Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1541
View
107
Reply

[Idea] Lets TALK jagung...

[Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-7-2019 03:38 PM | Show all posts |Read mode
Lama dah tak rebus jagung. Manis ada, masin ada dan tawar...

Bakar pun sedap...sapu mentega dll...

Pucuknya aka putren leh buat sayur campur, tumis, tomyam @ pelbagai

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2019 03:52 PM | Show all posts
teringat dulu ada satu waktu kami satu family gila jagung nestle yg campur mentega dan susu tuh. rajin betul buat sendiri dirumah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2019 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Masa kecik2 dulu saya ada tanam jagung di tapak tanah bendang. Jagung subur dan menjadi. Sekarang ni saya cuba tanam dalam pasu. Jagungnya kecik2 belum dapat rasa lagi. Daun2 banyak dimakan ulat dan menjadi merah2 kering. Harapnya dapatlah makan hasil. Teringin nak buat cucur jagung campur daun sup, bawang besar, garam, cili api sikit dan udang hidup.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-7-2019 04:41 PM | Show all posts
Puding jagung dan Ais Batu Jagung pun sedap
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2019 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Cucur jagung. Jagung letak byk. Cicah sos cili. Minum kopi o kampung. Perghhhh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2019 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak bongsu kaka suka mkn jagung cup yg manis dan air jagung juga, kaka pulak suka mkn jagung bakar dan juga yg rebus then sapu mentega, sungguh yummy
Dulu arwah tok belah ayah ada kebun jagung, lps dia meninggal kebun jagung tu bertukar jd kebun pisang, rs marah kat pakcik pun ada sbb dia x suka jagung so dia pergi tebas then tanam pisang
Another pakcik yg dok jauh dr rumah tok ada tanam jagung dlm bbrp batas smp sekrg msh ada lg pokok jagung dia tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2019 05:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Sgt suka mkn jagung. Kat bawah apartment, lepas keje, kalau sempat, beli la jagung rebus sapu marjerin RM3 sebtg.

Masa overseas, kalau tak dpt beli cereal shreddies, beli la Kellog's cornflakes. Mkn cornflek kellog dgn susu dan gula, utk bekfes dan supper, sampaikan omputeh tanya, bkn ke cornflakes makanan sarapan shj?

Minat cornflek kellog ni sbb kecik2 terpengaruh dgn buku yg ayah bawak balik umah, 'going shopping wif mom'. Protagonist dlm buku cite tu pi beli cornflek kellog. So sampai ke tua la setia kpd cornflek kellog shj. Terasa lapo pulak ckp psl mknan...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-7-2019 06:21 PM | Show all posts
Bubur jagung pun sedap...eskrem jagung
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2019 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Lengkong replied at 14-7-2019 04:13 PM
Masa kecik2 dulu saya ada tanam jagung di tapak tanah bendang. Jagung subur dan menjadi. Sekarang ni ...

Terima kasih mod seribulan bagi saya points banyak2


Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2019 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Tengkiu mod srribulan sbb bg tacang byk2
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2019 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya suka jagung bakar pedas cheese. Sedapnya lahh. Ni resepi yang saya guna kalau ada nak try

Bakar jagung dengan butter/marjerin, dah separuh masak sapu sos di bawah, sambung bakar, dah nak masak sapu lagi sekali dan tabur cheese

Sos pedas, semua bahan diblend/tumbuk
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
3 helai daun limau purut
3 biji cili merah
Sedikit perahan air lemon
Garam (secukupnya)
Gula pasir (secukupnya)

Selamat mencuba!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2019 01:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Air jagung sedap
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2019 02:40 AM From the mobile phone | Show all posts
I like jagung..suka jagung rebus..klu rebus bubuh garam lebih skit sbb last sekali sedut air kt batang jagung tu nikmat sgt lepas jagung abis kena kokak.paling latest yg rebus jagung susu tu perghh mmg sedap gilos..air jagung pun layan tpnk kena dgn buat jgk ada peniaga buat xkaw..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2019 08:21 AM | Show all posts
nyum nyum...
39606_jagung-bakar-saus-kreatif.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2019 09:43 AM | Show all posts
sedap bila makan panas2

die kena jagung bakar, ada mentega sikit, manis jagung tu ditambah dengan hangit kene bakar tu sikit2. sedap ooo
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2019 09:47 AM | Show all posts
cucur jagung, letak bilis + cili padi sikit... goreng sampai garing
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2019 09:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Thanks mod
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2019 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Jagung besi...
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2019 11:04 AM | Show all posts
terus lapar, sedapnya jagung cameron, jagung mutiara kot org panggil, ada putih putih tu, bakar kosong gitu pun sedap, tapi kadang2 kena tipu kata je mutiara tapi tak pun
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2019 11:07 AM | Show all posts
nasi jagung pun sedap, lawan kan dengan ayam masak merah

boleh lah sesapa rajin nak buat menu aidil adha nanti
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.094757s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list