Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
556
View
16
Reply

Pembesaran anak kucing terbantut dan perut buncit. Apa tandanya? (Tolong!)

[Copy link]

Author: NmeeraR       Show all posts   Read mode

Author
Post time 28-7-2019 11:02 PM | Show all posts |Read mode
Saya ada 4 ekor anak kucing. Dah nak masuk usia 4 bulan. 3 ekor ini membesar elok je.
Cuma satu ekor ni, mcm terbantut, size badan kecik betul. masa usia nk masuk 2 bulan ada bawak jumpa vet, kebetulan time tu dekat kaki dia ada nanah sebab jangkitan.  
Bila tanya vet, dia cakap mungkin time lahir, kurang dapat susu. so dia kata kena beli susu lain, tambag bg dia minum... then dia bg jugak vitamin utk kucing selera makan.

Dah cuba bagi susu, n vitamin. Memang adalah perubahan pada size badan. Cuma tak banyak.

Kucing ni aktif, makan pun ok je skang.

tp yg jadi masalahnya pula,  berapa mnggu lepas bawak jumpa vet, perut anak kucing bukan main buncit sekarang.


Ada yg tahu biasanya perut buncit sbb apa ya???

Tanda FIP , cacing atau penyakit lain ye?


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2019 11:13 PM | Show all posts
saya pernah ada kitten buncit juga,makan kuat
mcam susah nak kenyang..rupanya ada cacing
tapi kitten tu dah 'tak ada' .Vet cakap sebab
saya bagi makan Tuna wet food tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2019 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 28-7-2019 11:13 PM
saya pernah ada kitten buncit juga,makan kuat
mcam susah nak kenyang..rupanya ada cacing
tapi kitt ...

Tuna wet food tak ok ke? I ada bela sekor ni maknya tinggalkan dia sekor2. Tadi baru beli tuna wetfood yang ada campuran susu sekali...
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2019 11:19 PM | Show all posts
meisapoya replied at 28-7-2019 11:17 PM
Tuna wet food tak ok ke? I ada bela sekor ni maknya tinggalkan dia sekor2. Tadi baru beli tuna wet ...

Tuna tu sepatutnya ok,kitten lain2 makan
ok aje..dia aje kot tak ok.

ohya tentang perut buncit tu,awak
belum bawa ke Vet lagi ya?
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2019 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Perut buncit, selera makan ok tak. Poo dia. Ok tak
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2019 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Vet  ada bagi ubat cacing dah ke? Kalau dah, mungkin penyakit lain kot. FIP, batu karang mungkin jugak..
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2019 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 28-7-2019 11:19 PM
Tuna tu sepatutnya ok,kitten lain2 makan
ok aje..dia aje kot tak ok.


Ooo gitu ke.. sbb sebelum ni, i bagi yang perisa ayam punya. Tapi tadi nak try beli yg tuna punya pulak..

Anak kucing i tu dah bawa ke vet & doktor dah bagi ubat cacing dah.. sekarang je perut buncit mungkin sebab selera makan dia kuat. Lagi seminggu kena bawak utk makan ubat cacing lagi. Time tu tgk apa komen doktor pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 12:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Berdasarkan pengalaman saya, no 1 sebab cacing,  tp kalau dah beri ubat cacing kira ni bukan masalahnya. No 2 sebab anak kucing termakan kibbles yg adult. Anak tak boleh makan kibbles kucing dewasa dia akan jadi sembelit. Selalu jadi bila anak p kacau makanan mak dia. No 3 sebab dia terjilat minyak angin

Kalau semua yg di atas xda cuba palpate abdomen dia kalau xda ketulan dan normal kemudian perhati najis dan air kencing dia, kalau semua normal maknanya dia sihat n tak perlu risau dia cuma buncit  sebab makan banyak

Tapi untuk kepastian bawala dia p vet umur macam tu dah boleh diberi vaksin pertama dah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Pi deworm.. Sy baru ni bawa pi vet deworm
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 01:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Sekarang tengah wabak hawar kucing, macam santau

Boleh bagi air kelapa untuk kucing sakit.

Nak gemuk kan kucing dan bulu panjang ada resepi air minuman: fish oil + kuning telur + susu + gula sikit

Kucing2 saya suka susu ada gula sikit

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 05:36 AM | Show all posts
KIM.K replied at 29-7-2019 01:14 AM
Sekarang tengah wabak hawar kucing, macam santau

Boleh bagi air kelapa untuk kucing sakit.

kucing sis vokuru kaka bg coconut shake makin kembung. ohh. bagi air kelapa je ye. ok2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2019 04:47 PM | Show all posts
trunks replied at 28-7-2019 11:19 PM
Tuna tu sepatutnya ok,kitten lain2 makan
ok aje..dia aje kot tak ok.

belum... ingat baru nak bawa nanti...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2019 04:48 PM | Show all posts
gelas_pelastik replied at 28-7-2019 11:22 PM
Perut buncit, selera makan ok tak. Poo dia. Ok tak

makan ok je... poo kadang2 keras & kdg lembik.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2019 04:50 PM | Show all posts
meisapoya replied at 28-7-2019 11:25 PM
Vet  ada bagi ubat cacing dah ke? Kalau dah, mungkin penyakit lain kot. FIP, batu karang mungkin jug ...

belum lagi....
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 29-7-2019 05:36 AM
kucing sis vokuru kaka bg coconut shake makin kembung. ohh. bagi air kelapa je ye. ok2

Bersantan anak kucing tu Kaka. Myanmar kata ada bau kari puley
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
NmeeraR replied at 29-7-2019 04:50 PM
belum lagi....

Ooo kalau belum, better bagi ubat cacing lah. Samada pergi vet atau beli kat petshop/klinik dan suap sendiri. Sukatan ikut berat kucing. Kekerapan tu kena tanya jugak tu.

Biasa, cacing pon akan sebabkan kucing bantut & mati awal. Tu based on ape yang vet i cakaplah. Umur sebulan patut kena bagi dah ubat cacing.. kekerapan ikut umur kucing..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2019 04:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Maybe cacing.. if not FIP.. kalau FIP mmg menyedihkanlah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.111445s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list