Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
1867
View
52
Reply

KAWAN JENIS APA KORANG NI?

[Copy link]

Author: Kurex    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-7-2019 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Tadi kawan aku luahkan perasaan dia dekat aku.. Bagi aku luahan dia sangat sedih.

Macam ni..

Kawan aku bagitau dia kena pulau terus sebab tak dapat tolong kawan2 siapkan kerja sebab dia kena kerja. Jadi kawan2 dia terus buang dia. Kalau dekat group whatsapp tengah rancak, sekali dia masuk, terus diam. Lepas tu dekat group lain, dia kena bahan dengan kawan2 sama.

Padahal baru tu sekali dia tak dapat tolong. Ikut kata dia la. Terus kena pulau. Dalam diam, member yg dia percaya tikam dia dari belakang. Apa yg dia luahkan dekat member dia, member dia bagitau kawan lain..

Dah tu, setiap pertolongan tu, tak dibayar. Kira keje sambil beramal la kawan aku ni.

Dalam hati aku, marah pun ada..
Lepas dia luahkan.. Aku tanya dia "kau dah rasa apa yg aku rasa?"

Dia tak faham..

Aku cakap lagi "dulu korang pun pulaukan aku sebab aku tak dapat tolong padahal baru sekali tu aku tak dapat tolong. Kau pun bahan aku. Kau cerita yg tak betul pasal aku sampai satu kolej benci aku sampai sekarang (dari 2008 sampai sekarang budak2 dekar kolej aku tak suka aku), dekat 2 tahun korang buang aku, apa yg kau kena, teruk lagi apa yg aku kena. Sampai orang rejam aku dengan batu (cerita betul). Sampai aku baru nak letak makanan dekat meja pun, korang lari tempat lain. Sampai keluarga aku korang burukkan dekat orang lain, korang burukkan aku dgn keluarga aku dekat keluarga korang. Sampai bapak aku excident korang suruh aku tinggalkan bapak aku semata suruh tolong korang, bila aku tak dapat tolong, korang mengata kakak aku pulak".

Kawan mintak maaf.. Aku senyum je tadi.

Kawann aku ni, sanggup jadi barua semata nak orang terima dia, orang suka dia. Tapi aku sakit hati dengan kawan2 dia (bekas kawan2 aku). Kenapalah korang pergi buang budak tu.. Kawan jenis apa korang ni buang dia.. Takkan la sebab dia tak dapat tolong sekali terus buang dia.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
u help what ever u can, talk and be nice and thats it. Sbb org yg jenis boleh jd barua... oppertunist will never stick and loyal. Unless some incident ke or i dont know.

Still be kind.. but not to close.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Bertabahla kurex..geng 'tikam belakang' mmg ramai dah sekarang ni berbanding dulu..dulu x nmpk sgt..
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 07:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebab tu kena berhati2 bila memilih kawan. Rambut sama hitam tapi hati lain2 kan. Nowadays, i tend to be more selective of whom i chose to share my problems with. We never know who will use what they know against us one day. So, best to be cautious of who wanna get close to you. Having said that, there's still no guarantee that those you thought you knew well won't turn against you. Bertabahlah Kurex.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedihnya kisah chuols kurex. Seriouslah sampai rejam batu semua? Glad theyre not in your life anymore
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2019 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 29-7-2019 07:22 PM
u help what ever u can, talk and be nice and thats it. Sbb org yg jenis boleh jd barua... oppertunis ...

Betul tu mod. Maafkan tak bermaksud kita lupakan apa yg dorang buat, tak lupakan tak bermaksud kita berdendam.. Kita ingat supaya kita hati2.. Kita tolong apa yg patut, nak rapat, jauh sekali
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2019 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Foxey replied at 29-7-2019 07:58 PM
Sebab tu kena berhati2 bila memilih kawan. Rambut sama hitam tapi hati lain2 kan. Nowadays, i tend t ...

Fox.. Aku dah lama move on. Seostutnya member tu kena tabah.. Sebab dia punya hal ni. Tapi tu la.. Aoa yg dia buat, makan dia balik. Sebab bukan aku sorang yg dia buat macam tu..
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 08:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah hadapi waktu zaman kolej.. sampai skrg aku ingat.. nak add friend kat fb,ig aku.. phuiiiiiiii
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 29-7-2019 08:18 PM
Fox.. Aku dah lama move on. Seostutnya member tu kena tabah.. Sebab dia punya hal ni. Tapi tu la.. ...

Well, at least now he knows how you felt dulu.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2019 08:29 PM From the mobile phone | Show all posts
gummiebear replied at 29-7-2019 08:12 PM
Sedihnya kisah chuols kurex. Seriouslah sampai rejam batu semua? Glad theyre not in your life anymor ...

Serious. Betul2 berlaku. Masa tu aku tengah mandi dekat asrama. Tetiba ada orang lontar batu.. Batu yg dekat rel keretapi tu. Mana dorang dapat tu aku tak tau. Kalau kena kepala memang berdarah takpun benjol sebab kuat gila dia lontar. Nak tuduh tak boleh sebab tak nampak.
Ada sorang ni tanya aku "weh, kenapa semua orang dekat kolej ni benci kau?" aku tak tau nak kata apa sebab masa tu aku muda lagi, 19 tahun. Aku cakap la "aku tak tau, sebab dorang pulaukan aku, kau kan rapat, kau tanyalah dorang. Lagipun.. Aku datang sini utk belajar, bukan cari kawan..."..
Dalam hati aku, aku tau member aku tu burukkan aku sebab aku penah dengar dia mengata aku depan org lain. Asal masuk bilik org, mengata aku. Depan mak aku, dia kata aku yg cari pasal dgn dia.
Demi Tuhan, aku tak pernah cari gaduh, aku sendiri tak pernah tarik muka, menjeling, masam muka dengan budk kolej aku. Macam kau cakap la, dorang bukan dalam hidup aku lagi.
Dah habis belajar tu, lega.. kawan aku yg kena pulau tu tak suka aku ada kawan. Sampai kalau ada kawan lain rapat dgn aku, dia keluar status meroyan dia pasal aku dekat fb, lepas tu burukkan aku dekat kwn yg baru nak kenal aku.

Tapi bagi aku, lantaklah.. Sekurangnya aku dah maju ke depan dari dia. Dia sibuk hal aku, aku oulak sibuk majukan diri aku..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2019 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 29-7-2019 07:30 PM
Bertabahla kurex..geng 'tikam belakang' mmg ramai dah sekarang ni berbanding dulu..dulu x nmpk sgt.. ...

Biasalah mulut pondan.. Tak semua pondan, tapi ramai pondan camni
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adila39 at 29-7-2019 12:35 PM
Kurex replied at 29-7-2019 12:16 PM
Betul tu mod. Maafkan tak bermaksud kita lupakan apa yg dorang buat, tak lupakan tak bermaksud kit ...


aaah... ada juga yg x faham. knp mesti baik dgn org yg buat kita or mengata. Tapi sebenarnya dorang lagi x faham. knp kita nak jd mcm mereka. Kita control diri kita sendiri. Berbuat baik or maafkan.. bukan bererti kita lemah. And.... bila kita layan dia sebaik yg mampu... manatau Allah buka hati dia utk betul2 appreciate kawan2. we never know.

So buat je la apa patut, tapi x perlu menjadi kawan yg terlalu rapat. respect org... sbb satu hari bebila situasi sama mybe berlaku dan org lain akan layan kita sama mcm mana kita layan.. world is round what u give is what u get. So TT jgn hesitate klu rasa nak be nice follow hati. But be smarter

ps: awak x panaske pakai helmet dlm umah?
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 09:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah kena juga masa sekolah sebab menyampaikan pendapat tak sesuai bercinta time sekolah masa subjek pendidikan Islam, rupanya senyap2 kawan2 duk bercinta. Maklumlah masa tu sekolah agama. Terus kena pulau

Diorang memulau sebab tau malu. Pendapat aku ikhlas je, terpulanglah kat korang yang bertudung labuh bagai

Sama juga dalam forum ni, when you loose your guard down, bertempiklah forumer nak membaham.. padahal aku mai nak release stress je. Aku pun forumer, bukan orang kena bicara dalam topik tersebut inzal sangat baca komen bernasss. Koser

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Foxey replied at 29-7-2019 07:58 PM
Sebab tu kena berhati2 bila memilih kawan. Rambut sama hitam tapi hati lain2 kan. Nowadays, i tend t ...

Nowadays iols cakap straight to the face je. Lu punya propa jangan panjang

Iols belum pernah kena scam money sebab tegas dan boleh baca niat orang. Niat baik mudah je sesuatu urusan
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 09:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Friend with benefit kaedahnya, kalau takat sanggup rendahkan maruah jadi balaci manusia sama ja jadi pokok, dah berbuah disebat daun dgn batu galah bagai biar buah jatuh, dah tak mampu berbuah dipotong jadi tunggul,

Biarlah kita hidup dgn nilai diri yang tinggi ya, tak terkesan dgn org yang tak hargai kita, tak tekesan dgn pujian bohong manusia, sayangilah diri kita, sekian pesanan khidmat masyarakat ini ditaja Cari Forum versi bahasa Malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Biasa lah Kurex, kalau kau seorang yang kuat..baik pun orang tak suka. Orang tak tanya apa perasaan kau
Kena pulau tu biasa kalau kau menyampaikan kebenaran. Orang butthurt dengan kesucian kau. Ada satu level dimana, each of us pilih jalan sendiri. Ada bersemburit, ada bersekedudukan, ada yang bercinta dan meninggalkan persahabatan sebab dah tak sekufu. Masa aku kadet dulu bukan main susah nak train 40 orang jadi sekepala. Macam2lah cerita keluar sebelum rapat macam adik beradik

Pada pendapat aku, kawan yang paling susah nak percaya ialah member yang menjalang. Kalau ada dalam family, yang nilah menjaja cerita dulu sebab sakit hati. Dalam biz pun orang yang macamni sailang orang dalam inner circle. Buat baik selagi ada kepentingan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 10:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 29-7-2019 08:29 PM
Serious. Betul2 berlaku. Masa tu aku tengah mandi dekat asrama. Tetiba ada orang lontar batu.. Bat ...

Saiko ke kawan kau tu? Sejenis busuk hati tak boleh tengok orang lebih dari dia ke cemana. Orang lain masa study sibuk nak create happy memories, yang dia sibuk nak hasut orang sana sini. Kosser lah tak berkawan dengan orang camni pun takpelah.

Way to go yach! Tempat dia selayaknya masih dibelakang kau.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 10:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex..pd pendapat aku..hidup kita xterjejas kalo xde kawan..janji ada famili keliling.kita blh je pilih utk berkawan semata2 utk kerja,dan habis kt tmpt kerja je...melainkan kalo jumpa yg btul ikhlas

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 10:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 29-7-2019 08:29 PM
Serious. Betul2 berlaku. Masa tu aku tengah mandi dekat asrama. Tetiba ada orang lontar batu.. Bat ...

aku suka ayat yg last tu..
betul..lantak lah diorg berusaha sibuk jaga tepi kain kita..
tp kita biar lak sibuk majukan diri..
dan makin maju..

org yang berjaya adalah org yg tidak punya masa tuk melihat kehidupan org lain..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Kifarah...
Dulu dia buat orang, sekarang orang buat dia balik.
Berhati2 dalam berkawan. Buat baik berpada2. Layan seperti biasa je.
Bila dah takde geng baru kelam kabut
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.113609s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list