Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5872
View
82
Reply

Malunya! Babak Drama Dan Filem Melayu Kena Gelak Dengan Doktor

[Copy link]

Author: Cari-Saiful       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-7-2019 05:38 PM | Show all posts |Read mode




Siapa penonton setia drama atau Filem Melayu? Selalu saja terpacak depan televisyen sebab nak tengok dari satu episod ke satu episod sampai habis.


Ada yang berkualiti, menampilkan barisan pelakon hebat dengan jalan cerita yang takklise. Tapi, malunya bila ada banyak kesalahan fakta lebih-lebih lagi kalau adegan di hospital atau pelakon perlu memakai peralatan hospital.







Bukan saja salah pakai, tapi macam tidak logik pun ada. Contohnya, tengah nazak pun boleh bercakap dengan terang dan jelas.


Tengok video tular yang menampilkan barisan doktor seperti Dr Liyana Dhamirah (PrimaNora Medical Center, My Doctors), Dr Abd Shukor Mohd Hashim (KPJ Seremban Orthopaedic, Trauma & Spine Surgeon) dan Dr Amirul Amzar (Medical Mythbusters Malaysia) ini.


Mereka mengkritik keras babak dalam drama yang jelas tidak logik dan mengarut.







Di ruangan komen, netizen mula membandingkan antara drama Melayu dan drama Korea yang jauh lebih hebat dan logik kerana membuat kajian terlebih dahulu.


Diharap, kritikan ini diambil sebagai sesuatu yang positif.


Produser dan pengarah mungkin boleh memperbaikinya agar dapat menghasilkan karya yang lebih berkualiti kelak. - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Sejak bila drama melayu especially bila melibatkan babak spital/sakit ni logik?dah eksideb berdarah semua smpt lagi bbg ayat pjg2,y memegang lak duk goncang2 org y sakit..

Tp at least kurg sket teruk drpd cte tamil laa..hahahaha..y tu dah kena tembak tembus kepala pun boleh bcakap siap bt wasiat lg..y jatuh drpd tgkat tggi pun boleh delay tgu hero dtg selamat{:run{:smile
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Inb4 kerjaya domtor sibuk! Xde masa untuk famili apetahlagi masa untuk diri sndiri! Pesakit tunggu lama bkn saje2 mmg tgh bz!

Nope
Jom buat video reaction!
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa nak harapkan from produser drama melayu? Homework la sangat.. berapa orang je pun yang betul betul buat homework. Kalau nyawasis lagi, claimed buat homework tapi nan hado.. tu pun makin kaya sebab ramai yang tonton drama diorang. Korang yang memperbodohkan diri sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Tipikal drama melesia
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 05:57 PM | Show all posts
drama apa ni?
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 22-7-2019 05:48 PM
Sejak bila drama melayu especially bila melibatkan babak spital/sakit ni logik?dah eksideb berdarah  ...

Hahahahaha thats why iols suke tgk tamil. Kena lempang tersembam ke bumi pun boleh melantun balik jatuh terlentang.,, hero dah cedera parah pun still boleh kalahkan samseng 100 org.,, mana nk dpt magic mcm tu kt drama malaysia?,
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by RatuDunia94 at 22-7-2019 06:04 PM
Victorioussss: Inb4 kerjaya domtor sibuk! Xde masa untuk famili apetahlagi masa untuk diri sndiri! Pesakit tunggu lama bkn saje2 mmg tgh bz!NopeJom buat video reacti ...



Mostly doc2 kat atas tu keje spital swasta.. x la sesibuk doc gomen agaknya..
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 06:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Sazida replied at 22-7-2019 05:57 PM
Hahahahaha thats why iols suke tgk tamil. Kena lempang tersembam ke bumi pun boleh melantun bali ...

Hahahahaha..same ngn my mom..dia tgk sbb lawak y melampau akal fikiran..yelaa..kete terbang2 pun manusia dlm tu hidup lg..kete meletup pn elok jah hero keluar tnpa setitik darah dan luka..hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 06:12 PM | Show all posts
tu sbb iouls lagi suka tgk cite korea.. depa lebih buat kajian . penah tgk BTS satu cite korea ni, siap ada doktor betul lagi tolong guide..

dah tu apa sahaj bahasa doktor2  yg org  biasa2 mcm kite susah nak faham, dia letak info sekali . selalunya dekat dgn subtitle sebelah kiri.
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 06:17 PM | Show all posts
aku selalu tertanya tanya, kalau doktor nk bedah kepala x kesah lah nk buang tumor ke, keluarkan bullet ke, dia main toreh je ke kulit kepala tanpa perlu cukur sikit rambut tu..selalu tgk drama x kesah lah melayu ke korea pun sama, lps bedah kepala, berbalut lah kejap kepala tu dgn rambut terjurai. time nk keluar sepital dh elok rambut penuh di kepala dgn fesyen terkini. itu dikira scene x logik jugak x
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 06:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Cantiknya dr liyyana mcm janna nick
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 06:26 PM | Show all posts
dktor2 attention seeker
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Alahai doktor pn. Chill la. Wat pe nk triggered sgt. Bkn sume org pandai dgn bnda2 kecik hal2 spital. Ada bnda yg org excel and ada bda yg dia  tak excel.

Industry filem melayu pn bkn ada bajet besar cm hollywood nk hire expert ppl utk bnda2 kecik.
Just enjoy the show ok
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 22-7-2019 05:48 PM
Sejak bila drama melayu especially bila melibatkan babak spital/sakit ni logik?dah eksideb berdarah  ...

Aku ingt yg jantung terbang tu siap ada lampu klip2 lagi... last terbang bjaya masuk dlm badan pesakit yg tgh nazak tu... gila pnya cter tamil
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 07:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Drama melayu tak yah tunggu scene hospital.

Scene office pun cantik betul cubicle..file pun sikit je. Pastu muda2 dh dpt bilik sdiri, pdhal realiti yg bilik2 tu ceo, cfo.
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 07:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Drama medic yang paling bes aku tgk... drama jepun..code blue.. dia ada season 1,2&3.. dr dorg jd platih smpi jd doktor pakar... the best medic drama
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 07:46 PM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 22-7-2019 06:08 PM
Hahahahaha..same ngn my mom..dia tgk sbb lawak y melampau akal fikiran..yelaa..kete terbang2 pun m ...

Kan. Kdg2 doesnt make sense pon tp still nk tgk., mmg lawak la
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 07:47 PM | Show all posts
RatuDunia94 replied at 22-7-2019 06:03 PM
Mostly doc2 kat atas tu keje spital swasta.. x la sesibuk doc gomen agaknya..

doc swasta gaji mereka puluh ribu, by appointment, by ofis hour. jarang on call. doc hospital berbeza pula yang sibuk majoriti ni housemanship.
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 07:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni lah padahnya asik ambil dari novel. Dah la nama writer pun berfantasy.. Jln cerita lagi la ikut fantasi writer
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.098710s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list