Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4431
View
161
Reply

[Buku] Novel yang berbekas di hati anda

[Copy link]

Author: fahdramli    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 13-7-2019 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
CINTA TERAKHIR....drpd kartunis Ujang kalo x silap
Ex bf yg adiahkan masa hbs form 5...skrg cr dah x jmpa...watak yg iol igt,heronya nama Bakhtiar....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Novel Samsiah Mohd Noor tajuknya Secerah or Sejernih Lazuardi....Lazuardi ni bermaksud langit petang yg ada biasan cahaya matahari terbenam...

Cerita ttg Adibah yg tinggal kat kawasan setinggan, lari rumah sbb takut jadi mangsa sumbang mahram abangnya, seorg penagih dadah. Rumah setinggan tu bilik x semenggah, kunci bilik pun cuma sendal kayu, jadi sblm dia dirogol dek abg sendiri, lebih baik dia lari  wlupun berat hati sgt dia nak tinggalkn mak dia.

Adibah lari sehingga ke kampung nelayan. Kat sana si nenek tua dan anaknya Semah si anak dara tua yg jumpa Adibah yg tgh mngigil kesejukan sbb demam kat sebuah rumah usang. Semah dan nenek tu lah bela Diba. Semah buat kerja ambik upah siang ikan tuk buat keropok lekor, seraga besar upah baru RM2. Dibah pun ringan jugak menolong..akhirnya Diba pujuk Semah berniaga keropok lekor dan pisang goreng tepi pantai. Mcm2 usaha Diba buat tuk pacak gerai. Minggu2 awal jualan tak menguntungkan, byk tak habis, Semah dah give up tp Diba tak putus asa. Lama2 untung juga. Drpd upah siang ikan sehari cuma dpt upah RM4 sehari, skrg pendapat.sehari rm50 paling kurang...seronok Semah dpt mndi pakai syampu...dlu jgnkan brsyampu, sabun badan pun selalu trkandas nak beli...kdg2 tenyeh jer sabun basuh baju...

Lama Diba duduk situ, org kampung makin senang dgn Diba. Diba usahakan semula surau tuk org2 dgr ceramah agama...bwk balik seorg.gadis islam yg.dah dikahwinkn.dgn seorg lelaki cina atas faktor kemiskinan kembali kepada islam.. mcm2lah kisah masyarakat yg jd yg mnyayat hati...sehingga YB kat kawasan tu trcabar bila Diba ni ada pengaruh kat tmpt tu...jadi di halaunya Adiba dari kampung sbb Diba org luar...

Serius, bila aku down...aku baca buku ni sbb nak pinjam semangat Adiba...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
saya suka baca novel.tapi bila dah banyak sangat membaca jadi lupa yg mana terkesan di hati. saya ada 1000 lebih koleksi novel.tapi kebanyakannya dah let go.yang tinggal penulis favourite je.penulis anis ayuni,aisya sofea dan dhiya zhafira.mmg sayang abis la koleksi penulis tuh.setiap novel baru yg dorg keluar,confirm beli.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 08:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Novel Rahsia Perindu dari Ramlee Awang Murshid memang tidak boleh dilupakan.Menghantui betui jalan cerita yang ditulis oleh penulis.Mengenai seorang budak perempuan yang hidup dalam keluarga yang ayahnya kaki pukul.Akibat tidak tahan melihat emaknya dipukul ayahnya dia telah membunuh ayahnya.Akibat perbuatannya itu,emaknya yang menanggung kesalahannya.Akibat dari trauma budak perempuan itu membesar dengan masalah mental yang teruk.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Seorang Tua Di Kaki Gunung.
Pernah didramakan tapi jiwanya tiada (tak sampai macam baca novel).

Tangisan Bulan Madu-Samsiah Mohd Noor,  Ritrud ngan sapetah yg jual belacan tu jadi hero.
Dramanya so so saja.

Sekarang dah tak baca novel melayu sebab merapik meraban segala.

I love John Grisham.
A Time To Kill,  The Client,  The Pelican Brief,  The Firm, ni semua dah difilemkan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 09:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Novel yang paling memberi kesan pada saya ialah novel The Missing Piece 2 oleh Fatimah Busu. Jalan cerita tentang Imrah yang berkahwin dengan Lawrence tapi kemudian menjaga Lawrence yang sakit dan akhirnya meninggal. Kekuatan yang ada pada Imrah yang sentiasa saya jadikan semangat kalau down. Tak tau lah orang lain baca macam mana, tapi saya sampai sekarang tak leh nak lupa. Novel ni saya baca masa tahun 2009. Cuma ralat sikit tak dapat baca The Missing Piece 1.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 09:08 PM From the mobile phone | Show all posts
hartini oleh aziz afkar.. aku baca versi lama dgn ejaan lama, menangis2 la...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 09:08 PM From the mobile phone | Show all posts
tunggu teduh dulu oleh faisal tehrani.. berulang kali baca..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
ayahanda oleh azizi hj abdullah.. sgt menusuk hati.. menangis juga baca novel ni..
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
ADAM ( Aku Darah Anak Malaysia) by Ramlee Awang Murshid. Siapa2 yg minat thriller mmg sesuai cite ni. Best

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
laskar pelangi oleh andrea hirata... aku baca versi indo yg belum terjemah ke bahasa melayu.. dan aku dpt bahasanya sgt berjiwa sastera.. mudah menyentuh hati..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-7-2019 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 13-7-2019 03:54 PM
Oy  marah tuantanah @fahdramli...

Hahahah pun boleh lah ,,,, yg tu legend, nanti i buka thread baru pasai komik pulak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-7-2019 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
nolya replied at 13-7-2019 03:47 PM
Terfikir juga, apakah karya2 ternama drp penulis2 M'sia spt A. Samad Said, Khadijah Hashim, dll, apa ...

Klu platform digital mi mungkj tak sesuai pasz penuiis lama ni, lagioun orang2 lama mjngkjn kurang mahir nak access ke platform digital. Kalau pakai senang, boleh simpan dan dibaca pada bila2 maaa saja.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 09:29 PM | Show all posts
little_sis replied at 13-7-2019 09:14 PM
laskar pelangi oleh andrea hirata... aku baca versi indo yg belum terjemah ke bahasa melayu.. dan ak ...

Filem Laskar Pelangi juga tidak mengecewakan Kisah seorang anak kampung miskin yg berjuang menjadi guru untuk memajukan anak2 bangsanya mendapat pelajaran.  Lebih kurang gitulah ceritanya. Filem trs mengangkat semangat patriotik anak bangsa ID, lebih kurang drama Cik Gu Limau Kasturi lakonan alm Harun Salim Bachik.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Novel menumpang kasih mengharap sayang.  Mengisahkan adik beradik iaitu adil dan adilah yg tinggal dgn atok dan neneknye.. Didera dari segi mental oleh atok dan nenek dia kerana dosa mak ayah yg diorg tak pernah jumpe dari kecil. Sedihhhh gile.. Aku bace novel ni masa darjah 6 kot.. Dan sampai skang aku contact lagi dgn penulisnye semata2 sebab novel nih. Hiksss
menumpang_kasih_mengharap_sayang__salami_simon_1471335390_22af46ad.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 09:40 PM | Show all posts





- buku ai baca ketika masih di sekolah rendah: "Debu Hiroshima" oleh Othman Puteh. Kisah benar sorg mangsa berbangsa Melayu, Encik Abdul Razak yg terselamat dari letupan bom atom di Hiroshima pd WW2. Satu bahagian ai ingat, salah sorg kawannya mati akibat tak tahan dgn kehausan melampau, dia terus minum air sungai yg tercemar dgn radiasi.

- satu novel ai pernah baca psl landasan maut di Burma tak ingat tajuk. Berdasarkan kisah benar jua. Menceritakan bagaimana lelaki2 muda dari seluruh Tanah Melayu diangkut utk membina landasan keretapi. Memang seksa sgt hidup dia org. Ada yg sakit dan mati, dan yg terselamat tak ramai - dia org survive samapi akhirnya berjaya balik kpg masing2. Ai teringat satu kisah buruh2 paksaan ni ambik peluang balas dendam dgn tentera Jepun, setiap masa exercise pagi2 dia org sengaja sepak2 kaki Jepun nih. Jepun sgt disiplin dan konsentret waktu senaman nih katanya, maka mereka tak sedar tahanan tgh kenakan dia org.




- "Lord of the Flies" tulisan William Golding. Ai baca 2x hokeh hahaha... Mengisahkan sekumpulan kanak2 yg jauh dr civilization, tiba2 hilang segala kemanusian dan moral. Tanpa undang2 dan peraturan dlm, manusia boleh berubah menjadi haiwan. Paling sadis apaila salah sorg drpd mereka mati ditimpa batu besar. "Lord of the Flies" adalah kepala babi yg dipacak atas kayu dan dihurung lalat, juga simbol naluri kebinatangan.




- "A Child Called "It"" oleh Dave Pelzer. Novel nih adalah mengenai zaman kanak2 Dave yg penuh penderitaan dan kesedihan - Dia adalah mangsa dera ibunya sendiri. Bapaknya pulak mcm membiarkan saja Dave diperlakukan oleh si ibu sesuka hati. Dari mula sampai habis, Dave menceritakan setiap hukuman dan penderaan yg dia terima. Kadang2 si ibu akan arahkan adik beradik Dave yg lain utk sama2 memukulnya. Ai paling ingat, dia pernah disuruh berdiri di dapur sewaktu ibunya menonton tv sambil mabuk, paling dia takuti bila iklan - ibunya akan masuk ke dapur belasah dia cukup2 sehinggalah iklan tamat dan rancangan kegemarannya bermula. Sgt menyayat hati.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 09:54 PM | Show all posts
Small town girl. Pamela apa tah nama writer dia. Yg tu yg paling berkesan bg aku.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Hlovate: aa + bb

Punya lah brutal nya addin ni..sekali jatuh cinta ngan benz..ley lak dia kutuk nama bez tu..mcm mercedes benz
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 11:17 PM | Show all posts
fahdramli replied at 13-7-2019 08:14 PM
Hahahah pun boleh lah ,,,, yg tu legend, nanti i buka thread baru pasai komik pulak

you go, gal

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Novel Keluarga Gerila. I baca banyak kali, dan setiap kali baca, I dapat rasa jiwa2 mereka yang berjuang demi kemerdekaan. I masih suka, tak pernah jemu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091987s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list