Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6042
View
104
Reply

REALITI KEHIDUPAN: IBU BAPA TOKSIK?

[Copy link]

Author: shahirakay       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-7-2019 11:55 AM | Show all posts |Read mode
Tak dinafikan ayah dan ibu adalah permulaan hidup kita. Seburuk apa pun, mereka tetap manusia yang membuatkan kita wujud di dunia ini. Membesarkan, menjaga makan pakai, mendoakan, bahkan sehingga kita dewasa pun barangkali mereka ada merindui kita.

Tapi kadang-kadang ada sifat ibu bapa kita dan cara layanan mereka yang membuatkan kita semakin jauh dari mereka.
Kadang-kadang sifat dan sikap mereka membuatkan kita adik-beradik mengumpul dosa kerana sering memperkatakan perihal ibu bapa kita yang sering bersikap kurang wajar.

Kongsikan adakah anda mempunyai ibu bapa sedemikian dan bagaimana ia mempengaruhi kehidupan anda?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2019 12:08 PM | Show all posts
ya
walu bgitu
aku jenis tak campur mana2
mak ni jenis belakang citer anak tu ini tak betul
belakang kita citer kt anak kita tak betul
dtg plak kakak citer mak / pak itu ini tak betul
belakang citer kat mak/pak kita ni tak betul

aku tak suka campu mana2
tak sapa bole pecaya
depan kita ke belakang
dia juga yg sama
pembawa cerita

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2019 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 4-7-2019 12:08 PM
ya
walu bgitu
aku jenis tak campur mana2

Alhamdulillah mak aku xmcm tu.. Mungkin sbb abah baru je pegi, so kami adik beradik lbh menghargai mak aku.. Mak mertua aku pulak dia bkn jns tegur anak2 kalau ada bnd x betul, macam mak bapak aku. Kalau ank2 salah menantu slh, dia tazkirah dpn2.. Jd parents ni xleh bias, kena neutral
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2019 12:30 PM | Show all posts
its normal. but for me im survival mode. mak ayah  fikir security untuk future anak2. kadang2 anak fikir kolot.

benda simple lah sekali :
> kenapa mak ayah tak bergaya?
> sebab saving duit untuk anak2.
> bagi anak2 baju RM 50, RM 70 murah, bagi mak ayah duit lebih bernilai.
> anak2 akan faham bila dah kerja dah tahu susah cari duit.

sometimes we cant understand but in future we have experience it. my advice just cool and chill . bagi anak derhaka karma tetap ada . kasihan anak derhaka dapat mak ayah yang sangat baik.

yang dapat mak ayah kurang baik banyakkan sabar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2019 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Mak aku waktu kecil selalu maki hamun.. macam2 makian dgn terjerit jerit.. rotan dah selalu. Pernah rasa nak lari rumah.. dapat ler lari dok asrama.. apak pendiam tapi panas baran.. pantang silap rotan.. tapi dah lama meninggal sakit jantung.. marahhh je keje.. dah tua ni mak dah slow.. aku pun dah maafkan tapi x boleh lupa.. sekian kisah ku..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2019 03:16 PM | Show all posts
nor_aini.s replied at 4-7-2019 12:30 PM
Alhamdulillah mak aku xmcm tu.. Mungkin sbb abah baru je pegi, so kami adik beradik lbh menghargai ...

Alhamdulillah..mak saya juga tidak bgitu. say cuma komen secara umum..mana2 ibu dalam dunia ini buat silap..sy sendiri juga ibu/mak. sebaiknya kita sbgi mak jgn berpihak mana2..semua sama..tiada yg lebih atau kurang.


Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2019 06:49 PM From the mobile phone | Show all posts
umbut replied at 4-7-2019 01:00 PM
Mak aku waktu kecil selalu maki hamun.. macam2 makian dgn terjerit jerit.. rotan dah selalu. Pernah  ...

Dari kisah kau, buat aku pk, kdg2 aku pn over mrh dgn ank aku.. Bila dah marah or pukul, aku nangis2..bkn aju xprnh terajang ank aku.. Deep inside mmg aku kesian, tp kenapa aku ttp act mcm tu.. Aku menyesal weyh. Aku selalu doa bg aku kasar mcm tu..sedih weyh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-7-2019 02:26 PM | Show all posts
nor_aini.s replied at 4-7-2019 06:49 PM
Dari kisah kau, buat aku pk, kdg2 aku pn over mrh dgn ank aku.. Bila dah marah or pukul, aku nangi ...

cuba malam2 you tahajud minta supaya u tak reat anak macam tu. nanti anak akan berdendam. been there as a kid tapu tak la kena penerajang. cuma kata-kata tajam dan kemarahan tu semua berbekas.
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2019 09:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada dan sgt mempengaruhi hubungan meols dgn adik beradik n ipar2. Peranan yang dimainkan oleh mak meols buat kan meols jd pendiam dan jauh hati sejak 2002. Tp sejak Ramadhan lepas meols cuba lembutkan hati ni dan mintak maaf pd mak meols. Sbb ada terdgr ceramah, anak x bole nak merajuk dgn ibu apatah lagi lama2.
Tapi meols menten jd pendiam la cuma isu dgn mak tu meols cuba hilangkan dari fikiran. Sbb meols perlukan doa dan restu seorang ibu utk teruskan kehidupn.
Kalu ikutkan mmg pedih tapi sebagai ank..pilihan apa yg kita ada.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2019 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Mak mertua from hell yang aku pernah jumpa arwah nenek aku sendiri..  Kadar penceraian anak2 dia 50%.. Sepuluh org yg bercerai berai 5 org.  Jgn kata menantu,  anak dgn cucu sendiri dicari2 salah mcm nak buat musuh. Lama2 anak cucu menantu x berapa nak balik kampung.  Dimarah jgk sebab xnak jenguk.  Puncanya dia jugak.  Aku kawin pun dia xnak dtg sebab ade benda yang x ikut dia punya plan. Nasib la i x kisah pon..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2019 07:11 AM | Show all posts
berdiam diri itu lebih baik i guess..
kita bercakap lagi byk yang dipersalahkan... better diam..
kalau selalu jumpa pun lagi byk di cari salah.... lagi byk dosa sbb asyik nk bercekau... tak healthy utk anak2 ..
so dok jauh2 dari family asal....
sbb org tua2 kata.... dekat2 bau tahi... jauh2 bau bunga....
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2019 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
shahirakay replied at 5-7-2019 02:26 PM
cuba malam2 you tahajud minta supaya u tak reat anak macam tu. nanti anak akan berdendam. been the ...

Thanks babe, insyaAllah aku kan ubah, sekarang, mmg dah xde mrh2 melainkan dia btl2 buat slh, tu pn aju gunakan pendekatan, mrh dia kt tmpt lain, xnk malukan dia... Aku syg ank2 aku... Siapa xsyg ank kan.. Bertarung nyawa.. Wlpun dlu aku jrg dpt kasih syg ayah aku, sbb dia garang gila, nangis je kena pukul.. Smp dah bsr jd tkt2, low self esteem. Now bila dah bsr, ayah dah xde. Aku xprnh slhkan dia atas apa dia buat dlu... Aku ttp sygkan dia.. Tp aku pn xnk guna cara tu utk didik anak2... Aku nk diaorg dlm keadaan positive je
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2019 10:38 AM From the mobile phone | Show all posts
makita replied at 5-7-2019 09:19 PM
Ada dan sgt mempengaruhi hubungan meols dgn adik beradik n ipar2. Peranan yang dimainkan oleh mak me ...

Ye btl.. Lg satu, sentiasa maafkan org sblm kita tidur sbb esok2 kita xtau apa pengakhiran kita kan.. Ayah aku dlu pn garang gila... Smp kami adik beradik selalu dlukan mak dari dia.. Ni bila dia xde.. Setiap kali terigt, menitik air mata, dlm hati aku syg sgt kt dia.. Kan bgs blh berbakti lbh utk dia, tp itulah manusia, bila ada xnk hargai btl2.. Dah xde.baru nk pk itu ini kan...
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2019 11:22 AM | Show all posts
nor_aini.s replied at 6-7-2019 10:38 AM
Ye btl.. Lg satu, sentiasa maafkan org sblm kita tidur sbb esok2 kita xtau apa pengakhiran kita ka ...

Nak maafkan org nak tunggu malam sebelum tidur.?????

Manak pulak lain sikit.....pagi bangun tidur,permulaan hari dah maafkan sesiapa sahaja yg pada hari tersebut mungkin samada dalam sedar atau bawah sedar buat dosa kering terhadap manak....anyway untuk simpan kemaafan sampai tunggu raya apa jadahnya kan???yg lebih teruk macam spesis deindraff....siap sebut dia nanti di'sana' utk dia claim maaf dari org yg buat dia sentap......hauk tak???sedangkan agama tuh lebih beri kedarjatan yg lebih tinggi bagi golongan yg memberi maaf sebelum maaf dipinta....


Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2019 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 6-7-2019 11:22 AM
Nak maafkan org nak tunggu malam sebelum tidur.?????

Manak pulak lain sikit.....pagi bangun tid ...

Haa lbh krg je cara kita, kita sblm tido, menak after tido, tp btl la nk mintak maaf xyah tgu raya kan.. Everyday n every time something happen kita maafkan je.. Tp tu la kdg2 ada gak bnd yg ssh nk maafkan. Tp try jgk la muhasabah diri kan...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-7-2019 07:45 PM From the mobile phone | Show all posts
nor_aini.s replied at 6-7-2019 10:36 AM
Thanks babe, insyaAllah aku kan ubah, sekarang, mmg dah xde mrh2 melainkan dia btl2 buat slh, tu p ...

nanti kan you try follow facebook Dr Putri Afzan Maria. And try jugak follow fb my friend ni aktivis keibu bapaan wawa shauqi.

Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2019 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak anak adalah amanah dari Allah utk ibu bapa.
Tanggungjawab ibu bapa utk didik ank anak dengan baik sampai bila bila.
Ape nasib ibu bapa zaman sekarang adalah hasil didikan ibu bapa itu sendiri. Didikan yang baik, anak pun akan jadi baik dengan berkat doa ibu bapa jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2019 07:16 AM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 4-7-2019 03:16 PM
Alhamdulillah..mak saya juga tidak bgitu. say cuma komen secara umum..mana2 ibu dalam dunia ini bu ...

Fitrah manusia....kita akan ada our own favorite/s..so stop your crabbyshit...

Contoh..while you try to treat all equal here...im still your favorite kan???


Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2019 08:35 AM | Show all posts
Akhirnya ada thread untuk meluah perasaan pasal ni, aku takut dikata anak derhaka dan hidup tak bahagia bila ada masalah dengan mak sendiri, tapi realitinya aku sentiasa makan hati dengan mak sendiri, mak aku jenis membeza-bezakan anak.

Aku doa mak aku berubah la suatu hari nanti, aku sayang mak aku tapi setiap perbuatan dia pada aku makin buat aku menjauhkan diri darinya..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2019 10:32 AM From the mobile phone | Show all posts
MYviHaZz replied at 8-7-2019 08:35 AM
Akhirnya ada thread untuk meluah perasaan pasal ni, aku takut dikata anak derhaka dan hidup tak baha ...

I feel you.. Benda ni taboo walhal ia wujud. Dalam ceramah agama selalu duk kata jangan derhaka kat mak bapak. Apa apa pun mak dulu. Tapi sangat kurang awareness tentang mak bapak yang tak pentingkan perasaan anak.

Masa kita kecik-kecik dulu yesss kita kena obey dengab mak bapak. Apa mak bapak buat pun kita kena terima. Tapi semakin kita menginjak dewasa, sikap mak bapak yang destructive macam membeza-bezakan anak, tak suka tengok anak-anak happy2, and etc boleh membuatkan anak-anak bertambah jauh dan hilang rasa kasih sayang. At the end of the day yang bersisa cuma rasa hormat, dan rasa tanggungjawab je.

I feel sad sebab kadang-kadang susah orang nak empati dengan masalah ni. Tapi tu lah.. Hanya yang mengalaminya je yang akak faham.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089405s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list