Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2458
View
46
Reply

JANDA KAH AKU?

[Copy link]

Author: Kebayahijau    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 9-7-2019 01:45 PM | Show all posts
kalau dah macam tu camne situasinye tu?sebab ade kawan baru kena kes macam ni...dapat jantan xguna...dah kawen tapi ada skandal...bukan baru sekali kantoi...kali ni masuk 3x...kawan ni pun bergaduh teruk sampai laki eh lafaz talak kat dia...tapi yang kesian kawan ni dia xtau nak buat apa bila dah lafaz talak tu...sebab nak rujuk pejabat agama camne surat nikah dengan ic dy laki jibauk tu pegang...cari jantan tu kat opis jantan tu lari2 xnak jumpa...so cmne tu ye...nak tau prosedur bila jadi mcm tu...sebab kesian kat kawan tu
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2019 02:33 PM | Show all posts
Untuk seketika ini, rujuklah kpd mahkamah syariah untuk kepastian. .  Permulaannya suami hanya halau sdr keluar rumah kerana ketika itu dia sedang marah, fikiran berserabut, emosi tak stabil, mau bersendirian, bukan ada maksud untuk menceraikan. Tetapi sdr pula mencabar dia untuk  'lepaskan', maka egonya tercalar dn terlepaslah lafaz cerai kinayah/sindiran.  Not unless dihatinya  ada tekad untuk menceraikan, maka jatuhlah talaknya.

Sdr bertenanglah dulu, muhasabah diri dn tanya kpd diri  apakah benar2 maukan perceraian.  Bila suasana dah sejuk, tanya semula kpd suami apakah maksud dia sebenarnya pada kata2 dia sebelumnya. Apakah tidak ingin berbaik semula, bermaaf2an dan berpakat untuk menjaga kata2 jgn mengungkit2 segala hal yg sudah berlaku.  Antara sdr dn suami  sudah saling memilih seharusnya  sudah ada  pengertian  untuk saling menerima seadanya.  Kalau masih ada peluang untuk rujuk, rujuklah. Kalau tidak,  sdr dan suami  ada hak untuk buat keputusan. Semoga ada keputusan yg bijak dn terbaik untuk hubungan kalian.

Perceraian itu halal ttpi dibenci oeh Allah swt.   

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2019 02:45 PM | Show all posts
kakyungpilah85 replied at 9-7-2019 01:45 PM
kalau dah macam tu camne situasinye tu?sebab ade kawan baru kena kes macam ni...dapat jantan xguna.. ...

Lafaz talak tak boleh dibuat main2. Wbgmnapun, tuduhan suami lafazkan talak harus ada atau bukti, samada mll teks (sms, wasap, nota) atau ada saksi yg mendengarnya.  Kalau tak ade semuanya, susah mahkamah nak terima pengakuan kerana boleh je pihak isteri dituduh mengada2kan. Pihak isteri harus bawa perkara trs ke pihak mahkamah syariah.  Saya tak pasti apakah di pejabat kadi ada salinan catatan nikah (second copy sijil nikah) yg boleh dibuat rujukan. Anything, kena rujuk mahkamah syariah dn mereka boleh beri nasihat.

How come kawan U tak tau ape nak buat.  Tak berkursus nikah dulu ke atau persoalan spt itu tak ada dlm silibus.
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2019 02:49 PM | Show all posts
nolya replied at 9-7-2019 02:45 PM
Lafaz talak tak boleh dibuat main2. Wbgmnapun, tuduhan suami lafazkan talak harus ada atau bukti,  ...

tak tau laa...sebab dia kata suami dy lafaz tu masa berdua dalam bilik....lepas tu suami dia menyesal ajak rujuk balik...tapi kawan ni xnak pasal dah 3x kantoi curang...tambahan kawan tu dah gugur 2x pasal stress kat laki dy...tu macam dah tawar hati tu...la ni laki dy lari bawak surat nikah dengan IC kawan tu pasal takut kawan tu report kat pejabat agama...so..walaupun xde IC tu boleh ke mengadu kat pejabat agama tu?
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2019 03:39 PM | Show all posts
kakyungpilah85 replied at 9-7-2019 02:49 PM
tak tau laa...sebab dia kata suami dy lafaz tu masa berdua dalam bilik....lepas tu suami dia menye ...

Cuba kawan itu ingat balek, adakah suami lafazkan talak dlm keadaan tenang dn atau sedar (walaupun ketika marah kerana talak tetap jatuh). Suami yg kedapatan/ketahuan berkali2 curang dgn isteri bukanlah seorang suami yg baik. Ada isteri yg halal di rumah, masih juga bermaksiat di luar. Pasti ada yg tak kena di mane2.
Suami ni, apa mau dia sebenarnya? Apakah suami tak mau membina sebuah rumahtangga yg bahagia serta sebuah institusi keluarga yg ramah dn berkat? Tentu maukan? tapi tak semudah itu bagi mendapatkannya.  Harus ada restu drp banyak pihak, khususnya drp isteri, ibubapa dan mertua serta ipar-lamai. Bermula drp rumahtangga sendiri, suami harus jadi pemimpin dn imam yg baik.  Sewaktu maghrib, adakah suami mengimamkan solat jemaahnya? Bagaimane dgn doa dn mengajinya? Atau tak sempat?

Bercakap ttng perbaikan rumahtangga ni banyaknya tipsnya......mudah dicakap tapi susah dibuat. Esp kalau disuruh isteri bersabar (paling susah kan?). Paling2 terdesak untuk isteri meleraikan perasaan yg terganggu dgn karenah suami ialah di hamparan sejadah. Mengadu dan merayulah kpd Allah swt, hanya Allah jualah yg berkuasa membolak-balekkan hati manusia ini. Sentiasalah berdoa tanpa jemu dn kalau dpt bacalah surah Yassin setiap maghrib seiring menghantar maksud agar Allah lembutkan hati suami, mohon suami kembali ke jalan yg diredhai seraya memberi kesejahteraan sekeluarga. Bagi isteri yg teraniaya, Allah amat mendengar keluhan isteri dan InsyaAllah akan dibantu.

Ttng IC, salah bagi orang lain memegegang IC yg bukan miliknya.  Bagaimana pemilik IC berurusan dgn bank atau pejabat pos, atau polis, dll. Kalau kawan U boleh bua IC baru buat je sekalipun kena denda. Surat nikah, minta je salinan surat nikah di pejabat kadi tempat menikah.  Kalau perlu dibuat akuan bersumpah atau cop lawyer buat je.  At least ada usaha untuk selesaikan masalah. Kalau semuanya tak tau, sampai ke sudah tak akan selesai.






Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 07:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Sedih sangat baca thread Korang...
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Takziah tt, kuatkan semangat dan doa banyak2 ye.  

Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 9-7-2019 11:49 AM
Ada pulak yang komen tak baca habis apa TT tulis...

Takziah TT...

Eleh hang pun nasib baik menyumbang...kalau tidak pun dah lama kena sepak raga....

Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 11:34 PM From the mobile phone | Show all posts
nolya replied at 9-7-2019 02:45 PM
Lafaz talak tak boleh dibuat main2. Wbgmnapun, tuduhan suami lafazkan talak harus ada atau bukti,  ...

Skg phd boleh beli....apalah sangat kalau nak dapatkan sijil kursus rumahtangga without having to attend??
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2019 12:55 AM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 11-7-2019 11:34 PM
Skg phd boleh beli....apalah sangat kalau nak dapatkan sijil kursus rumahtangga without having to  ...

So, do u want to say sijil kursus nikah pun boleh dibeli ke? OK boleh percaya tapi sebenarnya orang itu membeli kebodohan dia sendiri. Apa salahnya kalau dia attend kursus trs.  Banyak perkara boleh dipelajari dn dijadikn penyuluh serta  rujukn dlm setiap perkara terkait masalah  berumahtangga. At least, u are aware of the problem, u know what to do and who to approach.


Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2019 12:37 PM | Show all posts
Kalau dah sampai kena halau dan maki hamun sampai maruah tercalar . Takkan nak stay lagi. So i think TT buat keputusan yg betul.

Sabarla, alhamdulillah takde anak lagi so beban tak sangatla. beban pada perasaan je la.

Sabar sabar and sabar
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2019 01:32 PM | Show all posts
adila39 replied at 12-7-2019 12:37 PM
Kalau dah sampai kena halau dan maki hamun sampai maruah tercalar . Takkan nak stay lagi. So i think ...

Suami kalau sampai mengherdik, menghalau isteri, maki hamun shnga mencalarkan maruah isteri, adakah memang sifat azalinya seorang yg kasar dan garang?  Apakah tak kenal atau sebelumnya suami begitu orangnya?  Atau sejak akhir2 ni saje?  Apa penyebabnya suami jahat sedemikian?. Ada masalah kewangan atau ada WIL?

Wanita hari ini, YES...tak perlu tunduk lagi dgn kezaliman dn KDRT. Wanita ada hak mempertahankan hak dn maruah, jgn kerana talak dn nafkah ada di tangan suami maka boleh semaunya suami menzalimi isteri. Isteri adalah pendamping hidup dn teman sekelambu, bukan lagi babu yg harus dibebani dgn segala persoalan hidup.  Ambik anak gadis orang secara baik, tak suka pulangkan secara baik juga.

Bercerai sekalipun tak disukai Allah, ttpi jika itu jln terbaiknya, beri peluang kpd isteri mendapatkan kebahagiaan dan diri dia sendiri mencapai kebahagian dgn tidak saling menzalimi.  


Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2019 04:09 PM | Show all posts
bukan mudah utk dua mahluk berlainan jenis, lain latarbelakang, lain upbringing, lain pendapat, dan serba serbi lain..utk berkongsi hidup,sentiasa dalam keadaan aman tanpa calar2 pergaduhan.Rumahtangga dan cinta sesuatu yg bukan hadir sendiri, tapi kena pupuk dan semai.2 tahun bukanlah jangka masa yg lama dan bukan juga sekejap..sedikit sebanyak pasangan sudah agak kenal each other.memang byk dugaan berumahtangga naknak zaman sekarang.sedangkan zaman ibu2 kita dulu walau x banyak godaan dan pilihan tetap ramai yg kecundang juga..what more zaman sekarang dgn adanya socmed,reunion,godaan pejabat dan 1001mcm lagi.mungkin komen saya agak klise, tapi apa jua masalah,terutama berkaitan pasangan kita,,rujuklah pd Allah dulu.bagaimana caranya nak berkomunikasi?..kalau nak bercakap dengan Allah..caranya solat..kalu nak dengar Allah bersuara..caranya dgn baca Quran.jangan putus asa, sebaiknya bangun malam..minta sungguh2..apa yg terbuku dihati luahkan pd Dia..walau x nmpak zahir tapi sifatNya Maha Mendengar.mungkin kita x nampak responseNya directly..tapi in shaa allah, hati jadi tenang,lapang dan waras.Dan Dia akan bantu..tapi bukan saja kena percaya..tapi kena yakin pertolonganNya.dengan Allah kita x perlu sembunyi mcm kita cerita ngan manusia..lambakan hati kita 100%..tengah malam bangun solat..menangis laa..mengadulah..buatlah dulu..dengan penuh yakin..saya percaya perlahan2 Puan akan jumpa punca simpulan masalah ini..bila sudah tenang..baru la cari org yg rapat dgn kita dan minta pendapat..sebaiknya yg lebih tahu bab2 perkhwinan menurut islam..moga Puan akan dapat merungkai permasalahan ini..masalah dari langit dan penyelesaian pun sebaiknya kita minta dari yg diAtas..wallahua'lam
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
nolya replied at 12-7-2019 12:55 AM
So, do u want to say sijil kursus nikah pun boleh dibeli ke? OK boleh percaya tapi sebenarnya oran ...

Mak pak hang dulu kursus tawen kat mana???

Ada???

Ada sampai bercerai berai macam org sekarang yg hadir kursus intense tawen sampai sebulan???

Ilmu itu dituntut, tapi fundamental kalau hancus...tengok apa jadi dgn myakaninaya, robin, koyote, singlemum, deindraff???

NEE SEMUA SPESIS yg TAKDA ILMU YOU THINK.!!

Hamg
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 11:33 AM | Show all posts
menakkautau replied at 13-7-2019 11:05 AM
Mak pak hang dulu kursus tawen kat mana???

Ada???

Ko ni dah kenapa...menyahut posting orang lain dgn bahasa yg kasar .... mengait2kan makbapak ni? Tak ade bahasa yg lebih hormat ke nak berforum.  Tolong ye, ramai dah jelak dgn cara ko menulis di sini.  Cara dn bahasa ko menulis pun orang dah tau sape ko disebalik mn ni. Pse lah.... jadilah manusia yg ada wibawa, kredibiliti bukan muncul dgn niat memprovokasi dn cari gaduh.  Eh, bosanlah.... cakapan ko tu tak mendidik.  
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
nolya replied at 13-7-2019 11:33 AM
Ko ni dah kenapa...menyahut posting orang lain dgn bahasa yg kasar .... mengait2kan makbapak ni? T ...

Hang yg terdidik cepat melompat pasal apa???

Manak punya soklan dah terjawab atwu memang nak buat riversioj???
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 13-7-2019 11:36 AM
Hang yg terdidik cepat melompat pasal apa???

Manak punya soklan dah terjawab atwu memang nak bu ...

Terdidik ler sungguh...
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 02:41 PM | Show all posts
menakkautau replied at 13-7-2019 11:36 AM
Hang yg terdidik cepat melompat pasal apa???

Manak punya soklan dah terjawab atwu memang nak bu ...

Of course aku merasa terganggu dn 'melompat' membaca posting ko yg sering tak beradab. Rimas dgn gaya ko menyahut posting orang lain.
People berforum melemparkan idea secara umum tapi yg ko balas secara khusus,penuh dgn provokasi dgn bahasa yg kurang ajar.  Ko tak belajar adab ke dulu.

Orang kalau terdidik pasti tau jaga adab, sopan-santun setiap masa: masa bercakap, masa menyahut sapaan orang, bahasa dijaga.  Ibarat masuk rumah orang harus beri salam. Bukan semena2 menyergah, menyampuk tak tentu fasal, isu ke mane, ide ke mane, dikaitkan2 pula segala makbapak, caci-maki, sempat lagi membinatangkan orang sana-sini.... eh, apa ni. Ko ni tak gherti nak hormatkan orang ke. Sehebat ape yg ko nak buktikan diri ko kat netizen di sini.
Nak aku jawab soalan ko, aku boleh jawab. Ada akad maka adalah cerai dan akan berakad lagi. Itu lumrah sekalipun dibenci Tuhan tpi diperbolehkan.
Orang2 dulu tak adapun kursus2 kawen, tapi boleh je kekal perkahwinan mereka. Banyak faktor yg mempengaruhi ttpi bukan bererti tak ada perceraian. Bukan tak ada cite selingkuhan/kecurangan, cite termengandung, cite kawen lari,.....ada.  Ada dulu dn ada sekarang. Cuma dulu tak ada IT, sebaran mengata mengumpat tak selaju hari ini.  Hari ni berita dihujung jari, ke hujung dunia pun orang boleh tau.

Muda-mudi dulu tetap dibekalkan dgn ilmu berumahtangga. Belajar bab munakahat di sek2 agama dn itu jadi suluhan di alam realitinya.  Zaman ni, harapkan kursus saje, setakat nimba ilmu sehari-dua nak jadikan pedoman tak memadai. Pasangan dulu bukan tak ade masalah rumahtangga ttpi mereka sabar dn tak mudah lafazkan cerai, maka banyaklah kesah2 gantung talak.  Cerai tidak dinafkahi pun tidak.  La ni, wanita dah bijak, no more gantung2 talak kerana mereka boleh ke mahkamah syariah mohon fasakh.


Cukup jawapan aku spt yg ko harapkan?  Lain kali, nak nyampuk posting orang, biar ada ilmunya ttng perkara yg dibahaskan.  Tak cukup fakta baik diam,  bukan tak pasal2 maki sana maki sini. Cukup2lah memaki sana-sini.  Orang bukan nak baca posting makian ko tapi orang nak baca pendapat ko. Paham?
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2019 04:05 PM | Show all posts
Edited by cmf_blingblings at 24-7-2019 04:07 PM

Satu perkara yg tua-tua selalu pesan, bila suami marah kita jgn melawan, jgn provoke suruh lepas ke apa. Keputusan jgn dibuat masa tgh marah. Aku ni masa muda hangin ribut tofan semua ada sbb aku rasa aku boleh hidup tanpa laki. Ada aku kisah? Hang nak belah? Belah laaa.. Rasa diri hebat. Siap bungkuih baju laki bubuh dlm beg letak kat pintu

Tapi itulah bila kita jauhkan diri dari Allah, Allah ujilah kita tahap gitu. Tu zaman gedik-gedik ahhh

So TT hang jgn lupa sujud pada Allah, minta petunjuk. Biaq bertenang dan sejuk dulu. Dah tahu tak apa dan tempat nak duduk buat apa suruh laki cerai? Lainlah boleh lari balik rumah mak bapa.

Mungkin dia pun tgh marah sampai terkeluar benda yg tak sepatutnya keluar. Kalau jatuh talak, bercerailah tapi jgn lupa talak ada 3. Boleh rujuk balik kalau sama-sama rasa bersalah dan masih nak berdamai. Semua org pernah bergaduh dlm rumah tangga cuma nak cerai ke dak ja ....Org pompuan aku faham sangatlah dlm kepala tu kalau radang/marah kat laki setan dok bisik ja bercerai bercerai bercerai...

Berbincanglah dari hati ke hati, kalau masa lalu masing-masing tak sempurna cubalah cari kesempurnaan untuk hari ke depan. Pompuan kena hebat, carilah pendapatan sendiri kalau boleh. untuk persiapan masa susah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2019 03:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Lelaki yg ada degree,agama, ustaz, imam pun belum tentu lg boleh jd suami yg baik n adil
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.079090s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list