Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4398
View
161
Reply

[Buku] Novel yang berbekas di hati anda

[Copy link]

Author: fahdramli    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-7-2019 08:17 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Nivel yang membawa kesan mendalam untuk saya ialah novel Badai Semalam. Selalu berharap ada orang adaptasikan novel ni ke drama. Saya baca novel ni masa tahun 3.
Screenshot_20190713_081520.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 08:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Malam pertama dialam kubur...
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 08:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Seluang menodak baung shanon ahmad..
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 09:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah terlalu byk baca novel sampai lupa dah yg mne berbekas.. mcm saya klu baca mmg akan fokus dan menjiwai, tu kdg2 terbawak in real life.. then bila bca novel lain mcm tu juga dok feeling jadi xtau dah yg mne berbekas haha..

Hah, yg sy igt masa sekolah rendah, baca novel kanak2 pasal budak ni jmpa kucing tepi jalan lepas tu bela, namakan Nora.. then last kucing Nora tu mati sebab masuk dlm lubang, saya menangis gila2 masa tu.. mak ayah terkejut dah kenapa tiba2 menangis hahaha...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 09:35 AM | Show all posts
Konserto Terakhir
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Semuanya novel lama walaupun x tebal mcm novel skrg tapi ada isi...suka baca buku seroja masih di kolam...pasal ana yg nak ambil balik peperiksaan hsc waktu itu dan minta sepupunya ridhwan utk mengajar...masih kecil baca buku tu...x perasan ada subtle cinta antara ana dan ridhwan..bila dah besar baca balik buku tu baru peraaan.....dan buku merpati putih terbang lagi...buku2 khadijah hashim yg dihasilkan seblm 80an agak dekat di hati berbanding selepas era 80an....satu lagi buku yg disukai...mereka yang tertewas jilid 1 dan 2...berfikir kenapalah syarikat penerbitan tak mahu terbitkan cerita2 mcm ni yg lg jelas mesej pada masyarakat dan bukan sekadar cinta semata2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 10:04 AM | Show all posts
Edited by Ipo at 13-7-2019 10:09 AM

samalah dengan saya
Badai Semalam adalah novel pertama yang saya baca masa form 5 dulu

Novel ni dah diadaptasikan ya.
Lakonan Marlisa Musa sebagai Mazni
dan Hilal Azman sebagai Zaki

20190713_100401.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-7-2019 10:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Ipo replied at 13-7-2019 10:04 AM
samalah dengan saya
Badai Semalam adalah novel pertama yang saya baca masa form 5 dulu


Yaa betul, masa tu mungkin saya kt asrama
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 10:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Buku teks sastera utk pljr tktn 4/5

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 10:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by RumiMenari at 13-7-2019 10:39 AM

P/s I Love You by cecelia ahern

Dah dibuat filem pun tp i xnangis bl tgk..novelnye i nangis part surat2 late husband dia..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah baca juga novel Badai Semalam dan dah tengok drama ni di tv.
Novel lain yang ingat ialah Mira Edora. Mira dan emaknya sama2 jatuh cinta pada Cikgu Nordin.
Novel Seorang Tua di Kaki Gunung juga menarik berlatarbelakangkan di kaki Gunung Bongsu. Konflik antara golongan tua dan muda



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Novel PULANG karya Abdul Rahim Awang.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Semua novel2 by Ahadiat Akashah. Dulu2 memang layan abis novel dia.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 11:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Cerita ni watak utama nama Mazni kan..
Novel kakak punya.. tak ingat masa sekolah rendah atau menengah baca.
Duduk di JB masa tu.. novel tu pun banyak cerita pasal JB, pantai Lido dll.. kalau tak silap
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
korban kasih.. ke kisah kasih tajuknya..
penulis fatimah saidin..
pasal kekeluargaan..
masalahnya i pindah ritu, semua buku campak masuk stor paling dalam..
tak kuasa nak gi korek semula..
now nak membaca dah tak boleh..
takkan nak beli baru kot

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
1.Hujan Pagi oleh A.Samad Said..
Novel yg heavy...psl  org yg menghidapi split personality...skizophernia..lebih kurang mcmtu laa..ingat2 lupa plak..

2.Mona Gersang..nama penulis tak ingat..bayangkn lepas je habis pantang ms sunat..ternampak buku ni...ambil dn baca...ngiluuu woo bekas jahit...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 11:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Jibam...

Tu je satu satu novel yg ingat jalan cerita sampai skrg, and first ever novel yg i baca masa budak2 dulu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 11:59 AM | Show all posts
Saya banyak baca novel2 lama Indonesia hasil nukilan penulis2 terkenal spt HAMKA,  Marah Rusli,  Nur Sutan Iskandar, Mega T, Pramoedya Ananta Toer: antara judul2nya:  Tenggelamnya Kapal VanderWyck, Di Bawah Lindungan Kaabah, Merantau Ke Deli,  Salah Asuhan, Tersalah Pilih,  Siti Nurbaya, Bumi Manusia dn banyak lagi (tak ingat).  Masa Sekolah dulu baca novel Desa Pingitan (Ibrahim Omar:  buku sastera From 5) dn  The Root.
Lepas sekolah, dah kerja  (berkelana),  terpinggir segala novel.  Skr cuba nak baca buku tafsiran AQ pun tak khatam2.   Pas tu banyak masa ngadap tenet. Semakin berabuk le novel2  di rak.  Ngaji pun mll tablet je.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 12:06 PM | Show all posts
Contengan Jalanan by Hlovate

"The man who decided to change on the 12th hour dies on the 11th".
Nak berubah tu kena sekarang. Tak siapa tahu bila masa kita akan habis.

Sangat terkesan. Sis angkut novel tu walau pindah rumah. Novel lama banyak tinggal kat kampung, cuma yang satu ni ja bawa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 12:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka novel dulu macam Khadijah Hashim, Samsiah Mohd Nor, Abu Talib Hasan, tak ingat yang lain
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.103929s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list