Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4433
View
90
Reply

REALITI KEHIDUPAN: IBU BAPA TOKSIK?

[Copy link]

Author: shahirakay    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 12-7-2019 03:12 PM | Show all posts
Edited by Meiizu at 12-7-2019 03:13 PM
makkenits replied at 8-7-2019 11:13 AM
in my case, nak kata toksik tu bukanlah sesuatu yg tepat.. i know she means well tp aku sbg manusia  ...

mcm penah baca kat post lain..u takde open new thread kan?
cepatlah..carilah rumah lain, kali ni u memang kena memilih.
maaflah kalau u rasa i single tak layak  advise org kawin...
pindahlah... emosi u penting utk anak2..dah le u sakit ati, penat emosi mental dgn mak sendiri , jgn sampai anak2 plak sakit hati dgn situation mcm tu. diorang pun rasanya tak sabar nak hidup mcm dulu ada privacy..husband kata apa?
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 08:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Adik beradik x rapat ni biasanya kalau menyakitkan hati anak emas..kalu anak emas nak apa2 ..kita sbgai adik ke kakak ke..kene layan. Jgn byk ckp...
Tu sbb meols x mo campur dgn adik beradik. Sbb takut salah ckp nnti anak emas kecik ati..kita yg kene sound oleh mak pak yg pilih kasih.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-7-2019 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
makkenits replied at 8-7-2019 11:13 AM
in my case, nak kata toksik tu bukanlah sesuatu yg tepat.. i know she means well tp aku sbg manusia  ...

You sure ke mak you berniat baik? Ke nak menggunakan you? Bukan I nak menghasut tapi kenapa mak you memaksa sampai mengugut macam tu? You dah tua tau dah ada anak-anak. No one can dictate your life, your choice. You pindah la duduk sendiri. Kalau mak you tak bagi jejak rumah, you balik je.

I dulu selalu dimomok momok dengaj kuasa veto mak bapak. Nanti jadi anak derhaka masuk neraka. Tapi bila I kenang-kenang balik, I tau I tak salah pun kalau tak ikut cakap mak bapak.

Jangan buat diri you dipergunakan. You puj ada life sendiri. Adik adik you nak apa-apa usaha sendiri. You kena tegas.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2019 11:00 AM From the mobile phone | Show all posts
shahirakay replied at 13-7-2019 10:42 AM
You sure ke mak you berniat baik? Ke nak menggunakan you? Bukan I nak menghasut tapi kenapa mak yo ...

Isu hang dgn mak pak hang tak habis lagi shakey????

Hang takda belajar benteng diri dari segala bentuk anasir yg mentoxickan kah???


Ibu sendiri shakey...apa hasil yg hang dapat nak rasa terpinggir dan being biased??!...no matter how much dia nak membeza bezakan hang dgn anak yg lain, yg mungkin menyebabkan hang rasakan yg dia tak berkenan dgn hang, tidak mungkin akan buat sampai hang have grudges against her kan???

Senjata org org yg beriman adalah doa......be positive.....berlebih kurang banyak dgn ibu sendiri tak kudis kulit hang tuh....












Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-7-2019 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 13-7-2019 11:00 AM
Isu hang dgn mak pak hang tak habis lagi shakey????

Hang takda belajar benteng diri dari segala ...

isu yang tak kan habis pun manak. aku manusia biasa. bila disakiti pasti lah akan rasa sakit.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
shahirakay replied at 13-7-2019 05:48 PM
isu yang tak kan habis pun manak. aku manusia biasa. bila disakiti pasti lah akan rasa sakit.

Being hurtful when hurt adalah normal, tapi your respond towards the hurt defines your true inner self.....

Hang paham tak nee????
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 12:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah famili iols xde gitu n sblh suami pun ok. cuma jrg dpt balik kg.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 12:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah famili iols xde gitu n sblh suami pun ok. cuma jrg dpt balik kg.
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2019 07:32 PM | Show all posts
Terima kasih sebab buka thread ni..

Sebelum ni I mmg kategori rapat dgn my mum, dulu masa  i study and awal2 keja. wlaupun jauh pun almost everyday i call my mum. Bila i kahwin dalm 2 year ,i dpt balik  ke kampung halaman. Walaupun plan asal i&husb tak nak balik lg kg halaman.Nak merantau lagi tp tu la ada hal tak dpat dielakkan...

Parent i mmg happy sgt la i dapat stay dekat dgn dia. Bila dah tinggal dekat i kena ke rumah my parent almost hari2.. Kalau i tak pegi mula la merajuk, sindir i&husb. Jadi nak tak nak i kena ke rumah my parent. Waktu tu i mmg penat sgt dgn keja la, sampai rumah dah malam.. i bising sebab i penat keja kan..tp last2 i ikutkan jugak..

I &husb mmg suka travel, sebab tak nak kecikkan hati my mum i bawa dia and dad ikut kami jaln2. Semua negeri semjg, sabah, sarawak termasuk brunei,thai dan singapore, kami dah bw.

Sampai satu peringkat i jln tak bw my parent, mula merajuk.. I jadi penat sgt.. I nak privacy .Penah sekali kami pi thai ada gajah.I nak la  anak2 i tgk2 gajah tu tp tak dpt sebab my dad tak nak ikut.Bny lg la tempat yg i tak dapat pi sebab my dad tak larat jalan.

i dah slow talk dgn my mum tapi kejap je diorg ingat pastu jadi balik..I bgtau jalan la pulak dgn anak2 lain..My mum selalu ungkit susah nak besarkan kami 7 beradik, selama ni dia bny berkorban. Susah dulu dan sekarang masa dia nak dapat reward balik.. Ayat tu selalu diguna pakai dan diceritakan berulang2 kali sampai penat i dengar..

Kenduri sanak sedara, jauh dekat semua i&hubs kena pi. Tu belum jika adik beradik i balik, semua i&husb kena entertain..Jika i&hubs tak ikut mula la sedih la..macam2 la..nak family kumpul la.

I seboleh mungkin nk jadi anak yg baik. Tp i penat. Keinginan my mum  sgt bny. Hal2 shopping online my mum pun i kena manage..

My parent pun tak gemar i ke kg hubs, mula kata i lebihkan keluarga sebelah hubs. Hubs i yatim piatu, tp dia dgn makcik pakcik rapat juga.. I taknak bising, terpaksa la lebihkan my parent

Last2 i&hubs jalan sendiri. Tak maklum my parent. Pastu my dad telefon tny kami di mana.. Waktu tu i mmg gelabah dan cakap dekat2 sini. Dia cakap dia nampat keta kami keluar awal pagi... Waktu tu i mmg ..HUHUHUH.. Benda ni dah bny kali jadi sampai i jadi meyampah nak keluar mana2?

Mungkin sebab faktor rumah dekat kut. my parent jd mcm ni. Tp semua adik beradik i jauh. Kalau my parent sakit demam sush jgk..

2mgg lepas i meletup.. I cakap i tak nak bawa my parent sampai hujung tahun ni. I nak jaln dgn hubs and anak2 saja.boleh tak jgn call i dan hubs tny i di mana..I nak privacy.I rasa sedih my parent buat i tertekan mcm ni..

tak lama pastu i dpt whatapp message dr my dad  pasal anak derhaka bagai...sedih sgt. Semua jasa i selama ni tak ada makna ke.. duit belanja bulan2 i tak pernah miss. sakit demam i bantu semua masalah parent i masalh i..

I sygkan my parent. Dulu  i mmg rapat sgt dengan my parent,tp sebabkan sikap my parent buat i berjauh hati dan rasa terkongkong. I ada suami yg hatinya juga nk dijaga..

Salahkah i jadi macam ni?????

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-7-2019 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
selamatselalu replied at 20-7-2019 07:32 PM
Terima kasih sebab buka thread ni..

Sebelum ni I mmg kategori rapat dgn my mum, dulu masa  i stud ...

tak salah you.. and I suprise betul lah rata-rata masalah you all semua, sikap parents you all semua memang sama macam sikap parents I.

I bila jadi tekanan-tekanan macam ni, I selalunya akan cerita dekat bestfriend I and dia akan bagi I kekuatan untuk say NO. Kadang2 parents I gunakan husband I tau. Ye la husband kan menantu, so susah nak tolak permintaan. I akan cakap kat husband I siap2 apa-apa hal regarding my family, awak cakap je tak tau la kat along (me). cuba tanya dia  ni pun tips dari bff I jugak.

biar nampak laki I macam jenis dengar cakap bini (which realitinya tak begitu), asalkan semua aman-aman.

kita bukan nak belakangkan mak ayah. tapi mak ayah kena fikir jugak kita pun ada life sendiri. ada masanya kita akan happykan deorang. ada masanya kita nak happykan family in law. ada masanya kita nak happy2 dengan family sendiri.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 09:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Mak ayah Aku mmg bermasalah ..Dr kecij gaduh je kerjanya...mak Aku ni kalau kata dia nak..mesti dia nak...arwah ayah Aku plak lembut je orgnya .beralah je dgn mak Aku...sampai lah masa masa umur Aku 14 thn mak Aku curang dgn ayah Aku time Tu..arwah ayah Aku polis kerja ikut shift..kdg sampai subuh baru balik..so mak Aku kul 3 pagi dok gayut dgn jantan kat tipon ..Aku dgn adik2 sorok2 dgr apa dia ckp..masa Tu mmg marah..benda dia dok layan laki2 ni sampai lah Aku form 5..pernah sekali bil tipon rumah sampai 900 lbh...bapak Aku Tanya kenapa bil sampai MCM Tu...mak Aku putar belit apa ntah sebab dia org gaduh..bapak Aku gaji masa Tu baru seribu lebih..dia terus bayar bil tipon 900+ Tu..masa dgn nk byr bil API air..nk mkn duit belanja sekolah 6 beradik..duit minyak motor nk gi kerja...Kita org berikat perut tk mkn Bulan Tu Di sebabkan perbuatan mak..Aku DH start benci mak Dr situ..Aku jadi anak yg selalu lawan ckp mak..sebab Aku tk suka dia...menda ni Aku simpan ya....bertahun sampai Aku kawen..mak n arwah ayah selalu gaduh..sampailah ayah Aku pencen dpt duit imbuhan dekat 60k..dia buat pendahuluan beli rumah..loan Nama akk Aku..masa ni mak ayah Aku gaduh teruk..sebab mak Aku ni jenis selera besar...nk keta besar peti sejuk besar..nk niaga plak nk buka restoren ..ayah Aku mls gaduh dia Minta kerja jadi guard kat hotel..sampailah mak Aku halau ayah Aku Dr rumah..ayah Aku tumpang tidur kat mana bilik hotel kosong tempat dia kerja..kitaorg masa Tu semua baru kawen anak kecik2...kalau anak2 balik baru ayah Aku tidur rumah nk main dgn cucu..sampai la kes masa adik Aku Dr oversea balik nk beranak ayah Aku ade sekali kat rumah..mak Aku kuis2 sepak2..gerak Kan ayah Aku tidur..siap ckp buat balik..ni Kan rumah kawai(kawan) kuar Dr rumah..mak Aku halau ayah Aku..dia lupa Tu rumah bapak Aku beli dgn duit pencen dia...ayah Aku tgh demam n semput masa Tu..dia kuar rumah ..adik Aku plak DH menangis2..so kifarahnya kaki dia yg dok kuis ayah Aku tidur Tu berkudis berlubang sampai sekarang tk baik2...Aku mls nk ambik port pasal kaki dia yg sakit..siapa suruh kurang ajar dgn laki sampai MCM Tu...nak baik kaki kena melutut Minta maaf tp ayah Aku DH meninggal...so Lepas Tu mak Aku ikut adik Aku dok Ireland bertahun Dan  ayah Aku duduk dgn adik Aku..dia Jaga sampai lah ayah Aku meninggal...mak Aku plak kebetulan masa sebulan ayah Aku meninggal..dia tiba2 balik Malaysia..rupanya dia bergaduh dgn besan dia kat Ireland Tu..so adik kat Ireland Tu terus hantar pulang ..ayah Aku DH start sakit2..Aku call mak Aku byk kali ckp ayah tak sihat..gi lah tgk..mana tau umur tk pjg..byk kali Aku call mak Aku..tp yelah org degil hati batu tk Kan nk dgr Kan..sampai lah Hari ayah Aku meninggal...Kita org 5 beradik semua sempat jumpa arwah ayah..kecuali yg kat Ireland..mak Aku kat jerantut..so dia dpt tahu ayah Aku meninggal terus suruh tahan dulu tunggu dia jgn kebumikan...mana sempat Kan...kebumilah..dia sampai ngam2 Kita org balik Dr kubur...adik laki Aku diam je mak Aku Tanya apa2..mak Aku peluk dia pun dia tegak mcm patung...sebab Kita org semua menyampah dgn mak..tp tk berbunyi lah..semua dingin dgn mak...adik laki Aku sejak Dr Tu Raya je balik rumah adik Aku ..tk balik rumah mak...tk berckp diam je...so mak aku tk dpt jumpa ayah Aku buat Kali terkhir nk Minta ampun maaf...Allah DH tutup peluang nya..tp DH dpt pun mak Aku balik sebulan sebelum ayah Aku meninggal Aku DH call mak Aku suruh tgk ayah Aku sakit....sebab ko benci mmg tk suka tgk muka laki ko Kan...sampai mati Allah tk bg..Lepas seminggu dua ayah Aku meninggal mak Aku ckp dia nk semua duit pencen ayah Aku ..urusan pencen ni tangguh setahun dpt dlm 25k...asyik la Tanya duit pencen Tu..bila dpt bila dpt...DH dpt duit Tu semua benda beli..TV sebesar dinding..peti sejuk sebesar nya...DH 5 tahun ayah Aku meninggal ..tidak sekali pun dia nk buat tahlil utk ayah Aku..apa tah nk sedekah Dr gaji pencen bulanan ayah Aku Tu..ayah Aku walau pun DH takde Masih members nafkah kepada mak Aku sampai sekarang...kalau Tanya Aku nya perasaan mak Aku..Aku syg mak Aku tk sepenuh hati..tp tiap solat Aku doa mak ayah sihat diberkati Di masuk Kan ke syurga tk diseksa kelak...jadi kitaorg hadap la perangai mak ni sampai sekarang yg Mata duitan jenis berkira yg kdg2 mmg Kan hati...Kita org Jaga sebaik mungkin...tp sebelum akhir hayat ayah Aku mmg ayah Aku ade ckp dia tk ampunkan mak Aku dunia akhirat ni dia ckp depan adik adik Aku...so hidup mak Aku....dia mmg dok rumah besar..ade pencen ayah Aku..mkn semewahnya baju penuh satu almari...tp jiwa dia tk tenang...mak Aku tk campur jiran kecuali jiran yg Kaya ade kereta besar....kalau jiran laki dok bujang waima laki org  pundia mmg ramah tamah siap bg lauk ..mmg Aku menyampah...ke masjid jauh sekali..nk dengar ceramah nk belajar mengaji lagi la jauh...anak2 kalau gaduh tegur ke dia halau je jgn dtg rumah...tp Kita org tetap dtg..yg dia suka bershopping ..taksub dgn dato CT..hahhaa....dia pernah bg air yassin utk siram kubur ayah Aku..Kita org tk MCM tak sempat tiba2 je ade hal..Kita org Rasa MCM mana eh...alah tk payah lah...sebab 5 tahun ayah Aku meninggal...4 Kali je ke kubur laki dia Tu pun time raya..padahal kuburnya dlm 10 minit je pun..so Kita org kalau dia cita..arwah ayah ko..bla bla arwah ayah ko. Gitu Gini....Kita org krik krik...org DH takde masa Tu la nk cerita ..masa hidup Di halau MCM pengemis...dgn anak2 lagi byk la pengalaman Kita org dgn mak...tp dgn mak Kita org tetap Jaga..kalau berjauh hati dgn mak Kita org cool dulu ..jrg sikit balik..tp itulah ibu syurga Kita..walaupun dia melayan anak2 buruk sekali pun menyakitkan hati anak2 ..Allah tetap memberi balasan setiap perbuatan ibu bapa kepada amanahnya baik atau pun buruk....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2019 05:59 PM | Show all posts
Perk77 replied at 22-7-2019 09:25 AM
Mak ayah Aku mmg bermasalah ..Dr kecij gaduh je kerjanya...mak Aku ni kalau kata dia nak..mesti dia  ...

Sedihnya baca cerita u. Biasa dengar ayah je yg x baik selalu buat mak mcm tu mcm ni. Ni dengar yg sebaliknya
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2019 09:11 PM From the mobile phone | Show all posts
mami2x replied at 24-7-2019 05:59 PM
Sedihnya baca cerita u. Biasa dengar ayah je yg x baik selalu buat mak mcm tu mcm ni. Ni dengar yg ...

Dulu2 sedih...now DH kebal mami...hahha..sebab Tu Aku ni bila tgk suami isteri bergaduh Dan mmg tk boleh baik..berpisah Cara baik...Dan jgn bg Alasan tk nk cerai sebab kesian anak2...anak2 lah paling terseksa bila bertahun2 tgk mak ayah bergaduh..sebab keluarga takde kebahgiaan Dan rezeki pun sempit
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 01:06 AM | Show all posts
shahirakay replied at 20-7-2019 08:59 PM
tak salah you.. and I suprise betul lah rata-rata masalah you all semua, sikap parents you all sem ...

itulah.. tqsm coz memahami. mungkin parent ingat kite masih kanak2 dan paksaan mereka buat kite anak2 jadi serba salah. Hopefully semua parent lebih terbuka dan melayan kite mengikut umur yang sepatutnya.. boleh gitu....

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2019 12:55 PM | Show all posts
my parents ok
tapiiiii
mak kpd abah (my father mom) toksik .

abah dah meninggal..atok masih hidup, kdg rasa i tak boleh pandang pun muka dia bila ingat momen buruk caca merba yg dia create masa abah masih hidup. sedih+sakit hati tu bercampur, taktau camna nak cite
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2019 08:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku nak share, memg kisah aku.....

Aku tak kisah org nak kecam aku, ni bahagian aku, ujian aku, dan aku redha hadap.... at least aku tak lari.... aku hadap.

Perkahwinan kali kedua sepatutnya lebih baik, dr awal aku jujurnya aku tak nak kawin...... because family aku dan husband memg kenal, ade history tersendiri lg, family aku agak kuat politik2, sama gak mcm family dia.... n mak aku antara veteron yg famous kat kg kiteorg.

Pendek cerita, dlm aku lari sana sini.... cari pasal mcm2..... kahwin gak akhirnya, sapa lah aku nak halang jodoh. Tp bff aku merangkap cousin husband aku dah gtau, also parents aku tahu.....mcmana hazabnya mulut MIL aku..... dan FIL aku sgt baik...

Makian dan sumpahan tak pernah habis dr MIL aku, dr luaran nampak baik, share2 pasal agama........ tp segala perkataan sundal garit puaka setan dan segala makian dia lempar kat aku.......... katanya sebba aku keluarga dia porak peranda...... anak aku di maki2, di sumpah seranah....... x cukup lg dgn doa2 supaya hidup aku susah............. mcm2 lagi....... benda ni da dijangka, dan family aku tahu sgt2 mcmana MIL aku, dan mak ayah aku sgt redhakan  je dan doakan aku tenang..... but honestly, kebencian aku semakin dalam.... tak payah lah aku tulis perangai laki aku plak mcamana....

Kuasa Allah, aku pregnant skrg, korang tahu apa aku takut ? Bila anak aku nnt dia tgok, atau da besar sikit dan di bawa balik kg kot2 aku xde, aku takut anak aku di torture mental.... sumpah aku takut.... biar aku di sakiti, di maki dan di hina... bukan anak aku.

Selepas episod maki carutan semua sampai kepada mak aku, family aku mula bdiri tegak belakang aku,  dab apa saja keputusan aku family aku redha, sbb da nampak mcm2 drama yg jd........ ya... sepatutnya perkahwinan kali kedua aku lebih baik..... tp aku x pernah tenang dan aman.....

Aku nak nasihatkan korang, bila kita dah tahu dan dah hadap perangai2 yg buat kita seksa... korg ambillah sebagai pengajaran, esok lusa anak kita x tahu ujiannya mcmana...... dan mampu ke kita sokong dan bangunkan anak kita tiap kali dia jatuh atau dilukai......

Aku nak keluar dr perasaan benci yg amat dalam ni, aku doa setiap kali aku rs aku teranaiya, biar rezeki aku murah, dab jangab sesekali aku berperangai mcm mereka......... dan aku da tak mampu bertahan...... hari2 aku rs aku buat dosa, benci suami, benci keluarga suami.

Apatah lg utk btahan..... sampai aku kata, anak dlm kandungan aku, adalah anak aku, jgn risau, aku x akan tuntut apa2, cuma jgn ganggu hidup kami anak beranak selepas ni, sebagaimana aku tak pernah minta pape dr dia.

Ibu bapa yg toxic akan melahirkan anak yg x ubah mcm raksaksa perangainya. Ambil pengajaran kat keliling korang, dan jgn ulang perbuatan merrka yg melukakan korng

Ok sorry panjang sgt .... aku tgh emo.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2019 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
My mom masa i kekecik dulu, selalu kalau dia marah dia akan sumpah i hidup tak senang, anak derhaka, adalah lagi yg dia sumpah. I ada lah 2-3 kali gaduh i lari balik kolej atau balik rumah sewa (while my dad still around).

But last last anak yg dia sumpah ni yg jaga dia compare dgn abang i yg dia sayangkan kan sgt dulu.

Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 12:20 AM From the mobile phone | Show all posts
MYviHaZz replied at 8-7-2019 08:35 AM
Akhirnya ada thread untuk meluah perasaan pasal ni, aku takut dikata anak derhaka dan hidup tak baha ...

Sedih kan bila mak bezakan kita dengan adik beradik lain. Mak aku selalu kata aku ni tak pandai bergaya, gaya macam orang kampung, muka tak reti bermekap padahal aku pakai je foundation, loose powder, dan lipstik cuma tak heavy macam adik aku la, yes adik aku pandai bergaya dan free hair dan dia selalu compare aku dengan adik aku... Nak kata aku selekeh tak jugak sebab aku pakai shawl bukan tudung sarung acik bawang, pastu aku kalau keluar selalu pakai blaus dgn jeans dan kasut balerina flats.. Entahla, tang mana tak kena gaya aku sampai dia selalu hina kata aku tak pandai bergaya, takkan aku nak bukak aurat atau pakai seluar skinny dan tudung nampak tetek, aku dah kawin dan beranak pinak..so bukan setakat maruah aku yg kene aku jaga, tapi maruah suami dan anak-anak.. Sedih sangat aku, tapi mengenangkan dia mak aku, aku biarkan je, nasib baik aku duduk jauh dari mak aku dan aku ignore je

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
okasan replied at 11-7-2019 02:11 PM
i baru sekarang perasan parents i toxic... especially mak i.

masa i baru masuk matrik lepas spm,  ...

Mak i pun sama cakap lain dan dalam hati lain, dan i tidak pernah berpantang dengan mak i pun, i duduk perlis mak i duduk n9, i tak balik berpantang kat n9 keempat-empat anak i berpantang sendiri kat rumah dibantu husband, sebelum husband i pi keje dia akan settle kan mandian dan makan minum i, i bukannya apa, mak i selalu cakap anak yg ni bg duit byk ni, anak yg tu bg duit byk tu walau pun i bagi duit setiap bulan pada dia tanpa miss dan walau pun kena ikat perut dia mcam tak hargai, bukan i mintak sanjungan tapi cara dia bercerita tentang duit seolah olah i tak pernah bg, sedih tau sebab mak i ni pun berkira dgn i, pernah anak lelaki i nak air waktu berjalan-jaln kat padang besar dan i tgh dukung anak perempuan yg tidur kat atas bahu dan tangn sebelah jinjing barang yg penuh, kot la mak i nak tolong belikan air teh ais kat anak lelaki i tapi dia buat tak heran je.. Sedih tau, anak lelaki i bising dahaga, pastu i lah terkial-kial dgn dukung anak yg tido dgn jinjing barang berhenti keluarkan duit dari beg duit belikan teh ais dan i belikan sama utk mak i. Mak i sibuk berselfi sepanjang masa kat situ... Malu jgak i dengan sikap dia yg berselfi tak kira tempat dan keadaan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 12:57 AM From the mobile phone | Show all posts
selamatselalu replied at 20-7-2019 07:32 PM
Terima kasih sebab buka thread ni..

Sebelum ni I mmg kategori rapat dgn my mum, dulu masa  i stud ...

Mak i pun selalu cakap yg i selalu lebihkan family mertua, entah la dah i duduk perlis dekat dgn mertua walaupun bukan serumah dengan mertua, tapi dah mertua layan dan terima kita seadanya, alhamdulillah... Bohong la kalau cakap tak pernah kecik hati dgn mak mertua, tapi rasanya lebih kecik hati dengan mak sendiri, sekurang-kurangnya mertua boleh terima kita seadanya, tak berkira, so suami pun layan i dgn baik buat apa i nak cari pasal. I pun tak pasti kalau jadi apa-apa kat i adakah mak i nak terima i sebab mak i sangat-sangat berkira terutama bab duit,  i dalam pantang pun berpantang sendiri dan mak i tak pernah nak offer jaga, so baik i duk baik-baik dengan suami, jaga anak-anak kami. Tapi i every months akan contact mak i tanya khabar, bank in duit setiap bulan walaupun dia asyik puji adik lelaki i..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.078099s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list