Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6164
View
104
Reply

REALITI KEHIDUPAN: IBU BAPA TOKSIK?

[Copy link]

Author: shahirakay       Show all posts   Read mode

Post time 16-9-2019 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
aku pon ada toxic mom... aku just diam sbb x tahu nk react mcm mana. aku doakan Allah balas segala kebaikan dan keburukan my mom.
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 11:59 AM | Show all posts
iraizz replied at 14-8-2019 12:20 AM
Sedih kan bila mak bezakan kita dengan adik beradik lain. Mak aku selalu kata aku ni tak pandai be ...

sedih sangat sebab dia tak nampak kesusahan aku yang ibu tunggal ni yang menanggung sume belanja dan menanggung anak2 tanpa satu sen pun dapat nafkah dari ex suami, tapi yang dia nampak adik aku yang tak bekerja tu sedangkan adik aku takde anak, duduk pun tak menyewa dan adik beradik lain sentiasa membantu dia.., yer la aku tak berduit mcm yang lain, yang boleh bagi dia macam2, tiap2 bulan dapat barang2 dari go shop, kena herdik dengan anak2 yang berduit pun redha jer ..

bila dia susah pandai pulak dia cari aku, telefon aku sumer, tapi kalau aku telefon dia macam nak taknak jer bercakap sampai aku dh fobia nak telefon dia walaupun hati aku teringin sangat nak telefon, sembang2 dengan dia. masa raya lagi la, yang ni la yang berhempas pulas tolong dia sedangkan anak2 lain wat tak tau jer sibuk layan laki ngan anak2, tak reti pulak dia nak cakap dengan diaorg suruh tolong sekali ngemas dan memasak sume, aku la yang asyik kena suruh, kan menjawab bermasam muka pulak..sudahnya aku malas nak balik kampung sekarang ni..

sorry la terpanjang pulak sebab dh lama pendam, ni baru sikit yang terluah..yg lain tak terluah rasa sebab pedih sangat apa yang dia buat pada aku dan anak2..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 02:14 PM From the mobile phone | Show all posts
kaishi replied at 30-7-2019 08:29 PM
Aku nak share, memg kisah aku.....

Aku tak kisah org nak kecam aku, ni bahagian aku, ujian aku,  ...

Jangan kawin lagi kalau perkahwinan yang kedua ni gagal......perkahwinan pertama awak dulu banyak keperitan yang awak lalui dari luahan2 awak.....jadikan pengajaran. ..penting sangat kah pasangan dalam hidup....

Yang penting anak2. ...bila awak kawin. ..perasaan anak amat rapuh. ...kesian anak2. ....

Aku..kalau orang maki atau lukakan perasan anak aku....aku serang orang tu cukup2 tak kira siapa in reality. ...aku memang protective sangat pada anak2 aku tambah2 bab perasaan .....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 17-9-2019 02:14 PM
Jangan kawin lagi kalau perkahwinan yang kedua ni gagal......perkahwinan pertama awak dulu banyak  ...

aku memg da xnak dan x akan kawin lg.....

aku malas dah hadap drama.....

aku penat dah.... divorce kali kedua tak sesakit kali pertama..... sbb aku tgh pregnant,

bnyk sgt penganaiyaaan.... aku x larat dah nak tulis.....

so aku malas pk, enjoy pregnancy ni, sampai laaaaaaa bsalin, besarkan anak2,
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2019 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
kaishi replied at 17-9-2019 05:28 PM
aku memg da xnak dan x akan kawin lg.....

aku malas dah hadap drama.....

Moga dipermudahkan hidup kaishi dan anak2. ....amin. ....awak kuat. ...kuatlah semangat untuk menempuh kehidupan demi anak2 tersayang. ....
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2019 02:45 PM | Show all posts
Thanks kepada yang buka thread ni. Rupa-rupanya banyak kes yang tak sebulu dengan mak bapak sendiri dan aku memang alami sebelum dan selepas kahwin walaupun aku anak lelaki sulung. Meh aku share cerita

Biasanya anak lelaki sulung ni harapan keluarga tapi malangnya aku selalu dibanding-bandingkan dengan orang lain terutamanya oleh mak aku. Mak aku ni dari aku kecil selalu cakap aku ni gelaplah tak macam dia yg kulit cerah, siap benarkan lagi orang kata2 aku ni bukan anak mak lah bagai, sedih pun ada masa tu. Masa aku sekolah selalu juga mak aku bebel-bebel, aku rasa biasa sahaja tapi sampai satu tahap aku rasa mak aku ni macam dah tak boleh tolerate dengan karakter aku, nak dubah-ubah sangat. dari bab akademik sampailah cara hidup aku dia akan argue dan complaint macam2. Aku memang masa sekolah bit rebellious dari segi perasaan walaupun depan2 orang aku nampak macam ok sahaja. Ayah aku pula memang seorang yang baik walaupun aku nampak agak selfish dan suka pentingkan kerabat-kerabat dia sahaja berbanding anak-anak. Apa-apa urusan penting tak pernah nak bincang dan libatkan anak-anak. masa aku kahwin pun nyaris-nyaris tak jadi sebab sikap mak aku yang konon 'perfectionist' itu tak kenalah ini tak kenalah. Nasib jodoh aku kuat

Selepas aku dah kerja dan berkeluarga, aku perasan mak aku ni tak berubah. Masih lagi suka cari masalah dengan aku, ayah aku dah mula ok walaupun adalah juga aku rasa terabai. Suka cari masalah dengan wife aku kemudian anak2 aku. Mak aku mula rasa insecure and cuba nak kawal family aku. Sampai satu tahap aku tak tahan aku bincang dengan wife aku cuba kurangkan berhubung sebab akan ada saja alasan mak aku komplen itu dan ini.

Baru-baru ni aku discover karakter mak aku ni ada seolah-olah narcissistic mother. Dia akan cuba ubah anak dia jadi macam dia dan akan kritik bila anak-anak dia tak ikut cakap dia. Cara terbaik nak handle narcissistic person ini ialah kurangkan hubungan. Aku akan sembang macam biasa dengan mak aku tetapi aku limitkan. Bila dia dah mula nak serang peribadi aku aku cepat2 stop. Now I prefer to talk to my father saja.

Kadang-kadang aku rasa serba salah buat mak aku macam tu tapi aku tak boleh nak masuk dalam 'guilt trap' yang dia akan cuba nak pasang. Kadang2 letih juga aku nak layan karenah mak aku ni tapi aku pesan kat diri buat as minimum as I can. Dan aku tak expect mak aku ajkan berubah terus baik, cuma aku kurangkan bercakap dan stop her from interfere with my family matters. Iyelah mak sendiri takkan kau nak buang kan, bagi ruang sedikit saja. Aku tak peduli walaupun adik-adik aku dan sedara-sedara aku pandang negatif cara aku handle mak aku. tapi demi kebaikkan diri aku dan keluarga aku kena buat supaya family aku tak  kena teruk macam aku kena masa kecil-kecil dulu, Aku pesan pada wife bersabar dan jangan treat anak macam mak aku treat aku masa kecil-kecil dulu. Depan rasa ok tetapi mental memang makan dalam lah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2019 09:57 AM | Show all posts
cmf_chipmunk replied at 18-9-2019 02:45 PM
Thanks kepada yang buka thread ni. Rupa-rupanya banyak kes yang tak sebulu dengan mak bapak sendiri  ...

I feel you.
Aku pun buat benda yang sama dan kurangkan komunikasi dengan mak. Cuma kadang-kadang aku rasa sedih sangat bila teringatkan dia -- dan bila compare hubungan aku dengan mak aku, and hubungan kawan-kawan aku dengan mak depa yang sangat rapat. Aku sedih sebab aku tak dapat buat macam tu dan jadi macam tu.
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 10:42 AM | Show all posts
mak tu pun manusia biasa cuma dia tak sempurna
jauhilah diri dan bina hidup sdri
jadi mak ni tak perlu nk interfere sgt hidup anak2 banding-banding
malas nk igat..aku igt perngorbanan dia je kena struggle demi kelangsungan hidup
ada bapak pun mcm good for nothing.

tapi ujian anak2 tak sama..aku lihat anak yg mak sanjung puja dan tattang mcm tu je. wat the hell..

pstt..dulu rajin jgak aku luah psal ni..ada mulut bontot ayam sebok ngata kita ni mcm2. dia tak kena batang hidup sdri..sedap ko menyindir kulu kilir..hidup org2 tu bagus sgt ke?

sory tt..moga tabah dan kuat.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Mak ak dulu kami kecik ska sgt mrh2.. Maki2 hamun.. Mg berberkas dlm ht ak.. Rs jauh ht sgt.. Ngan bapak pn bergadyh.. Nearly everyday bergaduh.. Klu dia jerit tu mg 1 taman leh dgr.. Ak malu sgt sbb ckg ak yg duk selorong dgn ak penah ejek kat skola... Arwah tok pn pnh oesan jgn keja dkt2 rumah..
Bl dh tua n kawen ni dia mcm berdengki plk dgn besan.... Cr ak.. Mg ak jauhkan dr je..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
shahirakay replied at 19-9-2019 09:57 AM
I feel you.
Aku pun buat benda yang sama dan kurangkan komunikasi dengan mak. Cuma kadang-kadang  ...

Sedih memang sedih tetapi hidup kena teruskan. Aku kadang2 ada perasaan begitu tetapi aku kena move on. Dari satu sudut aku dah berjaya dalam akademik dan kerja dan ada family yang baik cuma anggaplah mak aku tu satu ujian. Aku jadi redha. Mulut2 saudara mara tu boleh diabaikan walaupun ada juga yg try nak provok dan ajar aku. Mereka tak tahu apa jadi sebenarnya. Yg aku jadi kuat sebab wife anak2 dan aku boleh berdikari. Itu kekuatan aku.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 07:10 PM | Show all posts
sedih juga yea baca citer2 korang nih..

harap ai tak jadik mak yang toksik la..

anak2 dah besar2 nih, cabaran lain pulak kan..

semoga semuanya tabah menghadapi cabaran berparentkan manusia2 toksik..

ai salute uols sebab boleh sabar.. sebab kalau kena kat ai, ntah lah jadik apa.. sebab ai bukan orang yang memiliki kesabaran yang tinggi.. apalagi dalam bab2 buli mcm nih..
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 08:29 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 17-9-2019 02:14 PM
Jangan kawin lagi kalau perkahwinan yang kedua ni gagal......perkahwinan pertama awak dulu banyak  ...

Harlowwwww nor...hang nee pehal eh???hang tak nampak si singlemum tuh kah???

Dah masuk 4-5 kali bersilih ganti...masih still rolling......mencari tapak bahagia...tiada penghujung dan titik noktah tau.....

Hang paham nee kan???
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 08:31 AM From the mobile phone | Show all posts
NURMIMIE replied at 19-9-2019 07:10 PM
sedih juga yea baca citer2 korang nih..

harap ai tak jadik mak yang toksik la..

Kalau istilah toxic tak appropriate utk hang, macamana hang sexplain anak anak hang buat advertisement mintak diri mereka be adopted by others???



Larikkkkkkkkkkkkkkkkk
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 08:36 AM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 19-9-2019 10:42 AM
mak tu pun manusia biasa cuma dia tak sempurna
jauhilah diri dan bina hidup sdri
jadi mak ni tak  ...

Anak buah manak yang baru tumbuh gigi pun tahu that no one is perfect....

Dari notion ini ..napaer sampai ramai diluar sana yang sampai mintak cerai dari laki ???

Menurut statistic dipejabat nikah gantung, jalan nibong......banyak kes hari ini yang perceraian itu sebenqrnya dapat diresolve...with counselling...tapi itulah ramai jenis gedegak kan???

Nak jawab???





Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 08:46 AM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 22-9-2019 08:36 AM
Anak buah manak yang baru tumbuh gigi pun tahu that no one is perfect....

Dari notion ini ..nap ...

Nak jwb soklan hang ni tk menjdikan aku lbertambah ilmu dan iman..sedangkan kau cuma mengulang ayat dan pengetahuan biasa yg umum dh tau.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 09:04 AM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 22-9-2019 08:46 AM
Nak jwb soklan hang ni tk menjdikan aku lbertambah ilmu dan iman..sedangkan kau cuma mengulang aya ...

Macamana tak diulang sedangkan hang asik mengelak jawab???

Harinee tak pi jogging kah???jerebu teruk???atau malas???
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 09:13 AM From the mobile phone | Show all posts
kaishi replied at 17-9-2019 05:28 PM
aku memg da xnak dan x akan kawin lg.....

aku malas dah hadap drama.....

Hang nee memang dilahirkan waktu bulan gelap kah???madang asik kena aniaya jerk???

Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2019 10:06 AM | Show all posts
Antara benda yg paling buat aku jauh hati dengan parent sendiri, bila bertahun2 aku duduk umah dgn niat jaga dorang skali pakej makan pakai , minyak kete, belanja semua tp hancur lebur bila aku ckp aku nak kawin dgn bajet yang aku ada dengan org dari negeri yg dorg tak suka.

Start dari situ sanggup dorang bercerita kat adik beradik yang lain benda buruk2 pasal aku, yang mana aku tau dari adik beradik aku jugak (Alhamdulillah dpt adik beradik yang sgt supportive dlm keputusan yg aku dah amik). Kemuncaknya bila ibu aku call bakal menantu dia maki hamun ckp miskin dan mcm2 benda yang tak sedar dibaca dan didengar. Kebetulan masa tu kitorg tgh jumpa nk bincang pasal plan kawin ni, camne nak amik hati ibu ayah aku, etc. Masa tu naik darah aku, yelah tiba2 nk maki2 orang yang tak buat salah ape. Aku tny elok2 nape ckp cmtu, siap tak ngaku call. Call history pun sanggup delete sume. Time tu ibu aku call dia and aku sendiri suruh buat loudspeaker. Sedih hati aku. Aku dah buat dan bagi ape dorg nak, dulu ckp aku budak corot belajar, aku belajar sampai abis master, nk g konvo aku pun baju dorg sume aku sponsor, aku pakai baju raya tahun lepas. Nk duit hulur RM600 sebulan, aku usahakan jugak walaupun tiap2 kali balik umah pun mintak lagi. Sakit pening, aku jugak yang menghantar. Nasib duduk dekat je.
Nampaknya tu sume tak mampu untuk bagi aku nampak cukup elok kat mata diorang. Sampai la dah selamat nikah, dan tgh mengandung lagi ni, sama je keadaannya mcm dulu. Aku redha lah.
Sebagai seorang anak, aku taknak buat dosa melawan ckp, so aku cuba balik je mcm biasa dan tadah je lah apa yang aku terima tiap kali balik. Cuma tgh2 mengandung ni aku tak berapa kerap nak balik sbb takut teremosi. Aku bersyukur sgt dapat family belah husband aku sgt2 welcoming dari mula aku kenal husband aku sampai skang.

Kadang jeles tgk kawan2 rapat dengan mak2 dorang mcm bff dah, kejap2 whatsapp, kejap2 call, kejap2 video call nak tgk cucu la ape la, mengidam apa2 mak rajin adakan. Tapi ibu aku call setakat nak tny duit dah masuk ke belum. Kalau whatsapp pun, takde intro apa terus mintak bank in duit secepat mungkin, takde pun tny dah mkn belum, baby okey ke tak, etc. Aku perasan ibu/ayah aku kalau berckp dgn aku, nada mcm menyampah skali muka berpaling tempat lain,nk salam pun hujung jari je dpt cium. Mcm benci sgt kan. Time bujang dulu aku buat taktau je, tp ni dah kawin aku malas nk layan sgt, so aku pun xde la berlama2 duduk umah. Contoh mcm hari raya, aku balik malam raya sampai raya kedua. Tapi selalunya family adik beradik lain tak balik lg, tiap2 raya tu la aku ajak g umah jiran2 ke, beraya kat umah sedara2 ke, yelah aku nk balik Kelantan lg pastu. Tp taknak ok. Siap suruh aku pegi dulu satu family. Alasannya nk beraya dgn cucu sulung dorg skali. So takpelah, ptg raya tu tunggu adik beradik lain balik, pun taknak pegi sbb penat katanya. Padahal malam raya aku dgn husband yg beriya masak sbb dorg ckp sakit belakang dan lutut xleh diri or duduk lama2. Hmm. Ajak g makan2 pun taknak, pendek kata mmg duduk umah sesaja. Tapi bila yg lain balik, mcm2 ngadu..kitorg tak ajak g berjalan la, masak tak kena tekak la (padahal yg ready brg sume tu ibu aku tau), berkira duit raya la, baju raya warna tak masuk dgn jiwa la, etc. Tiap2 raya ok kena hadap semua ni. Last2 kitorg decide, kita dah tolong semuanya, kalau gini layanannya, ptg raya tu pecut balik Kelantan terus. Hati pun x sakit, hepi pun hepi sebab dalam perjalanan boleh singgah2 jalan2.

Aku dulu jeles dgn kakak ipar aku, cucu sulung kan, ibu aku siap belikan brg baby 1 bakul skali dengan set bantal dgn tilam baby, sarung bantal jahit sendiri. Tp untuk aku siap ckp kalau nak amik je anak abang punya tu sbb sama je mana2 tilam baby. Pahit je aku nak telan air liur. Dalam perjalanan balik rumah, air mata menitik tak berenti. Dulu aku asyik nangis je kalau tiap2 balik kena ayat2 pedas tanpa motif camtu, tp skang ni aku mengambil pendirian yang aku tak hadap pun semua tu. Dah orang taknak tolong, kita tolong la diri kita sendiri. Benda boleh beli, bukan boleh dapat hanya dari diorang je. Aku redha je lah dapat ibu camtu.

Panjang pulak ceritanya, sebab lama sgt peram dalam hati ni. Kesimpulannya tak semua reality dalam family tu indah, mungkin indah buat adik beradik aku yg lain tp utk aku tak seindah mana. Sekian terima kasih.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2019 04:22 PM | Show all posts
Edited by dahlamadah.. at 1-10-2019 04:25 PM

terbit rasa simpati bila membaca coretan sahabat-sahabat.. hanya yang merasa tahu erti sebenar mempunyai mak atau pak yg begini. yg tak alami, hanya boleh cuba memahami dan tak menambah beban..terutamanya bila yg menanggung masalah tu adalah org yg dekat dgn kita.

sejauh mana toksik tu, bagi aku sgt subjektif.  walaupun sedikit tapi sangat meninggalkan kesan yg mendalam.  ada org yg sedar kesan toksik tu pada diri hanya setelah umur mencapai hampir setengah abad.

bermula dgn dipaksa mengambil course yg tak diminati, bila ckp nak ambik course lain..langsung tak nak dgr minat and cdgn anak. terpaksa ikut kehendak ayah, graduated jugak n kerja berpuluh tahun tapi gitu2 je la, takde passion dlm kerja.  bila berlaku up sets n frustrations dlm kerja, dgn kegawatan ekonomi lagi.. berhenti kerja n of course mengambil masa utk bangkit semula.  Ironinya; bila pasal cucu.. ayah ni beri nasihat pulak, biar la dia buat apa yg dia suka..

bukan saja pasal karier, sometimes ada ayah yg beranggapan anak (lelaki) tak boleh lebih dari dia. kalau anak bagi pendapat, ayah tidak boleh terima.   mungkin sebab ego dan ayah rasa tercabar sampai rasa anak nk overshadow dia.  satu lagi, ayah tak mau bagi kepercayaan kpd anak dlm urusan keluarga.  tak nak tanya pendapat anak bila nk buat sesuatu urusan, walhal mmg anak ada knowledge and skills.  then bila some unexpected timbul, nak harap anak tolong..too late.

selama hidup, anak tak pernah bantah ckp mak ayah, ikut je. now, dalam keadaan anak yg tak stabil dari segi karier dan kehidupan..mak pak bukan tolong pun. lebih teruk lagi bila terpaksa dgr cakap2 yg meremehkan, bukannya membantu. anak rasa inilah akibat dari memendam rasa selama ni -  hakikatnya, anak tu lack of confidence..kurang interaction skills..susah nak terima perubahan. bila jadi masalah kpd anak ni, libatkan kerja dan kehidupan seharian.. immediate family yg terkesan..i.e. anak isteri, bukan mak ayahnya.

org yg tak tahu, mesti akan anggap anak tu dah berumur, sepatutnya dah matang..dah pandai pikir sendiri, ape lak nak salahkan mak pak!  kalau boleh, stop judging others as you are not in their shoes.

dalam masa yg sama, sebagai org dekat dan menjalani hidup bersama, aku sentiasa cuba ingatkan diri.. ujian manusia di dunia ini lain-lain. takde satu pun yg sama.  entah bila kita pula diuji. Ini la yg aku pegang skg, cuba utk memahami, itu paling kurang utk membantu.

moga sahabat-sahabat yg mengalami kesan toksik sebegini.. tak kira dari apa sudut sekalipun serta org terdekat masing2 (termasuk aku), diberi kekuatan dan mampu memberi kekuatan, In syaa Allah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2019 01:52 PM | Show all posts
mmg wujud ibubapa yg toksik ni
ibubapa yg selfish n rasa mcm anak2 ni hutang dgn diorg
n bila anak takboleh nak fullfill apa yg diorg nak or tak ikut apa yg diorg nak
terus guna kad syurga di bawah kaki mereka
anak ni derhaka
sedih
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.103009s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list