Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
708
View
7
Reply

Kongsi tips untuk hilangkan rasa mual ketika hamil

[Copy link]

Author: MoonRise       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-7-2019 09:14 AM | Show all posts |Read mode
Salam semua.

Sis baru 7 minggu pregnant and ini kehamilan pertama.
Siapa2 yang pernah rasa pening2, and mual2 ketika awal kehamilan, sudi sudikan lah share tips untuk hilangkan rasa tu.

Saya tak muntah. Tapi rasa pening, mual tu sentiasa ada kecuali bila dah terlelap.
Kadang2 tak tahan jugak. Dengan nak mengadap keja kat ofis, nak urus rumah lagi.
Alhamdulillah, husband faham and banyak membantu kat rumah.

Tapi, still rasa mcm tak selesa sangat. Kadang2 sakit kepala.
Risau jugak darah tinggi, sebab arwah ibu ada penyakit tu.
Bila cek tekanan darah, alhamdulillah normal lagi.

So, boleh tak hakak2 share tips nak hilangkan rasa mual, pening nie.
Rasa macam mabuk laut plak.
Asam pon dah makan. Kejap je la ok nya.
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2019 09:32 AM | Show all posts
sy dulu cium kulit limau sunkist, pastu makan buah tu tiap2 hari...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-7-2019 12:20 PM | Show all posts
manehnya replied at 12-7-2019 09:32 AM
sy dulu cium kulit limau sunkist, pastu makan buah tu tiap2 hari...

Totally boleh hilangkan rasa mual tak?

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2019 02:57 PM | Show all posts
MoonRise replied at 12-7-2019 12:20 PM
Totally boleh hilangkan rasa mual tak?

boleh cuba, lain orang lain caranya.. mgkin sesuai , mugkin jugak tidak


bg saya kurang la sikit, boleh la survive sampai trim 2



Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2019 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya pun baru masuk 7 minggu..pun mula rasa mual, weng sakit kepala. Tp sebab dah kehamilan ke4, mmg expect akan rasa camni. Cuma tula.. kena bertahan je la kan. Try2 makan asam sikit2, kena pastikan perut xkosong. Makan sikit2..gitu la. Minum susu2 lagi rasa loya, jd elakkan.
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak takda tips nak bagi. Sebab akak sendiri pon mual teruk. Takleh masak dalam rumah, rasa nak mati tau.. Kandungan akak pertama paling teruk, 7 bulan akak morning sickness. Husband akak hari2 makan kat rumah mil.. Sib baik mil paham. Tak sanggup nak lalui tu semua.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2019 10:39 AM | Show all posts
ReginaGeorge replied at 26-8-2019 07:04 PM
Akak takda tips nak bagi. Sebab akak sendiri pon mual teruk. Takleh masak dalam rumah, rasa nak mati ...

saya masak boleh lagi.

Tapi kadang2 takleh bau nasi putih, pening loya semua ada.
Nie dah masuk 2nd trimester. loya pening tak hilang lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 11:15 AM | Show all posts
Orang kata cium kulit limau atau daun limau purut.

But as for me.. alhamdulillah sepanjang mengandungkan anak Hakak tak mabuk, loya atau muntah even sekali pun. Cuma peliknya Mr Husband yg alami loya2 dan muntah..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076380s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list