Jikan didapati bersalah dan dihukum penjara 12 bulan,” kata Mohamad Ikhwan.

Sofi pada telah didakwa menggunakan dadah jenis 11-nor-delta-9-tetrahydro cannabinol-9-carboxylic acid atau THC di Pejabat Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya, jam 11.15 malam, 6 Februari tahun lalu.

Bagi kesalahan itu, pelakon itu didakwa mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda RM5,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Pada 13 Mei lalu pula, Sofi telah diperintah untuk membela diri selepas mahkamah berpuas hati pihak pendakwaan berjaya membuktikan wujud prima facie dalam kes itu.

Selain hukuman penjara 12 bulan itu, tertuduh juga diperintah berada di bawah pengawasan Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) selama tiga tahun.

Bagaimanapun, mahkamah membenarkan Sofi menangguhkan pelaksanaan hukuman itu sementara peguam yang mewakilinya, Datuk Haniff Hassan memfailkan rayuan.

Pendakwaan kes dilakukan Timbalan Pendakwa Raya Hakim Amir Abdul Hamid.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-7-2019 05:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau bisa aku ceritain..........
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 05:07 PM | Show all posts
RumiMenari replied at 31-7-2019 05:00 PM
Kalau bisa aku ceritain..........

apaan sih?
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 05:11 PM | Show all posts
cite laaaaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
RumiMenari replied at 31-7-2019 05:00 PM
Kalau bisa aku ceritain..........

bkn ni dialog citer kak limah ke. eh ke bkn.  
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
any42 replied at 31-7-2019 05:14 PM
bkn ni dialog citer kak limah ke. eh ke bkn.


Hahaha sekadar dialog sofi je dlm hantu kak limah......tu pun not exactly... ape yg nk diceritain lg..dh sabit hukum pun..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 05:31 PM | Show all posts
so, boleh tangguh untuk raya haji nanti ke camner?
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts
RumiMenari replied at 31-7-2019 05:00 PM
Kalau bisa aku ceritain..........

Pasti kalian tidak akan percaya
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-7-2019 05:42 PM | Show all posts
percayalah                  
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 05:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni kes yg dia ditangkap lepas farid kamil tu ke?
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 06:07 PM | Show all posts
zul kapan..                     
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 06:09 PM | Show all posts
bakat besar terlibat dengan dadah...

pelakon mamat khalid..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by any42 at 31-7-2019 06:23 PM
RumiMenari replied at 31-7-2019 05:18 PM
Hahaha sekadar dialog sofi je dlm hantu kak limah......tu pun not exactly... ape yg nk diceritai ...


tu la psl. klu bca spintas lalu then bca komen bwh2 suspens la jgk. then bca skli lg gaya indon ckp dah tlintas mcm pnah dgrrrr je dialog ni. hahaha.
btw takziah la ye sj sape sruh ko mndadih kn dah mndapat.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga jadi pengajaran
Buat salah sama2, seorang  terlepas, seorang kena penjara
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga sempat raya ye
Kawan ko tu sempat la jg sambut syawal even awal2 raya tu kat dlm lg
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-7-2019 07:51 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 31-7-2019 07:37 PM
Semoga sempat raya ye
Kawan ko tu sempat la jg sambut syawal even awal2 raya tu kat dlm lg

dh x kwn dh deyols
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 31-7-2019 07:51 PM From the mobile phone | Show all posts
de_ikea replied at 31-7-2019 05:45 PM
Ni kes yg dia ditangkap lepas farid kamil tu ke?

ye...brbakul gak lar parit kene maki ngan heols pastuh
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesian..berlakon best dah tapi masih x lepas dari ketagihan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-7-2019 10:36 PM From the mobile phone | Show all posts
naz.wani replied at 31-7-2019 10:29 PM
Kesian..berlakon best dah tapi masih x lepas dari ketagihan

ganja nie bnde biase dlm kalangan retis n kru2 produksi...ramai amek,retis pompuan pon rmai layan ganj...kalo aiols petik name sekor2,mau rmai yg x caye...
tp pd aiols stakat ganj nie x steruk yg layan syabu or pil E or Ketamin...
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 10:44 PM From the mobile phone | Show all posts
blekkep replied at 31-7-2019 10:36 PM
ganja nie bnde biase dlm kalangan retis n kru2 produksi...ramai amek,retis pompuan pon rmai layan  ...

Tu la..bukan la suatu yg baru tapi apa kejadah keperluan benda ni ye utk jadi retis. Performance lebih bagus ke kalau amik
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-2-2023 01:36 AM GMT+8 , Processed in 0.113941 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list