Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7725
View
271
Reply

Rasa Tuhan Tersangat Tak Adil

[Copy link]

Author: RED 666       Show all posts   Read mode

Post time 10-7-2019 11:00 AM | Show all posts
RED 666 replied at 10-7-2019 10:30 AM
bukan kena tipu tapi dicaci dan dihina malah sering dijadikan tempat org lain lepas geram

kalau mcm tu, cuba slowly tinggalkan toxic environment tu.. maaf tanya, ke org/environment toxic tu family sndri??
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 11:04 AM From the mobile phone | Show all posts
RED 666 replied at 10-7-2019 10:58 AM
kalau dah rajin pergi umrah bagai rajin semayang bagai mana mungkin mereka itu sesat malah dosa2 d ...

Solat tu penghapus dosa tapi kalau solat x mampu buat kita krgkan dosa maybe ada silap kat mana2...so berbalik pada masalah tt..klu org yg solat tapi masih buat jahat dan aniaya tt...dia tetap perlu minta maaf kat tt..klu tt tak nak maafkan dia di dunia nanti Tuhan akan panggil dia dan tt di akhirat dan diadili dgn sebaik baiknya....so no worries about kejahatan org....at least we as a muslim..kita tahu yg penting utk kita ultimate goal adalah masuk syurga....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-7-2019 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
azie999 replied at 10-7-2019 11:00 AM
kalau mcm tu, cuba slowly tinggalkan toxic environment tu.. maaf tanya, ke org/environment toxic t ...

environment toxic tu dari org sekeliling, itu pun masa zaman sekolah menengah dan awal kerja, sekarang mmg dah tak ada lagi perkara mcm tu sebab mmg akan cuba jauhinya sebaik mungkin salah satunya dgn tak approve fb kenalan lama yg mmg toxic pada zaman itu, hanya approve kawan2 yg mmg tak ada apa2 masalah je. cuma kenangan lama tu sering menghantui lebih2 mengenangkan nasib diri yg kurang berjaya dalam hidup dan melihatkan berjayanya hidup mereka skrg
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 11:07 AM | Show all posts

Ekceli

Tuhan nak uji dan tengok ape yang ko kejor sebenarnye.  Dunia ke akhirat?  Kalo ko kejor dunia maka ko akan kecewe camni lah..

Aku ponah tanye depan Kaabah kenape Allah izinkan peperangan atas mukabumi ni.  Wanita & kanak-kanak dirogol.  Then aku nampak sesuatu yang pelik kat langit tu.  Setaon aku simpan baru aku cerite kat mak aku, walhal kami pegi umrah tu sama2.  Becoz He answered me.  His answer was 'just leave everything to me' gitu lah mesej yang aku dapat.  So aku jadi paham & takde nak persoal Dia dah tapi sampai la serangan ke atas Gaza 2008-2009.  Aku dah tak boleh tahan dah.  Time tu aku kabo kat Dia, kalo dia takde mercy memang Dia tak gune.  So I chose anger over faith.  Whatever.  

So that was the last time I ever put everything into His hands.  As I knew He had some very incapable & uninterested hands to pass.  Tak payah pon takpe.  Tapi tiap hari pon kalo aku takot ape2 aku tetap berdoa dekat dia jugak.  Nak kata aku atheist memang bukan la.  An atheist will never pray to anyone or anything.

Tapi ginilah.  Certain times U have to juz ignore Him.  Kalo ko mintak macam2 pon tak gune sebab Dia memang dah kasi disclaimer kata "takkan ubah nasib sesuatu kaum itu melainkan kaum itu yang ubah sendiri", so watduyu ekspek?  Forget Him at times U don't really need Him.  So with that U will limit the occurences of your frustrations.  Only call out for Him when U really don't have anyone else to turn to.

Life is not fair but make it fair for yourself.  Itu aku selalu kabo adik2 aku.  Never sit on the sejadah and ask for worldly goodness becoz He juz won't hand it out to U.  Macam jodoh, ade ramai ke dapat kawen dengan pojaan hati yang pertama?  Jarang tau.  Entah dengan sape2 yang kita kawen last2.  Vetol tuck?
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 11:19 AM | Show all posts
sebenarnya... hampir semua org penah alami masa2 ni
ini hanya salah satu fasa dlam hidup kita
berdamai lah dgn takdir
org yg kita nmpak senang belum tentu senang
kwn2 aku semua kaya raya.. tak cakap bohong
tapi semua bila jumpa aku akan luahkan kesusahan diorg
diorg pun ada ujian
ada sorang yg kaya ni
asik la org dtg mintak pinjam duit dia
klu stkat nak belajar, baiki rumah dia bagi je
ini smpai nak kawin pun cari dia
bengang la dia.. lagi bengang bila dia tak bagi
org stat jaja cerita dia sombong
mcm tu lah hidup.. yg kita nmpak belum tentu benar
dlm ofis aku
org jahat bertudung labuh lagi
kami2 yg penah kena aniaya dgn dia
smpai terfikir bila Allah nak balas kejahatan dia
tapi smpai skrg dia makin kukuh dlm ofis
kami makin lama makin mereput sini
aritu je baru aku tya dgn member, entah2 dia yg betul
kita yg dh buat salah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-7-2019 11:20 AM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 10-7-2019 11:07 AM
Tuhan nak uji dan tengok ape yang ko kejor sebenarnye.  Dunia ke akhirat?  Kalo ko kejor dunia maka  ...

tuhan mmg pernah kata dia tak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum tersebut berusaha sendiri tapi setakat yg aku nampak kaum2 tersebut mmg berusaha kuat ubah nasib mereka cuma nasib saja tak menyebelahi mereka nak jadi semaju kaum2 hebat kat muka bumi ni, seolah2 usaha mereka dinafikan begitu saja
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 11:21 AM | Show all posts
RED 666 replied at 10-7-2019 10:58 AM
kalau dah rajin pergi umrah bagai rajin semayang bagai mana mungkin mereka itu sesat malah dosa2 d ...

TT, ini yg saya dgr dari Halaqah last week, tajuk betul lupa tp pasal ekstremis la.golongan ekstremis ni part ibadah dia ya ammpunn, rajin yang amat. baca quran sgt hebat. memang kalau kite tgk x macam sesat tp sebenarnya dia tu termasuk dlm golongan fasiq.



Mungkin situasi lain siket dgn org yg menipu TT, tp yg saya cuba sampaikan walaupon org tu pegi umrah balik hari, solat x tinggal belum konfem semua dosa2 dia akan terhapus. Dosa sesama manusia, dgn TT.. selagi dia x dtg mintak maaf, berdosa lagi la org tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-7-2019 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
azie999 replied at 10-7-2019 11:21 AM
TT, ini yg saya dgr dari Halaqah last week, tajuk betul lupa tp pasal ekstremis la.golongan ekstre ...

golongan penunggang agama mcm mereka mmg byk skrg ni, mereka buat boleh tapi org lain buat berdosa besar
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 11:26 AM | Show all posts
tengok pada target kau jugak

kalau fokus masalah dari segi ketidakadilan pada si jahat kau akan terperangkap dalam persoalan yg tiada jawapan. manakala kalu fokus kau pada usaha maka kau akan melihat dari sudut memperbaiki strategi dan sebenarnya kau takan ada masa melihat kelakuan org lain sebab kau hanya sebok melakukan urusan kau sendiri.

kalu diambil kira tiap perinci kejadian maka kau akan rasa sememangnya tuhan tak adil. seperti kata2 ini " ketika burung2 lain mencari tempat berlindung ketika hujan lebat..si helang terbang lebih tinggi utk melepasi hujan tersebut." tapi kelebihan yg Allah bagi tiap insan tidak sama..maka kita gunakan saja kesempatan yg ada sebaiknya.

seperti aku terlalu byk manusia yg menyakiti..tapi aku serah urusan itu pada Allah. semakin hari manusia semakin kejam dan pentingkan diri..jgn buang masa mengira2 perbuatan mereka. kau teruskan hidup menjadi lebih baik dari mereka..cukuplah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-7-2019 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
chandrahusin replied at 10-7-2019 11:19 AM
sebenarnya... hampir semua org penah alami masa2 ni
ini hanya salah satu fasa dlam hidup kita
berd ...

apa yg dia buat, tabur fitnah ke?
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 11:28 AM | Show all posts
RED 666 replied at 9-7-2019 10:13 PM
kalau banding dgn org jahat yg hidup senang, mereka lebih beruntung sbb boleh cuci dosa dengan dui ...

nampak luaran mcm tu .. pi cuci dosa .. tapi sama ada di ampun kan ke tak itu bukan kita yg nak menilai.

kita yg susah tapi redha dgn dugaannya .. mungkin lebih byk pahalanya
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 11:34 AM | Show all posts
RED 666 replied at 10-7-2019 10:30 AM
bukan kena tipu tapi dicaci dan dihina malah sering dijadikan tempat org lain lepas geram

kalau nak pinjam sis vokuru boleh je jdkan punch bag.

u introvert ye? cm jenis i dulu balas dendam senyap je tahu2 orang tu malu sendiri or tersungkur. now i lebih rasional not emotional. u akan ada learning curve dalam kehidupan u sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 11:37 AM | Show all posts
rospinki replied at 10-7-2019 11:26 AM
tengok pada target kau jugak

kalau fokus masalah dari segi ketidakadilan pada si jahat kau akan t ...

u dh mature. kalau u xdi uji masa lepas u akan masih kanak2 mcm sis vokuru. betul kan? jd setiap org diuji supaya lebih cepat ke hadapan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-7-2019 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by RED 666 at 10-7-2019 11:41 AM
CiliPadiSedap replied at 10-7-2019 11:34 AM
kalau nak pinjam sis vokuru boleh je jdkan punch bag.

u introvert ye? cm jenis i dulu balas de ...


agak sukar nak balas dendam pada masa itu sebab mereka beramai2 sekumpulan tapi kalau jumpa satu lawan satu mmg teruk aku akan balas. yg agak sukar nak balas pada pompuan cantik mulut longkang sbb kalau nak pukul dia mmg akan jadi kes besar berbanding pukul sesama lelaki
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 11:39 AM | Show all posts
dulu pokok pisang jiran akak selalu tumbang kaka cakap monyet mengamuk. rupanya kaka tumbuk pokok pisang lepaskan stress.

sebenarnya stress xperlu di lepas. kita ada masalah kita fikir masalah ia akan jd BESAR. kita ada masalah kita cari jalan penyelesaian ia akan jd tenang
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 11:41 AM | Show all posts

Okay Aku Dah Bace

RED 666 replied at 10-7-2019 11:20 AM
tuhan mmg pernah kata dia tak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum tersebut berusaha se ...
Ko frust sebab ade orang jahat dapat gaji besar.  Well kat jabatan aku memang ade betine ni naik, sampai dah jadi calon pengarah dah sekarang ni, dengan cara kotor.  She was bini orang then she slept with the bos yang dah kertu.  Dari her early 20s so U can imejin la mesti si tua kutuk tu punye bangge.  In fact I had to listen to her rubbish talk yesterday.  So sickening.  But she has her plusses as well.  She can solve things pakai jalan logik berbanding acik2 kepam bengong yang lain kat situ.  She would drive all over the state to visit remote branches herself yang aku pon tak berani.  Okay she tukar skandal dah banyak kali.  Si tua kutuk tu pon dah pencen.  She would never solat okay.  But she wears tudung, dulu tak.  She never played fair.  To secure her promotion she threw away every good candidate punye borang mohon kerje. Biar tinggal yang bengong2 je.  Si tua tu bodoh suruh dia in caj.  So gitu la.  Ko usah la nak respek orang pasal pangkat sangat.  They choose to cheat & rub salt on our wounds.  Memang udah macam SKT depe ni pulak.  

So almost di mana2 memang camni.  In fact zaman universiti pon mana la kita boleh pass kalo kita terhegeh2 asek berdoa je tapi tak reti buat assignment.  Tak reti jawab exam.  U have to use full force to overcome the hurdles.  Biliv me la, orang yang dapat 1st class degree ni sume otak cam setan.  Ha, itu dia ukuran yang puak illuminati buat untuk determine sape yang sanggop buat ape saje supaye senang depe pilih nanti untok jadi macai2 dorang di seluruh dunia.  Ko ingat baik sangat ke genius2 ni semua?  Tarak punye.
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Ya sis,aku paham apa yg ko rasa.aku kena abused dgn family sendiri masa kecik n bila tgk org yg buat jahat kat kita tu berjaya,kaya rasa macam tak adilnya tuhan nih. Tp bila tgk org yg lagi susah,sedikit sebanyak aku rasa lebih bersyukur
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 11:43 AM | Show all posts
RED 666 replied at 10-7-2019 11:06 AM
environment toxic tu dari org sekeliling, itu pun masa zaman sekolah menengah dan awal kerja, seka ...

Betul dh tu block org2 toxic dlm media social dgn kehidupan realiti sekali. Hanya TT je yg boleh tolong diri sendiri. Kami kat sini just boleh bagi nasihat dgn sokongan. Kuatkan rohani, kekal positive, tingkatkan keyakinan diri. Paling penting, kene kuat.
Kalau boleh buat yg tu, kenangan buruk kite xleh padam tp insyaallah kite boleh hadap dia mcm angin lalu je.. tetibe angin kus2 dtg, teringat kat si polan tu polan ni.boolayan je. baik aku focus dekat life sendiri, busykan diri untuk jadi lebih berjaya.

dah TT, jgn sedih2, jangan give up!!! anda boleh!!!! Malaysia boleh!!!



Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 11:48 AM | Show all posts
RED 666 replied at 10-7-2019 11:26 AM
apa yg dia buat, tabur fitnah ke?

ni cerita lama dah
dia mengadu dgn bos besar yg salah sorang dr kami2 yg level
atas sikittt je dari dia ni tak buat keja
bos bsr pun panggillah kami2 ni
betul ke si polan tu tak buat keja
kami2 ni malas nak masuk campur hal org lain
ada kerja ke tak ke, bos msg2 la tau
kami sibuk dgn hal msg2
tapi rupanya bos bsr tak suka dgn jawaban mcm tu
tak membantu proses ofis katanya
sudahnya kami yg level atas sikitttt je dari dia ni
terus ditapak kaki kan, disejuk beku
2 3 dh keluar pun dari ofis ni
aku je dgn 2 3 org yg lain lagi bertahan
sbb priority lain yg kami fikirkan

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 11:52 AM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 10-7-2019 11:37 AM
u dh mature. kalau u xdi uji masa lepas u akan masih kanak2 mcm sis vokuru. betul kan? jd setiap o ...

ya sis..ujian itu seperti ubat yg menyembuhkan tapi pahit utk ditelan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093175s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list