Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1159
View
39
Reply

[Pelbagai] Lets TALK musibah...

[Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-7-2019 06:45 PM | Show all posts |Read mode
Edited by seribulan at 14-7-2019 05:48 PM

Bila kena musibah, adakalanya Tuhan sayang dan nak sedarkan kita supaya tidak lalai

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2019 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
2 hari lepas kereta problem. Belting putus. Alternator rosak. Melayang rm 450. Minggu sebelum tu pulak baru servis aircond and tukar minyak hitam, minyak stereng, tukar batteri. Total dekat rm 900 hilang bulan ni. Duit pun tinggal rm 100 lebih untuk survive.

Tapi bila fikir balik, mujur lah tak accident tengah2 jalan. Bila rasa dah lost control, terus ke tepi jalan. Mungkin banyak dosa yang ditebus melalui musibah kereta ni. Moga Tuhan memaafkan diri ini dan mampu meneruskan hidup sampailah dapat gaji

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2019 07:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Anugerah dari Allah utk uji keimanan dan ketakwaan kita kpdNya. Supaya kita sentiasa bersyukur dalam apa jua keadaan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-7-2019 07:56 PM | Show all posts
Cenderakirana9 replied at 14-7-2019 06:42 PM
2 hari lepas kereta problem. Belting putus. Alternator rosak. Melayang rm 450. Minggu sebelum tu pul ...

Saya pernah batu melayang hingga rosak ekon kereta, sudahlah hujan lebat. Tawakkal je...mujur selamat tempuh hiway segala...terbang ribu baik yang rosak + pecah
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2019 08:07 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 14-7-2019 07:56 PM
Saya pernah batu melayang hingga rosak ekon kereta, sudahlah hujan lebat. Tawakkal je...mujur sela ...

Luckily nyawa selamat. Duit boleh dicari tapi kesihatan dan nyawa tu paling penting
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2019 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 14-7-2019 07:56 PM
Saya pernah batu melayang hingga rosak ekon kereta, sudahlah hujan lebat. Tawakkal je...mujur sela ...

Kaka juga pernah kena otw nk blk sekeping besi melayang bebetul depan kereta terpaksa tadah sbb klu ngelak ke kiri akak langgar keta dr arah belkg klu ke kanan akak langgar divider, ms tu kaka cuma doa moga Allah lindungi kaka ahjy, tang kereta tu kaka betul2 pasrah dan yup besi tu melyg ke cermin depan terus hentam bonet depan, end up kaka hbs seribu lebih juga dan sesampai di rumah lps amik wudhu kaka sujud syukur sbb kaka selamat
Dan cam adik poremer kat atas kata biasanya bila berlaku benda mcm ni kaka akan kata kat diri may be byk sgt doaa yg kaka buat tanpa sedar atau in denial so ini adalah hukuman dr Dia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2019 06:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Cenderakirana9 replied at 14-7-2019 07:07 PM
Luckily nyawa selamat. Duit boleh dicari tapi kesihatan dan nyawa tu paling penting

Mungkin peringatan dari Tuhan...muhasabah diri
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2019 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Sabar menghadapi musibah adalah sebesar-besar erti sabar di mana sabar itu sendiri memerlukan kesabaran pula.

Manakala bala dan musibah menunjukkan adanya perhatian dan kasih sayang Allah SWT.

Oleh itu, syukuri ia kerana syukur yang sedemikian adalah setinggi- tinggi erti syukur.

-Imam Syafi'e-

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2019 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Ramadhan tahun lepas, iols tgh kejar mse nk ambik mbe g buka puasa. Lalu jln Tun razak pukul 5.. mmg hazab lahh, mase tu tgh geram dgn org yg potong q,  mulut xreti nk cover, maki hamun la i dlm kete tu.. Sekali Tuhan nk tunjuk, iols tersondol bontot Wish. Hmm melayangg 400. Terus mnyesal xsudah. Skrg bila jammed je iols mesti teringat psl tu n automatic mulut zip.,

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2019 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila ditimpa musibah mula2 mengeluh juga. Dah tenang sikit baru tersedar musibah terjadi kadangkala disebabkan kesilapan sendiri.  
Kalau hati tak redha bila ditimpa musibah jiwa jadi tak tenang. Doa dan serahkan segalanya pada Allah. Ada hikmahnya atas sesuatu musibah yang terjadi.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2019 12:43 AM | Show all posts
Mendekatkan diri pada Tuhan
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2019 02:14 AM From the mobile phone | Show all posts
dua tahun lepas berturut turut saya dilanda musibah.. sampai masuk awal tahun ni.. masa tu masih jahil dan degil lagi.. mungkin tu amaran yg Allah beri supaya kembali ke jalanNya.. alhamdulillah sekarang rasa lebih tenang n reda dgn segala ketentuanNya..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2019 03:17 PM | Show all posts
Tahun 2018 adalah tahun paling banyak diri sy ditimpa musibah.
Januari dapat musibah duit ribuan ringgit ditipu agen unit trust.
Mac musibah lutut sakit sehingga buat rawatan di swasta. berbulan fisioterapi. banyak guna duit juga...
Mei, dapat pulak tennis elbow. sakit tak boleh memusing pergelangan lengan. nak buka plastik gula-gula pun sakit yang amat.

emosi sangat tak stabil. kesihatan merudum. tiba-tiba adik pula diserang penyakit kulit satu badan. memang bertimpa-timpa musibah..

Alhamdulillah. Allah bagi semua tu disertakan dengan hikmah.
dah sembuh, baru benar terasa nikmatnya kesihatan, nikmatnya kasih sayang keluarga, rahmat Allah tu Maha luasss....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2019 04:40 PM | Show all posts
iminidin replied at 16-7-2019 03:17 PM
Tahun 2018 adalah tahun paling banyak diri sy ditimpa musibah.
Januari dapat musibah duit ribuan ri ...

mcmana bole kena tipu dgn agen unit trust..
ke org yg menyamar jd agen..
pelik ni..kes cmni jrg2 jd
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2019 05:21 PM | Show all posts
Musibah yang datang sebenarnya Allah nk kirim banyak rahmat.  Walaupun time musibah sedang melanda tu rasa mcm nak gila, tp perlahan2 cari hikmah. InsyaAllah akan jumpa.
Contohnya. Saya dlu pernah dianiaya rakan sekerja. Sampai bos pun nak keluarkan dari department pada masa tu Sebelum boss keluarkan, sy minta keluar dulu. Dan Alhamdulillah, sy kini di tempat baru sangat gembira. Saya ditemukan dengan insan2 yang baik. Yang bantu sy untuk lihat dunia dari sisi yang indah. Alhamdulillah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2019 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Musibah atau musibat bak kata orang adalah sesuatu perkara yang tak diingini..lebih kepada akibat buruk yang timbul akibat drp melakukan sesuatu..musibah boleh jadi dalam bentuk kehilangan harta benda..org tersayang..kekurangan mkn..tanaman x menjadi etc
...hakikatnya mungkin musibah satu cara utk penghapusan dosa dan ujian dr Tuhan buat kita

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2019 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
johan-adx replied at 16-7-2019 04:40 PM
mcmana bole kena tipu dgn agen unit trust..
ke org yg menyamar jd agen..
pelik ni..kes cmni jrg2 ...

Dia agen sah masa tu. . Rupa2nya dia menipu ramai org. Sy cuai. Kita percaya dia. Bg duit dalam tunai. Sbb br bkk akaun. Sepatutnya jgn bg dalam  tunai.
Kita isi form smua dlm pejabat tersebut. Lepas sy cuba nak keluarkan duit smula, br tahu, akaun sy tak wujud. Dia bg statement palsu setiap bulan. Seolah2 akaun sebenar. Bila cek nombor akaun, maklumat org lain rupanya. Bodohnya sy.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2019 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
iminidin replied at 16-7-2019 08:05 PM
Dia agen sah masa tu. . Rupa2nya dia menipu ramai org. Sy cuai. Kita percaya dia. Bg duit dalam tu ...

Wahh sngnya dia menipu..waduhh..lain kali kena hati2..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2019 10:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Dalam ajaran Islam, dianjurkan kita bersikap seperti disabdakan Nabi SAW yang bermaksud: "Apabila sesuatu musibah menimpa engkau, maka janganlah engkau berkata, "Kalau (tadinya) aku berbuat begitu tentulah jadinya akan begini." Namun katakanlah, "Allah mentakdirkan yang demikian dan apa-apa yang dikehendaki-Nya, Dia perbuat." Ucapan 'kalau-kalau' itu hanya membukakan peranan syaitan. (Riwayat Muslim).

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2019 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau nak cita pasal musibah mmg tak hbs... ada yg mampu untuk terus kuat ada juga yg x mampu dipikul... kalau kirang iman boleh bunuh diri...

Setiap manusia ada musibahnya.. antara cekal ngan tak.. n semua berbalik pada hati n iman... moga kota semua senantiasa dilindungi dan dihindari dr segala musibat samaada berat atau ringan... allah mtk dijauhkan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096875s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list