Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
977
View
1
Reply

GULA STEVIA , TIPS DAN PANDUAN MEMBELI YANG ASLI

[Copy link]

Author: waylife       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-7-2019 01:30 PM | Show all posts |Read mode
Edited by waylife at 17-8-2019 08:33 AM

Ramai pengguna atau pembeli gula stevia liquid terkeliru dengan harga murah stevia di pasaran hingga beranggapan yang murah itu menjimatkan. Tapi realiti adalah sebaliknya jika pembeli tidak melihat betul betul kandungan sebenar stevia di dalam botol berkenaan. Akhirnya dari hasrat ingin berjimat, hakikatnya mereka membayar lebih mahal untuk produk yang kurang berkualiti dan tidak menepati standardnya.
Sebelum membuat keputusan membeli mana mana stevia di pasaran, sebaiknya pembeli/pengguna perlu memerhatikan beberapa perkara penting berikut:
1. Harga
2. Kandungannya berapa banyak (10 ml, 20 ml, 30 ml)
3. Berapa kali kadar kemanisan stevia itu berbanding gula pasir (100 x, 150 x, 200 x, 300 x)
4. Berapa titisan untuk sebotol (200, 300, 600)
5. Kandungan bahannya apa kah benar benar stevia asli atau stevia palsu yang dicampur bahan pemanis lain seperti sucralose/sucrose.
6. Status Halal
7. Status kelulusan KKM

Anda mungkin mendapati ada stevia liquid dijual murah, cuma RM30.00 @ RM35.00 sebotol misalnya. Tapi kandungannya mungkin 10 ml atau 15 ml sahaja. Kadar kemanisannya boleh saja 150 kali @ 200 kali kemanisan gula tebu dan boleh menghasilkan 200 ke 300 titisan bagi setiap botol. Soalnya apa kah satu titis stevia yang anda beli itu mampu memaniskan segelas minuman berbanding stevia liquid lain yang anda fikir lebih mahal dan tidak menjimatkan?. Malah kadang kadang "claimer" syarikat pengedar/penjual tidak menepati kualiti sebenar dan lazimnya ini kerap terjadi kepada produk produk syarikat Multi Level Marketing yang mendapatkan produk mereka berasaskan kontrak OEM dari pihak ketiga iaitu pengeluar sebenar produk. Harga di "mark up" bertujuan untuk melunaskan komisyen atau bonus ahli ahli. Hal hal ini harus anda perhitungkan sebelum membuat keputusan membeli.

stevia palsu.jpg
Berhati hati sebelum membeli. Antara jenama stevia yang baik dan boleh dipercayai di pasaran ialah One Stevia atau anda boleh beralih ke stevia gula pasir/kristal (rupa mirip gula pasir tebu tapi lebih halus hablurnya) yang juga zero kalori dan berkahsiat sebagaimana stevia liquid tulin.Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-7-2019 10:24 AM | Show all posts
Edited by waylife at 28-7-2019 10:26 AM

Cara Nak Tahu Stevia Itu Asli Atau Palsu

Samada stevia jenis cair atau stevia kristal/gula pasir, perhatikan 3 perkara berikut:
1. Stevia asli tidak akan dihurung semut sedangkan gula stevia tidak asli akan menjadi tumpuan semut
2. Gula stevia asli jika dibakar, ia tidak tinggalkan kesan karamel, tetapi gula tapi stevia palsu akan tinggalkan kesan kekuningan karamel selepas dibakar.
3. Gula stevia asli jika diletak di bawah lidah akan ada sedikit rasa pahit walau pun keseluruhan bahagian lidah lain memberi kesan rasa manis seperti gula biasa, sedangkan gula stevia palsu/campuran sucrose tidak berciri begini.

So...ini boleh anda jadikan panduan menilai sesuatu gula stevia samada tulin atau palsu/stevia campur bahan pemanis lain yang tentunya tidak baik untuk pesakit malah pengguna biasa.

Nah elak tertipu, beli saja dari Smart Deals Enterprise / Facebook Page!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.106769s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list