Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4403
View
161
Reply

[Buku] Novel yang berbekas di hati anda

[Copy link]

Author: fahdramli    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 13-7-2019 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Terima kasih kekasih..by norhayati berahim.

Kisah kerjaya, persahabatan dan cinta.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
2082.jpg

My favourite ever! Baca dr sekolah rendah - really making impact and cultivate my habits for reading. Famili i dulu2 tak mampu nak belikan buku cerita sgt yg suit for my age , either i go to lib atau baca buku2 mcm ni yg ada dlm simpanan keluarga. 1 more thing i suka - Salina. Suka gila!

Lepaskan kembali aku ke laut ada adaptasi ke drama tapi cam tah hape2 lah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
izwan_izi replied at 13-7-2019 11:11 AM
1.Hujan Pagi oleh A.Samad Said..
Novel yg heavy...psl  org yg menghidapi split personality...skizop ...

Hujan pagi tu, cikgu sy hadiahkan.
Ms baca sy lsg x faham. Tp sy ingat watak utama buka peti ais n termenung depan peti ais.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Banyak novel yg membekas.
Yg cross my mind now is perahu kertas, yg sy baca dalam bahasa asal (Indonesia). Even cara sy membeli novel tersebut juge membekas di hati.

Yg kedua that cross my mind is daun yang jatuh tidak pernah membenci angin.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Novel tajuk Amelia kot, terbitan Fajar Bakti. Tak tahu siapa authornya.Mengisahkan tentang seorang budak perempuan bernama Amelia yg kematian kedua ibu bapa dan dihantar ke kampung utk tinggal bersama neneknya. Di situ dia kenal seorang budak lelaki yg miskin, depa jadi kawan baik. Ending dia Amelia ni mati kot sebb accident. First time baca buku ni masa form 1 di asrama. Menangis baca endingnya. Memang terkesan lah di hati ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku first baca "SEORANG TUA DIKAKI GUNUNG". sedih ending dia
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 13-7-2019 09:35 AM
Konserto Terakhir

Sama! Mmg mengusik emosi baca novel ni. Baca dulu masa zaman sekolah tapi masih teringat2 sampai skrg.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 02:13 PM | Show all posts
Jalur sinar di celah daun. Penulis :Zaharah Nawawi
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 02:17 PM | Show all posts
@KILL_NANCY @MeghanK
@admin6 @ hibernation
@himun_hino @AceHand
@winpamp05 @aleX_S
@Acikgomen @KimK
@Foxey @matkpop
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 02:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Korban_Kasih-709552.png

Sinopsis:Sebuah kisah kekeluargaan yang dirakamkan melalui pandangan Fatimah yang melihat perselisihan dan pilih kasih dalam keluarganya. Dia tidak mengerti mengapa ibunya membenci Abang Jalil sehingga abangnya itu tersingkir setelah kematian ayahnya. Dia juga melihat kejayaan kak long dan abang ngahnya belajar di sekolah berasrama penuh. Semua pergolakan ini dilihat secara positif oleh penulis sehingga menemukan semula secara harmoni semua ahli keluarga ini yang kini sudah pun dewasa. Sebuah kisah yang sangat memikat serta sarat dengan nilai-nilai murni.-Sumber Goodreads

Novel ni saya baca masa zaman sekolah rendah. Pinjam kat perpustakaan awam. Kisah mengenai perbezaan kasih sayang seorang ibu terhadap anak kembar lalakinya. Seorang ditatang bagai minyak yg penuh manakala seorang lagi dibenci kerana mempunyai minat terhadap seni lukis. Sedih kisah ni saya baca sambil lap air mata kat bucu bantal

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
novel Plain Jane by Nurul Syuhada

jarang baca novel. tp dr page pertama dah melekat terus kasi khatam. mase tu balik kampung nenek pinjam novel makcik. lamaa sudah
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
jas7512 replied at 13-7-2019 09:55 AM
Semuanya novel lama walaupun x tebal mcm novel skrg tapi ada isi...suka baca buku seroja masih di ko ...

Iols pun suka buku2 khadijah hashim. Nipis tapi padat dengan penceritaan. Tak meleret dan meleweh. Senang masuk dalam handbag.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 02:41 PM | Show all posts
rumah kecil di tepi danau..pinjam novel kawan..kisah anak2 pesawah...dan pengorbanan si ayah...novel masa sekolah sgt best...
Masa sekolah rendah dapat cikgu BM baru lepasan maktab...sgt berkobar2 nak ajar anak bangsa....bagi kumpulan berdasarkan nama novel...badai semalam, keluarga gerilya, bukit srengenge...pastu ckigu buat kuiz...cari buku dalam pusat sumber..cari sapa nama penulis..cari sinopsis...terangkan cite pasal apa...zaman tu xde internet....mmg kene cari kat pusat sumber..seronok sgt.....cite novel dulu x sama mcm sekarang....kisah kehidupan..kepayahan..perjuangan....syukur Allah hadiahkan pengalaman manis tu...ingt sampai bila2...sori terOT..huhuhuhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 03:00 PM | Show all posts
@nuryakmal
@FanTasyCreaTioN
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 03:11 PM | Show all posts
Edited by seribulan at 13-7-2019 02:17 PM
MoonRise replied at 13-7-2019 11:06 AM
Contengan Jalanan by Hlovate

"The man who decided to change on the 12th hour dies on the 11th".

Nak berubah susah sebab hati busuk dengki @ sukakan maksiat jenis tak sedar diri..
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Alamak. Saya jarang baca novel lah mod seri.

Majalah Ujang boleh kira tak?

Ekekek gurau2
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 03:41 PM | Show all posts
Ada sbhgn buku2 novel yg masyhur citenya dulu dah jdi sebuah kesah yg bertaraf antik dn susah nak dapat.  Antara koleksi novel Indonesia yg saya masih simpan ialah karangan HAMKA: Tenggelamnya Kapal Vanderwyck, juga Siti Nurbaya. Itupun yg soft kopi dn cetak ulang yg ke berapa dah, beli di Gramedia, ID.  

Saya suka baca Ind. novel kerana  bahasa dn sasteranya  cukup indah.  Karangan Abuya HAMKA  mengetengahkan adat, budaya, bahasa, cinta dn agama..... seiring.  Bercinta tapi tetap menjaga adat,  batas sopan muda-mudi dulu,  budaya dijaga dn tetap dlm batas agama.  Bahasanya cantik/puitis, semuanya  diolah dlm sebuah kesah yg cukup menarik.  Tenggelamnya Kapal VDW saya anggap sebuah novel the best I ever read.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 03:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Novel Ahadiah Akashah paling banyak aku layan.. Siap beli then biase la time kt hostel sesi  pinjam meminjam last2 hilang.. Lagi 1 novel yang aku suka baca pasal anak2 yatim, sorang tu suka main biola.. Then dorang kantoikn yang tukang masak rumah anak yatim seludup barang.. Lupa la tajuk dia..
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 03:47 PM | Show all posts
Terfikir juga, apakah karya2 ternama drp penulis2 M'sia spt A. Samad Said, Khadijah Hashim, dll, apakah mereka tak ingin menerbitkan  novel2 mereka dlm bentuk digital.  Barangkali dgn kemudahan IT,  penerbitan spt ini boleh difikirkan.  Or  adakah ianya sesuatu yg praktikal, mungkin dari segi hakcipta  dan  pendapatan kpd penulis?
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 03:54 PM | Show all posts
matkpop replied at 13-7-2019 02:31 PM
Alamak. Saya jarang baca novel lah mod seri.

Majalah Ujang boleh kira tak?

Oy marah tuantanah @fahdramli...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.114031s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list