Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1268
View
30
Reply

[ILMU MUDAH]: SPERM DONATION

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-7-2019 04:55 PM | Show all posts |Read mode
Sebelum membaca, adalah diharapkan, mereka yang ingin donate sperm, tidak melakukan donation ini secara haram dan ''Personal'' kepada kenalan wanita mereka.
Joking aside, kita perlu tahu bahawa 1/6 couple ada masaalah susah utk concieve (boleh, cuma susah). 1/3 dari mereka, faktor nya dalah dari pihak lelaki. Sedikit dari faktor ini, memerlukan sperm donation (eg, jika ada Azoospermia ie husband takde sperm langsung dalam air maninya, pancutlah banyak mana pun).


Di Mesir Kuno, konsep mendonate sperm dah wujud 2000 tahun dulu. Di US, penggunaan sperm yang didonate lelaki lain sudah bermula sejak 1920s. Di Ireland, kerana pelbagai issues termasuklah etika, genetics  etc, sperm luaran ini datang dari Sperm Banks (SB) di England dan Denmark. Penderma nya hampir keseluruhannya adalah pelajar, dimana sebahagiannya adalah Medical Students.

Banyak isu2 ethics yang timbul, terlampau banyak; eg seorang ayah Asian di UK memerlukan sperm luaran lalu meminta sperm tersimpandalam SB dari sperm yang diketahui penderma nya bermata biru dan berambut blonde; apakah pendirian kita terhadap ini?

Di Malaysia, saya rasa kita kena tangani masaalah pembuangan bayi dahulu.


Sperm dan target nya.jpg
Donate lah Sperm.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2019 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
It's Haram isn't it?
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2019 05:46 PM | Show all posts

banyak dinding di malaysia jadi bank sperm . kasihan berudu2 mati awal akibat khatulistiwa
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2019 05:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Ikut jumhur ulama, memfatwakan haram..
zaman jahilliah dulu pun dah ada..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2019 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Tidak dinafikan bahawa di antara maqasid (tujuan) perkahwinan itu adalah untuk mendapatkan zuriat demi meneruskan kelangsungan ahli keluarga serta nasab keturunan. Kini, terdapat pelbagai cara moden bagi menghasilkan zuriat bagi pasangan yang tidak mampu untuk mendapatkan zuriat disebabkan beberapa faktor kesihatan dan lain-lain lagi.

Salah satu caranya adalah dengan menggunakan kaedah ibu tumpang (surrogate mother) yang mana kaedah ini dilakukan dengan mengambil sperma dan juga ovum pasangan terlibat yang disenyawakan di luar dan kemudiannya dipindahkan ke rahim perempuan yang lain. Selalunya akan ada bayaran yang dikenakan bagi proses penyewaan rahim tersebut.



Hukum Menggunakan Kaedah Ibu Tumpang Bagi Mendapatkan Zuriat

Kaedah ibu tumpang ini adalah satu kaedah moden yang terhasil melalui kajian dan ianya terbukti dalam menghasilkan zuriat. Namun, bagaimana pandangan Islam terhadap kaedah ini? Adakah ia benar-benar menepati kaedah syariah?

Berdasarkan kaedah ibu tumpang ini, terdapat beberapa gambaran bagaimana kaedah ini dilakukan. Ianya diringkaskan seperti berikut:

Sperma dan ovum pasangan suami-isteri disenyawakan di luar kemudian dipindahkan ke rahim perempuan ajnabi yang lain.
Sperma dan ovum pasangan suami-isteri disenyawakan di luar kemudian dipindahkan ke rahim isteri lelaki yang lain (bagi yang berpoligami).
Sperma dan ovum diambil dari lelaki dan perempuan yang berlainan disenyawakan di luar dan kemudiannya dipindahkan ke rahim perempuan ajnabi yang lain dan apabila telah selamat melahirkan anak, maka diserahkan kepada mereka yang menginginkan zuriat.
Sperma si suami disenyawakan dengan ovum perempuan ajnabi yang mana perempuan tersebut akan mengandungkan anak tersebut dan apabila selamat melahirkan anak tersebut maka akan diserahkan kepada pasangan bersama wang ganjaran diserahkan kepada perempuan ajnabi tersebut.
Ovum si isteri akan dimabil bersama sperma dari lelaki ajnabi dan kemudian dipindahkan ke dalam rahim perempuan ajnabi yang lain dan selepas melahirkan anak tersebut maka diserahkan kepada pasangan yang menginginkan anak tersebut beserta bayaran kepada ibu tumpang tersebut.


Jumhur ulama dikalangan muasirin tidak membenarkan ke lima-lima kaedah ini atau dalam kata lainnya, penggunaan kaedah ini adalah HARAM bagi mendapatkan zuriat.

https://muftiwp.gov.my/ms/artikel/irsyad-fatwa/irsyad-fatwa-umum/1235-irsyad-al-fatwa-ke-130-hukum-terhadap-penggunaan-ibu-tumpang-surrogate-mother

Comments

well done, jazakAllah  Post time 22-7-2019 01:20 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2019 05:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Agama Islam hukumya haram. Sama macam berzina.
Agama lain tak pasti pula..

Tapi betul,  kita kena tangani masalah pembuangan bayi dulu.

Lagipun yang jenis beli sperm ni orang kaya elite je.. Memang akan banyak songeh,  nak benih dari orang yang betul2 berkualiti ikut citarasa si penerima sperm. Mcam intelligent,  extrovert, dll.

Mana dorang nak peduli anak kena buang atau anak kebajikan ni,  sebab tak tahu asal usul makayahnya. Kesian kan..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2019 07:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Islam x izin..

Abg dan kak ipar sy ambil anak angkat dari day one baby tu lahir dan kak ipar usaha utk susukan sendiri. Tak mudah tp finally, alhamdulillah, berkat izinNya.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2019 08:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh tak tolong hurai dengan lebih lanjut lagi pasal mesir dah guna kaedah derma sperma ni lebih 2000 tahun yang lalu?
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2019 11:25 PM | Show all posts
derma sperma ni banyak sangat ethical prosedur...lebih baik mana2 wanita terus shj bersetubuh dgn lelaki pilihan dan perjanjian harus di buat antara kedua belah pihak..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2019 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
i ada kenal ngn sorg ppuan ni.
she do this mcm business..sbb nak duit.
kawin ngan laki yg istrinya tak mampu bg anak..
then she pregnant..
after dpt baby, dapat duit..then divorced.
ada agreement. no feeling attached.
pastu kawin lagi ngn laki lain..so gitulah..
dlm 3-4x gak.
cuma 1st baby je dia sempat dakap dan susukan. baby yg seterusnya..dia tak mo tengok apa sume. sbb nnti dia sedih nak bg baby tu.
sedihnya...bila dia tul2 kawin ngan org yg dia syg..dia x dpt anak. tp smpai skrg masih bersama lah ngn current husband.
anak tu sume ngn bekas ex tu sume mmg totally lost contact ngn dia.
tapi dia tau lah..ank tu semua selamat sbb diorg ni sume kaya2 belaka..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2019 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sfrnna at 21-7-2019 11:56 PM

Lebih baik ambil anak angkat dari surrogate. I x paham kenapa ada perempuan sanggup jd ibu tumpang. 9 bulan bawak dlm perut macam x da rasa apa2 pulak. Macam heartless pulak.

Lagi satu, minggu lepas I baca masal IVF gone wrong pulak yg Dr tu masuk kan embryo couple lain ke couple lain. Tetiba dpt twins tp dua2 bb bukan kepunyaan ibu mengandung. Tu lagi sedih.

https://www.google.com/amp/s/amp.cnn.com/cnn/2019/07/07/us/ivf-baby-wrong-lawsuit/index.html

Comments

good link  Post time 22-7-2019 01:25 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 12:35 AM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 21-7-2019 11:37 PM
i ada kenal ngn sorg ppuan ni.
she do this mcm business..sbb nak duit.
kawin ngan laki yg istrinya ...

Isteri yg tak mampu bagi anak tu tahu tak yg suami dia kahwin dgn perempuan lain utk dapat anak?
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 01:13 AM From the mobile phone | Show all posts
asteruk2 replied at 22-7-2019 12:35 AM
Isteri yg tak mampu bagi anak tu tahu tak yg suami dia kahwin dgn perempuan lain utk dapat anak?

semua isteri2 tau. ada agreement.
kenapa pkai ibu tumpang..sbb nk dapat zuriat darah daging.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-7-2019 01:18 AM | Show all posts
belilies replied at 21-7-2019 08:49 PM
Boleh tak tolong hurai dengan lebih lanjut lagi pasal mesir dah guna kaedah derma sperma ni lebih 20 ...

Good question belilies and your avatar never fails to send me into a psychedelic trance.Masa Mesir kuno dulu2, lelaki dikira sama je dgn pompuan (tu ada Queen etc tu). Dah ditemui evidence tentang perbincangan di zaman itu tentang perubatan, gyane probs termasuklah infertility. Documents ini semua sejak 1900 BC dulu. Mereka dulu walaupun pemahaman Anatomy sangat early stage, tapi sudah tahu tentang anatomy wanita (walaupun depa ingat sprem ini asalnya dari tulang). Tapi mereka juga yakin ada Tuhan khas utk getting pregnant ni.  Tuhan bagi depa yg tak fertile ni dipanggil apa dah lupa.. juga ada tuhan yg specific utknya.  


Kerana tamaddun Mesir sangat advance (mereka ada capability utk record meetings, discussions, history etc.. ye lah depa kan tahu heiroglyphics; sampai kini ada tau org Malaysia tak reti menulis atau membaca)..dan mereka ada records to show that male fertility tu ada dibincangkan dan ada cara untuk diagnose pompuan yg infertile etc. Dan mereka ada concept male concubines.



Cer baca Morice et al, Human Reproductive Update, 1995 . Good question. Good luck.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-7-2019 01:19 AM | Show all posts

dari pandangan Islam dan sy faham..kita ada elaborate feqah tentang concept anak angkat malah ianya sunnah RSAW.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-7-2019 01:21 AM | Show all posts
CatMiow replied at 21-7-2019 05:59 PM
Agama Islam hukumya haram. Sama macam berzina.
Agama lain tak pasti pula..

ye, isu baby dibunuh dan anak2 yatim terbiar sgt meluas
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-7-2019 01:22 AM | Show all posts
CardiGans85 replied at 21-7-2019 07:27 PM
Islam x izin..

Abg dan kak ipar sy ambil anak angkat dari day one baby tu lahir dan kak ipar usa ...

semoga murah rezeki mereka
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-7-2019 01:25 AM | Show all posts
yuki812 replied at 21-7-2019 11:37 PM
i ada kenal ngn sorg ppuan ni.
she do this mcm business..sbb nak duit.
kawin ngan laki yg istrinya ...

ada aqad dan ada nikahnya
namun, sy masih tak reti nak beri pendapat tentang ini

bagus dia kerana mampu membantu
tak bagus dia, kerana niatnya
malang dia, kerana rindunya pada children yg rightfully are hers tetapi she will never see again
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 07:19 AM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 21-7-2019 11:37 PM
i ada kenal ngn sorg ppuan ni.
she do this mcm business..sbb nak duit.
kawin ngan laki yg istrinya ...

Maaf nak tanya, Your kenalan tu muslim ka?

Kesiannya dia,  kalau banyak duit, boleh cuba tabung uji,  atau ada satu cara lagi yang murah sikit,  tapi kos ribu2 juga la. Tak ingat apa namanya.  Anaknya dua orang guna kaedah ni.
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 08:23 AM From the mobile phone | Show all posts
sume muslim..islam.
bekas 'madu2'nya tu mmg tak leh pregnant. not sure sbb peranakan or apa. ada tu sakit..x silap.
but secara legalnya..mmg anak2 yg dikandung tu anak dia..
last baby tu..dia dpt condo mewah..ngn elaun tiap bln selama bbrapa tahun walaupon dah divorced.
yg ni sbb dpt anak lelaki. imbuhan ni ihsan dr ex dia. not include dlm contract.
tp skrg dia dah jual..dan tutup bank acc since dia dah kawin pon. dia mmg takmo ada pape connections ttg hal yg lps. tutup buku.

sedih..masyarakat kita ni.
yg takde ank, sanggup buat mcm2 cara tuk dptkan ank..
yg ada anak..boleh pulak dera..buang sume.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.119869s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list