Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3036
View
89
Reply

Bunting anak orang

[Copy link]

Author: Yucaa    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 18-7-2019 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Yucaa replied at 18-7-2019 04:37 PM
Takde lah i je kot yg sentap.. dgn hal yg byk terjadi sebelum ni, i rasa mcm so knp tak kahwin kan ...

U jaga kesihatan elok2,
Abaikan benda2 yg x bkaitan
Ai ni dh ada anaknsorg, umur 7 thn, mil igt ai x nak anak, setiap kali balik dia asyikla nk banding kan jiran yg beranak ibarat kucing bak kata ikon felda tu
Dia ada anak 2 org je, asyik kata tgok skg dia dh tua,sunyi. Anak2 xada. Cucu pula 2 org je.
Mengandung 9bln tu x lama katanya
Dia x tahu kitorg tgh berusaha cuma xdak rezeki, tp ai mls nk crt kisah sebenar, ntah2 lagi teruk nasihat dia. Ai ni cepat sentap jg, tp bila ai sentap ai marah ke anak dia.
Kes cucu x sah tu selagi dia x minta u cth keluarkan duit ke apa utk menanggung mereka, abaikan aje.
Ai ada bc jg thread ur sil yg lari ikut pengkid,ur thread if x silap
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 09:21 PM | Show all posts
Yucaa replied at 18-7-2019 03:04 PM
Anak bujang dia baru 18 tahun tahun ni.. makwe dia spm tahun ni.. adik ipar i yg girl tu skrg dah  ...

lailahaillallah..baru umur 18..giler ke haper..mmg le xde keje..baru habis sklah..tapi kalau budak rajin dah ada keje sementara..keje kedai mkn ke..atau apa2 keje orang suruh..ni dah mak kepochi,,mengallahkan jutawan..anak keje elok2 pangggil balik..mil u PARAST dalam rumahtangga u..kehidupan anak2..xlayak jadi ibu..xlayak jd isteri..sbb tu dia allah takdirkan bercerai...

u xpyh fikir la pasal betina nk spm tu..ambik peksa dengan perut boyot..kalau terbersalin masa spm, ambik di hospital...ala xambik peksa pun xpe..dah beromen berzina..ada dia ingat pasal pelajaran..orang stayback ulangkaji, dia beromen..hanat punya pompuan..

jaga emosi u dgn anak dlm kandungan..hubby u tu pelan2 didik dia...hal agama yg mil u dok pos tu..kalau musykil p rujuk kepada ustaz yang mahir dlm agama..makpak pun ada dosa dengan anak2 bkn anak2 je dosa dengan makpak..mil u penunggang agama..xpyh percaya sangat..

harap u kuat n tabah..bina rtangga u molek2..xpyh dok jadi 'mak pak' dekat adik2 ipar..bukan tjwab pun..tjwab makpak depa..mil n fil u..depa yang akan disoal di akhirat nanti..dengan mil tu set dah tiap2 bulan kalau nk bg duit, cukup2 byj tu je jgn lebih jgn kurang..kalau dia minta lebih jangan bg..cakap u pun dah ada tjwab..anak u..nanti nk tmbah lagi anak..xkan nk sorang je..kena fikir juga apa2 hal jadi..anak2 u mcm mana..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Yucaa replied at 18-7-2019 04:28 PM
Fyi, both fil n mil dah kahwin baru.. tapi eh entah lah asal dia camtu tah.. dia okay, tapi yg tak ...

bahayenye bg mcm tu je ic even dgn mak sendiri dan kerap pulak tu..baik hubby u clear kan bende ni ape mak die buat dgn ic die..jgn main2 dgn ic..silap.hrbulan lain jdnye..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2019 12:22 AM From the mobile phone | Show all posts
GigaMom replied at 18-7-2019 09:21 PM
U jaga kesihatan elok2,
Abaikan benda2 yg x bkaitan
Ai ni dh ada anaknsorg, umur 7 thn, mil igt  ...

Yes thread i.. tu ank dia yg sorg lg . Yg ni sorg lg.. huhu.. tu lh weols tgh abaikn ni.. cyma hubby mntk jgn cerita bnde ni kt parent i, tkut org tua pikir buruk lak kt mil i..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2019 12:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Pink_Purple replied at 18-7-2019 09:21 PM
lailahaillallah..baru umur 18..giler ke haper..mmg le xde keje..baru habis sklah..tapi kalau budak ...

Yup sis.. mekasih i mmg tgh buat cmni.. mil bukan tahu kita ni ikat perut nak beli itu ini utk masa depan.. sll jugak dia mntk lebih2, byk jugak tembelang dia pecah tp hubby i ckp jgn benci mak dia.. so i pun maafkan jela, org tua.. tapi mmg i ingat setiap satu temberang dia. Hihihi.. btw, anak bujang dia tu x skolah dr pt3 lagi.. yg ni pun pecah temberang jugeks.. i ni mmg kuat instinct tau, dgn sape2 je pun instinct i mmg kuat.. benda ni semua i dah pernah bagitahu hubby dari awal lagi, tgk satu2 jadi, satu2 temberang pecah. Hahah.. so hubby i pun skrg, lebih berhati2 dgn family dia..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2019 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
namieamuro replied at 18-7-2019 09:57 PM
bahayenye bg mcm tu je ic even dgn mak sendiri dan kerap pulak tu..baik hubby u clear kan bende ni ...

Itu i pening pikir.. mil i ni otak ligat jugak ni sama mcm anak perempuan dia tu.. genetik
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 01:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Yucaa replied at 19-7-2019 12:29 AM
Itu i pening pikir.. mil i ni otak ligat jugak ni sama mcm anak perempuan dia tu.. genetik

i hrp lps ni husben uols tak bagi dah unless mak die clear kan kenapa die nk ic...

kalau i, i rase suspicious sgt2..bkn ape..sejak kes kwn i bg copy ic je dgn ahlong yg die pinjam tu, i belajar sesuatu..ic jgn sesuke hati bg kt org..mase tu iols naif lg..mane la i peka dgn copy ic je dh bole buat pinjam duit..ha gitu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2019 08:36 AM From the mobile phone | Show all posts
namieamuro replied at 19-7-2019 01:33 AM
i hrp lps ni husben uols tak bagi dah unless mak die clear kan kenapa die nk ic...

kalau i, i r ...

Kannn.. i bpikir cmtu.. tp hubby i tu caye sgt mak dia... Mil pndai . Dia sll suh adik hubby mntak..
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Astagfirullahalazim. Makin bertambah ank luar taraf di muka bumi ni. Utk TT, sy setuju dgn semua pendpt2 yg lain. Jaga diri sendiri, baby dan suami TT je. Pepatah ada ckp, buat baik berpada2, buat jht jgn sesekali. Biar banyak rumah jgn tinggal serumah. Remind ur husband begitu jg.
Yes, tanggungjawab seorg ank kpd ibu bapa takkan abis, tp dia kena ingat dia ada isteri dan bakal ank yg akn dilahirkan. Kena tahu had dan keutamaan. Kena bijak utk kenal mana kehendak dan keperluan.
IC(personalID) kita adalah hak peribadi kita. Jgn bg sesiapa pun even mak bapk sendiri. Skg ni mcm2 boleh berlaku. Take care tau.. Tahniah utk kehamilan itu. Doakan saya juga akn ada rezki tu nanti.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2019 10:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Miawlover replied at 19-7-2019 10:17 AM
Astagfirullahalazim. Makin bertambah ank luar taraf di muka bumi ni. Utk TT, sy setuju dgn semua pen ...

Yup btl tu sis.. thanks.. sometimes i terpikir, kalau anak tak sah taraf ni senang je nak buat, kan? Kita ni punya lah struggle nak punya zuriat.. hmmmm..
sy doakan sis berjaya conceive insyallah dengan izinNya..aamiin.. sy ttc almost 2 tahun .. ni pun baru lagi.. berurut ngn bidan semua dah, diorang cakap sy dan suami xde masalah, rahim ok apa semua ok.. tapi mungkin belum rezeki sebelum ni kan.. sy dan suami cuma makan madu je setiap hari.. niat dlm hati hari2 moga ade rezeki..
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 12:05 PM | Show all posts
hal anak-anak tanggungjawab ibu bapa. itu amanah
jangan di ikut sangat perangai mertua kau tu.
kau buat je hal sendiri. hahahhahaa
ada masa nasihatkan suami kau untuk tegur family dia.
kau jangan tegur
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Yucaa replied at 19-7-2019 08:36 AM
Kannn.. i bpikir cmtu.. tp hubby i tu caye sgt mak dia... Mil pndai . Dia sll suh adik hubby mntak ...

bile last die mtk?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2019 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
namieamuro replied at 19-7-2019 12:43 PM
bile last die mtk?

Bln lepas last you.. tiba2 baru ni beli tepon baru , beli peti ais baru, tgk anak bujang dia berjalan je.. tu i ckp kt hubby entah2 mak pinjam duit guna ic hubby tak sbb tiba2 kaay semacam je... pastu hubby ckp entah lah taktahu nk buat apa ngn ic tu.. pastu end kt situ jela.. i mls nk tnya2.. i syak je dia guna ic hubby i mesti ada something.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2019 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
amerald replied at 19-7-2019 12:05 PM
hal anak-anak tanggungjawab ibu bapa. itu amanah
jangan di ikut sangat perangai mertua kau tu.
kau ...

Hubby pnh lah kias2 mnegur.. pastu mak dia paham je.. tapi mak dia cakap mak dia xmyusahkan ank2 pun, mak tak kisah, mak tak minta pun, mak tahu lah nk jaga anak2 mak... Bla bla blaaa.... Hahaha berbulu jek aku dgr... Tp hubby aku pun boleh tahan kadang2, dia ckp malas nk bagi duit sbb bnyk bende lagi nak buat.. blm lg setahun sekali mak dia dtg sini nak g laut lah ank g sana sini.. mmg aku cop duit je hari2.. hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Yucaa replied at 19-7-2019 01:17 PM
Bln lepas last you.. tiba2 baru ni beli tepon baru , beli peti ais baru, tgk anak bujang dia berja ...

hampun kan iols..tapi i rase sesuatu sgt2..takkan duit jatuh dr langit..peti ais or henfon pun bkn nye bwh rm100 dh dpt dua2 tu..

husben u tak alert ke kegunaan ic dan jgn sesekali share atau bg copy ic..tersgt bahaye uols..sgt bahaye..husben u tak bole naif sgt dlm bab ic ni or redha je ape mak die buat dgn ic tu..

kwn i yg dgn bg ic je kt ahlong tu pun susah gak lps tu..dok la minjam sane sini..pdhl die anak org kaya..tp makpak die jenis kedekut, tak sesuke hati bg duit tanpa sebab..end up 2 ahlong kot die pinjam..i pun tatau ape jd kt kwn i tu..lame dh lost kontek..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-7-2019 10:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Yucaa at 20-7-2019 10:09 AM
namieamuro replied at 19-7-2019 01:35 PM
hampun kan iols..tapi i rase sesuatu sgt2..takkan duit jatuh dr langit..peti ais or henfon pun bkn ...


Semalam hubby i tanya mak dia pasal ic tu.. duh ckp betul2 dah buat apa ngn ic dia kan.. skali mak dia diam tak mampu nak menjawab. Hahhaa.. pastu hubby i cakap ni mesti pinjam duit berniaga ni guna ic hubby i.. mak dia tukar topic je..

btw semalam mak dia call sedih kata nya sbb budak perempuan yg bunting tu dah gugur. Pastu mil i ni nak kahwin kan budak dua ekor tu tapi bapak perempuan tu tak bagi.. memang lah bapak mana yg suka anak dia beromen? Hahahah mil i pulak yg sedih..

pastu i sound je, kalau kahwin pun nnt nk bagi anak org makan apa? Air mani je ke boleh kenyang? Terus mak dia diam hahahah.. hubby i dah gelak2, hubby i cakap dia dah taknak amik tahu lagi pasal adik2 dia yg dah jauh pesong ni.. asal hubby i je yg berusaha nak dapatkn sesuatu tapi adik2 semua ke laut?? Pastu mak ayah bekap? Sedangakn hubby i dulu, kene buang je.. mak dia terkaku xtahu nak ckp apa.. terus ckp nk tido.. i tgk muka hubby i mmg kecewa btl lah.. tp dia sorok, buat2 happy je xde masalah..
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2019 10:58 AM | Show all posts
utk tt....amek pengajaran dr kuarga in laws u ni

didik anak btol2 ....

mohon di jauhi dr kita...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-7-2019 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
kiyudi replied at 20-7-2019 10:58 AM
utk tt....amek pengajaran dr kuarga in laws u ni

didik anak btol2 ....

Terima kasih.. insyallah , sy kutip semua pgalaman ni.. yg baik dr Allah swt, yg buruk dr kita sendiri...
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2019 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Pink_Purple replied at 18-7-2019 01:36 PM
mak ayah masih ada knp perlu abg sulung ambik tjwab...

depa dah kawin koboi..p pej agama akad nik ...

bila dah manjakan anak terlampau gitu la jadinya. Spoil brat. cari betina pandai cari duit nak sara tekak sendiri menyusahkan orang. elok potong je konek tu bg anjing makan. Mak jenis ni yg memusnahkan anak tak pandai didik anak. Perempuan jenis ni tak selayaknya ada anak
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2019 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Yucaa replied at 18-7-2019 11:05 AM
No lah u.. in law divorce. Fil di S/M, mil di S/S.. FIL dapat hak jaga anak masa divorce dulu tapi ...

Anak bujang yg buntingkn ank dara otg tu dok dgn mil di s/s??
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.080568s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list