Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2573
View
66
Reply

[Bahasa] Lets TALK tea...

[Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Post time 22-7-2019 03:44 PM | Show all posts
Teh O lemon
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2019 12:10 AM | Show all posts
* Teh O Ais Limau....sedap minum time panas2 & dahaga...tapi kalau dibancuh pekat boleh rasa berangin badan...lagi pekat teh tue silap haribulan boleh migrain terus

* Green tea just time dlm mood diet

* Ginger tea time badan mula rasa lenguh2 or time tlebih makan benda2 yg berangin, rasa not bad

* Teh misai kucing...homemade aka handmade tea....teh nie sesuai utk org kencing manis kalau x kencing manis pun blh minum tapi x boleh banyak n kerap. Kalau time daun banyak & cuaca panas just petik2 daun tu, basuh & kering kan sehingga betul2 kering then ramas bagi hancur halus/kasar ikut ler or blend kalau nak lebih halus n malas..siap tu blh simpan dlm bekas kedap udara..bila nk minum just ambik skit n bancuh mcm bancuh teh biasa..tak perlu letak gula...tapi minum x boleh ler kerap mcm minum teh biasa sb takut kalau terlebih pengambilan nanti kandungan gula dlm bdn terlebih rendah pula

Time daun x banyak cum time malas or cuaca lembab2...just ambik 1-2 daun skali ranting dlm sejengkal dua..basuh bersih2 then rebus...agak air rebusan tu dah jd kekuningan mcm air teh tu boleh ler tutup api..blh minum suam / panas or sejuk tanpa gula, kalau nk letak gula skit pun blh jer utk org yg x der kencing manis

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2019 06:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Hm teh...
Paling x boleh tinggal teh tarik. Cicah biskut / roti atau pekena roti canai alahai sedapnye.
Time berjalan panas2 prefer green tea sejuk.
De la sekali dua mencuba earl grey n rose tea.
X pun mint tea.
Jasmine tea jadi pilihan kalau xtau nak pilih air apa dalam menu.
Kalau badan berangin suka la sangat minum teh halia.
Kalau pening2 bancuh teh o limau / lemon.
Kalau perut kosong janganla cuba2 minum teh / teh o alamatnya berangin badan smpai ke petang.
Hilang penat bila dapat hirup teh suam2 lagi2 yg beraroma. Mcm salah satu terapi pula


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2019 08:12 AM | Show all posts
tengok sekarang trend insta berBObA tea..hunting for boba lerr...
teh paling mahal pernah mkn teh sedap pyorr je.hehe..teringin jugak nak minum yang mahal2 tu..tapi x reti order.hehe
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2019 01:45 PM | Show all posts
Edited by ngeh at 23-7-2019 01:50 PM

Green Tea Cheese Cake

Green Tea Cheese Cake

Green Tea cheese cake

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2019 10:12 PM | Show all posts
Spill the tea = gossip

Tea pun ada banyak caffeine mcm coffee. Sesiapa yang nak stay up buat kerja tapi tak boleh minum kopi boleh minum teh.

Teh susu in Arab is called shai halib & is veryyyy famous esp in Egypt. Kita lepak mamak mengeteh minta teh tarik, diorg ber-shai.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2019 04:00 PM | Show all posts
tak leh minum tea..
nanti perut tak sedap...
tekak mual2..
kang berangin satu badan..

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2019 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Masala tea has origins in India and has many miraculous medicinal benefits. One cup of tea a day is more than sufficient to keep you healthy and away from all sorts of illnesses. This drink is a mixture of many ingredients including ginger, cardamom, cinnamon, cloves and black pepper. Although there might be many versions of this tea, the basic ingredients remain the same. You can always add or remove components based on your preference.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2019 09:51 PM From the mobile phone | Show all posts
20190724_214452-1.jpg 20190724_214449.jpg
Teh goye

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2019 11:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Kakalongmu at 24-7-2019 11:42 PM

Dari dulu sampai la ni kakalong setia pada tea Lipton sbb suka ngan Pak Mahmud June...rasanya iklan teh terbaik setakat nih ..Masa sekolah selalu minum teh susu ..Kat uni of course la lemon tea ais kengkonon spya maintain slim...skrg minat teh Madras la pulak
ikan+teh+lipton+mahmud+june.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2019 07:30 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2019 11:19 AM | Show all posts
Edited by mattzzx at 25-7-2019 11:21 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2019 01:38 PM | Show all posts
teh tarik dan teh ais.
masa zaman belajar kt UITM perlis dulu selalu minum teh tarik n teh ais.
rasanya kat sana yg aku dapat teh ais paling sedap in terms of color n taste.
dekat kolumpo ni, kalau kaler menarik, rasa x sedap.
kalau rasa sedap, kaler x menarik.

lagi satu teh bunga kotak. suka sbb rasa dia mild, x kelat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2019 09:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Jom ngeteh. Malam ini teh tarik sempoi je
20190726_213447-1.jpg
20190726_213437-1.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2019 01:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Sejak berasimilasi dgn keturunan Pakistani from in laws side, chai (teh) or disebut as cha mmg jadi minuman wajib kalau ada majlis makan2 dll.

Serbuk teh direbus dulu dlm periuk dgn air and later on dlm teko baru bancuh dgn susu. Ada yg terus add on fresh milk di dalam periuk.

Tp kalau yg buat tu jenis kuat manis, mmg tarap boleh potong kaki la kan.. Kui3

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2019 04:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu gila Teh 3 layer, sekarang Teh Chill chill, teh thailand red tea sedap nak mampossss

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2019 02:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Tea yg dlm bilik hotel tu knp ye rsnya lain dr yg kita beli, padahal brand yg sm..klu x Boh mesti Lipton tp knp rsnya berbeda...rs tea hotel tu lbh ummph...mst ambl bwk blk klu stay dkt hotel

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 04:43 PM | Show all posts


menikmati teh sambil meihat pemandangan ladang teh


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya promote green tea sebab banyak sangat khasiat. Minum jangan letak gula. Cuma setakat dah minum 6 bulan ni, saya tak nampak kesan teh hijau untuk kurangkan berat.

Tapi untuk kawal stress, yes memang bagus!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Xim at 3-8-2019 05:45 PM

Teh Sabah recommended kalau wat teh susu. Atau Lipton pn ok

Ahmad Tea strawberry pun same . Tapi penah wat teh O je la .

Dah petang ni syok jugak pekena teh dgn pisang goreng cheese .

Nowadays dah "upgrade" plak jd bubble tea . Lagi manis tahap potong kaki rasenye . Kecuali coolblog . Hehe
20190803_173924.png
20190803_173854.png

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.106448s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list