Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
1488
View
44
Reply

Macam mana nak pujuk anak..

[Copy link]

Author: Pisces1983    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-7-2019 03:39 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum n salam sejahtera

Aku nak tanya pendapat korang..terutama ibu bapa tunggal..macam mana nak pujuk anak balik ke kampung ex korang?

Anak aku yang ni dah darjah 2..sebelum ni ok je..tapi kali ni dia bagitau dia tak nak balik beraya kat kampung ex..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2019 03:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Mgkn ada sebab knapa dia taknk. Cuba tanya samada ada apa2 yg terjd masa the last time kat sama. Mgkn kene marah ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-7-2019 04:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Nana_Man replied at 7-7-2019 03:58 PM
Mgkn ada sebab knapa dia taknk. Cuba tanya samada ada apa2 yg terjd masa the last time kat sama. Mgk ...

Ada tanya..antaranya sebab layanan family sana..tapi takde la sampai marah2..mmm..camne nak ckp ek..sbb benda tu mmg dulu pun saya dah nampak..

anak saya yg ni memang sensitif sikit..tapi tula..saya taknak la sampai dia taknak balik sana..
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2019 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Pisces1983 replied at 7-7-2019 04:06 PM
Ada tanya..antaranya sebab layanan family sana..tapi takde la sampai marah2..mmm..camne nak ckp ek ...

Pujuk pelan2.. slow talk ngan dia. But kalau dah ckp ngan dia bnyk kali, dia tetap taknk, u kene respect the child's decision. Budak tu yg kene hadap semua. Kesian. Cuma takot sebelah ex tuduh u tak kasi budak tu dari jumpa dorang. Tu jer yg u kene take note.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-7-2019 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Nana_Man replied at 7-7-2019 04:14 PM
Pujuk pelan2.. slow talk ngan dia. But kalau dah ckp ngan dia bnyk kali, dia tetap taknk, u kene r ...

Ya..saya masih pujuk dia untuk balik ke sana..

Betul..kalau anak saya taknak balik ke sana..itu la perkara yang saya risaukan..sedangkan saya tak halang anak nak ke sana..
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2019 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Pisces1983 replied at 7-7-2019 04:17 PM
Ya..saya masih pujuk dia untuk balik ke sana..

Betul..kalau anak saya taknak balik ke sana..itu ...

Anak rapat ngan si ex? Kalau rapat, ex yg bole pujuk2 budak tu..
Tapi kalau ngan ex pun tak rapat, memang susah untk budak tu nk ke sana. Pasal at tis age, dorang rasa insecure bila berada kat tmpt kat dorang tak brape senang. Jgn kn budak, kita yg dewasa pun taknk berada kat tmpt kt kita rasa tk selesa.
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2019 04:41 PM | Show all posts
ckp je kt rumah ex ada hantu kopek sis vokuru
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-7-2019 04:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Nana_Man replied at 7-7-2019 04:36 PM
Anak rapat ngan si ex? Kalau rapat, ex yg bole pujuk2 budak tu..
Tapi kalau ngan ex pun tak rapa ...


Nak cakap rapat mcm anak n ayah orang lain tu, macam tak jugak..ex kurang nak layan..itu kalu masa dengan saya dulu la..

mungkin sebab tu jugak anak suka balik kampung saya..belah saya memang agak rapat sikit..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-7-2019 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 7-7-2019 04:41 PM
ckp je kt rumah ex ada hantu kopek sis vokuru

Kaka cili ni memang tau..tak abis2 Vokuru dia..
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2019 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Pisces1983 replied at 7-7-2019 04:42 PM
Nak cakap rapat mcm anak n ayah orang lain tu, macam tak jugak..ex kurang nak layan..itu kalu ma ...

Kalau tak rapat, jgn harap lah budak tu nk ke situ.. so i guess, baik u jaga hati perasaan anak tu.. tak yah paksa2 dia.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-7-2019 05:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Nana_Man replied at 7-7-2019 04:53 PM
Kalau tak rapat, jgn harap lah budak tu nk ke situ.. so i guess, baik u jaga hati perasaan anak tu ...

Ooo..ok..harapnya belah sana faham la kan..bukan tak bagi, anak yang taknak pergi..huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2019 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Pisces1983 replied at 7-7-2019 05:03 PM
Ooo..ok..harapnya belah sana faham la kan..bukan tak bagi, anak yang taknak pergi..huhuhu

Yup, cuma high chance dorang takkn faham. Tapi salah dorang jgk kan, pasal buat anak tak suka gi sana. Kalau dorang layan baik2 dari dulu, mesti tak jd mcm ni.
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2019 05:32 PM | Show all posts
senang je , communicate dengan your ex husband akan apa yang dirasakan punca, sila tegur family member ex supaya tak buat macam tu, lagipun , hak anak tu tak nak emotional abuse.

tu je.

lagipun tak akan ada serious implication kot sebab dah tak ada hubungan yg secara langsung melainkan  ex and anak sahajalah.

the first is to communicate about this with your ex hubby / pasangan dulu.

kalau tak pun, asalkan dia jumpa ex hubby sudahlah , asalakan dia happy.

Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2019 05:34 PM | Show all posts
Pisces1983 replied at 7-7-2019 04:06 PM
Ada tanya..antaranya sebab layanan family sana..tapi takde la sampai marah2..mmm..camne nak ckp ek ...

kalau  tak terlalu peribdai what is it that she disliked about their treatment tu? adakah tutur kata mereka, no verbal  , if yes ini kena stop.

kalau family layan sebab atas relationship ibu ayah ini tak professional, kesian anak. anak tu tak salah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-7-2019 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Nana_Man replied at 7-7-2019 05:27 PM
Yup, cuma high chance dorang takkn faham. Tapi salah dorang jgk kan, pasal buat anak tak suka gi s ...

Bukan tak layan baik2..cuma kurang layan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-7-2019 05:45 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 7-7-2019 05:32 PM
senang je , communicate dengan your ex husband akan apa yang dirasakan punca, sila tegur family memb ...

Masa anak bagitau dia taknak balik ke kampung sana..saya minta anak call n ckp sendiri dgn ex..ex pun macam ok je..tak tanya sebab apa..

Ex saya memang ada ambil anak2 bila dia tak kerja n ada bermalam jugak..tapi rapat ke tak ke..atau macam dulu jugak ke..saya pun tak pasti..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-7-2019 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 7-7-2019 05:34 PM
kalau  tak terlalu peribdai what is it that she disliked about their treatment tu? adakah tutur ka ...

Kurang layan..kadang2 tu anak saya ada tegur pak sedara tanya itu ini..tapi kadang tu dibiar tak berjawap..pak sedara tu lebih kurang baya adik2 saya..

Mcm keluarga saya..kami agak rapat..balik kampung saya..anak saya boleh rapat2 dgn mak n pak sedara..baring2 n nak peluk2..dgn sepupu dia pun rapat jugak..kadang bila tengok keadaan anak berpeluk ngan mak pak sedara, kadang sedih jugak..anak saya suka orang layan dia..
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2019 06:10 PM | Show all posts
Pisces1983 replied at 7-7-2019 05:48 PM
Kurang layan..kadang2 tu anak saya ada tegur pak sedara tanya itu ini..tapi kadang tu dibiar tak b ...

oh i see, ill treatment ye, kalau macam tu kena inform anak , how old is your child yg ada changes dalam hubungan you suamiisteri sebab cerai- ishe okay with this? if okay stick to daddy jelah dan kalau family kat sana acuh tak acuh then tak ada isu la kot nak suruh dia pi mingle dengan kelaurga your ex?

why dont you and you daughter buat special visit 1-2 jam je , bagilah buah tangan , be nice and sebulan sekali lawat for social visit dan untuk maintain silaturrahim.


kalau ada family belah sana yg ill treated her then ade lagi tak yg lebih mesra suruh dia mingle aje.

sebab kesan jangka panjang dia akan jadi tak rapat dengan belah sana , which is not so healthy long term wise but well , kalau depa pun sama well. the best you could do is nt to go to their levelah.
buat social visit  je.

gitu gitu.

yg lain Qalas.lapangkan dada.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-7-2019 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 7-7-2019 06:10 PM
oh i see, ill treatment ye, kalau macam tu kena inform anak , how old is your child yg ada changes ...

Anak saya yang 8 tahun ni lelaki..sensitif sikit orangnya..kakak dah 11 tahun..dia ok je pergi dua2..

Nak pergi melawat..kampungnya agak jauh..tol pun hampir sekali ganda dari saya balik kampung saya..mungkin kalu ada berjalan2 ke belah sana..boleh la nak singgah rasanye..tu pun harapnye tak kekok la kalu berjumpa lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2019 06:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Belikn kinder egg atau beyblade yang plg power
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.085750s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list