Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7759
View
271
Reply

Rasa Tuhan Tersangat Tak Adil

[Copy link]

Author: RED 666       Show all posts   Read mode

Post time 9-7-2019 11:37 PM | Show all posts
masalah u apa sis? duit? hubungan?

kalau duit cari duit bisnes dengan skill u ada.
kalau hubungan just move on.

masalah tetap ada, cuma emosi dan cara view menentukan masalah  itu skala berapa? ada orang benda kecil nampak besar. ada orang jiwa besar masalah nampak kecil.

back to square , control our emotional.tuhan bagi kesusahan agar u kuat.dunia ni ujian. tiada ujian yang cikgu akan beri jawapan. jadi kuatkan diri u.  u boleh kawal diri u sedikit demi sedikit u akan nampak jalan.

kat sini skill EQ sangat penting. orang tinggi IQ belum tentu tinggi EQ. eq - emotional intelligent

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-7-2019 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
matchstick replied at 9-7-2019 11:34 PM
Cer cerita apa masalah yg paling berat tt hadap skrg.. Bisnes lingkup ke, hutang keliling pinggang k ...

masalah nak kerja dalam bidang yg diminati dgn gaji yg lebih baik tapi asyik gagal temuduga je padahal dah berusaha sgt kuat bertahun2. buat bisnes kecil2an pun tak pernah nak untung banyak. sedangkan org lain yg byk buat jahat dgn aku jalan hidupnya mudah dan senang dgn mempunyai kerjaya hebat, duit banyak dan hidup yg bahagia. nampak sgt yg tuhan ni mmg tak adil
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2019 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Try amalkan surah al ikhlas byk2..klu boleh plg ckit 100x sekali...and baca surah al waqiah..almulk..as sajadah seblm tdo...cuba amalkan utk tempoh 2 .minggu berturut2 dan tgk kesannya mcm mana...satu lg baca selawat atas nabi byk2....baca tafsiran ayat al baqarah 285 286......tahu berat mata memandang berat lg bahu yang memikul...tapi.....dont lose hope....selagi masih bernafas pasti ada jalannya...jiayou tt

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2019 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Hugs. Feel u dik. Feel u
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-7-2019 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
jas7512 replied at 9-7-2019 11:52 PM
Try amalkan surah al ikhlas byk2..klu boleh plg ckit 100x sekali...and baca surah al waqiah..almulk. ...

semayang hajat dah byk kali buat tapi hasilnya tetap menghampakan
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2019 11:59 PM | Show all posts
AbukRokok replied at 9-7-2019 11:24 PM
kalau rasa tuhan lebih sayang org jahat
bertukarlah jadi org jahat

Astaghfirullah bang Abu.....ketawa aku dibuatnya..  Haruskah diikuti saranannya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-7-2019 12:00 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 9-7-2019 11:37 PM
masalah u apa sis? duit? hubungan?

kalau duit cari duit bisnes dengan skill u ada.

bukan senang nak kawal diri bila dah terlampau tertekan
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 12:06 AM | Show all posts

Selalunya aku silent reader tapi terpanggil nk reply. Mmg senang nak suruh bersabar, tapi berat bila ujian kena pada kita. First of all, detox urself. Buang all the negative thoughts. Allah menurut persangkaan hambaNya. Go to a pantai, or a park, walk in the park or air terjun. Kalau pergi laut lagi bagus sbb udara kat laut n air garam tu , ada sodium. Na+ formula dia. Ion positive ni akan tarik negative ions dari tubuh kita. Kalau tak dapat, baca Yasin and try buat salawat nabi. Tak payah byk. Buat sehari 10x dulu. Minimal. Lama2 tingkatkan jumlah. Lagi satu, zikir, Ya Latif (129x) sehari.. In times of difficulties, 133x sehari (Habib Umar Hafidz petua, masa dengar tausiyah dia).  Lepas tu, masa mandi, niat 'Ya Allah, berkatilah hambamu,tenangkan hambamu' masa air tu mengalir kat tubuh. Air akan simpan memori ni. Masa minum air, salawat. Ait akan simpan memori ni jugak. Badan kita 70% water so, all the positive energy ni akan mengalir dalam badan kita. Negative thoughts tu dari syaitan yg suka buat kita putus asa dari rahmat Allah.  Mula pslow2 dulu and u can see the difference, insyaAllah. Aku doa utk kau bro. InsyaAllah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 12:08 AM From the mobile phone | Show all posts
RED 666 replied at 9-7-2019 11:39 PM
masalah nak kerja dalam bidang yg diminati dgn gaji yg lebih baik tapi asyik gagal temuduga je pad ...

Kalau ko fikir mcm tu, abes tu org yg lahir cacat cth nya xde kaki pun boleh komplen 'nmpk sgt tuhan x adil sbb org lain ada kaki aku xde, pastu org yg mati masa umur 20 tahun boleh komplen' nmpk sgt tuhan x adil kt aku, org lain umur panjang' adil tuhan tu bukan ikut rules kita, semua org kena dpt sama rata.

Hidup aku pun bukan berjaya sgt..nk compare dgn kwn2 u dulu diorg gaji lebih tinggi. Tp aku stop comparing years ago, fb x active supaya aku x envy kejayaan or kekayaan org lain. Syukur dgn gaji kt kompeni skrg wpun x byk tp boleh manage supaya cukup. Wpun mengamalkan konsep syukur n redho, aku still usaha improve diri dlm kerja. Hasil nya dpt jgk naik pangkat tp gaji mgkn x boleh lawan pun kwn2 yg kerja exec kt company mnc nun.. Aku compare diri aku dgn org yg lebih berjaya just utk motivate diri supaya ada improvement je.. Tp kalau aku x berjaya or kaya mcm diorg aku compare diri dgn org yg lebih susah supaya rasa bersyukur.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-7-2019 12:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by RED 666 at 10-7-2019 12:14 AM
matchstick replied at 10-7-2019 12:08 AM
Kalau ko fikir mcm tu, abes tu org yg lahir cacat cth nya xde kaki pun boleh komplen 'nmpk sgt tuh ...


mmg simpati kepada sesiapa yg lahir cacat tapi apa yg aku mampu buat hanyalah beri sedikit derma setakat yg mampu dan mendoakan kebahagiaan mereka

aku tak kisah kalau tgk kawan2 berjaya tapi tgk musuh2 aku hidupnya berjaya benar2 buat aku sakit hati seolah2 tuhan merahmati segala perbuatan keji mereka itu
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 12:20 AM | Show all posts
RED 666 replied at 10-7-2019 12:00 AM
bukan senang nak kawal diri bila dah terlampau tertekan

normal. benda tu normal. chemical dalam otak akan berkecamuk . buat masa ni luahkan lepas tu tenangkan diri ye? nak nangis silakan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-7-2019 12:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by RED 666 at 10-7-2019 07:03 AM
CiliPadiSedap replied at 10-7-2019 12:20 AM
normal. benda tu normal. chemical dalam otak akan berkecamuk . buat masa ni luahkan lepas tu tenan ...


biasa layan hobi dan ingat kenangan manis lepas bila tengah tertekan
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 12:48 AM | Show all posts
RED 666 replied at 9-7-2019 11:31 PM
mmg rasa lebih baik macam tu sebab kalau tuhan boleh bagi peluang kepada org yg jahat lagi zalim ...

Astahfiirullah hal azeem.  Kenapa berburuk sangka mcm tu sekali terhadap rahmat Allah swt. Jgn salah ertikan sifat Keadilan Allah spt sifat keadilan sesama manusia...orang dpt satu, awak dpt satu.  Bukan begitu. Sifat keadilan Allah punya pengertian khusus, tersendiri dn hanya dgn tauhid shj boleh memahami.

Rezeki seseorang sudah Allah tentukan. Cara mendapatkannya juga berbeza2.  Ada yg dpt dgn mudah, melimpah ruah, ada pula yg harus berhempas pulas tetapi tak mencukupi atau sekadar cukup2 makan aje. Sedemikian begitu, adil-tak adilnya adakah kita berhak persoalkan keadilan Allah? Adakah boleh kita mendikte Allah berdasarkan pengertian adil yg manusia fahami? No, definitely no.  

Allah tak akan menguji manusia setakat yg mampu manusia hadapi sedangkan Allah tidak pula menzalimi. Mll ujian Allah, ummat dituntut bersabar,  muhasabah diri dn mengajak berfikir mencari solusi. Itu semua nanti akan menjadikan seseorang itu berjiwa cekal, berani, matang, bijak bertindak, berusaha dn tidak berputus asa. Di sebalik itu semua, itulah jalan kpd memahami pengertian hidup yg penuh liku. Yg penting ummat perlu berusaha dan berdoa kpdNya.

Jgn sekali2 membanding2kan nasib kita dgn nasib orang lain kerana rezeki kita sudah ditentukan olehNya. Kalau kita tak dpt atau tak berjaya, maka itu bukan rezeki kita sebesar manepun kita mahukannya. Allah tak akan memberi apa yg kita mau tetapi Allah akan beri apa yg kita perlu. Yakinlah, Allah knows better. We never know what Allah has in store for us. Itulah rahsiaNya. Hari ini kita bukan siapa2 tetapi hari esok kita mungkin akan menjadi manusia bertuah adanya. Kembalikan keikhlasan awak kpd Allah Ta'ala dn perbetulkan solatmu. Sesungguhnya Inna solati wanusuki wamah yaya wamamati lillah hi raobbil 'alamin. Yakinilah maksudnya, InsyaAllah  segala kegusaran tak akan berlabuh lama di dlm hati. Mengajilah, berdoa dn zikirlah selalu kerana Allah itu maha mendengar. Jgn pula berfikir hari ini berdoa, besok mesti dapat. Semuanya akan mengambil waktu lantas  bersabarlah kerana Allah itu ada.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 01:25 AM | Show all posts
RED 666 replied at 10-7-2019 12:32 AM
biasa layan hobi dan kenangan manis lepas bila tengah tertekan

Apakah awak tak perasan bahawa Allah sayangi awak dan pilih awak dgn ujianNya. Orang kaya, orang miskin, orang baik dn orang jahat tetap diuji Allah ttpi masing2 ada cara menghadapinya. Dgn saranan drp netizen agar awak sering baca surah2 dlm AQ, berzikir dn berdoa, secara tak langsung mengusung awak untuk lebih dekat kpd Allah swt. Awak harus kuat, harus yakin bahawa segala cubaan itu hanyalah bersifat sementara. Berdoalah dn mengadulah masalah awak kpd Allah kerana hanya Dia yg mampu menolong di samping awak juga perlu tolong diri sendiri. Jgn hanya mengeluh dn menyalah2kan, apalagi kalau awak pula ikut mengadili Allah swt. seolah2 berlaku tidak adil terhadap awak.   Na'uzubillah....

Musuh jahat awak, awak lihat spt keberuntungan, awak tentu belum tau apakah celaka bagi dia yg sedang menanti. Setuju?  Awak kata musuh awak jahat, jahatnya mcm mane.  Bagaimana pula kalau ada orang lain tanya musuh awak adakah awak ini jahat.  Kalau musuh awak kata awak jahat, maka secara keadilan manusia, siapa yg jahat sebenarnya. Jgn terlalu menilaikan keberuntungan dn kerugian hidup hanya berdasarkan materi. Jgn materi mengkelabukan iman awak dn menyimpangkan keyakinan shng perlu mempertikaikan keadillah Allah swt. Ingatlah, jgn sama sekali kita pertikaikan keEsaan Allah swt. Sesuai dgn ayat AQ "Laila hailla anta, subha naka inni kun tu minoz zalimin"... carilah maksudnya (surah al-Anbiya":87)  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-7-2019 02:02 AM From the mobile phone | Show all posts
nolya replied at 10-7-2019 12:48 AM
Astahfiirullah hal azeem.  Kenapa berburuk sangka mcm tu sekali terhadap rahmat Allah swt. Jgn sal ...

allah byk je menguji manusia sesuatu yg diluar kemampuan mereka dan byk je yg tewas dgn ujian tersebut sampai sanggup membunuh diri
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-7-2019 02:04 AM From the mobile phone | Show all posts
nolya replied at 10-7-2019 01:25 AM
Apakah awak tak perasan bahawa Allah sayangi awak dan pilih awak dgn ujianNya. Orang kaya, orang m ...


setau aku musuh2 aku tu la selalu buat aku sakit hati sampaikan rasa hidup aku tertekan sgt tapi tuhan seolah2 meredhai perbuatan mereka. alangkah bagusnya kalau aku dapat tengok kehancuran mereka di depan mata aku sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 02:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Kelebihan bertuhan adalah kita boleh blame tuhan utk semua benda buruk yg terjadi..

So klau bertuhan pun kau rasa dah terbeban sangat..

Xyah lah cuba cuba utk xpercaya pada tuhan..sebabnya kalau xbertuhan lagi teruk tekanannya..

Why dont letak tepi dulu berkenaan tuhan tolong / uji ni n focus pada isu sebenar..selesaikan isu tu dengan berharap tuhan tolong..dan kalau gagal anggap jer tuhan uji n cari alternatif lain utk selesaikan isu tersebut..

Never give up..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 02:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Daku memahami
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 08:22 AM | Show all posts
jangan putus asa..
terus berdoa kepadaNya..
Allah sentiasa mendengar..

setiap manusia akan diberi ujian untuk
melihat sejauh mana keyakinan dan
keimanan kepadaNya..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 08:50 AM | Show all posts
moga dipermudahkan segala urusan ....
tuhan takkan uji kita dgn ujian yg kita tak mampu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087800s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list