Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1476
View
64
Reply

[Pelbagai] Ape pemberian korang pada parents yang korang rasa bangga sangat..saja story je tau

[Copy link]

Author: haiku08    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 25-7-2019 03:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Belikan mesin basuh, belikan tv, tiap2 kali balik kg sentiasa penuhkan stok2 kt dapur. Duit gaji wlpn dh auto debit tetiap bulan., i still tmbh lg 200-300. Alhamdulillah wlpn gaji xbyk, cukup je smpai next gaji.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2019 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak pernah lagi, sebab ummi ckp nak menantu, kita jawab no way selagi kita tak jadi multi-millionaire jangan harap, ummi jeling kita dari pagi sampai petang sampai malam sungguh tak puashati minta dgn anak lain dlm setahun dah dpt, biasalah semua anak walaupun lahir dari rahim yang sama tapi impian berbeza2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2019 04:17 PM | Show all posts
seronoknya baca komen2 kat sini. banyak dah sumbangan anak2 pada parent masing2.
saya ni walaupun dah agak senja, tapi rasa macam masih belum cukup memberi pada ibu bapa.

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2019 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu sebelum ayah meninggal, ayah tanya mampu ke nak dapat straight A SPM. I jawab lah boleh (walaupun tak yakin). Few months pastu beliau meninggal dunia sebab sakit. I belajar sungguh2 walaupun bukan budak pandai, dan berjaya dapat straight A.. mungkin ayah dah doa sungguh2 untuk anak dia ni.. alfatihah untuk ayah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2019 12:02 AM From the mobile phone | Show all posts
My mom xperlukan i beli ape2 utk dia..senang cerita lebih suka memberi drpd menerima kl bab material ni..kdg belikan la juga baju, tudung, kasut selain drpd duit bulanan..tp selalu kene bebel balik "i dont need them simpan je duit tu"..kdg mcm nk kecik hati pun ade tp i tao itu bukan maksud my mom..utk dia, kl material ni dia boleh beli sendiri dgn duitnya..mgkin pencen bulan2 pun xtao nk buat ape kot..i pun x pernah tnye psl pencen..

Tp my mom mcm puas hati/honored kl dpt bg i something..belikan kereta drpd lepas spm smpi skrg dh 5biji kereta silih ganti..i reno rumah pun ade % yg dia contribute..vacay i just keluarkan duit makan n shopping je, lain2 covered..

Pelik sikit nk banggakan atau nak happykan my mom..bukan dgn memberi tapi menerima pemberian drpdnya..kdg i berkeras utk tolak tp my mom akan main politic pergi slow talk kt my hubby..

Guess my mom x terima hakikat kot bl i dh kerja, ada duit sndiri, bl i bkahwin n ada anak, i boleh uruskan sndiri..mgkin dia rasa mcm hilang peranan memandangkan selama berpuluh tahun dia membesarkan i & sediakan semuanya utk i.. maybe just maybe..i tak pernah tnye nnt dia membebel lg panjang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2019 07:50 PM From the mobile phone | Show all posts
bila mak bapak aku cakap rasa bangga bila aku dapat A PMR SPM masuk university.
Rasa terharu sangat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2019 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Tok arwah ayah xsempat pun nk balas jasa sbb mase form 5 sdh meninggal dunia.. Bile hbs blaja, then kerja.. blanje 1 fmly makan Aroma Ikan Bakar kt Jeram.. then de rezqi lebih,bawak la jalan2 cuti2 malaysia.. tu yg mampu.. cume yg saye selalu hadiahkan ialah wktu weekend tok mak,bwk pegi pasar or jln2 weekend or g knduri kahwin.. brg2 lain tu de jgk belikan.. mak pesan luangkan mase jenguk die pn kira syukur Alhamdulillah.. kite sbgai anak mmg sampai akhir hayat pn rasenyer xbole balas JASA mereka..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2019 09:58 PM From the mobile phone | Show all posts
dari sekolah rendah, selalu jadi pelajar terbaik. sampai upsr, dah masuk asrama, mak tolong amekkan hadiah. adik citer mak bangga gila sebab dapat banyak hadiah lol. straight as dari upsr, pmr dan spm.dapat sambung belajar luar negara. dah kerja bagi duit bulanan.

dah kawen ada baby jadi suri rumah, kirimkan al fatihah. tapi kalau balik memang try ringankan tulang tolong masak. takdr la sedap, tapi sebab konfiden dan adik beradik nak suruh masak, diornag pon puji haha. semoga dapat berbakti lagi.

tapi, kecik2 dulu selalu hadiah stress dan air mata jugak kat mak ayah. sebab perangai nakal dan degil. macam2 peel.

ada yang tak puas hati time remaja, dulu lama2 maafkan diorang, maafkan diri sendiri.

sebab kat akhirat esok, kita takkan ada rasa kesian atau kasih dah pada orang yg kita sayang. masing2 nak lepaskan tengkuk sendiri nak lari dari neraka.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2019 04:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Result spm kut. Selalu ponteng sampai dapat surat amaran kali 3, berapa hari lagi kena buang kalau ponteng lagi. Result spm keluar dapat 6A dia nangis terkejut sebab dah habis tawakkal dengan aku.
Aku suka belajar tapi tak suka sekolah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2019 08:25 AM From the mobile phone | Show all posts
dulu2 bonus pertama-kedua-ketiga.. bg duit 1k, so terpulang mak nak beli apa..
then bawa gi umrah, alhamdulillah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2019 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Intan x sampai nak balas jasa arwah abah.dia meninggal masa Intan br kj.Intan cuma dpt tunai hajat apa yg arwah teringin nK mkn.rindu arwah abah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2019 01:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah..penguin dpt  belikan bbrp kali hadiah utk mak penguin.. Cuma penguin terkilan sebab x dapat raikan arwah ayah penguin..masa arwah ada ,penguin x dpt sgt beri sgt sbb byk tlg dr segi perubatan arwah.. Dia dialisis.. Byk kos.byk bajet ke situ..

2.3 tahun kebelakngan ni.. Rezki alhamdulillah.. Biar tak byk.. Tp tak putus.. So penguin raikan mak penguin.. Apa dia nk semua penguin bg.. Sib baik la dia x minta kusi ogawa.. Hehe.. Sekarang ni 1malaysia mak dah habis pusing.. Bw g holiday kt luar negara pun dah..singapore thai tu jgn ckp lah.. Dah byk kali.. Sbb penguin laki bini kaki jalan..

Ada tny ko byk sgt duit ke.. Sebenarnya penguin xde lah byk duit sgt. Sipi2 je.. Tp penguin fikir.. Kesempatan yg ada ni lah penguin nk raikan mak penguin.. Sebelum dia tutup mata..sementara dia masih kuat nk ke sana sini..sbb kami org susah.. Xpenah nk g cuti2 ni..  So mmg mak penguin happy..  Ayah dah x sempt.. Jd curahkan semua kt mak penguin..

Satu benda yg penguin perasan.. Rasa mcm dah byk korek saving bw mak g holiday tu..tp kan macam magic.. Mcm saving tu cm x pernah terusik.. Pdhal selalu je korek..x pandai penguin nak explain magic dia mcm mana.. Hehe..
Skrg penguin dah tak kerja.. Tp tengah2 cari peluang nk jana pendapatan.. Harap2 ada rezeki..penguin doa semoga allah bg rezeki lg utk bawa mak penguin g haji..mak nk penguin g sekali.. So kena lah cari pendapatan lebih.. harap penguin sempat..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2019 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
tak mampu beli barang mahal2 kat arwah abah & arwah mak. beli baju kemeja or kain pasang je. nampak depa appreciate bila depa selalu pakai baju yg kita bg. mak akan jahit cepat2 kain yg kita bg. so dari situ kita tau yg depa suka pemberian kita.

satu lagi tak pernah miss bg duit bulan2 kt depa. tp skarang dah takde dah semua tu. rindu sgt mak & abah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 12:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Dari segi material tu if mampu, cuba lengkapkan keperluan harian dorang walaupun orang tua tak pernah mintak. Ada rezeki lebih bawa sekali pergi holiday. Rasanya dari segi material dorang tak kesah pun. Yang paling buat dorang happy rasanya if anak2 selalu balik kampung luangkan masa dengan dorang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 08:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Ambil maid, byr agent dan byr gaji monthly maid. Sampai maid lari dan mama meninggal.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 07:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Makanan dan senyuman
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Dapatlah bantu dari segi kewangan tiap2 bulan, dapat beli perabot sikit dan dapat betulkan rumah kampung. Rasanya pemberian saya yang paling berbaloi ialah arwah ayah dan mak dapat guna GL bila masuk hospital kerajaan. Mak kerap ulang alik ke hospital dan kena operate. Kalau tak goverment service tak dapat GL tak tahu nak dapat duit dari mana untuk urusan operate ayah dan mak sebab family bukan orang senang. Mak dan arwah ayah tak de pencen.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Beli kereta pastu bg abah. Tula hadiah yg rasanya sekecik2 hadiah.. Sebenarnya tak cukup lg dalam dunia ni nak bg kt mak and abah. sekarang ni impian aku nak hantar mak yg teringin sgt pegi ke mekah menunaikan haji. Hati ni rasa sedih sgt bila mak asyik cakap bila turn dia nak pegi haji. Aku sllu cuba sabarkan mak.. semua ni rezeki.. duit da cukup kalau belum rezeki nk pegi pun x dpt jugak. Ada impian nk antar mak pg umrah tp aku ni pun x keje. Hswife je. Simpanan tu adala tp nk antar mak g umrah lmbt la lagi. Rasa kdg aku ni useless x dpt penuhi impian mak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols dan dua adik beradik share beli water filter mcm coway yg ada utk air panas, biasa dan sejuk..kakak i plak dia tanggung servis berkala yg utk tukar filter apa semua tu..happy sbb mak dah tak payah susah payah masak air guna cerek dan dapur gas lagi..tekan je.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Oleh kerana Iols belum bekerjaya, benda yang paling best iols bagi dkt parents ialah dean list. Hehehe alhamdulillah. Kalau keje part time pernah jgk hulur dkt parents

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092750s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list