Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5808
View
103
Reply

REALITI KEHIDUPAN: IBU BAPA TOKSIK?

[Copy link]

Author: shahirakay       Show all posts   Read mode

Post time 5-10-2019 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by noor2 at 5-10-2019 09:03 AM



Moga kita menjadi ibubap yang terbaik untuk anak2 kita supaya menjadi contoh untuk anak2 kita menjadi ibu bapa yang terbaik juga....dan akan terlahir lah generasi manusia yang terbaik di masa akan datang. ..

Memang wujud ibu yg mengabaikan anak2 ni....yang pentingkan diri sendiri. ..dan ibu2 bapa yang sebegini lah yang mencipta generasi yang tidak sihat...dan biadap dan seterusnya mengabaikan.anak2 demi kepentingan diri semdiri. ..sepertimana ibu bapa itu sendiri. ..
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2019 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 5-10-2019 09:02 AM
Moga kita menjadi ibubap yang terbaik untuk anak2 kita supaya menjadi contoh untuk anak2 kita me ...

Mana yg lebih getir???menjadi ibu bapa yg baik, atau anak anak yg baik pada ibu bapa???



Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2019 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 5-10-2019 08:43 AM

Berbuat baik pada ibu terutamanya is unconditional.......Tuhan tak berfirman utk kita berlaku serta berkata baik pada ibu selagi mana dia ibu yg baik sahaja kan???

What's your thot on this???
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2019 10:15 AM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 5-10-2019 09:50 AM
Berbuat baik pada ibu terutamanya is unconditional.......Tuhan tak berfirman utk kita berlaku sert ...

Aku setuju 100% kata2 manak. ..X kira ibu bapa kita macam mana. .sebagai anak kita kena hormat ibu bapa. ..ni dah arahan Allah. ..dan  rasulullah....siapa kita untuk mengingkari suruhan Allah....

Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2019 12:03 PM | Show all posts
dahlamadah.. replied at 1-10-2019 04:22 PM
terbit rasa simpati bila membaca coretan sahabat-sahabat.. hanya yang merasa tahu erti sebenar mempu ...

tq momod Sasha
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 12:50 PM | Show all posts
cmf_chipmunk replied at 18-9-2019 02:45 PM
Thanks kepada yang buka thread ni. Rupa-rupanya banyak kes yang tak sebulu dengan mak bapak sendiri  ...

hal mak - kurangkan komunikasi, elak berjumpa kalau tak perlu, jgn balik selalu...biar adik badik lain yg bagi perhatian kat dia ... sampai satu keadaan (kita pun taktau bila) , mak berlembut hati time tu jgn plak you keruhkan keadaan dgn berkeras. semoga u dapat jaga suami  & anak elok2. semoga Allah menetapkan hati you dgn suami hingga akhir hayat . semoga u tak ulang kesilapan mak.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2019 11:07 AM | Show all posts
ada pun thread ni.. tahun ni agak kritikal hub. me and my mom.. bbrp kali dah gaduh.. last time bulan lepas ingat nak jumpa la mana setazah nak mcm mengadu.. salu ngadu dgn hubby jer.. rasa dah tak tertahan sgt hati ni............. walaupun hubby selalu ckp, takpe kalau kita tegur mak kita, tp i mcm rasa berdosa sgt.. tp dlm hati sakit hati juga bila dah dibuat mcm2..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2019 01:41 PM | Show all posts
Meiizu replied at 7-10-2019 12:50 PM
hal mak - kurangkan komunikasi, elak berjumpa kalau tak perlu, jgn balik selalu...biar adik badik  ...

Btw I am male hehe.

Ok betul, kurangkan komunikasi dan hanya bercakap bila perlu. Dan sejak akhir2 ni i notice ada kesan sedikit2 walaupun tak lagi. My mum feel that i dah beberapa lama tak bersembang panjang with her. Sekarang ni apa2 saja perkara I will discuss dengan my father instead of mother. dan itu akan kurangkan sakit hati i pada my mum and do hope improve relationship.


Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2019 01:57 PM | Show all posts
Edited by Meiizu at 8-10-2019 01:59 PM
cmf_chipmunk replied at 8-10-2019 01:41 PM
Btw I am male hehe.

Ok betul, kurangkan komunikasi dan hanya bercakap bila perlu. Dan sejak ak ...

alamak...acctlly reply kat @bracebintang post #76 bukan you... tersalah tekan ke hapa..
jap jap i kena betulkan balik
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2019 01:58 PM | Show all posts
bracebintang replied at 28-9-2019 10:06 AM
Antara benda yg paling buat aku jauh hati dengan parent sendiri, bila bertahun2 aku duduk umah dgn n ...

(note : sebelum ni ter reply komen salah kat orang lain)


hal mak - kurangkan komunikasi, elak berjumpa kalau tak perlu, jgn balik selalu...biar adik badik lain yg bagi perhatian kat dia ... sampai satu keadaan (kita pun taktau bila) , mak berlembut hati time tu jgn plak you keruhkan keadaan dgn berkeras. semoga u dapat jaga suami  & anak elok2. semoga Allah menetapkan hati you dgn suami hingga akhir hayat . semoga u tak ulang kesilapan mak.

Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2019 03:10 PM | Show all posts
Meiizu replied at 8-10-2019 01:58 PM
(note : sebelum ni ter reply komen salah kat orang lain)

dulu i ada buat mcm ni.. masa mula2 buat dulu tu nampak la mak berlembut (konon mcm berubah) tp tak lama ler..
makin lama makin cepat rebounce nya.. hmmmm lama2 tu malas la nak pk sgt walaupun ter pk la jugak.
tak larat la





Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2019 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
bracebintang replied at 28-9-2019 10:06 AM
Antara benda yg paling buat aku jauh hati dengan parent sendiri, bila bertahun2 aku duduk umah dgn n ...

lebih kurang je kita ni brace. duit bulanan kita bg tak pernah miss.. pastu bila kita balik kampunh abis di ungkitnya mcm2.. duit rm40 utk keperluan ayah pon mintak kt kita jugak.. duit die x boleh sentuh langsung..... huhu..skrg kita block dr berhubung dgn mak kita. pedih sgt hati
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2019 01:07 AM From the mobile phone | Show all posts
nor_aini.s replied at 6-7-2019 10:36 AM
Thanks babe, insyaAllah aku kan ubah, sekarang, mmg dah xde mrh2 melainkan dia btl2 buat slh, tu p ...

Aku dlu mcm kau. Tp sebab aku renung balik apa salah anak aku. Dlu aku doa kt Allah bg aku ank. Knapa bila ada ank aku x hargai.

If aku marah ank aku, aku akn tarik nafas dalam2 lepastu aku akn duduk sama rata dengan ketinggian anak aku. Aku akan cakap baby, u x blh buat mcm ni sbb benda ni x btul. Aku akn explain klau dia bising, org x suka. Nnti org dh x nak kwan dgn dia. Then last aku akn ckp u know mommy love u right ? Then aku peluk dia. Sbb aku blkar dri kecik bila kau mrah, pukul, nnti budak2 lg x nak dgar ckap kau. Alhamdulillah ank aku each time aku buat mcm tu, dia fham n x buat salah dh. Ldg2 ada terlepas gak salah tp dia akn berhenti sndri n tgok kau then dia akn fham apa salah dia sndri. Kau try cara aku ni dlam sebulan tgok mmg akn ada perubahan inshallah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2019 10:27 AM | Show all posts
Edited by cmf_chipmunk at 25-10-2019 10:28 AM
dahlamadah.. replied at 1-10-2019 04:22 PM
terbit rasa simpati bila membaca coretan sahabat-sahabat.. hanya yang merasa tahu erti sebenar mempu ...

Bila kau cerita pasal ayah tak nak anak overshadow dia ni aku teringat kat ayah aku. Ego dia memang tinggi sebab nature dia sebelum ni sebagai anak manja pada nenek aku dan dia dikelilingi oleh anak-anak saudara yang sentiasa ikut cakap dia. jadi bila aku tahu pasal kisah ayah aku ni sedikit sebanyak aku faham kenapa ayah aku at one point tercabar dengan aku. Pernah ayah aku hantar whatsapp pasal anak kena taat pada ayah lepas balik dari rumah aku. Aku kekadang rasa sedih jugak bila ayah aku jadi macam ni. Mungkin dia tercabar sebab aku boleh berdikari dan ada keluarga yg baik. Ayah aku tengok seolah-olah aku ni telah 'mencabar' dia dan tidak bergantung harap pada dia. Kadang-kadang aku tak faham kenapa ayah 'tercabar' dengan anak lelaki dia ni yang dah berdikari. Mungkin dia rasa aku ni kena ikat betul2 dan tak lari dari dia. Tapi sebagai anak aku tetap treat ayah aku dengan baik walaupun terluka juga lah dengan tindakan dia masa kecil dan sekarang. kena banyak bersabar.
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila aku baca threat ni aku rasa sedikit lega dn tenang.. sbb aku tau aku x sendiri.. aku x sendiri menghadapu konflik ini .. dan aku harap hal ini akan cepat selesai dan my mum akan berubah.. nak cerita, rasa mcm panjang sgt.. nnti la kalau aku rasa nak cerita aku cerita.. tp nak ckp, i used to be anak yg dgr ckp mak.. dan sgt rapat.. ( ayah x da mslh sgt). Tp bila aku dh mula rasa nak buat hal sndiri, dia igt aku marah dgn dia dan dia lancarkan perang dgn aku.. benda ni baru berlaku dlm sebulan mcm tu.. dn bila aku cuba berckp dgn dia, dia tinggi suara menyebabkan aku undur diri semula dn buat hal sndiri. Stress.. tp kena hadapi sbb aku baru pindh kerja balek kg dn duduk ruma parents.. doakan aku lembut hati dn sabar

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 8-10-2019 01:58 PM
(note : sebelum ni ter reply komen salah kat orang lain)



Tq mei utk suggestion tu. Mmg dah jarang balik skang ni, lgpun vibe adik beradik lain balik rumah nmpak dpt menghepikan dorg je drpd aku balik. Tambah pulak perut makin membesar ni, rasa cm malas je nk jalan. Cuma semalam ada la balik kejap, tu sbb nk amik printer aku kt umah tu. Dah x pakai sbb xde ink, so aku amik je la. Tu pun jd issue tau, geram je rasa ati. Padahal printer tu terperap bawah katil sampai berhabuk ok! Dan2 ibu aku ckp adik aku nk pakai, siap sound kt dlm group famili ckp aku x reti kesian tgk adik belajar nk pakai printer. Abg aku siap suruh aku bg balik printer tu n suruh aku beli lain. Pagi ni jugak aku anta printer tu balik,pakej dgn ink aku bg. Ntah lah, kdg fikir balik nape aku dilayan sebegini. Maybe ada silap aku kot kt dorg. Tp aku xnk tny nnt jd issue lain pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Diamje replied at 20-10-2019 11:14 PM
lebih kurang je kita ni brace. duit bulanan kita bg tak pernah miss.. pastu bila kita balik kampun ...

Sabar eh diamje. Kalau dorg rasa bg duit tu tanggungjawab kita utk dorg, teruskan je bg. Kalau tu bole menenangkan dorg.
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2019 11:38 AM | Show all posts
cmf_chipmunk replied at 25-10-2019 10:27 AM
Bila kau cerita pasal ayah tak nak anak overshadow dia ni aku teringat kat ayah aku. Ego dia meman ...

no doubt, anak yg baik akan tetap hormat ibu bapa dia..cumanya benda ni makan dalam, lagi la kalau dah simpan lama.  ibu bapa takkan berubah, anak tu mmg kena banyak sabar.  betul kata ko.. tambah la pulak kalau ayah dah mmg berstatus boss dalam kerjaya dia, pencen pun mmg tetap akan ada ciri2 authoritative.   rasa ego dan tercabar tu hanya timbul pada ayah terhadap anak laki dia je.  ngan anak pompuan, ada soft spot yg sgt ketara.  then when it comes to cucu.. ckp pasal kebebasan utk memilih pulak.  didn't walk the talk.


bila ada perasaan mcm ni antara anak dan ayah.. anak tak boleh nak bercerita atau meluah perasaan sedangkan sepatutnya ayah boleh jadi teman pendengar.  bila masing-masing dah tua, dah terlambat utk kembalikan masa.. so, end up just lalui sisa-sisa hidup yg ada dgn cara terbaik.  jgn timbulkan masalah supaya tak sampai jadi pergaduhan dgn ibu bapa.  itu pun dah cukup baik.  

people say time heals but you can never mend broken feels

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2019 02:13 PM | Show all posts
Aku ada benda nak luahkan hari ni.

Kadang-kadang aku fikir kat mana la tempat aku di akhirat nanti. Kadang-kadang aku tak nampak harapan aku nak cium bau syurga. Orang lain bila teringat kat mak deorang, deorang akan rindu. Seolah-olah syurga tu dekat je. Tapi bagi aku especially hari ni, bila aku bayangkan muka mak aku aku terasa kebencian. Ada ke tempat kat syurga untuk orang yang ada perasaan benci kat mak dia?

Aku tau dan sedar ujian untuk orang lain mungkin lebih hebat. Terpaksa jaga mak ayah yang sakit ect ect. Tapi ujian aku dan kami adik beradik ialah perangai dan sikap mak kami yang buat hati kami semua semakin hari semakin jauh. Tak ada rasa kasih sayang.

Hari ni aku marah sangat kat mak aku.
Ayah aku ada sakit jantung. Ayah berjalan pun bertongkat. Kalau berjalan banyak sikit nanti kaki akan bengkak. Aku dengar esok deorang nak ke JB sebab ada kenduri saudara sebelah mak aku. Mak aku ni tak rapat pun dengan saudara mara dia. Kami adik beradik pelik kenapa sanggup nak travel Ipoh - JB. Dah la duit pencen ayah pun tiap-tiap bulan tak pernah cukup. Belum sampai cukup bulan mesti akan mintak duit kat anak-anak. Tapi kitaoang tak kisah sangat. Untuk ayah, kalau kitaorang mampu dan ada, kitaorang bagi je. Apa yang menyakitkan hati ibu suka spent ke benda tak penting. Shopping barang lazada lah, belikan produk yang mahal2 kat anak bongsu dia dan macam2 lagi perbelanjaan tak penting yang lain. Lepas tu suka perhabis duit jumpa bomoh. Rasa lemah badan sikit jumpa bomoh. Macam mana la kami tak marah.

Berbalik kepada cerita depa nak pi JB ni, hari tu mak aku suruh aku cek tiket flight. Selalunya mak aku akan text pakai phone ayah sebab dia tau kami anak2 ni lemah kalau dengan ayah. Sama la macam hari tu. Aku layankan je. Aku tolong cek tiket and aku bagi tau semula tikat mahal. Kemudian ayah kata tak apa lah kalau macam tu depa pi JB naik bas je. Ayah aku ni kerap juga ke tandas lepas tu dia tak boleh duduk lama sangat nanti kaki lenguh. Aku suruh ayah fikir balik. Aku cakap kat ayah, kalau tak penting nak ke JB tu tak payah la pergi. Tapi aku faham ayah terpaksa jugak bagi benda ni jadi sebab kalau tak nanti mak aku akan buat muka kat ayah. Mak aku akan meratib mengungkit benda ni sampai berbulan-bulan. Ayah terpaksa ikutkan. Apa yang mak aku nak semua ayah aku terpaksa ikutkan walaupun sebenarnya dia tak mampu dan keadaan dia tak mengizinkan.

Kitaorang anak2 bukan tak boleh bawakkan. Tapi korang boleh faham kan, kita bukan kerja dengan kampeni bapak sendiri yang tiba2 je boleh terus cuti. Kalau ada family event apa2 kena rancang dulu cuti. Nak travel makan belanja. Kalau benda dah rancang, memang dah ada allocation duit untuk travel tak apa lah. Betapa pentingkan diri sendiri nya mak aku ni, dia tak fikir pun semua tu. Lepas aku brain wash ayah aku pasl drawbacks travel naik bas, ayah aku hantar kereta dia pi repair and depa nak travel esok by car. Ayah tu tak fit nak bjalan/drive jauh2. Kenapa mak aku tak boleh fikir benda ni? Dia nak ikut sedap tekak dia je. Yang penting apa dia nak tercapai. Ayah aku sakit nak separuh nyawa pun tak ambik kisah.

Satu lagi benda yang buat aku marah hari ni, adik aku no 4 nak kahwen bulan feb 2020. Korang tau kan nak kahwin banyak duit nak kena pakai? Tau tak mak aku paw duit adik aku RM1k? Hari2 dia tanya adik aku "nak kawen ni takde ke nak bagi duit sikit?" and adik aku pun malas nak pening kepala dia bagi. Aku pernah bergaduh dengan mak aku smapai aku tinggi suara kat dia dua tahun lepas. Masa tu adik aku no 3 nak kahwin. Mak aku mintak duit kat adik aku nak tukar barang kemas dia dan nak beli phone baru. Cincin untuk bini adik aku yang no 3 ni depa beli besar dawai je. Punya lah halus. Mendidih darah aku. Maka aku pun dapat bayangkan mendidih jugak lah api neraka depan muka aku.

Korang boleh bayangkan tak, kat mana la tempat aku kat akhirat nanti? Terlampau banyak amarah aku kat mak aku.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2019 10:49 PM | Show all posts
I feel the same way..I still have parents. my ayah okay je layanan sangat memuaskan. it's just my mom. idk why but her attitude is so toxic to me. macam2 dah buat kat i sampai i rasa dah taknak balik rumah selalu and call my mom. i know it sounds rude, tapi I dah tak boleh nak tahan dengan her attitude. layan i seolah olah i ni macam anak angkat. selalu rasa sedih tgk mak org lain layan anak dorang elok je. i dont want to tell what she did to me, but all I can say is she should not do what she did to me as i am her biological daughter. sekarang I dah jarang call tanya khabar. sbb i banyak terasa sangat dgn my mom. I love my parents so much but I think cukup lah I sayang dalam hati and kurangkan interact with my mom. Please tell me i'm not the only one yang ada toxic parents? I rasa sedih sangat bila fikir nasib i kena mcm ni. selalu doa mintak lembutkan hati my mom. cuma belum termakbul lagi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082956s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list