Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
11944
View
174
Reply

Dian, Bunian and Me

[Copy link]

Author: dewi    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 18-7-2019 06:18 PM | Show all posts
akak rasa kalo manusia berkawan dengan bunian, akan ada kesan buruknya kepada manusia.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 06:32 PM | Show all posts
dewi replied at 16-7-2019 01:28 PM
sambung cerita lagi lah ..

selain puteri dan panglima2 dia ada juga bunian lain mai umah . contoh ...

bidan tu bila da masuk rumah semua orang boleh nampak dan dengar dia bercakap kah?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-7-2019 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
ninja9 replied at 18-7-2019 06:32 PM
bidan tu bila da masuk rumah semua orang boleh nampak dan dengar dia bercakap kah?

Dian je la nampak. Jd dia la tukang sampai kan apa mak.bidan ckp.

Tapi masa mak.bidan periksa perut adik angkat tu dia kata dia rasa mcm ada bende sejuk sentuh perut dia.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-7-2019 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
MelahJanda replied at 18-7-2019 06:18 PM
akak rasa kalo manusia berkawan dengan bunian, akan ada kesan buruknya kepada manusia.

Akak pun rasa gak.mcm.tu.. Kadang jeles melampau pasai depa leh terbamg. Manusia ni hadap la jln kaki. .

Joking ok.. But joke aside.. Kawan manusia pun sama gak.. Kesan buruk tu lebih terasa gitu. At least la bunian ni x de nak pinjam duit pas tu x bayar. .

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 10:58 AM | Show all posts
keh keh keh

memang pelek..
dua dua orang pun ada yang berdamping..
jika tiada yang mendamping, takkan terbuka hijab lu dua orang...
nasihat wa, singkirkan lah yang berdamping tu...
jangan sampai yang mendamping tu mengusai sahaja..
ikut cerita lu masa ni, ok sahaja ..mereka nak berkawan..
tapi takut overlimit sampai satu masa.bila masa desperate..

keh keh keh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2019 11:25 AM | Show all posts
Ah_Kwan replied at 19-7-2019 10:58 AM
keh keh keh

memang pelek..

berdamping dgn berkawan tak sama.
berdamping tu sentiasa la ada dgn org tu macam belangkas 24/7 yg ni di seru ada tali pengikat .

yg ni they come and go , macam kawan2 gi bertandang umah kawan ye. dtg kasi salam gitu kejap pas tu balik .


hijab anak i je yg terbuka mmg sejak azali gitu dr kecik.
my hijab is intact . get yr fact straight .


Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 11:30 AM | Show all posts
dewi replied at 19-7-2019 11:25 AM
berdamping dgn berkawan tak sama.
berdamping tu sentiasa la ada dgn org tu macam belangkas 24/7  ...

keh keh keh

sorang je la yang didamping
yang lu orang tak perasan yang berdamping tu...
sebab ada yang berdamping tu yang boleh nampak yang nek berkawan tu...
dari kecik dah didamping..tu yang tak perasan..
tanpa yang didamping..mustahil nampak yang berkawan..

keh keh keh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2019 11:41 AM | Show all posts
Ah_Kwan replied at 19-7-2019 11:30 AM
keh keh keh

sorang je la yang didamping

and yr point is??

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 11:53 AM | Show all posts

keh keh keh

kan wa dah bagi nasihat tadi..
taknak dengar sudah lah..
kerana sekarang ini lu orang sedang seronok dengan so call 'kelebihan' tu..
ianya bukan kelebihan....tapi satu perkara yang rumit..senipis kulit bawang..
jangan sampai satu masa..mereka yang menghunus keris tu...
takut nanti tergantung di illiyin sahaja..
just advise..ok  no more then that...


keh keh keh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2019 12:04 PM | Show all posts
Ah_Kwan replied at 19-7-2019 11:53 AM
keh keh keh

kan wa dah bagi nasihat tadi..

i am open to discussion tapi kasi la point yg valid sikit.
takat warning je macam tu how to evaluate?

no we all tak seronok dgn kelebihan apa yg lebih nya bukan leh buat duit jadi kaya kuat ke lagi cantik ke hapa? leh buka pusat perubatan
jual air mineral sebotol rm10? nope no such thing gak

do you see dlm cerita ni akak cerita we bask in the glory and the perks ?
ada petua buat minyat urut pun syarat dia tak leh jual , sedekah so ilmunya berkat.
nak tlg org kena ikhlas. we take it as a responsibility ye.

Allah bagi kelebihan tu untuk kami tlg org . cuma kadang responsibility tu terlalu berat sebab ilmu belum penuh di dada.
masih belajar kekdah nya

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 12:40 PM | Show all posts
dewi replied at 19-7-2019 12:04 PM
i am open to discussion tapi kasi la point yg valid sikit.
takat warning je macam tu how to eval ...

keh keh keh

kan wa dah cakap

Allah bagi kelebihan tu untuk kami tlg org .
setiap yang dapat ini barang..ini ayat pasti keluar..
the main point is kelebihan...
wa tanya satu soalan..mau kah hidup tanpa 'kelebihan' itu?
maukah hidup tanpa boleh melihat 'alam' lain?
maukah hidup seperti manusia normal yang lain?

tepuk dada tanya lah selera....
ramai yang wa jumpa, dah kena bash gila gila..baru nak mengaku pun..
dan akhirnya keluarlah yang berdamping dengannya..
ada juga yang keluar macam batu permata semasa sedang wudu'

tapi selagi niat di hati 'nak'..memang susah lah mau keluar..
mau balik dan bergantung harap hanya pada Allah dan Muhammad ..bukan satu perkara mudah...
nampak bangsa lain boleh terbang pun sudah wow kan?
tapi malangnya Allah kata manusia itu sebaik baik kejadian..
bangsa lain tu sebenarnya yang sebok nak berdamping dan berkawan dengan kta..
sebab nak berhadap dengan Muhammad.

keh keh keh

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2019 12:45 PM | Show all posts
Ah_Kwan replied at 19-7-2019 12:40 PM
keh keh keh

kan wa dah cakap

honestly .

mmg klau boleh tak nak ada kelebihan tu . ko ingat best leh nampak hantu merata tak kira waktu?

batu apa la pulak .. there is no such thing as batu hikmat tok nenek tu you might have mistaken us dgn org2 terdahulu yg awak pernah jumpa kot.
pernah kena tipu ke? dupe to believe such thing exist.

the terbang part is a joke (in case you cannot read well)
that was intended as a sercasm
manusia pun leh terbang per... with air asia everyone can fly




Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 02:50 PM | Show all posts
dewi replied at 19-7-2019 12:45 PM
honestly .

mmg klau boleh tak nak ada kelebihan tu . ko ingat best leh nampak hantu merata tak ...

keh keh keh

lantak lu lah

keh keh keh
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 05:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Ah_Kwan replied at 19-7-2019 11:53 AM
keh keh keh

kan wa dah bagi nasihat tadi..

Boss..tolong baca thread iols pasal hotel bunian. tolong komen
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Ah_Kwan replied at 19-7-2019 12:40 PM
keh keh keh

kan wa dah cakap

Kalau saya mau..mau sangat. Tolong saya kat benang tu eh
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya ada pengalaman pahit. Sangat pahit. Satu hari di satu majlis seramai 25 org dr kalangan saudara terdekat, selepas asar, seseorg di datangi/diresapi pendampingnya. Biar saya gelarkan dia A. Di khalayak ramai A  yg sedang diresapi itu, menunding jari ke muka saya dan memfitnahi kononnya saya mengamalkan ayat2 secara terbalik ke atas suami (suami saya memang dh beberapa tahun sakit2). Walau saya berkata benar, saya tak mampu mempertahankan diri. Tak puas hati, A memukul2/menampar2 bhg depan dan belakang tubuh saya konon dia nk kluarkan ilmu saya tu. Tak puas hati lagi, A guna lada hitam dan ditekan pd ibu jari kiri dan pd tulang belikat kiri badan saya. Tp saya tak rasa sakit pun. Sejak itu saya jd sangat sangat berdendam kesumat dengan pendamping si A!! Pendamping A memfitnahi saya!!
Di hari yg lain, A memanggil seorg perawat (mungkin bomoh) ke rumah dia utk berubat pd kes yg saya sendiri tak tau sbb saya tak ada di situ. Selesai berubat, seseorg bertanya pd perawat utk tengokkan suami saya kenapa dgn sakitnya tu. Sekali lg saya difitnah. Saya difitnah bahawa saya beri nasi kangkang pd suami. Allahu... xde kemampuan nk ckp apa dah. Saya cuma nk kongsi cerita. Tak ada niat apa2 pd kak dewi. Harap kak dewi jgn ambil hati ye..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-7-2019 10:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Zazama replied at 19-7-2019 11:15 PM
Saya ada pengalaman pahit. Sangat pahit. Satu hari di satu majlis seramai 25 org dr kalangan saudara ...

Yq kongsi cerita nak kecik ati wat pe. Berkali2 akak dah tegaskan akak dan dian x de pendampimg. Akak dan dian pun x pernah kena resapi, kesurupan kerasukan .

X perlu kot sbb dian boleh cakap direct je dgn makhluk halus semua. Yg main resap2 ni sebab depa nak communicate tapi x leh nak zahirkan jd dia.masuk dlm tubuh org.

Byk gal bomoh guna cara ni. Tapi utk alak dian.. We never hd the need for it. Akak x tau la apa bende merasuk org tu pendping jenis apa. Tapi alhamdulillah kami x permah lagi wat kerja mcm tu.

Alak.simpati dgn nasib awak. Dan jgn takut dik walau apa org ckp kalau lamu x buat salah buat pe nak rasa bersalah ke sedih. Berani la demi kebenaran .
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2019 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
aku mimpi kena kejar hantu pada malam 18 julai yg lalu. fuh. mujurlah akak x takut dgn hantu

cuma dlm mimpi penat berlari
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-7-2019 03:55 PM From the mobile phone | Show all posts
MelahJanda replied at 20-7-2019 12:46 PM
aku mimpi kena kejar hantu pada malam 18 julai yg lalu. fuh. mujurlah akak x takut dgn hantu

cu ...

Dlm mimpi lwh excercise.. Untung la .
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2019 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
dewi replied at 20-7-2019 10:23 AM
Yq kongsi cerita nak kecik ati wat pe. Berkali2 akak dah tegaskan akak dan dian x de pendampimg. A ...

Ye kak dewi. Saya faham. Akak tidak diresapi dan didampingi. Tapi berkebolehan berkomunikasi. T.kasih atas simpati akak.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080239s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list